Ja nisan upisa ljecnicki a ni krvnu grupu u matrikulu, dosad me niko nije nista ni pita. Inace ako me sta zajebaju u kapetaniji, samo dođen drugi dan kod drugog sluzbenika i uglavnon bude sve ok.
Jedan put mi nisu tili ovjerit navigaciju jer mi je bila promjena pozicije na brodu. Trazili iskrcajne liste i jos neke pizdarije i ja dosa drugi dan i bija drugi covik i sve proslo OK... Tipicna hrvatska birokracija...
Sent from my ONEPLUS A3010 using Tapatalk
Danas na kapetaniju isao prijavit iskrcaj i ovjerit navigaciju, u rijeci, opet okrsaj, al ovaj put zesci. Gospodice sad ovjeravaju u istoj sobi gdje se prijavljuje, kako je vec pisano. Kaze ona ne vazeci vam je lijecnicki, bla bla, kao ovejrit ce sad, al nece sljedeci put, jer tako je njoj receno i moze dobit otkaz. ja opet objasnjavam ja imam lijecnicki za brod sto mi firma priznaje, a hr matrikulu me nitko ne pita, moram je ispunit da bi prijavio navigaciju vama u LK. kaze ona "da al matrikula je nevazeca, ako je istekao lijecnicki". kako je nevazeca ako je u noj exp. date 10 godina?. ja joj vadim bahamsku matrikulu koja je vazeca, i od zastave je na kojoj sam bio. Vadim joj i OGUK lijecnicki sto mi firma trazi. Kaze odi dole u sobu jedan vidit oce vam to upisat. Naravno ovi dole nece to ovjerit, kazu priznaju samo mlc lijecnicki raden u EU. koji je to propis? kao da mlc s filipina nije pod istom konvencijom? U OGUK su gledali bljedo kao da vide i cuju za to prvi put u zivotu? dobro ajde vracamo se gore posredstvom jednog kapetana, ona ovjerava al opet kaze da nece sljedeci put. ja joj kazem da bi da broj gdje se mogu zalit i ime osobe iz ministarstva koja je za te propise. Ona govori da vidim na stranica ministarstva. I jos mi govori da se ne moze ukrcat bez matrikule. ja joj govorim na brod se moze i samo sa putovnicom i da smo imali clanove posade samo na putovnicu, i kako se prijavljuju radnici na platformama i slicno, jer koliko se sjecam na pocetku tog zakona rekli su da se offshore radnici mogu prijavljivat kao pomorci. Druga se na kraju mjesa i govori da ljudi cekaju i da sto mi je problem upisat lijecnicki u matrikulu kad me svaki put firma prije broda salje na lijecnicki? uopce ne kuzi da imam kratki ugovor i da drzim lijecnicki u ruci. na kraju me tjeraju van. Sad ne krivim ja njih, netko je njima to rekao da mora bit tako, a one ocito nista ne kuze. Mislim da bi ovo bila dobra tema za parangal.
Moja pitanja su:
1. kako onda prijavit navigaciju ako ti firma primjer nije pod MLC ili zastava broda nije potpisnica MLC konvencije posto ima takvih?
2. kako ce onda prijavit navigaciju primjer barge master na nekoj offshore bargi ili rigu, koji ima OGUK medical?
3. kako prijavljuje navigaciju tehnicko osoblje koje ide na brod ili rig i nema matrikulu, nit lijecnicki za navigaciju, a cinjenica je da je bio na objektu?
4. Sto bi bilo da mi nije ovjerila navigaciju a ja uplatio vec staz i socijalno? Znaci zelis radit i to posteno prijavit a nemozes zbog nebuloznih propisa koji ne priznaju svjetski priznati offshore medical!!!
Uz gore navedeno jos imam pitanja, koja sam im isto prije postavljao:
1. Imaju u opisima poslova operatera za postrojenje ukapljivanja plina (FSRU), a nemaju operatera na postrojenju za skladistenje i iskrcaj nafte (FPSO) ?
2. Imaju barge master, ali nemaju assistant barge master, ili barge supervisor?
3. Dal ovaj na FSRU ili barge master mogu produzit brevet s tom navigacijom?
4. Ako ne mogu, zasto ne? U UK mogu produzit svi poslovi u industiji vezani za marine, znaci mooring master ili barge master, ili superintendent samo umjesto godinu dana, trebaju 2.5 godine offshora, a u indiji 3 godine!
5. Postoji DPO u prijavama za navigaciju, ali ne postoji Ballast control operator, a BCO kurs u hrvatskoj je ovjeren od Hrvatskog registra brodova?
Davno mi je rekao jedan nas kapetan od kad su uveli te prijave "ne daju ti vise ni normalno navigavat"!
Za mlade samo mogu rec da je to sve pocetak kraja pomoraca iz hr!