Da, ja sam bio u tom Faraday centru prije cca 5 godina. Oprema tamo im je stvarno kao da je skinuta s nekog broda iz drugog svjetskog rata (ili prije). Ne dolazi se na taj kurs da bi se naucilo nesto radit oko HV opreme. Poanta kursa je da se nauce praviti, pa zatim postivati procedure za HV operacije. A u tome su Englezi najludji, njima se sve svodi na procedure i check liste i pisanje dobrih reporta, manje im je vazno rijesavanje nekakvih problema...
U HR ne znam jer nisam nikad bio kod nikog tko se bavi ovakvim kursevima...
Tamo su ljudi padali na cake koje su nam predavaci vec unaprijed objasnili da se na tome pada, dakle trebalo je samo slusat i postivat sve to sto oni hoce, a ne bit prepotentan i pravit se pametniji od njih (u sto vjerujem da neki i jesu bili, ali to ne pomaze za proci kurs

).
Tipicne cake su bile ovakve, dobijes zadatak za npr. izolaciju nekog dijela na HV switchboardu za koji je prijavljeno da se pregrijava. E sad ti sam trebas napravit cijelu check listu za tu izolaciju i onda sve po toj listi njima demonstrirat.
Taj dio svi vise manje obave bez greske, svi paze na one detalje da moraju dva puta testirat instrument itd. ali onda kad je sve gotovo i izloirano, uzemljeno itd, check lista napravljena i ispunjena kako treba, ispitivac glumi elektricara koji ce doc obavit popravak na tom dijelu. I ti sad sa vec ispunjenom cek listom trebas njemu obavit operaciju koju oni nazivaju "prove dead at place of work". I u tome se ekipa uglavnom zezne, na sitne cake npr. tada testiraju istrument samo jednom (jer ionako su ga malo prije testirali dva puta) ili zabrljaju u prikazu mjesta gdje ce se radit i slicno. A ovi to odmah prihvate na noz, objasne ti to kao gresku koja izaziva "smrtne posljedice" i onda dobijes certificat da si bio na kursu, ali ne i onaj COC (Certificate of Competency). Znam i neke koji su kasnije na svoje firme donjeli samo ovaj prvospomenuti certificat, a da nitko nije im ni skuzio da oni uopce nisu prosli test.
Eto valjda sam vam docarao da to nije nesto gdje cete nauciti raditi sa bilo kakvom HV opremom, to je jednostavno test u kojem dokazujete da znate sastavit HV check listu i demonstrirat primjenu iste na "breakerima" iz daleke proslosti...