Novi sindikat

• Thread starter Thread starter edward
  • Start date Start date
@NorthSea- potpisujme svaku tvoju,a ja san danas po prvi puta u ducanu kupovala sve,al' apsolutno sve sto nije iz Hrvatske.Kad san otisla vani,setala san...Nisan sila u kafic.Nisan isla autom pa ni hebeni parking nisan platila.Odustala san od kupnje robe....iden lipo ionako za koji dan do Zagreba kod prije,a lipo cemo sisti u auto,prici granicu i kupiti robu namo di nam u biti i jeste jeftinija!
Jednostavno,srizala san i srizat cu sve ono sto mi nije neophodno.Zapravo,jos cu lipo i usparati.
Kad me danas vlasnica kafica u koji inace zalazim pitala da zasto ne zelim uci i popiti bar kavu,a ja sam joj lipo odgovorila...."Rezite ka' ljubomorni pasi na pomorca,a sad lipo ja vise necu trositi pare od pomorca,pa onda i dalje rezite na nas".

Tako bi tribali napraviti svi pomorci i njihove obitelji.Ajmo lipo u bojkot,ne samo poreza vec i svega sto nam nije neophodno.
Ja sam sad tribala potrositi bar jedno 15 iljada kuna na neki namjestaj po stanu.Mislin nije mi neophodan,nego eto...tila san malo minjati,al' sad necu.Otici cu negdi vani,pa ako triba zahebavati se s prijevozom al' ...ma ne bi vise ista skupljega u 'rvatskoj kupila,pa da se sad svi na glavu okrenu.
Gotovo je!!!!! Neka vise ne racunaju niti na lipu viska.Nema kupovanja icega sto nije neophodno,a i to kad budem kupovala,onda cu paziti da slucajno nije iz Hrvatske ili ka' Hrvatsko! Po ono ka' nesto skuplje......e to cu radije potrositi ,pa ako triba i u Crnoj Gori,al' u Hrvatskoj......AJNCI LIPE VISKA!!!!

Last edited:
I da nadodan.Sad smo tribali poceti graditi visoko potkrovlje i to san stopirala.Nije mi neophodno,a Bogami su im i sve one naknade paprene.....I tu bi otislo koji 50.000 eura al' ....nema sad nista.Hebe mi se,imat cu lipo veci komod od terase,pa cu rostiljati:).Nece mi faliti,a pare ce mi ostati na racunu :)
Ja Vam tvrdim,kad bi se bar dio pomoraca ovoga pridrzava......Osjetila bi to 'rvatska i to itekako.
U mom gradu kafici i ducani u kojim vecinom kupuju pomorci,oni imaju itekako vise prometa i radnici im imaju vece place.

a evo prvi put cujem za tih 15 dana...kako su se postavili, mi bi tribali bit sritni sta su nam dali i tih 15 dana...kakve veze ima sta sam ja npr bia u officeu vise od 15 dana...drugi put cu kompaniji rec'da mi je zao,ali nemam ja sta radit tamo vise od 15 dana...drugi su tako odlucili...pametniji od mene...i od njih,naravno...pa tako je moja drzava (KOMPETENTNI ljudi u nasoj drzavi) odlucila

Nemojte zaboraviti da je P.Brazzaduro,pregovarao sa vladom u vezi svih ovih zakona i uvjeta,i da nije postigao ništa.
Evo šta je postigao:
1.Moramo se javljati u kapetaniju kao kriminalci na odmoru.
2.Ucjenjuju nas sa brevetima,ako ne platimo penziono i zdravstveno(to bi trebao biti
osobni izbor,jer ako nisam plačao to 13 godina,mislite li da ću dobiti penziju,a morao
bih za to plačati?)Na produženje breveta imamo pravo jer smo pošteno to odradili,po
svim pravilima STCW-a.
3.Ostali minusi navedeni u mailu gdji.Dini od P.Brazzadura,a za koje je kriv neaktivnost
njegova sindikata.
Prema tome neznam zažto bi on nešto predstavljao u novom sindikatu.
Po mom mišljenju trebalo bi digniti ustavnu tužbu u vezi prve dvije stavke,npr. grupa nas, to podigne ,ali bi trebalo najprije naći pravnika koji bi to formulirao.Ja ću se za vrijeme ovoga vikenda probati raspitati o tome.
Billo bi mi drago da izrazite svoje mišljenje o ovome.Sa nečim se mora početi.

Nema više stajanja sad kad smo do odi došli,nešto se hitno treba napravit.Ja virujen da neće ovo tek tako završit kako oni hoće...

Ja se slazen Marenos i sa tim prijedlogom. Ja san samo da prijedlog ako cemo provat osnovat novi pomorski sindikat da Kap. P.Brazzadura uzmemo sebi, jer jedini on izlazi u javnost, pa makar i grisija, jeli bija u nemogucnosti da se izbori za boje uvjete za nas ili zato ca ga nije briga, jer ona druga ekipa iz sindikata nedolazi u obzir ni pod razno. Ja san ZA i da se tako skupimo i sami na privatnoj osnovi pokrenemo tuzbu i pokusamo srusit ovi Zakon ili ga bar doradit sa nasim amandmanima ka Udruga gradjana. Bilo bi lipo kad bi mogli nac neke advokate koji se je specijalizira za problematiku Pomoraca i da nije "gubitnik", ja ih bas nepoznajem. Problem je u ovoj nasoj zemji ca je vrlo tesko trazit nesto kad si u manjini ili marginaliziran. A niko od nas nece ostat doma 5-6 miseci bez navigacije, dok se ovi zakon ne srusi! Ko ce bit nas glasnogovornik, mozda Jadran Marinkovic sa Radio Splita ili neka jaca faca??

Evo danas san vidija clanak u novom tjedniku i odma odlucija doci na stranicu i dati svoj glas ZA novi sindikat, jer ovaj dosadasnji se nije bas pokaza. Svaka cast na clanku i na ovoj stranici.

Ja sam upravo poslala e-mail Mislavu Bagi.Napisal sam mu i za ovo nase malo misto di se okupljamo.Nadam se da on ima jos dovoljno novinarskog duha i elana,te da ce posjetiti ovu nasu stranicu.
Mozda sam ja i reoptimisticna al'.....necu umriti ako nesto pokusam:)

Odgovor Mislava Bage glasi....... "Hvala vam i prosljedit cu svojim urednicima"
Eto,bar znamo da je procita e-mail,a sad sta bude????

Da,jucer smo dobili tu informaciju o "peticiji"...ja sam svoj glas da', tj posla sam mail svim navedenim adresama...ucinite i vi tako,bez obzira sta se ne slazete sa svim sta su naveli...bitno je da se pokrene nesto i da sa tim mailovima vide koliko nas je...

@sea_st - je,triba to slati dalje,a istovrimeno se triba izboriti ili da dosadasnji sindikat pocne raditi.Neka potegnu malo svi.Sada trenutno po novinama mozemo viditi samo Predraga,a ostali su zabili glave u zemlju.
Neka se sad u tom sindikatu dobro pripaze.....Lavina je krenila i nema sanse da ce itko tko radi kontra pomoraca,tko se ne bori za pomorce,da cu vise tamo grijati guzice.

Dosta se godina baskarilo!
Neka se ne ufaju u to da je vecina pomoraca na brodu i da se necete moci okupiti.
Pun je kufer pomorcima da im o zivotu odlucuju inertni tovari.

Pomorci do sada od drzave nikad nista nisu dobivali,nikad joj nisu bili na teret,a sad drzava prilazi sve moguce mire.
Neka i drzava malo razmisli!!!
Pomorci su do sada mucali al' sada???!!!! Bolje je i sindikatu i drzavi da ne provocira pomorce.Ukoliko im pomorci odu ca' iz ove kasete brukvi zvane Hrvatska drzava......e onda ce tek Vlada biti u itekako teskoj poziciji!
Mi smo se snalazili prije,a Bogami cemo se snaci i sada!Pa nisu Filipini bas tako strasni:)
Evo,ja sad bas razmisljan kako bi predlozila muzu da se upravo tamo priselimo:).....A ljudi moji,ako Vlast ne zna iskoristiti one puste lipe pare,pare zaradjene posteno,a onda cemo lipo svi digniti sidro i napustiti Hrvatsku.Za ove pare,sigurno ima mista na baloti di mozemo lipo ziviti.To misto kad nadjemo,e tome mistu cemo dizati standard i raditi im promet.....Ukoliko Hrvatska Vlada ne pristane dati pomorcima prava kakva zasluzuju.......Baj-baj Hrvatska i vidimo se na litovanju:)

Imas pravo Dina.
Ali ne treb pretjerivat s extremnim mjerama, mozemo svi mi "fiktivno" otic iz Hrvatske- rec baj baj a s druge strane, nastavit normalno zivit. Nista ti se ne mjenja.
Racunica je jasna, zbroji sta ti drzava nudi i odluci.

Nudi:
-katastrofalan i nesiguran mirovinski sustav
-jos gori i korumpirani zdravstveni sustav
-obvezu placanja poreza

Zakljucak je jasan, takva ponuda nas ne zanima.
Sta napravit?
Otvorit prebivaliste van Hrvatske-nisi porezni obveznik i tocka. Prica svrsena. Drzavljanstvi i sva prava s njim zadrzavas kao i brevete. To radi svi, to rade i strani pomorci, englezi i norvezani po tajlandu itd...upravo iz istih razloga.
Smatramo da sa zaradjenim novcem mozemo samo i iskljucivo raspolagati mi a isto tako sami sebi planirati socijalno-zdravstveni plan tj buducnost.
Di god ulozis novce, vratit ce ti se vise nego u ovaj pljesnivi birokratski sustav.

Btw, gleda sam sad opcije za otvaranje offshore racuna- sitnica.
Dobijes svoj racun koji ti lupezi ne mogu nac i jos ti nude MasterCard kreditnu karticu, mos di os...
Raspita sam se kakav status ima non-rezident u hrvatskim bankama. Sve normalno, mos imat racune, dizat kredite cak i ako zivis van HR.
Jednostavno nisi duzan prijavljivat nikome nista...jet tu ne zivis.

Stoga ljudi moji, nemojte ic nigdi barem ne fizicki, samo na papiru.

Trazili su dobili su. Razumim te kad pozelis bojkotirat sve sta je hrvatsko...
Mogli su uvest recimo 5% poreza svim pomorcima i niko se nebi bunia. Razumin da zele dio kolaca ali traze previse i nece dobit nista.
Mojih 45% nece vidit nikad...:p

NorthSea,daj mi reci di si pogleda to za otvaranje offshore racuna,ja sam nesto gleda ali mi nije bilo sve jasno....istina to sto kazes,ne triba nigdi fizicki poci,ali papir to svakako!!!Aj naspisi mi to za racun ili mi posalji u PM....
Jos me nezto zanima,sada kad idem prijaviti ovo sranje od poreza i ta cuda,sada da ali u buduce nikako,oni trazu da napisemo zaradu...a sto je s ljudima koji imaju permanent palcu....dali prijaviti sve ili samo ono od vrimena provedenog na brodu...ma pun mi ih je .urac!!

Imas pravo Dina.
Ali ne treb pretjerivat s extremnim mjerama, mozemo svi mi "fiktivno" otic iz Hrvatske- rec baj baj a s druge strane, nastavit normalno zivit. Nista ti se ne mjenja.
Racunica je jasna, zbroji sta ti drzava nudi i odluci.

Nudi:
-katastrofalan i nesiguran mirovinski sustav
-jos gori i korumpirani zdravstveni sustav
-obvezu placanja poreza

Zakljucak je jasan, takva ponuda nas ne zanima.
Sta napravit?
Otvorit prebivaliste van Hrvatske-nisi porezni obveznik i tocka. Prica svrsena. Drzavljanstvi i sva prava s njim zadrzavas kao i brevete. To radi svi, to rade i strani pomorci, englezi i norvezani po tajlandu itd...upravo iz istih razloga.
Smatramo da sa zaradjenim novcem mozemo samo i iskljucivo raspolagati mi a isto tako sami sebi planirati socijalno-zdravstveni plan tj buducnost.
Di god ulozis novce, vratit ce ti se vise nego u ovaj pljesnivi birokratski sustav.

Btw, gleda sam sad opcije za otvaranje offshore racuna- sitnica.
Dobijes svoj racun koji ti lupezi ne mogu nac i jos ti nude MasterCard kreditnu karticu, mos di os...
Raspita sam se kakav status ima non-rezident u hrvatskim bankama. Sve normalno, mos imat racune, dizat kredite cak i ako zivis van HR.
Jednostavno nisi duzan prijavljivat nikome nista...jet tu ne zivis.

Stoga ljudi moji, nemojte ic nigdi barem ne fizicki, samo na papiru.

Trazili su dobili su. Razumim te kad pozelis bojkotirat sve sta je hrvatsko...
Mogli su uvest recimo 5% poreza svim pomorcima i niko se nebi bunia. Razumin da zele dio kolaca ali traze previse i nece dobit nista.
Mojih 45% nece vidit nikad...:p

Ljudi, ja nisan neki domoljub, ali mene srce boli o čemu mi moramo razmi??ljat. Kad se sjetin kako je bilo na ex"jugoliniji" dok je funkcionirala i dok ju ekipa nije rasprodala, imali su pomorci i zdravstveno i mirovinsko i benificirani radni sta?ž.
Ali bilo pa pro??lo, sad stvarno treba dignut glas za svih, i za one doma i na putu, malo nas je, al nas ima. I moramo se čut.

NorthSea,daj mi reci di si pogleda to za otvaranje offshore racuna,ja sam nesto gleda ali mi nije bilo sve jasno....istina to sto kazes,ne triba nigdi fizicki poci,ali papir to svakako!!!Aj naspisi mi to za racun ili mi posalji u PM....
Jos me nezto zanima,sada kad idem prijaviti ovo sranje od poreza i ta cuda,sada da ali u buduce nikako,oni trazu da napisemo zaradu...a sto je s ljudima koji imaju permanent palcu....dali prijaviti sve ili samo ono od vrimena provedenog na brodu...ma pun mi ih je .urac!!

Ma imas toga koliko oces, samo utipkaj offshore accounts, mos online otvorit...stvarno ima milijun opcija..

Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je danas sastanak državnog tajnika za more BRANKA BAČIĆA u nazočnosti ravnatelja Uprave Maria Babića s predsjednikom Sindikata pomoraca Hrvatske Vladimirom Svalinom o aktualnim pitanjima vezanim uz unapređenje statusa hrvatskih pomoraca.

Na sastanku je razmatrana problematika provedbe socijalne reforme za pomorce, koja je u primjeni od ove godine, te je zaključeno da neće biti njene odgode. Još jednom je naglašeno da sadašnji zakon pomorce u međunarodnoj plovidbi stavlja u povoljniji položaj jer predviđa poreznu olakšicu od 183 dana i pomorski dodatak od 400 kn za svaki dan proveden na brodu.

Vezano uz određene poteškoće u provedbi reforme, sljedeći tjedan će se održati sastanak predstavnika Ministarstva, Porezne uprave i sindikata, na kojem će se dati dodatna pojašnjenja o prijavi poreza na dohodak koja je obvezna za sve pomorce u međunarodnoj plovidbi.

Socijalnom reformom svi hrvatski pomorci u međunarodnoj plovidbi, bez obzira pod kojom zastavom plove, izjednačeni su u pravima i obvezama u odnosu na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te porezni sustav. Time je nakon više desetljeća svim pomorcima i njihovim obiteljima zajamčena socijalna sigurnost uz izuzetno povoljne porezne olakšice.

Kao što smo već najavili, lučke kapetanije će od idućeg tjedna svim pomorcima u međunarodnoj plovidbi na kućnu adresu poslati potvrdu o broju dana u međunarodnoj plovidbi u protekloj godini, uključujući i dane izvan plovidbe, odnosno dane provedene na putovanju, školovanju u inozemstvu i liječenju.

Ovu potvrdu pomorci u međunarodnoj plovidbi moraju priložiti kod godišnje prijave poreza na dohodak najkasnije do 28. veljače 2009., bez obzira da li je ukupan broj dana veći od 183. Naime, svim pomorcima koji prema potvrdi ispune uvjet trajanja plovidbe 183 ili više dana u međunarodnoj plovidbi, neće se obračunavati porez na dohodak za primitke po toj osnovi.

Na sastanku je dogovoreno da će se u veljači održati okrugli stol o dekriminalizaciji pomoraca, na kojem će sudjelovati predstavnici Ministarstva, sindikata, Udruge za pomorsko pravo, Međunarodne pomorske organizacije, Međunarodne organizacije rada i Međunarodnog udruženja transportnih radnika.

Također, najavljeni su sastanci o uvođenju beneficiranog radnog staža za pomorce i o sudjelovanju u radu Svjetske pomorske organizacije na izmjeni STCW konvencije koja se odnosi na standarde za izobrazbu, izdavanje svjedodžbi i držanje straže pomoraca

Ma vidi novitade? Pa izgleda da je taj Svalina ipak ziv?!
Mora da je inzistira i da se grcevito borija za prava pomoraca?!
Ajnci nije najavija taj sastanak!

I na cemu smo sada.....Pomorci,platite sad,a posli cemo rijesavati Vasa prava.
Procitan li jos igdi o onim ka' olaksicama.....popludit cu!

Znaci - SVALINI MOMENTALO URUCITI SUP KARTU IZ SINDIKATA!!!!!
Ma za sto taj prima pare? Za ovo sta skupa s Vladom nalazi nacin da pljacka???!!!!!
SVALINA! SRAMI SE I TI I OTI LOPOVI IZ VLADE!

Pa nista nisu ni dogovorili, samo su potvrdili da su dosad sve lipo napravili i izmisili!! Blago njima kad su tako pametni. To je veliki problem ca san vec govorija da imamo posla sa debelokoscima koji nezele cut nas glas!!

Back