ELEKTRO _ Razmjena iskustva

View attachment 1540

I meni nikako centrifuga na mašini ne radi , i nikako da pozovem majstora Bilicha da odradi to .
I bio sam ti dužan KW pumpe i tiristore , samo sklini poklopac convertera i sve čeÅ¡ naći tamo:D, ali prvo centrifugu , je li more???

Neću ti ja radit niÅ¡ta ja se ne diran u struju dok nisan na brodu
lipo ti je ovo posve
moga si ovin fanom i jaja oladit
to ja tako radin
ja san ima freq.convertar na timunu

te nisi moga živit od zvuka mozak me je bolio svaki bbq na krmi
te su nam se oba zapalila
kasnije je doša ovi mozak servis eng i zaminija oba

ti mozgovi servis su mi najjači , dođe lik da mi zamine vdr ja mu kažen da je problem u kapsuli ali da je ja ne smin otvorit i lik nema uza sebe ni Å¡arafciger ali je doÅ¡a s pustin laptopima i kablolovima i čime sve ne i oden ja vanka sutra čujen kapa kako priča da je bio problem krivi wiring ma Å¡ta krivi wireing oden ja gori a reka san zmaju da san ja to raskopa jučer i ostavio tako kad ono opet isti alarm na vdr , sutra je ponovo doÅ¡a i zaminija kapsulu kako bog zapovida i zatvorija GC .. neki zmaj iz Consiliuma

vidi ovo smeće
http://upload.slike.com/slike/HVpX.jpg
kako san ga lipo ušminka
najveća glupsot koju san radio
nisu palubari mogli nać onaj call switch pa da ne dobijemo po piski od audita
ko bi reka da je homemade a
kutija je inače strava
u njoj dođe jedan fuse za ICCP
nisu mogli to nikako drukčije rijeÅ¡it :rolleyes:

Last edited:
Ne nego su se uvatili snimati dijagrame , i pod stavku parametra im stoji i tlak Vita , pošto im je to vazda bilo 2 bara , uvatilo mene da im štimam .
Pa reko koje miliampere oćete , ili da oni bajpasiraju elektriku i dovedu to mehanički a ja provedem električni .
Ali odonda od dva bara ostala i na 95 , 85 , 75djira a Boga mi i astern . EHHHHHHeeeeeee
Pa ipak ja ne mogu preko prvog makine .
Senzore niko nije ni spominjao , a Boga mi ni ja . I isti taj mjesec mi legla plaća:

Last edited:
Usput kakav si na VIT-u ???
Info , VIT je na 98280 HP , 12 cilindara .

Chorke, hebo ga ti.., dobio si seminar, dobio si seminarski iz drugog područja?!

Ako misliÅ¡ na VIT (Variable Injection Timing control), Å¡ta imaÅ¡ ti ka' banderaÅ¡ da se petljaÅ¡ u te stvari. Kad eksplodiraÅ¡ makinju onda će biti "a nijesam znao".., i to i tako. Taj kapo koji ti dopuÅ¡ta da se pačaÅ¡ u te stvari zaslužuje oÅ¡tar ukor. Ne bi se tako petlja kod Frankija, u one stvari Å¡ta nisu banderaÅ¡ke. Radi poso koji si dobio za domaći rad. Osim toga taj VIT je popuÅ¡io, jer ono Å¡to on obavlja - danas to radi 'letrka! Danas svaki cilindar ima svoj kontroler i nema tu Å¡ta VIT biti. Nema viÅ¡e makinja ni camshafta.., ni Å¡to ti ga znam. Evo ti 2 sličice, ako misliÅ¡ da te zagrebajen, multipurpose controller u svakom od ormarića koje vidiÅ¡ na slici, sve radi kao kompjuterska mreža:

Capture.JPG

Capture.JPG

Last edited:
Evo baÅ¡ san naručio majce na kojima piÅ¡e : Calm down boys. ELECTRICIAN is here ! :cool: i Trust me , I am an ELECTRICIAN :D

Gavrane koliko Power Supplaya ima ovo ? 2 + baterija ili ?

Last edited:
Gavrane koliko Power Supplaya ima ovo ? 2 + baterija ili ?

Ako misliÅ¡ na ovaj sistem sa slika iz mog prethodnog posta.., ima Power Supply A i B. Znači ako jedan rikne drugi preuzima sam na sebe sve. U biti tako je cijeli sistem realiziran - redundantno - za svaku važnu komponentu, tj. ako jedno rikne ima rezerva. Power supply je osnovni 220V, dakle normalna brodska mreža - zatim se pretvara u 24V istosmjernog i tim naponom se napajaju sve ove kutijice i multi-purpose controlleri. Ujedno u svakom UPS ormariću imaju i baterije 24 volta, kapaciteta nekih 40-tak Ah, u slučaju ako bi osnovno napajanje 220V nestalo iz bilo kog razloga.

Isiti taj na VIT-u , je trča na već spominjanu HV MSB , kad mu je na generatoru javilo "monitoring senzor failure" usrid manovre , sa 190-130 tlaka , i vika jebate black out . A Å¡to viÅ¡e da zborim . Stariji čovik 57 godina , pa ja iz poÅ¡tovanja Å¡utio
Inaće hvala na fotosima .
Dobro UPS me idu pod mjesečni SMS , ali isto tako , skinuo bih ja njih na po ure sa main supplya , ali ako se ne povrate . i opet je struja neÅ¡to zajeba . pipnem ih rukom , neÅ¡to malo vizuelno i čekam Black Out:D

Last edited:
Ako misliÅ¡ na ovaj sistem sa slika iz mog prethodnog posta.., ima Power Supply A i B. Znači ako jedan rikne drugi preuzima sam na sebe sve. U biti tako je cijeli sistem realiziran - redundantno - za svaku važnu komponentu, tj. ako jedno rikne ima rezerva. Power supply je osnovni 220V, dakle normalna brodska mreža - zatim se pretvara u 24V istosmjernog i tim naponom se napajaju sve ove kutijice i multi-purpose controlleri. Ujedno u svakom UPS ormariću imaju i baterije 24 volta, kapaciteta nekih 40-tak Ah, u slučaju ako bi osnovno napajanje 220V nestalo iz bilo kog razloga.

Znači isti power supplay ko Alpha ?

Ma moš ti sad meni vako do ujutra dok ja to ne vidin sam al dobro aj lipo je pogledat

Last edited:
Znači isti power supplay ko Alpha ?

Ne znam što ti je ta Alpha?!

Ovdje su u pitanju dva ormarića veličine 2 metra visoki i metar Å¡iroki. U njima se sve nalazi - konverzija 220Vac na 24Vdc i također distribucija, osigurači, zaÅ¡tita, fault monitoring, load indikacije itd. NiÅ¡ta posebno Å¡to se tiče UPS-ova. Viditi ću Å¡to imam u kompu, mogao bih staviti block shemu.., ali ima toga puno, ne može se obuhvatiti u jednom postu. Uostalom imam sve na USB disku ako se vidimo. No, nepotrebno je se zamarati previÅ¡e ako nisi na takvom brodu.

Last edited:
DSCN0386.jpg
Bilichu nisam ja hladia jaja sa tim fanom , nego na 4 noda u moru sam imam poziv da ankora ne vira .
F14 - overheating converter unit , 85 stupnjeva trip .
Kraljica modifikacija mi naložila da uvalim nešto externalo da napravim cool down i da izviram to , i Bogeca mi izvirao .
Posli sam montirao kondezator od veš mašine na cooling fan , i ko što ti kažeš to stoji i dan-danas .
Aj Boga ti uvati se šaltera što ti Kokolo sjeba na Carl Coxa .

View attachment 1543
Bilichu nisam ja hladia jaja sa tim fanom , nego na 4 noda u moru sam imam poziv da ankora ne vira .
F14 - overheating converter unit , 85 stupnjeva trip .
Kraljica modifikacija mi naložila da uvalim nešto externalo da napravim cool down i da izviram to , i Bogeca mi izvirao .
Posli sam montirao kondezator od veš mašine na cooling fan , i ko što ti kažeš to stoji i dan-danas .
Aj Boga ti uvati se šaltera što ti Kokolo sjeba na Carl Coxa .

haha
dobro
ja san uzima za to kondenzator od smoke detection systema
tamo imaju uvik 2 fana
za štive mislin smoke detection
a manje viÅ¡e uvik je neka praÅ¡ina pa se i ne uključuje
dobro rode
ima san i ja sličan poziv a nisu ni pumpe uključili
a F&GS pumpa bi vrtila 11 nedilja da je ja ne isključin
nakon vezanja

gavrane , alpha lubrication java je odnija

,,aj 11 nedjelja , popia sam i ja večeras Vladanovića , ali i za Vladanovića je puno :)
ali ponavljam se ne pričam o hidraulici i servo pumpama , već banderaÅ¡kim mooring-windlass winchevima .
A poÅ¡to sam se manio Lakih žena i teÅ¡kih droga , ko Å¡to moj mentor Frankie kaže ( ali joÅ¡ uvijek se puca na njuÅ¡ke i Å¡atro Splitskog podzemlja ) odlučio sam se opredijeliti za Vuka i Sreleca....sorry Frankie , sorry Bilich...dosadilo mi prati zube u rukama:uzdravlje

ja iden udrit pivo negdi ne mogu više mislit o 'letrici :rolleyes:
jel ti ti kad popijeÅ¡ čujeÅ¡ , good morning elec , no power , crane no power :udriglavom:udriglavom:udriglavom

Dobro , slažem se ..ja idem zakuriti trubu uz moju Anu ..popiti multivitamine i šta da zaželim svima .
Ono ka malo ljubavi ,sexa , smija......Å¡to Frankie nema ..on će ka i Matan brojiti lovu posli svadbe .
Srelec ,Vuk izvinjavam se što nije tu mijesto za ovo što rišem .

Chorke, hebo ga ti.., dobio si seminar, dobio si seminarski iz drugog područja?!

Ako misliÅ¡ na VIT (Variable Injection Timing control), Å¡ta imaÅ¡ ti ka' banderaÅ¡ da se petljaÅ¡ u te stvari. Kad eksplodiraÅ¡ makinju onda će biti "a nijesam znao".., i to i tako. Taj kapo koji ti dopuÅ¡ta da se pačaÅ¡ u te stvari zaslužuje oÅ¡tar ukor. Ne bi se tako petlja kod Frankija, u one stvari Å¡ta nisu banderaÅ¡ke. Radi poso koji si dobio za domaći rad. Osim toga taj VIT je popuÅ¡io, jer ono Å¡to on obavlja - danas to radi 'letrka! Danas svaki cilindar ima svoj kontroler i nema tu Å¡ta VIT biti. Nema viÅ¡e makinja ni camshafta.., ni Å¡to ti ga znam. Evo ti 2 sličice, ako misliÅ¡ da te zagrebajen, multipurpose controller u svakom od ormarića koje vidiÅ¡ na slici, sve radi kao kompjuterska mreža:

View attachment 1541

View attachment 1542

na zalost u dubokoj si zabludi dali je to iz neznanja ili manjka iskustva neznam

naime vit na RTA je drza struja stari dobri motori iako nisam bas bia siguran u njegovu operativnu namjenu tj da je ista kvalitetno donosia na takvim motorima
na flex ga vise nije to si u pravu

pa dodes na man 48/60 32/40 onda otvoris laptop otides online i ne bas tako davno sulz je ta program napisa u dos
pa kazes sokolovima da taj vit minja poziciju ovisno o load makinje pa tamo pise i pri kojem opterecenju koje ti mozes minjat
inace na kraju bregaste su dva switcha koja daju signal o poziciji a nju vrti mali elektro motor(neznam dali je ovo stavljeno na STX motore ipak su to jeftinije aplikacije)

pa kad ti ode pick up od turba na istom man motoru ili ako izgubis signal turba pri naglom opterecenju motora a ti si stavia i nastelova sezor(sporazumjeva se da znas sta radis)
onda zoves upravnika i zamolis da uredi turbu jer luftovi su postali poveci
naime senzor broji krilca

tako ko sta radi u nasim poslovima je strasno relativno
ovisi o frime a ponajvise o osobe

na zalost u dubokoj si zabludi dali je to iz neznanja ili manjka iskustva neznam

Paz'vako Srelec, gdje god sam ga imao bio je totalna mehanika.., nikakvi programi, nikakav DOS i slično. Da bi takav VIT o kojem govorim radio ono za Å¡to je namijenjem mora se naÅ¡telati uglavnom mehaničke stvari, razno polužje, ventile, tlak zraka itd. On djeluje na fuel oil pumpu i to.., i tako? A btw, možeÅ¡ njime sjebati makinju ako se igraÅ¡ s tim, a ne znaÅ¡ Å¡to radiÅ¡. Na, mom brodu rekao sam ti viÅ¡e nema niti camshafta, niti VIT i sve oko ubrizgavanja je preuzela elektronika i hidraulika, a specijalni tacho u svakom djeliću sekunde zna za koliko je osovina zakrenuta, koji je klip u TDC ili bilo đe drugo. YebeÅ¡ iskustvo za neÅ¡to Å¡to nestaje s scene.., zar ćemo ovdje učiti elektronske cijevi ka' Å¡to se nekada studiralo, a možeÅ¡ ih vidjeti joÅ¡ jedino u muzeju.

Nuder, napiši ti nama nešto o HV, POD, AZIPOD..., i to.., i tako?!

To nas zanima, a pusti Chorke-a i njegov VIT.

Evo ti VIT na koji sam mislio:

The MAN B&W MC Engine VIT Fuel Pump

Last edited:
Gavrane i opet ti u usta , jedina slučajnost tvoga VITA je MAN B/W MC ENGINE SA TVOJIM 2008 inaće .;)
30.07.2011 011.jpg
E JEBIGA GAVRANE JEDINO OSTAJEM PRI SRELECU I VUKU ." Pustite vi Chorketov Vit" :):):)
Ma Gavran je Gavran , i niko više .

Last edited:
Da podijelim sa Vama što se meni nedavno dogodilo:

Jeda dan zove mene barba na most da mu ne redi lampadina! Ja kažem nemoguće, radila je proÅ¡li mjesec.
Stigoh ja gore kad stvarno ne radi, prekidač gore-dolje, udari malo, pa malo jače i opet neće. Kažem ja barbi da nema druge nego promijenit baterije, nemamo Å¡to izgubiti.
I tako se ja oznojih dok sam promijenio baterije ali lampadina zasvijetlila i svi u čudu zinuÅ¡e i bez riječi ostadoÅ¡e ...........

A ja ponosan, dobio extra kuglu sladoleda za veceru!

Iz koje godine vam datira taj HV switchboard koji ima "earth fault relay" bas me zanima ? ;)
Imao sam donedavno superintedenta kojem je opsesija bila rijesiti se takvih stvari, pa cak i mjernih transformatora sa HV switchboard-a. Jer on (nekad davno :rolleyes:) je imao kratke spojeve na 11KV switchboardu radi izgorenih mjernih transformatora na glavnoj liniji...
Pa je cak i DNV-u slao mailove da se zabrani projektirati HV switchboarde sa necim takvim.
I nije mi vjerovao da toga kod nas uopce nema (barem na ova 4 broda za koja je on bio "in charge"), gledao me u cudu na koji nacin je onda rijeseno cak i mjerenje napona (on je imao neke svoje ideje kako to rijesit :D).
A rijeseno je da na svakom REF unitu bilo kojeg HV breakera mozes ocitati napon glavne linije, a da nigdje nista nema na glavnoj liniji. Jednostavno je sve to (mjerni transformatori) ugradjeno na linije od Generatora do breakera na switchboardu (i uzima se u obzir podatak sa onih generatora koji su online tj. imaju zatvoren breaker), tako da ako bi to i napravilo kratki spoj, kad otvori breaker tog generatora, problem je izoliran.... A earth fault monitoring je ukljucen u svaki REF unit svakog breakera i bilo kakve vrste mjerenja uvjek su od breakera do uredjaja, nikad na glavnoj liniji HV switchboarda...

hv tr.jpg
mozda je u pravu taj tvoj supint. kad pogledas ovu sliku,nakon ovog brod je bio bez jedne ploce dvije sedmice.

ovaj pristup mjerenju je zanimljiv tko je proizvodac breakera i cija je izvedba MSB.
ako sam dobro shvatio princip sve informacije dobijate sa brakera ,da li to znaci da je sama ploca i buss bar bez mjernih transformatora

E JEBIGA GAVRANE JEDINO OSTAJEM PRI SRELECU I VUKU

Dobro jutro radni narode Crne Gore, točno je 13 sati i 43 minute..,

Chorke, al' ga karaÅ¡ bez veze?! Hebiga, pa koliko ima vrsta makinja.., kažem ti, VIT je na mojim brodovima bio potpuno mehančki. A ti opet mlatiÅ¡ praznu slamu. Ovo na slici Å¡to si stavio, možeÅ¡ vidjeti i u onom muzeju Diesel House, u Kopenhagenu. Ali ti se jema bit uvlačiÅ¡ Vuku i Srelecu da te povuku tamo gdje su oni.., ha ha ha.., pa dobro nemam niÅ¡ta protiv toga. Samo, hebiga mogli bi ovdje unaprijed da naučimo Å¡to-god o tim novim stvarima. BTW, ja sam jednom odbio ponudu za ić na putnički. Jebenti, tip mi nudi da budem ćiif banderaÅ¡.., nisam htio.., velju, biž'ća s tim! A Å¡to misliÅ¡ dođeÅ¡ tamo pa se obrukaÅ¡ ili te sprži HV.., đes'onda! Evo ti sada pogledaj kako izgleda moderan emergency stand. Nema brale, sve je na dugme, ne treba niÅ¡ta krikati - eo:

Capture.JPG

Last edited:
Back