TeeKay

Mene je zvala Martina Kutsarova na telefon iz Faststreama, zivka me vec misecima.
Trazi struju za TK, 3-3 je ugovor a placu mi nije mogla reci, kaze da ako prodjes intervju onda ce ti tek ponudit lovu a i ovisno o iskustvu.
Koga interesira javite se njoj.

Pozdrav ljudi, imam priliku prebacit se na TK u rangu 2nd ass. engineer ili kao treči makine...pasao mi je ugovor 3 - 2 ali sad ja ka Å¡ta znamo 4 - 2 ....privlači me permanent pay... može li ko opisati kako je na toj firmi, kakva je situacija s indijcima, kakva je situacija s poslom, rezervnim dijelovima...i ako mi možete pojasniti ovo s zdravstvenim osiguranjem obitelji i penzionim...Hvala unaprijed.

Ja mogu ovaj dio o zdravstvenom i pension fondom, a drugo ne znam jer sam na drugoj floti. Nadji si na internetu marinebenefits zdravstveno osiguranje i otvori si Gold plan i vidis sve unutra sto pokrivaju a sto ne. Vrijedi za tebe, zenu i djecu do 19 godina, tako nesto. A kako funkcionira je duza prica pa o tome kad i ako se zaposlis, zasad ti je dosta ovo gore sa interneta info.
Za pension fond, to je Zurich international. Imas u principu 2, tvoj i od firme. Ti stavljas min 3% place svaki mjesec na svoj (mozes i vise ali min 3), skidaju ti sa place, i oni uvijek tih 3% na taj svoj. Lovu mozes dobit ako ides ca sa firme ili ako ides u mirovinu, samo na ta 2 nacina. Svoj dio sto si skupio dobijes uvijek sve a ovisno koliko si na firmi ovisi koliko ces njihovih uplata dobiti. Tako npr. nakon 4 godine na firmi ides ca, dobijes pola njihovih uplata a 8 godina i vise od toga sve. Plus sto su to fondovi kojima upravljaju ljudi i kojima je cilj da zarade novce, pa kako fond posluje tako i vrijednost udjela raste, ili pada. Uglavnom ako nista ne mijenjas, a mozes, lagano raste jer je po defaultu lova u USD garantiranom fondu niskog prinosa i niskog rizika.
Eto, za nekog ko jos razmislja da li bi na TK mislim da je to dosta infa o zdravstvenom i penzionom.

Tocno kao sto je Tommy napisao.
Dok sam imao Marine benefits, sve je uredno funkcioniralo, i dosta toga rijeseno za mene i obitelj, brzo i efikasno. Sad sam na drugom mjestu, pa imam neke druge benefite, ali taj vise ne . I imas priority pass za 10 lounge ulaza godisnje. A sto se tice dijelova i posla, mislim da je kao i na vecini drugih firmi. Tu di sam ja nema indijaca, ali tamo di ih ima, mislim da je dovoljno objasnjeno u ovoj temi . Cijena nafte je zahvatia i TK kao i sve druge firme, tako da svi cekamo da cijena naraste :-)

Sto te tocno privlaci kod permanent pay-a? Da polovicu tvoje zarađene love drže pola godine? Sto se tice rezervnih dijelova ne znam zaÅ¡to ti je u tvom ranku to nesto jako bitno. Å tedi se , ali koliko znam nije nijedan brod sta. Situacija sa indijcima je da ih ima jako puno, velika vecina seniora. Ako si ikad radija sa doticnima znas vec sto i kako. Avanciva se relativno sporo, al izgleda da se i to pomalo minja. Opcenito makinisti avancaju brze. Posa ka i na svakoj prosjecnoj tankerskoj firmi, safety ... Brodovi u rasponu od podrtina pa do novogradnji kako te dopadne. Neki luksuz ne ocekuj. Imas gym i play station. Hrana varira od broda do broda ka i svugdi. Za medical su ti vec rekli.

E hvala na odgovorima...a kako me nebi zanimali rezervni dijelovi, bez obzira na rank? Pa ja ću raditi a ako iman rezervnih dijelova znači da ne moran izmiÅ¡ljati...u svakom slučaju, opcija od prije mi je bila privlačna, najviÅ¡e radi kračih ugovora...a Å¡to se tiče premanent pay-a...pa makar znaÅ¡ da ti se neče kad dođeÅ¡ doma desiti da te ostave duugo bez love...

Tk ti nema pravi permanent pay nego koliko si na brodu skupljas leave dane znaci za 30 na brodu zaradio si 15 placeno doma. E sad kad ti zavrsi taj tvoj placeni kuci mozes trazit jos 15 dana negativnog leava sto im naravno moras vratit tako sto ces biti duze na brodu. A ako recimo ti si spreman i oni nikako da te ubace na brod i predjes u negtivni leave onda nemas vise placeno.
Dalje, racunaj da leave zaradjujes tek kad nogom stupis na brod, znaci sva putovanja, kurseve, tecajeve ti skidaju od tvojih slobodnih dana, tako sam ja od mj dana bio kuci sa obitelji tjedan dana.
Slijedece... Racunaj da po novom obnovu stcw braveta placas sam.

Hmmm ne znam sta jos dodat za kraj.. Aha... To 4 mj na brodu racunaj da ces vecinom biti 5 :) jer nemaju ljudi.
Sad se pak cini da bi se moglo i brze avancat jer svi bjeze ca. Bar ja znam trojicu hrvata, ja gledam otic a i jedno 40 indijaca je dalo otkaz i sad su poceli krcat kineze. Dojmom smo da nas se ele rijesit jer kinez ima ugovor 6 mj i manju placu dok filip(po novom), indijac i mi imamo po 4 uz vece place.

E hvala na odgovorima...a kako me nebi zanimali rezervni dijelovi, bez obzira na rank? Pa ja ću raditi a ako iman rezervnih dijelova znači da ne moran izmiÅ¡ljati...u svakom slučaju, opcija od prije mi je bila privlačna, najviÅ¡e radi kračih ugovora...a Å¡to se tiče premanent pay-a...pa makar znaÅ¡ da ti se neče kad dođeÅ¡ doma desiti da te ostave duugo bez love...

A e, znam, nije baš neka prilika...
Reci to onima na Uljanika sta in kasni ionako mizerjasta placa po 2 miseca.
Ljudi teska su vrimena za citav Oil/Gas sektor u pomorstvu.triba bit zadovoljan da imas placu svakog miseca na vrime
Ili se presaltat na kruzere pa malo udarat po teretu ili jos bolje po opsluzivacicama tereta

Send from my Super Kinez

ne mozes mi reci da su teska vremena za oil tankere kad TK konstantno kupuje nove broduove. uz to sto kupuje, novogodisnja poruka je glasila "super, 2015 godina je bila fenomenalna, najbolja u zadnjih 10 god, i sad je pravo vrijeme za rezanje placa(samnjili leave sa 22 na 15 dana)... ne mzes mi pricat o krizi kod nas kad sad tankeri kao prijevoznici onog cega ima najbolje rade.

a to sto Uljaniku kasne place to je hrv firma pa me ne cudi, kakvo je stanje u Hrv takvo je i na nasim brodvima.

Reci to onima na Uljanika sta in kasni ionako mizerjasta placa po 2 miseca.
Ljudi teska su vrimena za citav Oil/Gas sektor u pomorstvu.triba bit zadovoljan da imas placu svakog miseca na vrime
Ili se presaltat na kruzere pa malo udarat po teretu ili jos bolje po opsluzivacicama tereta

Send from my Super Kinez

Evo odradia ja intervju, preko telefona Å¡ta me začudilo...neki indijac, odgovara nekih 35 minuta da bi mi na kraju postavia pitanja o ispuÅ¡nim emisijama u seca i eca zonama, osnovno sam mu odgovoria ali NOX ISOX ne u detalje...i lola odmah nakon toga prekida i kaže da će me obavijestiti mailom....nakon dva dana stiže mail da nisam zadovoljia...kako mi je otac dugo bia na toj firmi i zna svakoga na njegov upit Å¡ta je bilo reka je taj indijac da nisam pa intervju nego da nemam iskustva u dry docku i da nisam u potpunosti odgovorio pitanja o nox-sox, kao i ism code...kažem, jedino di sam malo zapea je bia taj nox-sox....u svakom slučaju da se javim nakon sljedečeg broda...nekih drugih dvadesetak pitanja vezanih za struku sam odradia sto posto...po meni sve u svemu vrlo loÅ¡e i neprofesionalno s njihove strane.

Last edited:
Evo odradia ja intervju, preko telefona Å¡ta me začudilo...neki indijac, odgovara nekih 35 minuta da bi mi na kraju postavia pitanja o ispuÅ¡nim emisijama u seca i eca zonama, osnovno sam mu odgovoria ali NOX ISOX ne u detalje...i lola odmah nakon toga prekida i kaže da će me obavijestiti mailom....nakon dva dana stiže mail da nisam zadovoljia...kako mi je otac dugo bia na toj firmi i zna svakoga na njegov upit Å¡ta je bilo reka je taj indijac da nisam pa intervju nego da nemam iskustva u dry docku i da nisam u potpunosti odgovorio pitanja o nox-sox, kao i ism code...kažem, jedino di sam malo zapea je bia taj nox-sox....u svakom slučaju da se javim nakon sljedečeg broda...nekih drugih dvadesetak pitanja vezanih za struku sam odradia sto posto...po meni sve u svemu vrlo loÅ¡e i neprofesionalno s njihove strane.

Prika za koju poziciju apliciras??

Kakva je sad situacija na lng fleetu?
Martina Kutsarova me kljuca i dosadjuje, svako malo mail, pa poziv i vazda unfortunately na kraju.
Jesu presli na 3-3 za sve casnike? Posto mi je tako napisala? Trazi diesel electric iskustvo a vidim da tk gradi me-gi lng/c, pa sad...
Dje misle naci stotinjak casnika sa iskustvom koji traze? Valjda ne opeu u Mumbaiu i Manilli..
Ako tkogod moze malo razbistrit i dat koji info bilo bi dobro.

Vec duze vremena pratim ovu temu, i po pricama kolega koji su plovili/plove na TK imao sam impresiju da je to jako ozbiljna/profesionalna firma gdje je odrzavanje i general condition brodva na jako visokom nivou. Nazalost prije par dana bio sam neprijatno iznenadjen sa brodom od TK (oil tanker) koji je bio vezan u neposrednoj blizini moga broda. Par godina star brod korejske gradnje, izgledao je jako lose, dosta ruzine svuda po trupu, ime se jedva moglo procitat jer je rijec Spirit bila prekrivena ruzinavom zutom bojom koja se cijedila sa panama lead-a. Nedostatak odrzavanja bio je ocigledan po palubi i nadgradju, PSC inspektor koji je dosao na brod kod mene da odradi inspekciju, pokazao mi je crew listu top 4: Filipinac, Rus, Indijac, Kinez. Dali je moguce da jedna firma sa tako jakom reputacijom u Tanker biznisu dozvoli tako nizak maintenance/manning standard na svojim brodovima.
Nadam se da me kolege sa TK nece pogresno svatit, nije mi cilj da kritikujem firmu, vec godinama slusam price o tome kako brodovi kojima upravlja owner su bolje odrzavani od onih kojima upravljaju management-i. A ovaj ruzinavi brod je cisti dokaz da je human factor ipak najvazniji, i da ce tih par hiljada dolara koje ce usparat mijesecno na "jeftiniju" radnu snagu imati veliki uticaj na dugorocno poslovanje firme.

Nebi se slozio da je presudno sto je jeftinija posada na brodu, ipak je danas sve u rukama managera koji sjede u firmi, i tu lezi problem. ako ti nisu nesto odobrili za budget, ili ti ne salju djelove i materijal za odrzavanje, ne mozes tu nista. Osobno sam bio na tk 2007-2008., imao sam mastera i c/o filipinca, i mogu samo rec sve pozitivno za njih. bilo je nekih trzavica u vezi budgeta i rezervnih djelova, malo bi kasnili ili bi poslali jeftinije nego sto narucis, ali dolazilo je, i brodovi su bili u dobrom stanju. ne znam kako je sad, mozda je pao standard firme. Moze bit da je tanker bio dugo i po lighetiringu, ili kratka putovanja, pa nema puno vremena za odrzavanje. Meni su jos najgore izgledali brodovi od chevrona kad bi radili lightering s njima.

Istina nažalost. Imao sam i ja tamo i filipince i indijce seniore koji nisu imali veze s vezom o pomorstvu.

Vec duze vremena pratim ovu temu, i po pricama kolega koji su plovili/plove na TK imao sam impresiju da je to jako ozbiljna/profesionalna firma gdje je odrzavanje i general condition brodva na jako visokom nivou. Nazalost prije par dana bio sam neprijatno iznenadjen sa brodom od TK (oil tanker) koji je bio vezan u neposrednoj blizini moga broda. Par godina star brod korejske gradnje, izgledao je jako lose, dosta ruzine svuda po trupu, ime se jedva moglo procitat jer je rijec Spirit bila prekrivena ruzinavom zutom bojom koja se cijedila sa panama lead-a. Nedostatak odrzavanja bio je ocigledan po palubi i nadgradju, PSC inspektor koji je dosao na brod kod mene da odradi inspekciju, pokazao mi je crew listu top 4: Filipinac, Rus, Indijac, Kinez. Dali je moguce da jedna firma sa tako jakom reputacijom u Tanker biznisu dozvoli tako nizak maintenance/manning standard na svojim brodovima.
Nadam se da me kolege sa TK nece pogresno svatit, nije mi cilj da kritikujem firmu, vec godinama slusam price o tome kako brodovi kojima upravlja owner su bolje odrzavani od onih kojima upravljaju management-i. A ovaj ruzinavi brod je cisti dokaz da je human factor ipak najvazniji, i da ce tih par hiljada dolara koje ce usparat mijesecno na "jeftiniju" radnu snagu imati veliki uticaj na dugorocno poslovanje firme.

Istina nažalost. Imao sam i ja tamo i filipince i indijce seniore koji nisu imali veze s vezom o pomorstvu.
I jos uz to su podosta mladi (manje od 40 godina). E sad, uz svo iskustvo u ranku koje je potrebno, i seagull i preporuke, kako uspiju "proletit" kroz rankove, ostat antitalenti i jos desetljecima navegat?

Back