Shell

Jedva čekan ??ta će strikan sad oplest
a sta cu oplest? ka da te ranin i oblacin?? godine imas, pamet nadan se imas...
nema te firme na svitu koja je svakome 100% po gustu, uvik je nesto bolje u drugoga. pa ne govori se za ludu da je voce u susidovome vrtlu uvik sladje. kako bilo, ja san svoje o shellu davno reka, ne bi se volija ponavljat. ali, ne more se rec da tamo samo skovacini navigaju. ka i svugdi, ima i dobrih i boljih i losijih.

Ja znan trojicu ode na brodu... Rajiv, Muhammad i John, oni nisu bili u Globtika.. :D[/QUOTE]
ne, oni su isli na cevape u fatime povise jajca!

sta je poanta? iluzija je da ce bilo koja firma poc minjat vec ustaljeni sistem i pokusat se prilagodit pomorcima. ni shell ni tk ni maersk...nisu radio split i emisija zazeljeli ste poslusajte. ima puno nepotrebnih i blesavih stvari, slazen se. ali, uvik stoji mac nad glavon, my way or gangway. zato se uvik lakse prilagodit mladima oficalima, nego kojemu prdonji sta je ispecatira matrikulu uzduz i popriko.

Last edited:
tako je na shella u zadnju dvadeset godina,.

Da malo demistificiramo ovo oko "zadnjih dvadesetak godina"...naime, prvi hrvatski pomorac na Shella je putovao 25.02.1997. (a ja 26.02.1997.). Mogu odgovorno tvrditi da u tom trenutku na floti nije bio niti jedan hrvat,a bogami ni prije. Dakle, 13 godina i 7 i po miseci:-). Drugo, ja npr nisam nikada ostao vise od 5 mjeseci, a i to samo jednom kada sam to sam i zatrazio.
Mirno more

Dobro kapetane kako onda objašnjavate da evo danas je doša relief plan i naša trojica časnika koja su overdue odavno opet puše smjenu, uz poruku da budu fleksibilni, struja, drugi časnik stroja i prvi časnik palube... uz famozni smtc plan, kad ga napraviš sa Indijcem, malo morgen... ajmo malo bit realni pa sagledat situaciju...
Baj d vej, sad već mogu tvrdit da je Shell prava firma, nakon dugo godina opet vidin bakule kako trču... ajme šta će mi Anđelija bit hepi kad donesen bagaje, moraću opet na mul otvarat jedan po jedan i trest robu... živija mi Shell...

Last edited:
Dobro kapetane kako onda obja??njavate da evo danas je do??a relief plan i na??a trojica časnika koja su overdue odavno opet pu??e smjenu, uz poruku da budu fleksibilni, struja, drugi časnik stroja i prvi časnik palube... uz famozni smtc plan, kad ga napravi?? sa Indijcem, malo morgen... ajmo malo bit realni pa sagledat situaciju...

Je Jadrane, to je katastrofa, al jbga, kad firmi izađe 25 brodova u manje od 3 godine i to takvih na kojima zapravo nitko nema iskustva (jer je tehnologija nova), onda te stvari nisu za čudit se, nego za očekivat. Na Exmara i prije na Golara je izlazilo samo 5-6 novogradnji, pa je bila barufa sa smjenama, a kamoli 25 brodova. Plus imaju oni jo?? i B-clasu, G-klasu, Nigere, itd...

Dakako to ne opravdava dr?žanje ljudi silom na brodu, al uvik su postojala sam dva rje??enja.

1. Ili se naguzi?? i pritrpi?? ugovor-dva dok se malo ne doka?že?? i poka?že?? da vridi?? kompromisa, tj. da te se ne isplati izgubit otezanjem ugovora, ili
2. Uzme?? kufere i pođe?? doma

Ipak Shell daje pristojno plaćen posal na brodovima visokog standarda i vjerovatno u prvih par ugovora malo "guznu" te novake na firmi između ostalog da vide i ko je do??a učit i radit, a ne samo uzet pineze. Barem je to moje mi??ljenje. Kroz godinu-dvi sve će se to stabilizirat i krenit po normalnome.

Dobro kapetane kako onda obja??njavate da evo danas je do??a relief plan i na??a trojica časnika koja su overdue odavno opet pu??e smjenu, uz poruku da budu fleksibilni, struja, drugi časnik stroja i prvi časnik palube... uz famozni smtc plan, kad ga napravi?? sa Indijcem, malo morgen... ajmo malo bit realni pa sagledat situaciju...

Nisan ja nigdi izjavija da je sve u redu i da to sta ti govoris nije istina. Na kraju krajeva, da im ne treba ljudi, ne bi ni imali interviewu svaki drugi dan. Bas smo danas imali conference call na tu temu i bilo je svakakvih prijedloga,ko zna sta ce se tu dogoditi. Cinjenica je da ljudi dodju i odu i da se ne moze raditi nikakav planning upravo radi toga. Elektricara nema jer ih nisu spremni placati.BTW, kad sam ja dosao na firmu, nije ni bilo elektricara....uopce. Dosli su na zahtjev nasih strojara i ostali,ali firma to nikada nije uspila "progucati"..Jednako tako nema pumpmana ili deck fittera.
Pitas kako objasnjavam ovo stanje oko smjena...jednostavno, potrosili su training budget na sve i svakoga, ekipa nakon pribavljenog breveta(mukte) digla sidro! Tako sad nema ljudi......i sta mislis di je izlaz.
Opet cu se malo ponoviti...kad sam dosao prvi put, do jedan lik na brodu je imao preko 9.(devet) mjeseci na brodu jer su svi oni sta su bili doma dali otkaz. Tako nesto, ali u daleko manjem opsegu se dogodilo i na Nakilat floti. Na oil floti ta je situacija izrazena samo kod elektricara.
Mirno more..

Je, u pravu si, upravo o tome se i potegla rasprava na brodu maloprije...
Ali, kako očekivat da ti ljudi obave svoj posal kad su psihički shebani skroz, da mi sad nebi neko reka kako onda nisu profesionalci... bilo oni profići ili ne o njima ovise direktno i indirektno operacije broda, jel to famozni safety... danas su nan poslali nabrod DVD naslova Relaxation onboard, buahahaha, meni je relaxation LZN ili Malo Misto, mogu mislit koju su p.......u snimili i poslali, jedva čekan to vidit....:mad:

@odisej

Kapetane ako bi oni vozili Q-Maxove i Q-Flexove bez ELEKTONIČARA(Automationa), kao ??to je Exmar htio u početku vozit RV-e bez gasiste i Automationa, onda oni da prostite kurca ne razume i nije in za davat management tih brodova..
Svijet ide naprid, brodi idu naprid i ti trendovi se moraju pratit i realno sagledavat i firme ne bi smile ??tedit pare na ovom tipu posade.

To je moje skromno mi??ljenje, a isto tako mislim da će se i smjene i rotacije s vremenom stabilizirat. Moj prvi prijedlog im je nek seniorima dignu lovu za cca. 2000Eur mjesečno svakome, pa će?? vidit reda isprid Globtika i Shell indije u Mumbaju (ili di ih već kupe...). Indijci im bi?že na Japance i na kraj, a na??i di uvate...

A naprotiv Kolega, napravili su jo?? veću pizdariju, izjednačili su plaće oil i gas fleetu i niko nije lud onda ovde doć, a ??ta se tiće stabiliziranja smjena, neće ih sa ovakvim načinom zatupljivanja ljudi nikad stabilizirat, a Nakilat će vrlo brzo reć svoje, biće jo?? svega... panta rei...

@Jadran

Pa nek dignu i na oil i na gas fleetu...

Inaće meni je jedan kapetan sa Nakilata pro??le godine u Koreji reka (e sad je li za virovat, to prepu??tam vama) da je Nakilat ima plan ić na NAJVEĆE plaće u LNG biznisu za senior oficire(top 4) + benefiti + ugovori rotacija po dogovoru. I pri tom nije mislia na 500 Eur vi??e od ostalih nego nekoliko tisuća.

Jer Nakilatu navodno nije prevelika stavka crew wages, već im je u punom većem interesu da imaju stabilan crewing, pouzdane i istrenirane seniore koji se ne minjaju svako 5 minuta i dakle sve dobro ??ta iz toga proizlazi (manje problema, havarija, početničkih gre??aka, gluposti i slično)...Mislim ipak imaju 25 i vi??e brodova samo sa Shellom, a mislim 50-ak ukupno... Tribat će u nekom trenutku i iskusni inspektori za te brode i slične stvari... Ovako stabilnosti nema.

naravno Shell ne ?želi čut o tome dok je s njima u dealu, jer bi im to stvorilo problem sa ostatkom i gas i oil flote. Dakle svi čekaju prekid suradnje i Nakilatov management...

Tik-tak...:D

Upravo tako, Nakilat je izuzetno zadovoljan s OSG-om i poslom koji su obavili, dva moja poznanika upravitelja su na q-fleksovima, preuzeli su senior pool i svi hepi, ali sa Shellom nisu ni malo zadovoljni i Qatargas i RasGas sti??će Nakilat (sami sebe ustvari), a ovi ??trukaju Shella... evo doli san za par dana pa ćemo vidit, dolaziće razne delegacije... :hihi

Sve to ljepo radi malo guznut za vidjet tko je dosao uciti a tko samo pare pobrat, samo evo meni je trenutno 7 dana do mjeseca preko ugovora jel se jos moram nagnut i dozvolit da me jos malo guznu ili je bilo za postenje dosta, bilo je do Travnja juniorima bonus na placu na long tour, koji su vidi cuda nevidjenog slucajno ukinuli taman kad im fali ljudi i kad bi ga morali isplacivat skoro svim juniorima na brodu. Jesam dosao na Shell nauciti, ali imam ja doma i svoju obitelj i zelio bi ih tu i tamo vidjeti, ali ocito sa tim razmisljanjem nisam pogodan za Shell.

S time da mi smjenu vec cetvrti put odgadjaju, prvo je bilo krajem 9. mjeseca, pa sredinom 10. mjeseca, sad je opet oslo dalje. Ako se ovako nastavi mozda se i ne iskrcam, samo me treba uvest onda u brodski inventar i stavit naljepnicu na mene sa PROP brojem.

Ajde leć, red standby ti je ujutro... i ne talasat puno... napraviću ti ja naljepnicu s brojem pa će te čekat u ECR... :hihi:hihi:hihi
No sikiriki, meditacija i reiki...:p

Sve to ljepo radi malo guznut za vidjet tko je dosao uciti a tko samo pare pobrat, samo evo meni je trenutno 7 dana do mjeseca preko ugovora jel se jos moram nagnut i dozvolit da me jos malo guznu ili je bilo za postenje dosta, bilo je do Travnja juniorima bonus na placu na long tour, koji su vidi cuda nevidjenog slucajno ukinuli taman kad im fali ljudi i kad bi ga morali isplacivat skoro svim juniorima na brodu. Jesam dosao na Shell nauciti, ali imam ja doma i svoju obitelj i zelio bi ih tu i tamo vidjeti, ali ocito sa tim razmisljanjem nisam pogodan za Shell.

S time da mi smjenu vec cetvrti put odgadjaju, prvo je bilo krajem 9. mjeseca, pa sredinom 10. mjeseca, sad je opet oslo dalje. Ako se ovako nastavi mozda se i ne iskrcam, samo me treba uvest onda u brodski inventar i stavit naljepnicu na mene sa PROP brojem.

Ma prijatelju to je katastrofa kad ne mo?? doma, viruj mi nije mi se jedan put dogodilo, barufe san ja radia zbog tih stvari. Ne znam tu je svak za sebe najpametniji: o?? doma na svoju ruku, o?? uteć glavom bez obzira kad te jednom po??alju, o?? istrpit... Sve je na kraju u tvojim rukama.

Ja ću ti ohrabrenja radi samo napisat da se u "zlatnim:confused:" danima Golara ostajalo uredno minimum misec priko 4 na brodu, a u slučaju avancamenta 6 do 7, jer bi po avancamentu dobia novi ugovor od 4 miseca, bez obzira koliko si na brodu. A ti si u ovom trenu 23 dana preko ugovora. Dakle stisni zube jo?? malo i onda je balun u tvojin nogama:uzdravlje

Stari nema meni avancamenta. Struja.

Je, u pravu si, upravo o tome se i potegla rasprava na brodu maloprije...
Ali, kako očekivat da ti ljudi obave svoj posal kad su psihički shebani skroz, da mi sad nebi neko reka kako onda nisu profesionalci... bilo oni profići ili ne o njima ovise direktno i indirektno operacije broda, jel to famozni safety... danas su nan poslali nabrod DVD naslova Relaxation onboard, buahahaha, meni je relaxation LZN ili Malo Misto, mogu mislit koju su p.......u snimili i poslali, jedva čekan to vidit....:mad:

Vjerovatno su nam snimili na DVD zvukove valova i mora, ipak to smiruje :p

Last edited:
Da malo demistificiramo ovo oko "zadnjih dvadesetak godina"...naime, prvi hrvatski pomorac na Shella je putovao 25.02.1997. (a ja 26.02.1997.). Mogu odgovorno tvrditi da u tom trenutku na floti nije bio niti jedan hrvat,a bogami ni prije. Dakle, 13 godina i 7 i po miseci:-). Drugo, ja npr nisam nikada ostao vise od 5 mjeseci, a i to samo jednom kada sam to sam i zatrazio.
Mirno more

Kapetane,nema misterije,od 1969-1978 njemački shell(mogu i imena brodova,ako triba).od 2.09.1997,prvi brod LNG Finima,zadnji 16.05.2005,LNG Gallina.mirno more,puno sriće i zdravlja.

Ma prijatelju to je katastrofa kad ne mo?? doma, viruj mi nije mi se jedan put dogodilo, barufe san ja radia zbog tih stvari. Ne znam tu je svak za sebe najpametniji: o?? doma na svoju ruku, o?? uteć glavom bez obzira kad te jednom po??alju, o?? istrpit... Sve je na kraju u tvojim rukama.

Ja ću ti ohrabrenja radi samo napisat da se u "zlatnim:confused:" danima Golara ostajalo uredno minimum misec priko 4 na brodu, a u slučaju avancamenta 6 do 7, jer bi po avancamentu dobia novi ugovor od 4 miseca, bez obzira koliko si na brodu. A ti si u ovom trenu 23 dana preko ugovora. Dakle stisni zube jo?? malo i onda je balun u tvojin nogama:uzdravlje

Nisam za to da se mora trpiti i zrtvovati kako kome padne na neku stvar,ali evo mog primjera...nakon 5 m i 25 d su me avancali u transfer ali pod uvjetom da potpisem novi ugovor 4-6 mjeseci. Bio kuci tocno 24 sata, dite me vidilo navecer,ali ujutro nije. Bila je beba kad san otisa, a kad san se vratija, zamalo je u skolu krenila. Pitanje-da to nisan onda napravija i zrtvova godinu dana na suez-maxu, bi li sve islo kako je posli islo(uzlaznom putanjom).
For the record, to nije bilo na Shella......ma ljudi moji, na trzistu nema ljudi, shodno tome nema smjena, ova kriza sa casnickim kadrom je najavljena jos 2005 i virujte nije jos pravo niti pocela! Ne branim Shell, oni nisu nikad znali voditi kadrovsku politiku i nikad niti nece, ali ne virujen da je u susida trava ista zelenija....Mirno more

Kapetane,nema misterije,od 1969-1978 njemački shell(mogu i imena brodova,ako triba).od 2.09.1997,prvi brod LNG Finima,zadnji 16.05.2005,LNG Gallina.mirno more,puno sriće i zdravlja.

To je sasvim jedna druga prica, to sa ovim Shell-om post 96 nema nikakve veze, na te godine nisam niti mislio u onom postu....nadam se samo da vam je ostala penzija sa svaba..:-)
Mirno more

Last edited:
jeb ga netjace. ja svojima za relaxation on board snimija severinu i gas, gas.
zato je lakse ovako. otvoris novi mamagement, svi bace svoja iskustva u tecu... upalis separator, procidis - i sve ispadne kratko i jasno. iman i ja ovde jednoga mudrijasa, proveja samo godinu u londonu sa shellon. sta god je pridlozija, nisan prihvatija. ispralo mu mozjane. nema nista ni iz maerska. 4 male tekice, cili ism sta unutra i sve pokriveno.

Relaksacija počela...
Jučer su sa jednog broda trojica časnika samoinicijativno u Suezu kufer u ruke i niz skalu... ovde se takva akcija priprema u tajnosti daleko od očiju i u??iju svekolike javnosti... saće počet ovde u Fujairahu transfer s broda na brod da se popune redovi na onima koji prvi idu na ukrcaj... koji cirkus... da Shell :udriglavom:udriglavom
Stikane svaka ti se pozlatila... Kokolo eto me, stavi pivu ladit... :D

Back