gavro
Korabljoni Sekretar
ElectricalA je sve objasnio vise/manje da se nema sto dodati.
Mi ovdje imamo jednog Asistenta vise dakle 4 umjesto 3, ostalo je sve isto...
Ovo za "sefove" koji "sefuju" je isto dobro opisano, ...
Pa, mogu samo otprilke zamisliti kako sve to izgleda..,
Evo dodatno pitanje - kakve zavrÅ¡ene Å¡kole imaju "Å¡efovi"? Zatim, nije mi jasno kakav je odnos (po hijerarhiji) tog vaÅ¡eg "Å¡efa" s kapom koji valjda postoji i na putničkim brodovima? Čisto pitam ovo jer si u jednom ranijem postu rekao da je Dalmos rekao za tebe da si "najbolji električar"?! Ja otprilike ovako mislim: Elektrika je Å¡iroka, ne usuđujem se uopće reći da sam ovladao s njom. Koliko god ja čitam ne mogu stići, jer se stvari brže razvijaju nego Å¡to ja čitam. Dakle, ako nisam ja ovladao.., nije mi jasno otkuda bi strojar mogao znati viÅ¡e od mene?! (Nije ovo nikakav ukor Dalmosu, nego moj načelni stav).
Spomenuo si Ruse i Ukrajince, čuo sam da su se dobro raÅ¡irili po brodovima. Mene je jednom mijenjao Ukrajinac koji je doÅ¡ao prvi put na kompaniju i na osnovu pitanja koja me pitao tokom 2 ili 3 dana overlap-a, mogu reći da mi je ostavio dobar dojam. Å to se tiče Filipinaca imao sam jedno kratko vrijeme asistenta s zavrÅ¡enim fakultetom.., kada mu neÅ¡to pokažeÅ¡, nakon nekoliko dana možeÅ¡ mu dati da to isto obavi sam.
Međutim, jednom sam zatekao njega i mehaničara u AC roomu, neÅ¡to su radili tamo i polomili nipple odnosno kapilaru od termostata. I gle, sastavili prekinute krajeve i zamotavaju ih izolir trakom. Pitam ih Å¡to rade, a asistent kaže: "Možda će raditi". Tu me iznenadio, malo, pa sam htio utvrditi koliko peÅ¡ka teorijski - čisto radi usporedbe s nama, odnosno naÅ¡ima. Evo, koliko je peÅ¡kao:
1. Na radnom stolu spojio sam Å¡pulu Danfoss, od nekog ventila na napon i ampermetar.., i to.., i tako, zatim uzeo komad željeza i pitao ga: "Ako uguram ovo željezo kroz Å¡pulu, da li će se struja povećati ili smanjiti?" Odgovorio je pogreÅ¡no.
2. Riknuo nam je gornji plovak na sewage jedinici, pa sam morao stvar rijeÅ¡iti privremeno nekim time relay-om, koji bi startao pumpu i da je isključi za neko vrijeme koliko joj je potrebno da ispumpa vani sadržaj. NiÅ¡ta posebno u banderaÅ¡kom smislu.., Ponudio sam i asistentu da i on paralelno razmiÅ¡lja i da vidimo Å¡to i kako?! Ne samo da nije niÅ¡ta osmislio, nego nije bio sposoban razumjeti ni to Å¡to sam ja napravio.., pa sam izgubio strpljenje da mu dalje objaÅ¡njavam.
3. Zatim sam htio vidjeti kako peÅ¡ka matematiku. Nacrtao sam koordinatni sustav i označio na osima 0 1 2 3 4 itd. Zatim povučem pravac kroz ishodiÅ¡te, ili ajmo reć funkciju f(x) = y = x i pitam ga koliko iznosi integral te funkcije od 0 do 1, a on bleji ka' tele? Nacrtam potom pravac ili fuknciju f(x) = y = 1 i opet pitam isto.., integral od nule do nekog x, - no, odgovora njet!
4. I dok sam pričao s ovim asistentom, naiÅ¡ao treći makinje, isto Filip.., i tako.., kroz matematiku smo doÅ¡li do opklade. Naime, ponudio sam im 5 kaÅ¡eta pive - ako mi izvedu korak po korak onu formulu za rjeÅ¡avanje kvadratne jednažbe oblika

Last edited:
: i u isto vrime dobija po bekini od sunarodnjaka.. Eto vidiÅ¡ lik ne zna uvati ga panika i mene triba kući, koda će to vratit kranove kad ja oden kući.. drugi put kad nam je kran ispa iz limita lik se sakrija u tunel a palubar zovi na P/A jedno 2 ure.. a ja ne mogu neÅ¡to me boli noga i na kraj krajeva stra me je neman ja brevet za to jeli..