Novi sindikat

• Thread starter Thread starter edward
  • Start date Start date
evo ga,nekako rapidno raste broj ljudi koji podržavaju ovu ideju (čitaj:prijeku potrebu)

:D

drago drustvo pozdrav svima

eto bash citam ovu temu o zacetku nezavisnog sindikata pomoraca koji nema veze s postojecim sindikatom...

imam jedno pitanje : s obzirom da je jako veliki lobi unutar postojeceg sindikata ( drzava odreduje sta sindikat smije a sta ne ), zanima me kako biste rijesili problematiku mita, korupcije, stranackih podvala i svih mogucih zavjera na relaciji drzava RH i novi sindikat pomoraca ??
tko bi od nas bio dovoljno priseban da, ako zazivi novi sindikat, ne pocne trpat svoje djepove, ne pocne sklapati stetne ugovore itd ??

hvala

Ja se toga ne bojim.Dok sindikat budu vodili ljudi od struke i dok aktivni pomorci imaju glavnu rijec nema straha a ne ekipa iz fotelje ko do sada. Velika vecina nas je postena i naivna, placamo kiriju, svoje probleme spominjemo samo kolegama koji nas razumiju. Sad je vrime da tu dobrotu iskoristimo, na kraju krajeva sami cemo birati vodstvo a dobrih kapetana je uvik bilo. Ja bih prije sebi prst otkinija nego ukra kunu a takvih je 90% nas.

mislim da nekakvo bahaćenje,korupcija ili nesposobnost te nezainteresiranost ne bi prošlo u slučaju da se sami organiziramo,barem ne u ekstremnim razmjerima.a da bi lobiranja i ćo mi ćo ti politike bilo u to ne sumnjam,uostalom kao u svakom udruženju ili organizaciji.

najvažnije je da nema malodušja

Sad me ispravite ukoliko sam u krivu jer JA ipak nisam pomorac i nikad do sada nisam citala ista u vezi sindikata pomoraca.
Moje misljenje je da ukoliko ovi sad ne rade kako treba da ih se moze i u krajnjem slucaju mora smijeniti.
Ne znam kako stoje stvari s novcem kojeg su pomorci do sada uplacivali i kojeg jos uplacuju.
Realno i normalno bi mi bilo da se one koje ne znaju i ne zele raditi za prava i dobrobit pomoraca,njih bi bilo dobro smjeniti,a novac koji je vec u sindikatu da ne ode tko zna gdje?
Opet Vam pisem,ne znam previse oko toga.Ovoj je samo neki ....ajmo reci laicki zakljucak.
Ako sam sta krivo napisala...skuzajte:)

Evo ja jutros zvao ministarstva, poreznu, zdavstveno, mirovinsko...sve direktno u ZG.

Odjavom prebivalista, tj prijavom prebivalista npr u BIH prestaju sve obveze placanja doprinosa u HR kao i obveze poreza na dohodak i podnosenja prijave. Obveza prijavljivanja plovidbe pri svakom ukrcaju i iskrcaju kapetanijama i dalje ostaje ali s obzirom da vise niste rezident HR vase prijave ne idu dalje prema mirovinskom, zdravstvenom i poreznoj. Prijavljivanje kapetaniji sluzi samo za ovjeru navigacije i obnavljanje breveta za 5 godina koje prema STCW imate pravo obnovit bez problema i kao non-rezident. Uglavnom ako promjenite prebivaliste, kad dodjete prijavit ukrcaj na kapetaniju prilozite dokaz tj kopiju osobne s novom adresom van HR. Tim potezom automatski sprijecavate slanje vasih podataka ostalim sluzbama jer vi sluzbeno...ne zivite u HR i po zakonu ne dugujete placanje doprinosa ni poreza.:)

Nedostaci ove opcije su:

-gubitak mirovinskog osiguranje (ronim suze velike:rolleyes:)
-gubitak zdarvstvenog osiguranja(kompenzirati dobrom premijom zivotnog i privatnog zdravstvenog tipa Sunce+vjera u Boga:))

Eto ovo van je 100% provjereno po ministarstvima pa ko voli nek izvoli...ja sam jednom nogom vec vani...

Znaci, zbogom Splite evala Posusje...(samo na papiru) al bar ne strahujem za lovu i ne brojim dane jeli fali do 183 ili ne...

Jebiga, ovim zakonom HR drzava nam kaze...odjebite, pa se ja eto toga i drzim.

Pozdrav, drz te se...:uzdravlje

Posto ja ovu ideju vec duze vrimena vucem kako se to sve obavlja?

Ja san u ovoj godini ima SAMO 2 miseca navigacije jer san tek pocea navigat ka oficir i znam da nemogu izbjegnit porez.

Dakle,kako se odjaviti sa naseg i prijaviti na bosansko drzavljanstvo?

Ne triba ti BIH drzavljanstvo, samo prebivaliste. Ako imas nekog u BIH prijavi prebivaliste kod njih i odjavi se na MUP u HR. Tako ti ostaje Hr drzavljanstvo i sva prava koja s njim idu osim zdr. i mir. osiguranja.
Na HR osobnoj ce ti pisat normalno ime i adresa...npr Mate Matic, Posusje, BIH.

Ne mora to bit ni BIH, moze i neka druga, egzoticna destinacija...

To je sve, tebi i dalje ostaje nasa putovnica, osobna, breveti itd...

Ajme ako je to tako onda cu ovaj tjedan to odma ic rijesit....Samo ja nemam nikog u BIH al dok san studira u ST san ima cimere Imocane,znat ce to oni rijesit he he...Posušje je jako blizu...Stari,spasia si me sad...

mozda je sve to i moguce,ali ce oni uspit pronac' nacin da nas sj...sta li ce tek bit sa ovim OIB-om...

@sea_st - eeeee OIB,a da je OIB-a bilo ranije,onda sad Vlada nebi imala potrebu krasti od pomoraca.OIB je zakasnija bar jednu 15 godina.

istina, ne bi bilo poribe krast od nas jer bi svatili da postoje i druge "krave od kojih mogu must novac"...

mozda je sve to i moguce,ali ce oni uspit pronac' nacin da nas sj...sta li ce tek bit sa ovim OIB-om...

Ma OIB ti nista znatno ne mjenja za prvih par godina, kao OIB je moga ostat i JMBG...to su samo neke finese koje ova vlada radi za EU. Nema nista od toga dok sistem ne proradi. U svakom slucaju i kad dobijes OIB nitko ti ne brani zivit van HR "na papiru"...
Ovo je stara baza, samo nova nama pomorcima. Pa sta mislite zasto je Ivanisevic i ostala sportska elita s prebivalistem po Monte Carlu?
To vam je isto...bitno je izbjec status rezidenta HR tj dokazat da zivis i boravis drugdje.

Ovo nije popularan potez, gubis zdravstveno i mirovinsko (kome to znaci nesto) ali uzmi u obzir da ce ti za par godina ionako osnovno zdravstveno pokrivat malo toga...stoga poanta je sam sebi slozit neki plan zdravstvene i socijalne zastite. To je itekako izvedivo s onim novcima koje sacuvas na ime HR poreza...

Ljudi moji, ova banana drzava nam ne zeli dobro. Pricaju price o pomorstvu a zele nas oderat i unistit.
Nemojte se iznenadit da vam u 2009-10 promjene zakon. Ja vec imam informacije da se prica o naplati doprinosa ne po osnovici obalne nacionalne plovidbe vec po pojedinacnim ugovornim placama. Znaci, onaj ugovor koji prilozite u kapetaniji kod prijave ce bit osnovica za obracun. U prijevodu, ako navigas za 3000 eur misecno, 30% svaki misec cca 1000eur za doprinose...pa ti navigaj...:udriglavom

Jebiga, BIH sunce mi je nekako toplije sada...:cool:

Ajme ako je to tako onda cu ovaj tjedan to odma ic rijesit....Samo ja nemam nikog u BIH al dok san studira u ST san ima cimere Imocane,znat ce to oni rijesit he he...Posu??je je jako blizu...Stari,spasia si me sad...

Ej stari, evo cita sam sta si pisa prije al moram te razocarat. Ako si ima samo 2 miseca i prijavia si se...kaci te porez neizbjezno. Ova shema sta ja radim ti vrijedi samo od datuma kad konkretno dostavis kapetaniji dokaz da vise ne zivis u HR. Znaci od tada, nista retroaktivno...jebiga.:udriglavom

Bilo ti bolje ne prijavljivat onda ta 2 miseca...

Ne triba ti BIH drzavljanstvo, samo prebivaliste. Ako imas nekog u BIH prijavi prebivaliste kod njih i odjavi se na MUP u HR. Tako ti ostaje Hr drzavljanstvo i sva prava koja s njim idu osim zdr. i mir. osiguranja.
Na HR osobnoj ce ti pisat normalno ime i adresa...npr Mate Matic, Posusje, BIH.

Ne mora to bit ni BIH, moze i neka druga, egzoticna destinacija...

To je sve, tebi i dalje ostaje nasa putovnica, osobna, breveti itd...

Toooo - care!!! :uzdravlje

Bas je to i mene zanimalo! Oho - ho... sve mi se cini da cemo uskoro preselit u... npr Ljubuski :confused:

Ludilo, samo prebivaliste, bez potrebe za drzavljanstvom! Puno ti fala!

Vec vidim veliki naslov u Dnevnom Avazu
"Cuvajte se Bosanske,Hrvatski pomorci dolaze u vase susjedstvo"
Ja san odlucia zaminit Hvar sa mjestom tipa Tuzle ili Kaknja, tamo je buducnost

Back