ELEKTRO _ Razmjena iskustva

ElectricalA je sve objasnio vise/manje da se nema sto dodati.
Mi ovdje imamo jednog Asistenta vise dakle 4 umjesto 3, ostalo je sve isto...
Ovo za "sefove" koji "sefuju" je isto dobro opisano, ...

Pa, mogu samo otprilke zamisliti kako sve to izgleda..,

Evo dodatno pitanje - kakve zavrÅ¡ene Å¡kole imaju "Å¡efovi"? Zatim, nije mi jasno kakav je odnos (po hijerarhiji) tog vaÅ¡eg "Å¡efa" s kapom koji valjda postoji i na putničkim brodovima? Čisto pitam ovo jer si u jednom ranijem postu rekao da je Dalmos rekao za tebe da si "najbolji električar"?! Ja otprilike ovako mislim: Elektrika je Å¡iroka, ne usuđujem se uopće reći da sam ovladao s njom. Koliko god ja čitam ne mogu stići, jer se stvari brže razvijaju nego Å¡to ja čitam. Dakle, ako nisam ja ovladao.., nije mi jasno otkuda bi strojar mogao znati viÅ¡e od mene?! (Nije ovo nikakav ukor Dalmosu, nego moj načelni stav).

Spomenuo si Ruse i Ukrajince, čuo sam da su se dobro raÅ¡irili po brodovima. Mene je jednom mijenjao Ukrajinac koji je doÅ¡ao prvi put na kompaniju i na osnovu pitanja koja me pitao tokom 2 ili 3 dana overlap-a, mogu reći da mi je ostavio dobar dojam. Å to se tiče Filipinaca imao sam jedno kratko vrijeme asistenta s zavrÅ¡enim fakultetom.., kada mu neÅ¡to pokažeÅ¡, nakon nekoliko dana možeÅ¡ mu dati da to isto obavi sam.

Međutim, jednom sam zatekao njega i mehaničara u AC roomu, neÅ¡to su radili tamo i polomili nipple odnosno kapilaru od termostata. I gle, sastavili prekinute krajeve i zamotavaju ih izolir trakom. Pitam ih Å¡to rade, a asistent kaže: "Možda će raditi". Tu me iznenadio, malo, pa sam htio utvrditi koliko peÅ¡ka teorijski - čisto radi usporedbe s nama, odnosno naÅ¡ima. Evo, koliko je peÅ¡kao:

1. Na radnom stolu spojio sam Å¡pulu Danfoss, od nekog ventila na napon i ampermetar.., i to.., i tako, zatim uzeo komad željeza i pitao ga: "Ako uguram ovo željezo kroz Å¡pulu, da li će se struja povećati ili smanjiti?" Odgovorio je pogreÅ¡no.

2. Riknuo nam je gornji plovak na sewage jedinici, pa sam morao stvar rijeÅ¡iti privremeno nekim time relay-om, koji bi startao pumpu i da je isključi za neko vrijeme koliko joj je potrebno da ispumpa vani sadržaj. NiÅ¡ta posebno u banderaÅ¡kom smislu.., Ponudio sam i asistentu da i on paralelno razmiÅ¡lja i da vidimo Å¡to i kako?! Ne samo da nije niÅ¡ta osmislio, nego nije bio sposoban razumjeti ni to Å¡to sam ja napravio.., pa sam izgubio strpljenje da mu dalje objaÅ¡njavam.

3. Zatim sam htio vidjeti kako peÅ¡ka matematiku. Nacrtao sam koordinatni sustav i označio na osima 0 1 2 3 4 itd. Zatim povučem pravac kroz ishodiÅ¡te, ili ajmo reć funkciju f(x) = y = x i pitam ga koliko iznosi integral te funkcije od 0 do 1, a on bleji ka' tele? Nacrtam potom pravac ili fuknciju f(x) = y = 1 i opet pitam isto.., integral od nule do nekog x, - no, odgovora njet!

4. I dok sam pričao s ovim asistentom, naiÅ¡ao treći makinje, isto Filip.., i tako.., kroz matematiku smo doÅ¡li do opklade. Naime, ponudio sam im 5 kaÅ¡eta pive - ako mi izvedu korak po korak onu formulu za rjeÅ¡avanje kvadratne jednažbe oblika (y) = (0) = ax2 + bx + c . Mučili su se par mjeseci.., no, pivu nisu popili!

:kafa

Last edited:
moze bit da je do mene ali ja nikako da uocim te genetske blagoslovljenosti kod nasih. kad citam ovdje struja ne moze bit ni filip, ni ukrajinac, ni belgijanac jer smo mi najbolji.

meni su apsolutno svi isti jer sam vidio svih narodnosti dobrih u svojoj struci a i onih koji su u totalnom kurcu. ali po pitanju prosipanja pameti cini se da smo mi rvati daleko najjaci

Sad si malo pretjerao, nije Dalmos rekao "najbolji elektricar" nego "najbolji struja" a ni ja ne mislim da je bas on mjerodavan da bi davao takve ocjene:p Ali netko poput "Keyboard-a" vec je malo kompetentniji...;)
Ali to sam sve spomenuo onako iz zafrkancije, ne mislim ja za sebe da sam nesto extra, nikad nisam to ni mislio, to ostavljam za druge da misle...:)

I nisam spominjao "Ruse" samo Ukrajince i Rumunje, a po mom iskustvu ima dosta razlike izmedju njih onako generalno.
Recimo jedan od najboljih Electronic Eng-a kojeg sam upoznao na ovoj kompaniji upravo je Rus.

A Filipinci naravno da imaju svoja ogranicenja, samo ovdje ovi moji kao 2nd Elect. imaju puste godine iskustva i sve rijesavaju metodom "probaj pa sto bude" kao sto si opisao, samo su vise otkrili 99% problema koje imaju oko equipmenta za koji su zaduzeni, pa sad vise nemoraju probavat kad sve vec unaprijed znaju... Kad im das nesto novo, zaboravi da ce nesto smislit, zato smo mi tu da im smislimo...:cool:

Treba jos uzeti u obzir da Elect. Eng ima oko 4 puta vecu placu od 2nd Elect-a , pa i zato se ne treba od ovih ocekivati cuda... A Filipince se jako tesko propusta na poziciju Elect. Eng-a, to uspiju rijetki, ja imam jednog kojem je to uspjelo nakon preko 25 godina na kompaniji...

A za Elect. Eng. Rumunja sto reci kad taj nemoze spojit obicnu dosing pumpu koja je malo drugacija od prethodne koju mjenja, a sve skupa ima 6 zica, 2 za power, 2 za analogni input signal 4-20 mA, i 2 za Dig Output za alarm kad je u gresci i to sve jos sa shemom na kojoj je cak oznacena i boja svake pojedine zice...

Odnos s kapom nije kao na teretnim brodovima, kapo je iznad "sefa struje" po hijerarhiji i pise mu evaluation, ali se u poslu uglavnom rijetko petlja jer sefovi struje direktno sve dogovaraju sa Electrical Superintedent-om, i tu kapo nema potrebe upadat, ali mora biti kopiran na svaki e-mail i pratit sto se dogadja,...
Eventualno reagira ako se izlazi s narudzbama iz budget-a, jer je i on za to odgovoran...

EDIT: sad sam ponovno procitao sto je Dalmos napisao u onoj temi, pa pise ovako:

"Isto znam Morskog vuka i puno ljudi govori da boljeg ''struju'' nisu vidili u zivotu."

To su ti ti ljudi, za koje ostavljam da tako misle...

Pozdrav

Hijerarhija na mom brodu NCL Norwegian Sky:

-chief electrical engineer x1
-automation engineer x1
- electronics engineer x1
-junior electronic-entertainment equipm x1
-comm. officer x1
-electrical engineer x2
-2nd electrician x2
-ass.electrician x3

Sad mi je još draže šta nisam prihvatio uber cool ponudu od NCL-a.

Å ta se mene tiče potpisa bi cili život da ostanem na carga. Ako moÅ¡ popravit popravi ako ne moÅ¡ ti neće ni iko drugi. Amen.

Ovo Å¡to se priča tko je bolji a tko je loÅ¡iji je čista glupost. Ja sam bio s Rumunjom koji je volio destroy everything,dakle namjerno razvaliti sve na Å¡to naiđe a nije bio sposoban razumit da se svitlo pali priko releya. Isto tako bio sam i s Bugarom koji je bio profesor ali samo u glavi čini mi se. isti profesor je uzrokova 10 000€ Å¡tete na kranu.

Dakle nema veze ko je ko i odakle je ko. Ko zna čitat manuale i ima iole snalažljivosti more bit struja
Ki da je to posal Bogova. Niko od nas ne mere napravit niÅ¡ta ako nema spare partsova. Kad me je tehnical pita ( isti lik je bio i kadet struje pa mu ruke progorile i prebacio se u makinjiste ) Å¡ta triba struju da vridi neÅ¡to brodu reka san mu - multimetar i znanje odakle isčupat dio da proradi neÅ¡to važnije.. kad već imamo problema s spare partsima..

Å ta sad triba filozofirat oko posla. Ki da radimo u NASA-e na projektiranju Mars rovera..

Kad ćemo već o filipima ja sam imao lika OS-a koji se već godine trudi da postane struja i eto pokažem ja njemu neÅ¡to malo. Riktam ja termostat od hatch cover pumpe da mi grije ulje na +5 jerbo je ulje ladno i neće da otvara kako triba bez bypasanja i to ja njemu lipo objasnim. Oden ja vanka nakon nediju dana i vidin da jedna od Å¡tiva nije otvorena pitan chiefa koja je shema a ovi da eto OS pokuÅ¡ava da neÅ¡to napravi ali mu ne ide od ruke.. Ja doÅ¡a tamo ovi rikta termostat a ispala žica na PBu i pumpa ne starta. Isto rijeÅ¡enje za svaki problem.. rokaj rode :D

Last edited:
Å ta sad triba filozofirat oko posla. Ki da radimo u NASA-e na projektiranju Mars rovera..

pratio sam NASA forume u zadnje vrijeme i tamo imaju sličnu prepirku. Onda je jedan napisao da Å¡to filozofiraju, ko da je projektiranje rovera bit električar na brodu. :D

pratio sam NASA forume u zadnje vrijeme i tamo imaju sličnu prepirku. Onda je jedan napisao da Å¡to filozofiraju, ko da je projektiranje rovera bit električar na brodu. :D

eto ti je javle

ja i dalje kažen da struja mora znat napravit ražanj
sve ostalo manje više ali bez ražnja i frižidera se ne more

sad san na zadnji brod ima situaciju u kojoj mi se pojavljuje CO2 alarm ( samo zvuk ) bez CO2 alarma. Znači na KChiefu nema alarma za CO2, vrata od CO2 ormarića nisu otvorena ( nema em'cy stop fanova,boilera ovog onog ) ,bez nekog vremenskog razmaka samo se pojavi i cepa i cepa.. I Å¡ta sad? IčupaÅ¡ li input za kanal CO2 nema ti nikakve veze on će opet da cepa. Reley ne moÅ¡ isčupat jer su lemljeni u PCB od Signal Light culumna, ne moÅ¡ ga bypasat ni izključit.. nema Å¡ta nego minjat cili kutiju.. Dakle nema magije ili moÅ¡ ili ne moÅ¡.

i još jedna situacija zmajevska..

Budi me barba u 2 ure da imamo problema s timunom, ja skačem ko antilopa i dolazim na most, na onome ripiteru od alarma za timun sve LED ice svitle čak i one di nema niÅ¡ta jerbo nemamo tih alarma.. rečem ja barbi da je mriža i da triba ripiter da se resetira i da ćemo to sutra da ne cepaju alarmi sada.. i oden ja leć i rečen sekondu da ne dira ama baÅ¡ niÅ¡ta.. nakon uru vrimena ovi zove da spaÅ¡avan, ja dođen gori obe pumpe od timuna uključene.. pitan lika dobro rođeni ko je upalio pumpe jesu se upalile same ili si ih ti upalio, da ja iden doli rastavljat sastavljeno ili da te Å¡aljem u kujac i iden leć.. a on meni da ne zna.. lik koji me vozi dok spavan ne zna jeli upalio pumpe ili nije.. a Å¡ta'Å¡ govorit moj čovik.

Å¡ta se mene tiče struja nikad nije problem
problem su ljudi koji koriste
i telemechanique s svojin nema led-a nema posla

Last edited:
Evo ovo je obavezan komad opreme za mene.

http://upload.slike.com/slike/x5WNY.jpg

Ajmo još.

Za Gavrana i ekipu:

Par dana nakon uzimanja broda iz Koreje zove nostromo da ne moze da upali kran, ja nisan bija na prezentaciji kranova jer san ima važnijega posla a oni su bili, ne znaju ga roknit. Dodjen ja gori i vidin botun za ask perimition from PMS, uprem ga nema ništa. Uzmem drawingse i vidim da je taj buton otvoren i da ga triba držat dok se kontaktor ne zatvori i ovi ne pozeleni. Držim ga tako,nakon 7 sekundi ovi pozeleni ja roknem kran i idemo dalje..

Jedno misec dana nakon toga dolazi kružni mail da jedan od naÅ¡ih vrlih brodova ne može raditi cargo operacije jer niti jedan kran ne može da se upali. Kapo zove pomoć i meni moj pokaže mail. Ja se mislim koji kujac je sad ovo more bit da in je ploča od PMSa izgorila i ja se ispiÅ¡en ko mazga more bit ovo more bit ono i na kraju napiÅ¡en e rodijaci jeste ga držali pritisnutog ili ste ga uprili pa čekali. Sutra dolazi mail zahvale kako smo ih spasili i kako kranovi rokaju. Dakle dolazimo do zaključka da struja s toga broda nije bio sposoban da pročita iz drawinga da taj nesritnu button mora da bude pritisnut i da će odobrenje od PMSa doć. Da ne govorim da postoji i flow dijagram u MSB manualu koji lipo opisuje kako se rokaju veliku potorÅ¡ači. I Å¡to reći , koju poruku poslati. Liku to nije prvi ugovor jer ga vidim a starim crew listama. A nije bio ni Rumunj ni Ukrajinac ni Rus..

I ajmo dalje kad san se već razveza.. priča meni kapo nesritni kako uvik ima s strujama nekih avantura na carga i da ih je veliki broj vratio familji.. i tako ti meni kapo dodje da mu je progorila lampa na sludge pumpi na inicinaratoru i da ju je prominija ali da ona progori opet nakon par sati.. ja mu rečen kapo to ti je dragi moj kontaktor u kurcu i onaj NC/NO block kontakt titra i ova gori i ja mu rečen da ću ja to riÅ¡it kad uvatin vrimena i zaboravin.. i dodje meni lik nakon par dana jel ja to mogu riÅ¡it ili ne.. a Å¡ta rodijače o čemu ti ? a to.. i zaminin ja to smeće i lampa dura dok ja ne oden kući.. koja frustracija strujama ka da je on mislija da ja njega maslan ovo ono :D

ajla bajla , cargo je zakon

... ja nikako da uocim te genetske blagoslovljenosti kod nasih. kad citam ovdje struja ne moze bit ni filip...

Vozmara.., ako te na ovu upadicu naveo moj prethodni komentar, onda paz'vako:

Nisam spomenija genetiku, niti podržavam stavove koji se temelje na genetskim pre-dispozicijama. Naprotiv! Zato ako si ovu upadicu uputio meni, onda odbacujem to kao neutemeljeno - i dajem blaži ukor, jer mi upadica zvuči pomalo asocijalno. Ja osjećam simpatiju prema svim nacijama, no, među nama Hrvatima postoji neÅ¡to Å¡to treba istražiti. Naime, znam naÅ¡ih ljudi koji su (ili su bili) na dobrim kompanijama i bili su u prilici ubaciti nekoga od naÅ¡ih.., ali.., ali - nisu!

Druge nacije postupaju suprotno. Dapače, evo, vjerovali ili ne, imao sam slučaj da se balkanski strojar (2nd eng.) vere po dizalicama s screwdriver-om i zakreće pe'Å¡est trimmera tamo-amo na karticama - kako bi mene syebo s kompanije. Nadao se da će onesposobiti sistem i da ga neću znati vratiti u normalno stanje. Time bi ja ispao npr. "niÅ¡ta ne znam", a on bi likovao zbog svog "znanja". No, qrčina je falio u pristupu, jer ne uvažava da ono Å¡to on ne kuži - ja imam u noktu malog prsta. I tako.., poslije sam mu stavljao trapule.., no, nije se viÅ¡e penjao gore.

Tom prilikom sam dobio evaluation, sve minus dvojke (-2), zato jer je ovo naÅ¡e đubre bilo u savezu s kapom Filipincem, istim đubretom kao i on sam..,

:rolleyes:

Nisam spomenija genetiku, niti podržavam stavove koji se temelje na genetskim pre-dispozicijama. Naprotiv! Zato ako si ovu upadicu uputio meni, onda odbacujem to kao neutemeljeno - i dajem blaži ukor, jer mi upadica zvuči pomalo asocijalno. Ja osjećam simpatiju prema svim nacijama, no, među nama Hrvatima postoji neÅ¡to Å¡to treba istražiti. Naime, znam naÅ¡ih ljudi koji su (ili su bili) na dobrim kompanijama i bili su u prilici ubaciti nekoga od naÅ¡ih.., ali.., ali - nisu!

Druge nacije postupaju suprotno. Dapače, evo, vjerovali ili ne, imao sam slučaj da se balkanski strojar (2nd eng.) vere po dizalicama s screwdriver-om i zakreće pe'Å¡est trimmera tamo-amo na karticama - kako bi mene syebo s kompanije. Nadao se da će onesposobiti sistem i da ga neću znati vratiti u normalno stanje. Time bi ja ispao npr. "niÅ¡ta ne znam", a on bi likovao zbog svog "znanja". No, qrčina je falio u pristupu, jer ne uvažava da ono Å¡to on ne kuži - ja imam u noktu malog prsta. I tako.., poslije sam mu stavljao trapule.., no, nije se viÅ¡e penjao gore.

Tom prilikom sam dobio evaluation, sve minus dvojke (-2), zato jer je ovo naÅ¡e đubre bilo u savezu s kapom Filipincem, istim đubretom kao i on sam..,

:rolleyes:

Njemački chief palube zaljeva kantom vodem box od krana. Å ta reći,koju poruku poslati. Cargo brajo :D
Ako kran ima vrata na vrata lokot. Ako nema na box lanac. Å ta to ko ima dirat osim mene

Last edited:
Ovo Å¡to se priča tko je bolji a tko je loÅ¡iji je čista glupost.

Prančiok, imaÅ¡ pravo.., no, nism zamislio ovu temu u tom smislu. Nego bih želio da u prvom redu vidimo tko Å¡to ima na brodu od tehnike i sistema. Ja ne znam niÅ¡ta o električnoj propulziji jer nisam bio na takvim brodovima. Isto tako HV tehnike sam nula.., ima toga joÅ¡ čime ne baratam! No, za prominit žarulju sam maher.., nećeÅ¡ kod mene imati slučaj da potroÅ¡im 30 žarulja od 24 volta, stavljajući ih u produžnu lampu koja radi na 220 volti. Desilo mi se i takav slučaj, kada je pajdo pregorio 30 žarulja od 24 volta, onda doÅ¡ao k meni i kaže: "Daj, pogledaj zaÅ¡to ona lampa ne radi, prigaraju žarulje..,?!

:D

Prančiok, imaÅ¡ pravo.., no, nism zamislio ovu temu u tom smislu. Nego bih želio da u prvom redu vidimo tko Å¡to ima na brodu od tehnike i sistema. Ja ne znam niÅ¡ta o električnoj propulziji jer nisam bio na takvim brodovima. Isto tako HV tehnike sam nula.., ima toga joÅ¡ čime ne baratam! No, za prominit žarulju sam maher.., nećeÅ¡ kod mene imati slučaj da potroÅ¡im 30 žarulja od 24 volta, stavljajući ih u produžnu lampu koja radi na 220 volti. Desilo mi se i takav slučaj, kada je pajdo pregorio 30 žarulja od 24 volta, onda doÅ¡ao k meni i kaže: "Daj, pogledaj zaÅ¡to ona lampa ne radi, prigaraju žarulje..,?!

:D

A zmaja jebote..

Kad smo već kod sjebavanja. Iskrcaj shore kranovima u Chileu. Vitar puse ko iz guzice. Kuke se ljuljaju ,ja kadet , rumunj ne zna kud struja ide. Zove chief palube da se kuke ljuljaju da ih triba dignit ali ne mere viÅ¡e. Ja rečen kapu da triba bypasat limiter i dizat kuke ovi da permition. Bypas svega i kuka ide gori. Iskrcaj zavrÅ¡en sva 4 krana javljaju error da nema limita da se vozi normalno dakle opet limit doli - save - limit gori - save pesma zavrÅ¡ena. Ja spavam Rumunj Rumnjskom barbi govori da se to ne more popravit da sam ja sjeba sve i da mene triba slat kuci dok jos nismo odvezani. Ja se ustajem i zovem kapa i kažem kapu da idemo to sredit dok pilot ne dođe. Rođeni Rumunji bisne i spremaju mi tiket doma da je ovi experiance struja i da on zna Å¡ta govori. 4 krana , 3 filipa , komad konopa da se kuka ne ljulja i u 20 minuta spremni za rock and roll. Rumunj peva pesma kako je to bio presing da on vidi jel je mogu bit struja ili ne :hihi: i u isto vrime dobija po bekini od sunarodnjaka.. Eto vidiÅ¡ lik ne zna uvati ga panika i mene triba kući, koda će to vratit kranove kad ja oden kući.. drugi put kad nam je kran ispa iz limita lik se sakrija u tunel a palubar zovi na P/A jedno 2 ure.. a ja ne mogu neÅ¡to me boli noga i na kraj krajeva stra me je neman ja brevet za to jeli..:hihi

gavrane pročitaj ovo za PMS i kranove.. di lik nije bija ni Rumunj, ni Rus ni Ukrajinac ;)

Dakle nema veze odakle je ko ako ima iÅ¡ta u glavi. Ja sam čuo od Crnogorskog kapa u jednom Seaman klubu da ne zna kako bi doÅ¡a iz Japana u 'Vrancusku da mu nije struje.. a struja Burmanac ;)

bilo bi lipo da se more nać nas par pa ćakulat uz pivo Å¡ta i kako je ko radio
svako iskustvo je dobro
ja sam viÅ¡e naučio od lika koji me je doÅ¡a minjat s 30 godina navigacije u 2 dana handovera
nego na ciloj kadeturi

Last edited:

E a koga. Evo ja sam stavio na forum bio da ću nekoga povest s sobom. Kad vidiÅ¡ kakve ljude CVove piÅ¡u dođe ti odma da za takvoga čovika ne možeÅ¡ staviti svoje ime prid crewing.

Javija se jedan momak iz Rijeke. Lipo napisa CV , lipo mi napisa mail i pokuÅ¡at ću kod crew managera da ga povedem, vidi se da je momak ako niÅ¡ta snalažljiv i da se potrudio da napiÅ¡e par složenih rečenica. Pa ćemo vidit Å¡ta će bit..

Jednom me jedan nas momak kad smo bili skupa na High Voltage kursu u Engleskoj, inace Elect. Superintedent na jednoj razvikanoj firmi za plinase, pita isto ovo koliko ima vas u Elektro odjelu na putnickim brodovima. Tada nas je bilo 12, a on krepa od smija da sto ce toliki pusti elektricari na jednom brodu.
A ja mu kazem koliko ih imate vi na plinasu - naravno jednog kaze. A ukupno imate 20 ljudi na brodu (ponekad i manje), sto znaci da vam 5% posade na floti cine elektricari, je'l tako? Malo me cudno gleda, a ja kazem a mi imamo na jednom brodu 1100 clanova posade, koji svi, svaki u svom dijelu nesto kvare i razbijaju (malo karikiram), a ovih 12 kojih je znaci tek malo iznad 1% to sve trebaju popravit. I dodaj tome jos i do 3000 putnika koji isto svasta prikopcavaju po kabinama i netko od ovih 12 treba intervenirat. Izgleda li sad da je 12 (danas 13 ljudi) u Elektro odjelu tu previse?
Onima koji nisu nikad radili na cruiserima, obicno uvijek bude smijesno da treba toliko Elektricara na jednom brodu (bilo je i meni - priznajem), ali da ih je pustit malo da rade na cruiseru u Elektro Odjelu na bilo kojoj poziciji, brzo bi promjenili misljenje.
NCL je inace po ovome na minimumu, kad sam bio na Princess Cruise bilo nas je ukupno 24 u Electro Dept.

Ja sam dobio ponudu od NCL.a za Junior El.Eng , 6 miseci ugovor s 2250$ plaće. Koliko me god to zanimalo trenutno nisam u poziciji da idem za 3 puta manju lovu. Jesam li se zajeba sad ti meni reci...

...bili skupa na High Voltage kursu u Engleskoj

Daj malo o tome pričaj.., par riči o tom HV kursu, da vidimo o čemu se radi.

Koliko traje, glavne teme, safety s HV, cijena i to.., i tako?!

Malo daj usporedbu s ovim kursevima u Hrvatskoj kod raznih "stručnjaka" koji ih reklamiraju i naplaćuju 1000 dolara. Svi kursevi kod nas bili su mi obična transakcija iz mog džepa u njihov, a naučio niÅ¡ta nisam na njima. Å to se tiče broja ljudi ja mislim da nije puno 13 banderaÅ¡a na putničkim brodovima.., hebiga, čak da samo minjate svjetla imaÅ¡ dovoljno posla svaki dan. Jer kako znamo žarulja se neće promijeniti sama od sebe i otići u kantu za electrical waste?! Osim toga, čak i za žarulju treba baratati osnovnim električnim pojmovima i jedinicama.

;)

Last edited:
Ja sam dobio ponudu od NCL.a za Junior El.Eng , 6 miseci ugovor s 2250$ plaće. Koliko me god to zanimalo trenutno nisam u poziciji da idem za 3 puta manju lovu. Jesam li se zajeba sad ti meni reci...

Svim nasim ljudima koje znam i nudjene su im pozicije Junior Electronic Eng. ili jos i Communication/El. Eng. uvijek sam savjetovao da to ne prihvacaju. To su ugovori za filipince i s tih pozicija se jako tesko pomaknut, cak i ja kao sef tu ne bi mogao puno pomoc, jer ima dosta ovih ostalih na tim pozicijama dugo godina i cekaju avancamenat i vec su na listama za promociju odavno....
Za europljane se nema sta trazit ispod Elect. Eng pozicije na NCL-u.

Malo daj usporedbu s ovim kursevima u Hrvatskoj kod raznih "stručnjaka" koji ih reklamiraju i naplaćuju 1000 dolara. Svi kursevi kod nas bili su mi obična transakcija iz mog džepa u njihov, a naučio niÅ¡ta nisam na njima. Å to se tiče broja ljudi ja mislim da nije puno 13 banderaÅ¡a na putničkim brodovima.., hebiga, čak da samo minjate svjetla imaÅ¡ dovoljno posla svaki dan. Jer kako znamo žarulja se neće promijeniti sama od sebe i otići u kantu za electrical waste?! Osim toga, čak i za žarulju treba baratati osnovnim električnim pojmovima i jedinicama.

;)

Na tom kursu kad sam ja bio bilo nas je 5, od toga 3 Hrvata s razlicitih firmi, jedan Grego i jedan Rus (radi na ruskim platformama). Prosli smo samo ja i Grego (on je bio sa Celebrity-a 1st Elect.), ovaj nas superintedent sa plinasa je pao na klasicnu caku, a bio je dosta prepotentan, ali imao je dosta znanja. Ovog treceg naseg momka iz Labina mi je bilo zao, sam je platio oko 3500 funti i na kraju isto pao na sitnicama.
Sad sam u zurbi, kasnije cu dopisat vise detalja...

Sad sam u zurbi, kasnije cu dopisat vise detalja...

Eeee, zanima me tematika, ali radi po komodu - da ne ispadne da te tjeramo.

Znači ka' Å¡to bi rekli naÅ¡i stari - pomalo! Pade mi na pamet, naiÅ¡ao sam u nekim američkim novinama gdje je jedan novinar ili da se tačnije izrazim piskaralo američko napravio sprdnju od ovog "pomalo" - kao u smislu Dalmatinci su lijenčine itd. ha ha ha..,

JoÅ¡ neÅ¡to, negdje sam zapazio ovdje na forumu jedan student je tražio materijal za diplomski s temom električne propulzije. Dalmos ga je uputio na Morskog Vuka i joÅ¡ neki su mu se javljali za pomoć - pa tako da se odazovu u ovu stručnu temu svojim doprinosom, ako žele?! Ako je student diplomirao, da nam malo rastomači materiju, načelno. BTW, to bi bilo zanimljivo ukoliko diplomant nije pristaÅ¡a zaÅ¡tite autorskih prava i sebičan čo'ek.., poput predcjednika države! Ive Josipović svira četr'pe' nota na klaviru pa infiÅ¡ao da je čuveniji od Đuzepe Verdija i njegove Aide?!

;)

Last edited:

;)

svi ti HV kursevi bili UK Faraday centar ili US mahom huston pa i kod nas ko ih vec daje a mogu oni iz brazila isto
sve je to tumacenje muda za bubrige (ovi uk su mi posebno na meti jer rade s povjesnom opremom naplacuju do bola i misle da rade nesto dobro)

najveci kurs ti je dobra familjarizacija s novim switch gear u skveru i biti tad temeljit i zainteresiran je jedini pravi kurs

koji kurs vise vridi
kad si blizu nord sea onda uk ekipa svrsava na Faraday kurs(generalno di su god njihovi glavesine vezane uz struju)
amerima je bitno da je odobren od firme di radis

a nasi? bore se ljudi to je sve sta imam rec

toliko o HV kursevima

Back