matrikulo za qrac te iman - ti u zepu , ja ukrcaj niman !! evo citan komentare o vezama i vezicama, pa mi malo cudno. ka prvo, sta to u nasoj zemlji ne ide bez veze? ajmo 30 godina unazad kad je drug maninjorgo bija u kozi danasnjih pocetnika. bilo je puno vise nasih kompanija, puno vise brodova, a isto je bilo muka jezova ukrcat se. i sam pisac je ima vezu, inspektora tadasnjeg jugoregistra, koji mi je pomoga ka nikad niko u zivotu. upozorija me da je brod star, da su imali pozar prije par miseci, da je makinja crna buza... ili na njega odma, ili cekat bolji brod par miseci. odluka - uzmi sve sta ti zivot pruza - drito na tu gargasu. lito, nema conditiona. dosla zima, ide se u summerside kanada, nema grijanja! ocipa 14 miseci od kolpa. polozija klasu, nesto malo jna,ostalo eskivira, opet ista veza radi - ovi put na jos goru i manju gargasu, 10 miseci ka mazac. upisa visu vanredno, opet na brod,ovi put malo mladji, 19 godina- gospe mi ima condition koji radi i ne radi, grijanje niks. kazu kadrovici, aj na brod za mazaca, kad se treci iskrca, ti ostajes. treci se iskrca skupa s menon posli 10 miseci.... i tek iz trece upadan za trecega na lipi , novi brod. eto vidite kako je i prije tribalo imat vezu ka cimu samo da bi se ukrca na brod ka bilo sta. bit timunjer 2-4 ukrcaja a porucnicki u zepu - normalna stvar. samo, tih skoro 2 godine ja nisan klonija, ucija san i radija, tako da kad san posta treci, drugi brod odma za sekonda. ka mazac u gvardiji u portu malo bi cita romane, a malo bi vjezba i varit i tokarit.
zasto je danas omladina ogorcena i obezglavljena? svi znamo da su u pomorstvu krize normalna stvar. prije par godina sve je cvitalo, vozarine nebeske, place kresiju ka lude, velike kompanije dolaze i nude stipendije....ludilo. meni govore moji amigosi - gospe ti da vidis koji su training centar otvorili, ludnica, 250 iljad su ulozili.... a nisu ni kuzili da je to u to vrime bija dvodnevni najam jednoga cape size bulkera, i da je to za velikoga brodara ka kupit po kila prsuta i kisele kukumare. ja govorin - nes ti, cekaj da malo zakuva na marketu, ti se cili centar more i rastavit kako se sastavija, u kontejner i montirat se digod drugo. i evo sad imamo bas tu situaciju. tereta ima i nema, ljudi ima, dovoljno brodova nema, kompanije financijski stucaju....
sranje do guse.i zato mi malo smeta kad se sve sad svaljuje na imas ii nemas vezu, prstace i komarce. volin ih i ja, ali ih vatan takuinon, najboljon jeskon.
ne moze ni brodospas krcat 30 asistenti po brodu, a cila makinja ka malo veci dvosobni stan. krivi su politicari i razni vukici, jurage, borovine i djovaneliji za ovo di smo sada. a iz koze se ne moze.
i sad mi je pala jedna pizdarija napamet (ka i uvik); prije jedno 15 godin sidin ja doma u jednoga moga prijatelja, ja san bija kapo a on prvi makinje, i pokazije on meni slike sa zadnjega broda, kad evo mu babe ,fetive splicanke.
sta vi to dva gledate, daj da vidin. i gleda, gleda, i onda ce: a dico moja ja mislila da ste vi isli u skulu za inzinjere a sta nosite trlise?inzinjer mora nosit vestit i kolarinu, a ti moj stanko u trlis ka manoval! toliko o sss kontra faxa.
znaci, kriza ce doc i proc, bit ce brodi, strpljenja samo. znan , rec cete lako je tebi pizdit! ali,i ja san bija u vase postole. samo ne nadajte se da ce vise bit ka prije, da ce se place dilit sakon i kapon. ova je kriza mnoge brodare opekla, a ko se na vrilo mliko opece, puse i na jogurt.