ELEKTRO _ Razmjena iskustva

PLC nisu problem ,problemje naucit sistem tj sta oni rade s cim komuniciraju
onda posli je setnja

Eo, srelec, slažem se s ovim Å¡to si rekao, jedino ovo o "Å¡etnji" odbacujem kao neutemeljeno. Naime, nisam u karijeri Å¡etuckao okolo. Dakle, ovaj tvoj pristup "naučit sistem" smatram ispravnim i po njemu se vladam u praksi. Reci mi te senzore koje ste spominjali o kakvim senzorima su riječi.., da vidimo o čemu se radi?!

Ja imam u kompjuteru uputstva i sheme svih sistema i uređaja koji su nam instalirani na brodu, imam sve od A-Ž u pdf formatu, za banderaÅ¡e, strojare i palubarce. Mogli bi smo nastaviti tako da se stavi poneka sličica ili shemica, pa ako mlađe banderaÅ¡e zanima Å¡to je Å¡to na tim slikama neka pitaju.

Samo ne znam da li imaju kakva forumska ograničenja za slike?

Po meni za asistenta struje dobar je bilo koji brod na kojem ima posla. Za nekoga ko dodje po prvi put
na brod i ko se prvi put susrece sa takvim poslom ima puno stvari proc dok ne dodje do PLC-ova.

Prva i najbitnija stvar je znat se snalazit shemama i manualima. Osim elektricnim shemama triba se
snac i sa hidraulickim, pneumatskim i ostalim nacrtima i shemama. Da ne govorim od generatorima,
uzbudi, sinkronizaciji, te opcenito razvodu MSB, ESB....

Moj prvi brod je bija kontejneras "Zrin" od Jadroplova, ja mislim da je svakom struji sta je bija na njemu
osta u "dobrom" sjecanju. Po meni najbolji brod za asistente struje. Uvik bi bili puni reefera (300 komada)
i po cili dan skaci po kuverti i stivama. U portu stalno radile dizalice, skaci sa jedne na drugu a da negovorin o
Damaticu i cupanju eproma sa jedne na drugu procesorsku karticu. Na kraju posto se vise ti epromi nisu mogli
nabavljat, stare bi reflashali.

:uzdravlje

Zrinka...:) , prva ljubav zaborava nema, kad se sitin...
Bow thruster nije tija upalit jer je PIM gubija zero position, nikad nisan tamo skuzija u cemu je kvaka jer je knjiga nestala u vidu magle s nekin redikulima sta su ka rekli da ce to servisirat :udriglavom . Par godina posli na JDN pitch propulzija, princip isti, ostalo nijanse, i dogodi mi se trenutak prosvijetljenja :cool: . Malo kasno.
Damatic smo zvali Dramatic, generatori su vjecno pretakali reaktivnu struju na malom opterecenju jer uzbude nisu bile podesene kako triba, ali sve to nisan zna tada nego tek pokoju godinu kasnije kad san dosa na JDN di su knjige bile dostupne na tri mista u tri kopije a ne doma po kucama u nadobudnih :udriglavom .

Eo, srelec, slažem se s ovim Å¡to si rekao, jedino ovo o "Å¡etnji" odbacujem kao neutemeljeno. Naime, nisam u karijeri Å¡etuckao okolo. Dakle, ovaj tvoj pristup "naučit sistem" smatram ispravnim i po njemu se vladam u praksi. Reci mi te senzore koje ste spominjali o kakvim senzorima su riječi.., da vidimo o čemu se radi?!

Ko je kada u zivotu vidija elektricara da radi??? :D

Evo profesore link na proizvod di je malko objasnjeno o tome http://www.boschrexroth.com/country...ivil_engineering/a_downloads/ra17029_1002.pdf nadan se da ce koristit.

Po meni za asistenta struje dobar je bilo koji brod na kojem ima posla...

Paz'vako Asinkronous.., čisto da se diskusija razvije,

Taj Jadroplov zaboravi. Ja sam bio na nekoliko takvih kompanija Å¡to naÅ¡ih, Å¡to stranih i sve su to "preduzeća" koja nemaju sistem. Ona funkcioniraju bez sistema, Å¡trc brc, ne diraj dok vrti.., i to.., i tako! U tom smislu najodvratnije iskustvo sam imao na SploÅ¡na Plovba, Portorož iako se Slovenci qrče da su u EU, pa čak su sačuvali predratnu industriju - no u pomorstvu su nula bodova. Dalje, ovo Å¡to si rekao da je za asistenta dobar svaki brod na kojem ima posla - ako smatraÅ¡ poslom ono starinsko - rastaviti neki motor i promijeniti ležajeve i takve stvari - imao sam brod na kojem sam za četiri mjeseca obavio overhaul preko 50 elektromotora. No, to ne smatram nečim posebnim. Na sadaÅ¡njem brodu (četiri ugovora do sada) promijenio sam samo jedan time relay do sada - no, na ovom brodu asistent bi imao doista priliku upoznati pravi brod - u banderaÅ¡kom smislu!

Last edited:
Zrinka...:) , prva ljubav zaborava nema, kad se sitin...
Bow thruster nije tija upalit jer je PIM gubija zero position, nikad nisan tamo skuzija u cemu je kvaka jer je knjiga nestala u vidu magle s nekin redikulima sta su ka rekli da ce to servisirat :udriglavom . Par godina posli na JDN pitch propulzija, princip isti, ostalo nijanse, i dogodi mi se trenutak prosvijetljenja :cool: . Malo kasno.
Damatic smo zvali Dramatic, generatori su vjecno pretakali reaktivnu struju na malom opterecenju jer uzbude nisu bile podesene kako triba, ali sve to nisan zna tada nego tek pokoju godinu kasnije kad san dosa na JDN di su knjige bile dostupne na tri mista u tri kopije a ne doma po kucama u nadobudnih :udriglavom .
Ma nema do Zrina :D:D Bija san na njemu ka asistent i ka struja i to 8 miseci u komadu, je da san se satra ali to mi je jedan od drazih brodi di san bia. A ko bi moga zaboravit, skoro svaku manovru trci u provu cupaj PIM karticu i vracaj je nazad da mozes palit thruster. Nisan se onda sa tim puno zajebava jer je uz to bilo jos nekih drugih problema sa thrusterom. Kad san ja bija na Zrina nije vidse bilo niti sheme a kamo li manuala.
Generatore smo rjesili, prominili smo svo ozicenje i neke od strujnih i kompaudnih transformatora na uzbudi od svih generatora te nakon toga vise nije bilo problema sa generatorima. A Dramatic je prica za sebe :D:D

Paz'vako Asinkronous.., čisto da se diskusija razvije,
Taj Jadroplov zaboravi. Ja sam bio na nekoliko takvih kompanija Å¡to naÅ¡ih, Å¡to stranih i sve su to "preduzeća" koja nemaju sistem. Ona funkcioniraju bez sistema, Å¡trc brc, ne diraj dok vrti.., i to.., i tako! U tom smislu najodvratnije iskustvo sam imao na SploÅ¡na Plovba, Portorož iako se Slovenci qrče da su u EU, pa čak su sačuvali predratnu industriju - no u pomorstvu su nula bodova. Dalje, ovo Å¡to si rekao da je za asistenta dobar svaki brod na kojem ima posla - ako smatraÅ¡ poslom ono starinsko - rastaviti neki motor i promijeniti ležajeve i takve stvari - imao sam brod na kojem sam za četiri mjeseca obavio overhaul preko 50 elektromotora. No, to ne smatram nečim posebnim. Na sadaÅ¡njem brodu (četiri ugovora do sada) promijenio sam samo jedan time relay do sada - no, na ovom brodu asistent bi imao doista priliku upoznati pravi brod - u banderaÅ¡kom smislu!

Pod poslom nisan mislija na "motiku", za mene je posal manual, shema, instrument i nesto alata pa kopaj po ormarima kutijama prispoji odspoji i tako to. Neznan za druge ali ja sa Jadroplova neman losih iskustava sta se tice posla. Sta je tribalo radit, radilo se i ima san slobodne ruke za sve. A to nediraj dok radi ja mislin da na svakoj firmi ima takvih primjera.

:uzdravlje:uzdravlje

Ja imam u kompjuteru uputstva i sheme svih sistema i uređaja koji su nam instalirani na brodu, imam sve od A-Ž u pdf formatu, za banderaÅ¡e, strojare i palubarce. Mogli bi smo nastaviti tako da se stavi poneka sličica ili shemica, pa ako mlađe banderaÅ¡e zanima Å¡to je Å¡to na tim slikama neka pitaju.

Samo ne znam da li imaju kakva forumska ograničenja za slike?

setat znaci da onog trena kad te u 2jutro dignu iz postelje
ti im kazes otidi tamo napravi to i vidimo se sutra ujutro regularno upises dvi ure prikovrimene jer si pozvan navacer(jdn)

ili kad sve stane ti ides na problem direktno i svi govore da je nesto trece
otvoris udres nogon i to radi,to bi bila setnja

CIMS MKII sensor
vidi pod
http://www.boschrexroth.com/country...ivil_engineering/a_downloads/ra17029_1002.pdf

Ma nema do Zrina..,

Evo, malo prije sam pogledao sliku broda Zrin,

Å to se tiče dizalica vidim 4 dizalice tipa "jib". Otprilike znam, u strojarnici takvih dizalica imaÅ¡ jedan elektromotor, koji pokreće tri hidrauličke pumpe preko planetarnog gear-a. Dalje imaÅ¡ tri hidromotora, četiri-pet električnih proporcionalnih hidro-ventila s pripadnim karticama i joÅ¡ nekoliko safety senzora za tlak itd. Cijela elektrika stane u jedan box 60x60 manje viÅ¡e. ImaÅ¡ svugdje okolo ružine, kaplje hidraulično ulje na sve strane, razmazana kolomast itd. Å to se tiče problema s generatorima to su trebali rijeÅ¡iti hrvatski "stručnjaci" iz Trećeg Maja. Nije uloga banderaÅ¡a na brodu da se bavi istraživačkim radom. Trebalo je samo u "guarantee claim" roku javiti "stručnjacima" i reći im - izvolite na poso, gospodo. Bio sam na jedan brod koji je izgrađen u Splitu, mogu reći samo - ohime!

Evo ti npr. foto, kako se ulazi u dizalice na mom brodu.., Ima čak otirač za cipele?!

IMG_1292.jpg

CIMS MKII sensor

Dobro, Srelec.., proučiti ću to malo detaljnije kada budem imao vremena. Zauzvrat evo ti foto mog PLC na dizalici. Zapravo na slici se vidi glavna bazna stanica i dvije sub-stanice. U cijelom sistemu ima desetak sub-stanica. Komunicira se SX-busom, ima i dodatni CPU bus za bržu razmjenu nula i jedinica s procesorom. S udaljenim jedinicama veza je T-link, twisted parice, a ima također dio veza priko optičkih kablova s najudaljenijim sub-stanicama kao ona u driver kabini ili s power-management sistemom u makinji i to.., i tako. Na donjoj slici je POD tj. monitor. Pogon dizalica je VFD, preciznije vector control inverteri, ima ih Å¡est komada svaka dizalica. Ovi invertori komuniciraju s PLC-om također preko T-link veze.

IMG_1280.jpg

IMG_1283.jpg

Last edited:
Evo, malo prije sam pogledao sliku broda Zrin,

Å to se tiče dizalica vidim 4 dizalice tipa "jib". Otprilike znam, u strojarnici takvih dizalica imaÅ¡ jedan elektromotor, koji pokreće tri hidrauličke pumpe preko planetarnog gear-a. Dalje imaÅ¡ tri hidromotora, četiri-pet električnih proporcionalnih hidro-ventila s pripadnim karticama i joÅ¡ nekoliko safety senzora za tlak itd. Cijela elektrika stane u jedan box 60x60 manje viÅ¡e. ImaÅ¡ svugdje okolo ružine, kaplje hidraulično ulje na sve strane, razmazana kolomast itd. Å to se tiče problema s generatorima to su trebali rijeÅ¡iti hrvatski "stručnjaci" iz Trećeg Maja. Nije uloga banderaÅ¡a na brodu da se bavi istraživačkim radom. Trebalo je samo u "guarantee claim" roku javiti "stručnjacima" i reći im - izvolite na poso, gospodo.

Dizalice si vise manje dobro opisa jedino sta je bilo vise boxova i malo vecih od 60x60 ali sve u svemu nista posebno. Za naucit posal (govorimo o asistentima) su bile dobre jer nije bilo indikacije greski osim onih par osnovnih (temp. tlak...) tako da je svaki "fault finding" bija instrument i shemu u ruke i kopaj.
Znacajno za Zrin je sta je bija radjen za fancuze (Delmas) koji su nakon probnih voznji nisu tili preuzet brod. Brod je uzeja Jadroplov skupa sa sister shipom koji je jos bija u opremi (Jadroplov Pride). Pride je ipak ispa malo bolji, nisu ugradjene dizalice te umisto Damatica stavljen je Norcontrol.

Dizalice si vise manje dobro opisa jedino sta je bilo vise boxova...

Dobro, nećemo sad sitničariti o box-ovima, zato sam i rekao veličine "60x60, manje viÅ¡e".

Reci mi da li sam pogodio ono o ulju i maÅ¡ćurini, odnosno kolomasti.., he he he?! A vidiÅ¡ kod mene čak otirač za papke. To sam stavio zato da mi one qrčine timunjerske ne unose blato s kuverte gore. Ono znaÅ¡.., pokazao sam im kako i gdje resetirati emergency stop, pa noću nekada oni pođu sami gore dok ja zasluženo odmaram i tako. Bili su se navikli donositi blato za opancima gore - dok nisam reagovao i uveo kućni red. Ako sad prekrÅ¡e taj kućni red, bolje bi im bilo da se ni rodili nijesu?! Eo, fala Bogu, već četiri ugovora nikakve falinge na njima osim redovnog održavanja. A da ih je napravio Treći Maj ili ovi budalaÅ¡i u splitskom Å¡kveru - do sada bi se raspale?!

;)

Last edited:
Ma svega si moga nac u njima :udriglavom

Pa znam.., prošao sam to,

Na jednom brodu s tim "jib" dizalicama su godinama zatrpavali access svime i svačim. Kada sam sve izbacio vani naÅ¡ao sam rupe na boxu u kojem su slip ring-ovi za dovod napajanja. Sve prognjilo i ruzina izila, unutra u boxu za slip ring-ove bilo je piljovine, brokava, maÅ¡ćurine i ne znam čega sve nije bilo. Evo gledam upravo Fuji Electric sajt.., na brodu mi je uglavnom njihovo! Samo ne razumijem.., imaju button za download uputstava, no kada to kliknem - niÅ¡ta?! Valjda treba biti njihov poznati klijent da bi skinuo neÅ¡to.., ne znam kako to funkcionira? Pogledaj ako te zanima i pokuÅ¡aj da li možeÅ¡ skinuti neko uputstvo?!

FUJI PROGRAMMABLE CONTROLLER PLC

Last edited:
Na ove stranice od Fuji-a catalog mogu skinit, ali za user manuale...

A ne znam da li je u pitanju registracija ili dozvoljavaju download samo svojim kupcima. Ako ti se da, izvidi malo to, kako i Å¡to, pa izvijesti ovdje. Evo pronaÅ¡ao sam neÅ¡to besplatnog materijala o električnoj propulziji na brodovima, nekih 90-tak stranica. Nije loÅ¡e pročitati kao uvodnu lekciju!

BTW, jednom sam pokuÅ¡avao na putničke upast, taman se bilo počelo govoriti Å¡irim masama o elektro-propulziji. Tako, sretnem jednog banderaÅ¡a na Rivi.., pa velju da se raspitam. Taj je već bio u tom điru, a ubacio ga je kapo koji mu je zet. Inače, radili smo skupa u nekom "preduzeću" prije nego smo počeli navigati. Tada nije znao razlikovati volt od ampera.., i niÅ¡ta, ufatio me pajdo straÅ¡iti svojim "naukom i vjeÅ¡tinama". Joooo, sjećam se, pajdo obukao bijele hlače i koÅ¡ulju koje je donio s broda.., Stavio oćale Ray-Ban kako bi ostavio dojam veće karizme ili nekog simptomatičnog misterija.., he he he.., a ni dan-danas ne razlikuje volt od ampera?!

Evo ti ono o propulziji što sam spomenija:

http://www05.abb.com/global/scot/scot293.nsf/veritydisplay/c348ae87dd99ce5cc12574e30023fede/$file/maritime%20el%20installations%20and%20de%20propulsion.pdf

:cool:

Last edited:
Ja se ne bih bas slozio s ovom tezom da Asistenti Struje nemaju sto trazit na bulkovima.
U ovoj temi o Oceania Cruises,

http://www.pomorac.net/forum/putnicki-brodovi/716-oceania-cruises-2.html

neki su napisali (ukljucujuci i Dalmosa:)) da sam ja najbolji "struja" s kojim su plovili, a ja sam isto karijeru zapoceo kao Asistent Struje, sad vec dosta davno, jos dok je postojala Slobodna Plovidba Sibenik, na jednom bulku koji se zvao "Sibenik" i tamo proveo prvih 8 mjeseci...

Znam da su iz danasnje perspektive bulkovi za nase ljude proslost i da vise nemamo tamo sto trazit, ali jedan "banderas" pocetnik jos uvijek moze dosta toga naucit na nekom bulku s dizalicama, ako ima nekoga da ga tome uci (sto je danas rijetkost vise :rolleyes:, ali ipak), a moze se ucit i sam...

Iako sam zadnje cetri godine "sef struje" na firmi koja (unatoc misljenjima nekih koji ne poznaju stvarnu situaciju :p) najvise placa ovu poziciju u cruise industriji na brodovima s azipodima, svim mladim momcima nikad ne savjetujem da prihvate poziciju Asistent Elect. na cruiserima jer tu ce kao Asistenti tesko nauciti ista vise od mijenjanja zarulja i eventualno popravit kakvo peglo ili usisavac. Sistem je jednostavno takav da ne bi imalo nikakvog smisla da ja objasnjavam Asistentu princip rada cycloconvertera, jer njemu to nece trebat jos dugi niz godina, a mozda ni tada ( jer se na najnovijim brodovima s azipodima ionako cycloconverteri vise ne ugradjuju:hihi mjenjaja ih "frequency drive" slican onima na klasicnim el. propulzijama), a svaki Ass. ce jednog dana kad se rijesi zarulja, najprije radit s dishwasherima i ostalom opremom u kuhinjama, aparatima za kavu,saunama,bazenima,liftovima, viljuskarima itd...
Na cruiserima u elektro odjelu se odmah vidi razlika izmedju ljudi koji su krenuli s cruisera i koji nikad nisu shvatili sto je zapravo brod (oni imaju dojam da rade u hotelu :confused:), i onih koji su zanat ispekli na raznim vrstama teretnjaka....
Ja sam isao ovim putem - bulkovi - generalni teret - kontejnerasi - zatim kontejnerasi sa samo rashladnim kontejnerima - brodovi za rashladne terete (bananjere- tu sam bio i operater rashladnih uredjaja, ne samo elektricar) - sve to skupa 7 godina -pa onda putnicki cruiseri zadnjih 9 godina....
Zato i dalje mislim da se moze krenuti od bulka za pocetak...

Na cruiserima u elektro odjelu se odmah vidi razlika izmedju ljudi koji su krenuli s cruisera i koji nikad nisu shvatili sto je zapravo brod (oni imaju dojam da rade u hotelu, i onih koji su zanat ispekli na raznim vrstama teretnjaka.... Ja sam isao ovim putem - bulkovi - generalni teret - kontejnerasi - zatim kontejnerasi sa samo rashladnim kontejnerima - brodovi za rashladne terete (bananjere- tu sam bio i operater rashladnih uredjaja, ne samo elektricar) - sve to skupa 7 godina -pa onda putnicki cruiseri zadnjih 9 godina.... Zato i dalje mislim da se moze krenuti od bulka za pocetak...

Vuče, mora se odnekuda početi.., bez daljnjega!

U nekom ranijem postu rekao sam da su za asistenta "bulkeri", najgore rjeÅ¡enje. No, pri tom sam mislio na starije "bulkere" tipa karampane kakvih joÅ¡ uvijek ima puno po oceanima. Na takvim brodovima te samo iskoriste kao fizičku radnu snagu, to se meni desilo. Moj sadaÅ¡nji brod je također "bulker" ali je star manje od dvije godine i za upoznati tipični brod u banderaÅ¡kom smislu bio bi dobar za nekog početnika.

Daj reci neÅ¡to o hijerarhiji na putničkim brodovima, Å¡to se tiče banderaÅ¡a! Malo si me zbunio kad si pohvalio banderaÅ¡e s "bulkera", jer pričao sam s nekima koji su odradili karijeru isključivo na putničkim brodovima - skloni su čeÅ¡će reći da su lumeni.., alla Tesla, Edison i slični.

Koliko uopće ima banderaÅ¡a na takvim brodovima i tko je za Å¡to nadležan?!

:kafa

Last edited:
Koliko uopće ima banderaÅ¡a na takvim brodovima i tko je za Å¡to nadležan?! :kafa[/QUOTE said:
Pozdrav

Hijerarhija na mom brodu NCL Norwegian Sky:

-chief electrical engineer x1
-automation engineer x1
- electronics engineer x1
-junior electronic-entertainment equipm x1
-comm. officer x1
-electrical engineer x2
-2nd electrician x2
-ass.electrician x3

Duznosti sefa:HV switchboard planned maintenance,propulsion control,opcenito nadzor svih vaznijih sistema i sudjelovanje u planiranju,narudzbama......
Ja kao automation nemam work order-e za HV switchboard opremu,no kad imamo problem tipa da breaker (thruster,chiller isl.) nece da se zatvori ,ili ako nedostaje neki input na mostu ili ECR mimic panelima ,a koji se realiziraju iz breaker cubicle-a, sve to odradi automation,i za sefa struje zapravo rijetko nastaje potreba da ima "hands on problem". Servis HV breaker-a nam periodicki radi proizvodjac opreme.
Ovaj spomenuti planned maintenance se ionako svodi na rutinske checkup-e tipa cable and terminals check,cleaning isl.

Sef kako i prilici,sefuje.Neki iskljucivo prionu administraciji,pa iako imaju odgovornosti po planned maintenance sistemu , izvrsenje istih glatko prebacaju ostalima u departmentu,pa se nekad niti ne pojave da bi bacili pogled ako ih ne zoves (kao na primjer kod otvaranja konekcija generatora,bow thrustera,megera istih isl.).Drugi su naravno, kako to biva, potpuna suprotnost prethodno opisanome.

Automation je zaduzen za sustav daljinskog nadzora (Damatic na ovom brodu),sve ventile (Pleiger electrohydraulic) zajedno sa mehanickim servisom (samo na Sky-u, na drugim brodovima u floti to pokriva electrical engineer strojarnice),automatiku glavnih motora (testiranja alarma,interface prema power management sistemu itd.),automatiku bojlera,chiller-a,pitch control plus zajednicko ispomaganje na klimatizacijskim podstanicama,incineratoru,tretiranju otpadnih voda koje pokriva electrical engineer strojarnice (njega se prvo zove).
Ele.eng. broj 2 drzi liftove,opremu na palubi,dizalice i tako.
Elektronicar radi vatrodojavu,fire doors,watertight doors,sliding doors,navigacijsku opremu,UPS baterije...
Junior electronics entertainment-audio video oprema (barovi,disko,teatar)
Comm. oficer-telefonija,televizija,satelitska komunikacija,paging oprema
2 nd electrician dijele kuhinje i praonicu,plus AC koje imaju po PMS-u ali im se cesto mora pomagati jer nisu u stanju rijesiti proble koji su izvan motor starter-a (kao npr. problem sa interlock-ovima kod galley exhaust duct washing sistema),pa im pomazu uglavnom elektronicar i automation.
Asistenti- nije potrebno obrazlagati

ElectricalA je sve objasnio vise/manje da se nema sto dodati.
Mi ovdje imamo jednog Asistenta vise dakle 4 umjesto 3, ostalo je sve isto...
Ovo za "sefove" koji "sefuju" je isto dobro opisano, ima nas svakakvih....
Inace svima u job descriptionu pise da moraju raditi sve ono sto im kaze "sef", a na "sefovima" je da odrede koju vrstu posla kome mogu dati...
Jedino se ne bih slozio oko 2nd Elect-a, to naravno ovisi o ljudima na konkretnom brodu, kod mene 2nd Elect-i koji su filipinci su daleko bolji od Electrical Eng-ova (ukrajinci, rumunji, ja vise nemam nasih), jer ja imam trenutno dvojicu ispod svih kriterija da se tako nazovu... A izgleda da i ElectricalA ima takvih problema, posto je naveo da radi dio poslova koje treba obavljati Elect. Eng. za strojarnicu, a ne Aut. Eng.

Evo dio iz job descriptiona Aut. Eng.-a

ESSENTIAL FUNCTIONS
• Responsible for the maintenance and repair of electrical systems onboard as directed by the Chief Electrical Engineer.
• Main areas of responsibilities are the maintenance and repair of:
o Generators
o Main Switchboard
o Machinery Automation Control and Monitoring System
o Electrical Propulsion
o Maneuvering Control System
• To be familiar with the Chief Electrical Engineer's duties and responsible and be prepared to be in charge of the Electrical Department without advance notice.

Tako da nemoze se bas reci da Aut. Eng. nema WO-a za HV switchboard-e, ovdje ih ima, a "sefovi" im mogu dati i dio svojih ukoliko ih smatraju pouzdanim za to, ja sam znao davati takve poslove i Elect. Eng-ovima kad sam imao kvalitetne Elektricare na toj poziciji, danas to nemogu ni u snu...

Inace ja nisam imao pozitivnih iskustava na nijednom putnickom brodu do sada, sa elektricarima koji nisu bili nigdje drugdje osim na putnickima, po mojem iskustvu, uvijek su bili bolji i samostalniji oni koji su krenuli sa teretnjaka bilo koje vrste, a nekako najbolji su bili oni koji su prosli "reefer" brodove, s dizalicama itd, pa onda dosli na putnicke.... Necu reci da ovo pravilo nema iznimaka, ali ja imam takav dojam...

Back