ELEKTRO _ Razmjena iskustva

Evo di je nesta " doÅ¡ao je Bilić ,vrijeme je za spavanje"..a doÅ¡a mi i druga botilja Vladanovića:hihi
Meni je reka drugi makine : " bolje jedan dan kuku ,nego cijeli život lele":uzdravlje
Nije nego me zainteresira electrical waste...ja to u mom dogovovru sa kuvarom trpam u waste disposer.....a high pressure palim sa medicinom u inceneratoru .

ma te obične žarulje su glupost i to ne triba se opće zajebavat s time s waste managmentom
ovo drugo ajde još kako tako
sad sam na novogradnji prvu prigorenu lampu okitio , napisa na njoj da je to prva progorena lampa broda , stavija doli 1.st E/E Bilić.I i zalipija je na zid u radioni okićenu cvićem s indonezije..

A di bacaš UV lampe iz sterilizera...

Njih uvalim skupa s ostalim FL lampama, uostalom nema ih puno. Baterija nemam neÅ¡to naročito. Nalaze se u battery roomu i stalno su na floating charge.., ponekad im roknem equalizing charging, punjenje. Povremeno ispraznim baterije radi kondicioniranja - snizim napon floating punjenja, tako da se load tada napaja iz baterija. Kada napon padne javi se alarm "low voltage" i onda opet povećam napon chargera da bi charger napajao load i da se malo energije prelijeva u baterije.

I tak.., niš posebno što bi rekli purgeri.

:cool:

Last edited:
Njih uvalim skupa s ostalim FL lampama, uostalom nema ih puno. A baterija nemam neÅ¡to naročito. Nalaze se u battery roomu i stalno su na floating charge.., ponekad im roknem equalizing charg odnosno punjenje. Za povremeno isprazniti baterije radi kondicioniranja - snizim napon floating punjenja, tako da se load tada napaja iz baterija. Kada napon padne javi se alarm "low voltage" i onda opet povećam napon chargera tako da charger napaja load i da se malo energije prelijeva u baterije.

I tak.., niš posebno što bi rekli purgeri.

A jel imaÅ¡ u onim fontanama isto po brodu UV? Ja san ima te nesritne fontane koje nisu imale niÅ¡ta za ladit vodu ali zato svaka ima uv lampu koju firma neće da plaća naravno tako da su fontane manje viÅ¡e beskorisne. Najjača baza mi je bila kad su poslali otvorena ''grla'' za tubularne halogenke , dakle one bez keramike da se stave u reflektor koji ima niti mm do onoga lima za refleksiju.. ubit nekoga na kranu , a lipo nema Å¡ta.. nego Å¡ta san te joÅ¡ mislija pitat.. jesi ima kad na brod ono nesritno čudo od Hanshin electronics ili kako se već zove za light signal culumn.. ( zajeba za lipilo EDIT ) nego su n zenerice izgarale enormno..zaminija san ih 25 komada u danu mozak mi oteka onih PCBova nesritni.. napisa 2 GC-a oni poslali 50 komada :udriglavom

Last edited:
A kakva su vam iskutva s Specs Oil mistima...

Ja sam na prethodnom brodu imao Graviner, tu i tamo pregorio bi "light source", zatim jednom mi je Rus sjebao pressure switch kada je pustio 7 bara zraka u njega, a ne smije preko 2 bara. I hebali su me oni ventili za sampling.., nekoliko puta sam nalazio puknut klipić ventila. Jer ono kada tuckaju pukne i yebayi ga - dobijeÅ¡ flow fault i zamijeniÅ¡ novi klipić. Kažem klipić jer upravo izgleda neÅ¡to slično ka' piÅ¡tun od makinje, samo Å¡to je malen. A ovaj Å¡to imam na ovom brodu, ne znam niti kako se zove. Do sada ga nismo takli, radi kao Singerica. Neki japanski model.

To drugo Å¡to si spomenuo nemam na brodu. Fontane su nam također bez UV lampi, rade bez greÅ¡ke. A ja imam i reefer u kabini, uvijek je pun i stand-by, dičim se njime na brodu. Samo hebiga, nemaÅ¡ s kim popiti pivu.., ovi mladi naraÅ¡taji piju samo pepsi i igraju play-station.

Last edited:
Ja sam na prethodnom brodu imao Graviner, tu i tamo pregorio bi "light source", zatim jednom mi je Rus sjebao pressure switch kada je pustio 7 bara zraka u njega, a ne smije preko 2 bara. I hebali su me oni ventili za sampling.., nekoliko puta sam nalazio puknut klipić ventila. Jer ono kada tuckaju pukne i yebayi ga - dobijeÅ¡ flow fault i zamijeniÅ¡ novi klipić. Kažem klipić jer upravo izgleda neÅ¡to slično ka' piÅ¡tun od makinje, samo Å¡to je malen. A ovaj Å¡to imam na ovom brodu, ne znam niti kako se zove. Do sada ga nismo takli, radi kao Singerica. Neki japanski model.

To drugo Å¡to si spomenuo nemam na brodu. Fontane su nam također bez UV lampi, rade bez greÅ¡ke. A ja imam i reefer u kabini, uvijek je pun i stand-by, dičim se njime na brodu. Samo hebiga, nemaÅ¡ s kim popiti pivu.., ovi mladi naraÅ¡taji piju samo pepsi i igraju play-station.

Graviner je dobar ja ga nisan taka u 7 miseci , ovo Specs smeće ima mali fan za sampling kojega triba čistit svako nedilju dana , pa onda dođe greÅ¡ka i ode u auto zero i onda mu je sve nula dok god ne isključiÅ¡ LO pumpe i staviÅ¡ da je to zero kako i je.. aj ti isključi pumpe svako par dana.. onda san uzeja bio njih svih 7 na bunkeru , počistija ih dobro i ono staklo dobro sredija , isključija pumpe , stavija na nula i nije bilo problema od toga.. I joÅ¡ san te mislija pitat jesi kad ima Jowa Oily water separator , ja san sad na njemu novome ima 4 GC.-a , nema Å¡ta radi na njemu , stavili neki grijač od 2 KW da grije 2 kubika vode a termostat mu pleÅ¡e ko pijana ruskinja , oni senzor za ulje javlja fault svako malo , a niÅ¡ta mu ne valja jadni kapo je ginija na njemu ko papir printera za printat alarme.. viÅ¡e papira na to nego na sve ostalo..

Graviner je dobar ja ga nisan taka u 7 miseci , ovo Specs smeće ima mali fan za sampling kojega triba čistit svako nedilju dana , pa onda dođe greÅ¡ka i ode u auto zero i onda mu je sve nula dok god ne isključiÅ¡ LO pumpe i staviÅ¡ da je to zero kako i je.. aj ti isključi pumpe svako par dana.. onda san uzeja bio njih svih 7 na bunkeru , počistija ih dobro i ono staklo dobro sredija , isključija pumpe , stavija na nula i nije bilo problema od toga.. I joÅ¡ san te mislija pitat jesi kad ima Jowa Oily water separator , ja san sad na njemu novome ima 4 GC.-a , nema Å¡ta radi na njemu , stavili neki grijač od 2 KW da grije 2 kubika vode a termostat mu pleÅ¡e ko pijana ruskinja, oni senzor za ulje javlja fault svako malo , a niÅ¡ta mu ne valja jadni kapo je ginija na njemu ko papir printera za printat alarme.. viÅ¡e papira na to nego na sve ostalo..

jel moze malo opsirnije o toj rasplesanoj pijanoj ruskinji, mislin za nas ostale :hihi

I još san te mislija pitat jesi kad ima Jowa Oily water separator,

Nije naš od tog makera. Ne da mi se sad tražiti ga po kompjuteru da bih vidio koji je maker i model uglavnom samo su me jednom zvali da pogledam. Bio je neki port control na brodu, nešto su testirali i otišao je u fault. Kapo me zvao da pogledam jer nije uspio resetirati fault. Trebao je samo držati prst par sekundi duže na reset buttonu.., i to je sve! Mi uglavnom dajemo ta otpadna ulja i sludge na kraj, nešto izgorimo u incineratoru itd. Uglavnom radi nam to bez greške.

Hebiga, oni iz port state controla i slični - dočim dođu na brod odmah traže da vide kako radi OWS, jer valjda nisu čuli za niÅ¡ta drugo od brodskih sistema.., ha ha ha. Jednom su nas u Francuskoj pilali tri dana oko nekih anual pregleda - da bi mi na kraju tip rekao u povjerenju - kako su oni novajlije u poslu i da su zapravo htjeli učiti zanat na naÅ¡em brodu. Ujedno su pohvalili brod i posadu, ni jednog minusa nismo dobili.

jel moze malo opsirnije o toj rasplesanoj pijanoj ruskinji, mislin za nas ostale :hihi

Le Amateur, evo ako znaš Ruski za tebe:

Upravo sad 40 tisuća Rusa online, od toga najmanje pola žena,

Googlaj: mamba dot ru

Last edited:
Nije naš od tog makera. Ne da mi se sad tražiti ga po kompjuteru da bih vidio koji je maker i model uglavnom samo su me jednom zvali da pogledam. Bio je neki port control na brodu, nešto su testirali i otišao je u fault. Kapo me zvao da pogledam jer nije uspio resetirati fault. Trebao je samo držati prst par sekundi duže na reset buttonu.., i to je sve! Mi uglavnom dajemo ta otpadna ulja i sludge na kraj, nešto izgorimo u incineratoru itd. Uglavnom radi nam to bez greške.

Hebiga, oni iz port state controla i slični - dočim dođu na brod odmah traže da vide kako radi OWS, jer valjda nisu čuli za niÅ¡ta drugo od brodskih sistema.., ha ha ha. Jednom su nas u Francuskoj pilali tri dana oko nekih anual pregleda - da bi mi na kraju tip rekao u povjerenju - kako su oni novajlije u poslu i da su zapravo htjeli učiti zanat na naÅ¡em brodu. Ujedno su pohvalili brod i posadu, ni jednog minusa nismo dobili.

Mi umalo nismo dobili minus jer sam ja ostavio Em'cy genrator na manualnu , zapravo nisam ga ostavio nego sam ga iÅ¡a za probu upalit na ''kurblu'' ako budu pitat i neÅ¡to se zabavim na ESB-u i evo ti njih i odma s vrata aaaa , em'cy na manualu a ja njima to mora tako jer ja rastavljam sada kvazimetar anualnih diferencijala i da može doći do povratnog Å¡oka zenerovih korijena ukoliko mi nije tako.. a oni samo ahaaaa, ok onda :D

...ostavio Em'cy genrator na manualnu,

Nama to 4th zalaufa subotom, ja ako prođem usput tim putem samo pogledam da li mi baterije pune po propisu. Imamo duple baterije za start, zatim pogledam kako stoji emy isolation meter i obavezno bacim oko da je u auto modu. Inače subotom samo zalaufa motor ali ga ne opterećuje. U Francuskoj su mi tražili da opteretim emy generator, vrlo jednostavno na ovom brodu samo stisneÅ¡ jedan push-button i kada su rekli OK, stiÅ¡neÅ¡ jedan drugi push-button. Onda mi udarili potpitanja zaÅ¡to dva seta baterija - redundancy, redundancy.., gentlemen!

Poslije su išli na dizalice.., a tamo ka' u apoteci!

Čak sam im zapovidio da obriÅ¡u cipele pri ulasku.

Last edited:
Nama to 4th zalaufa subotom, ja ako prođem usput tim putem samo pogledam da li mi baterije pune po propisu. Imamo duple baterije za start, zatim pogledam kako stoji emy isolation meter i obavezno bacim oko da je u auto modu. Inače subotom samo zalaufa motor ali ga ne opterećuje. U Francuskoj su mi tražili da opteretim emy generator, vrlo jednostavno na ovom brodu samo stisneÅ¡ jedan push-button i kada su rekli OK, stiÅ¡neÅ¡ jedan drugi push-button. Onda mi udarili potpitanja zaÅ¡to dva seta baterija - redundancy, redundancy.., gentlemen!

Poslije su išli na dizalice.., a tamo ka' u apoteci!

Čak sam im zapovidio da obriÅ¡u cipele pri ulasku.

haha
ovi macgregor ima jedan filter i sve se zatvori i zrak ide kroz filter
a fanovi se pale automatski na 15 stupnjeva
i filipi to ne zatvaranju pa smeće uđe u kran
i onda kad ga čiste drugi put ga zatvaranju
dobra stvar
unutro ko u bolnici nema šta
u nas je isto tako ali ja ne virujen nikome a posebno ne tercu ( nema 4th u nas ) filipu pa ja to palim
pogledam izolaciju i to je to, ne opterećuje se normalno , 15 min svaki tjedan i to je to.
TTS kranovi su mi najdraži. Error 4334 i onda manual u manualu, error 4334 napravi to to i to .. dičija igra..

E i ima san ti sada Korea Air klimu , mislin da je korea air tako neÅ¡to uglavnom i sad ti klima ide u 4 stupnja i non stop izbacuje kad je malo viÅ¡e tereta A/C abnorlan alarm ( nema se para za detalje alarme nego samo abnormal pa sad se ti snalazi ) i odem tamo i okrenem je opet i kad mi pribaci u 3ći stupanj alarm i A/C ide off.. koreanci su po tvornički stavili da je Over current trip na 45 ampera ( ovo ne razumin zaÅ¡to pa te molin da pojasniÅ¡ ako znaÅ¡ ) s obzirom da je nazivna struja motora u 4 toj fazi 100 amera.. i sad ja uzmem klampmetar i vidim da motor ide kako bi triba i udren ja na programatoru da taj trip bude na 105 amera , gledan onaj OCR i on je naÅ¡telen fala bogu kako triba i ostavin tako klimu nikad s njon viÅ¡e alarma.. i sad zaÅ¡to su oni ( čak i u manualu ) stavili to na 45 ampera , po meni nema nikakve logike.. ti specijalci iz Korea Aira su stavili i PT direkt na grijač za defrostin komora i neće da se komora defrostira kako triba ( normalno ) leda na sve strane pa san izbuÅ¡ija rupu i stavija ga malo gori kasnije ali tek nakon Å¡ta san grijač spojia direktno na napon da mi se ne gasi ( u dijagramu nigdi PT-a ) onda mi je display izbacio PT error , koji PT di je PT jbt.. je bilo dobro osim Å¡ta ti nesritni grijači probiju na masu pa Å¡ta'Å¡ s njin..

Evo ti još jedna stvar kad smo kod opreme.. Ne znan jesi li ima.

Vidin ja u Å¡kveru na acc laderima neko čudo tamo di se stavlja kurbla kad oćeÅ¡ da ručno dižeÅ¡ skale i sad se ja nagnen a oni su ti stavili proximity switch da kad staviÅ¡ kurblu ne moÅ¡ okrićat motoron , ja odma rečen da se to miče jer je to smeće koje neće izdržat 15 dana ali eto prema nacrtima je i ludi struja manta po brodu Å¡ta će struja jeli aj dobro reko ja neka stoji pa ćemo vidit do kada će.. i doÅ¡li mi u prvi porat zovu palubari da se skala ne miče , ja odma bypasam to smeće i skala miče ali neda me java mira pa ja oću da vidin Å¡ta je sad kad ono kućiÅ¡te od proximitiya je pribojano s jedno 19 naslaga piture i unutra vode ili ti ga mora dosta dobro.. drugi porat druga banda isto ne radi.. tako da su ostali bypasani do dana danaÅ¡njega pa sad kako se ko snalazi , glupost totalna ki da nije moga neki level switch i udrija si kurblom maka i nema micanja.. ala sheme korejske vertikalne

brajo sad se užega ovon pričon puston da jedva čekan novi ugovor a baÅ¡ san sada bija da posal svim ostalim strujama s svojom modifikacijom kranova tako da vidin kako su to učinili na ovome brodu..

A jesi li ima na kranovima Touchsreen ?
Vidi ga :hihi

http://upload.slike.com/slike/L0wGJ.jpg

koji teret za kobayan mozak :D

Last edited:
Da, ja sam bio u tom Faraday centru prije cca 5 godina. Oprema tamo im je stvarno kao da je skinuta s nekog broda iz drugog svjetskog rata (ili prije). Ne dolazi se na taj kurs da bi se naucilo nesto radit oko HV opreme. Poanta kursa je da se nauce praviti, pa zatim postivati procedure za HV operacije. A u tome su Englezi najludji, njima se sve svodi na procedure i check liste i pisanje dobrih reporta, manje im je vazno rijesavanje nekakvih problema...
U HR ne znam jer nisam nikad bio kod nikog tko se bavi ovakvim kursevima...
Tamo su ljudi padali na cake koje su nam predavaci vec unaprijed objasnili da se na tome pada, dakle trebalo je samo slusat i postivat sve to sto oni hoce, a ne bit prepotentan i pravit se pametniji od njih (u sto vjerujem da neki i jesu bili, ali to ne pomaze za proci kurs:p).
Tipicne cake su bile ovakve, dobijes zadatak za npr. izolaciju nekog dijela na HV switchboardu za koji je prijavljeno da se pregrijava. E sad ti sam trebas napravit cijelu check listu za tu izolaciju i onda sve po toj listi njima demonstrirat.
Taj dio svi vise manje obave bez greske, svi paze na one detalje da moraju dva puta testirat instrument itd. ali onda kad je sve gotovo i izloirano, uzemljeno itd, check lista napravljena i ispunjena kako treba, ispitivac glumi elektricara koji ce doc obavit popravak na tom dijelu. I ti sad sa vec ispunjenom cek listom trebas njemu obavit operaciju koju oni nazivaju "prove dead at place of work". I u tome se ekipa uglavnom zezne, na sitne cake npr. tada testiraju istrument samo jednom (jer ionako su ga malo prije testirali dva puta) ili zabrljaju u prikazu mjesta gdje ce se radit i slicno. A ovi to odmah prihvate na noz, objasne ti to kao gresku koja izaziva "smrtne posljedice" i onda dobijes certificat da si bio na kursu, ali ne i onaj COC (Certificate of Competency). Znam i neke koji su kasnije na svoje firme donjeli samo ovaj prvospomenuti certificat, a da nitko nije im ni skuzio da oni uopce nisu prosli test.:confused:

Eto valjda sam vam docarao da to nije nesto gdje cete nauciti raditi sa bilo kakvom HV opremom, to je jednostavno test u kojem dokazujete da znate sastavit HV check listu i demonstrirat primjenu iste na "breakerima" iz daleke proslosti...

Takodjer bio na ovome kursu.Usprkos nekim greskama koje sam napravio na zavrsnom ispitu dobio sam COC tako da vjerojatno ovisi, kako i sami navodite primjere, o tome kakvu ste "gresku u koracima" i gdje napravili.Uglavno koliko se sjecam receno nam je da je veci dio opreme u hangaru rashodovan sa zeljeznicke mreze,pa je vjerojatno i kupljen u statusu smeca,a drugu svrhu osim popunjavanja prostora i vizualne prezentacije niti ne obavlja.Ja sam pratio godine proizvodnje na natpisnim plocicama,a najmladja oprema je bila 1992 i to jedan motor control cabinet 440 V.Zanimljivo da obzirom da im dolaze sve vaznije firme (u grupi kad sam ja bio podosta sa Shell-a) nema niti trunke naznake da bi taj trening pretendirao na ista vise od gore opisanoga,zadovoljavanja forme i upoznavanja pravila (British Standard) na koje se potrosi dva dana od pet.No opet kad imate kakvi razgovor uvijek pitaju za HV tecaj,a odgovor:" da imam od Faraday-a" ne proizvodi podpitanja.Sve jasno.

vidim da ste se raspisali sa velikim entuzijazmom i zeljom za informacijama.
ja bi imao pitanje za znalce kako reagiraju zastite i selektivnost na MSB ako dode do low insulation/earth alarma ili faulta,ispada komplet ploca ili ima nekakve selektivnosti.

mislim na HV MSB

Biliću , kažeÅ¡ ti bypassi na gangway-ima ostali dan - danas , ma , yes safety first .
Moliti ćemo Boga samo da NoÅ¡tromo ne zavira na botun dok mu kolega timunjer ne bude sa manicom ubodenom u osovinu el.motora. Biti će kutnjaka po palubi .

Graviner je dobar ja ga nisan taka u 7 miseci , ovo Specs smeće ima mali fan za sampling kojega triba čistit svako nedilju dana , pa onda dođe greÅ¡ka i ode u auto zero i onda mu je sve nula dok god ne isključiÅ¡ LO pumpe i staviÅ¡ da je to zero kako i je.. aj ti isključi pumpe svako par dana.. onda san uzeja bio njih svih 7 na bunkeru , počistija ih dobro i ono staklo dobro sredija , isključija pumpe , stavija na nula i nije bilo problema od toga.. I joÅ¡ san te mislija pitat jesi kad ima Jowa Oily water separator , ja san sad na njemu novome ima 4 GC.-a , nema Å¡ta radi na njemu , stavili neki grijač od 2 KW da grije 2 kubika vode a termostat mu pleÅ¡e ko pijana ruskinja , oni senzor za ulje javlja fault svako malo , a niÅ¡ta mu ne valja jadni kapo je ginija na njemu ko papir printera za printat alarme.. viÅ¡e papira na to nego na sve ostalo..

nikad taka to mi je je drago!!!

Graviner je skovaca inace sve iz UK sta dolazi je tuga(BS standard) nikako da shvate da su losi

taj sa sample ventilima je mark 5
imaS nov model i di senzor zavidavas u blok mark6 i ima samo jednu kontrolnu jedinicu za nekoliko makinja
taj senzor djeluje nekako gentilasto za dugotrajnu upotrebu

kad kupis MAN power plant Augsburg motor onda dobijes Visatron

jos nadodat kad imas Visatron onda to rade mahom strojari (to sve govori koliko je dobar tj jednostavan uredaj)

svi ostali oil mist su lose tj neuspjele kopije

Last edited:
Trebam ic na high voltage course i Kongsberg automation course. Ako je ko bio samo okvirno da mi napise.
pozz.

Biliću , kažeÅ¡ ti bypassi na gangway-ima ostali dan - danas , ma , yes safety first .
Moliti ćemo Boga samo da NoÅ¡tromo ne zavira na botun dok mu kolega timunjer ne bude sa manicom ubodenom u osovinu el.motora. Biti će kutnjaka po palubi .

Ma pismeno su o problemu izvjeÅ¡teni svi koji su iznad mene. Poslan je mail u kojemu sam ja napisa se tu triba stavit neÅ¡to drugo ali se para nema ovo ono, uglavnom lopta pribačena drugima. Pismeno su i timunjeri izvjeÅ¡teni o situaciji pa neka rokaju Å¡ta oće. Kad ih ne mogu naučit da em'cy stop nije stop bar mogu da će se razletit po palubi ako učini to. Lako ću ja za to..

vidim da ste se raspisali sa velikim entuzijazmom i zeljom za informacijama.
ja bi imao pitanje za znalce kako reagiraju zastite i selektivnost na MSB ako dode do low insulation/earth alarma ili faulta,ispada komplet ploca ili ima nekakve selektivnosti.

mislim na HV MSB

ovisno koji switch gear imas
s godina se to minjalo i unapredivalo
o tome pisat mozes do bola
nacelno je selektivnost tj ispada cubicle di je greska ako on ne ispadne u toliko sec onda ispada coupler
i cili taj bus di je greska je iskljucen da ne poremeti ostatak networka
opet ovisi koji switchgear i sta je trazila firma ili sta klijent trazi..

Back