Mail za ministra i vladu

ajde si to di u poreznom pravilniku pronasa,aj lipo copy-paste jer sam ja zvala u Zagreb i posvadila s sefom koji je taj pravilnik i pisao.On mi je trvrdija da se gleda tecaj valute na dan podnosenja porezne prijave.
Ukoliko to nadjes u pravilniku ,a molin te stavi i na stranice foruma

Pravilnik / Brosuru sam stavio vec prije ali evo ga opet. Ima go i na stranici Ministarsva mora. Napisa ga je gdin koji je bio u emisiji prije neki dan na dav sa nasim sindikalistom.

Evo mali citat:

4.3. Primici naplaćeni u inozemnoj valuti

Kada je primitak isplaćen u inozemnoj valuti tada se, sukladno odredbi članka 8. stavak 4. Pravilnika o porezu na dohodak, oporezivi primici od kojih je porezni obveznik du?žan platiti porez u tuzemstvu, a ostvareni su u inozemstvu (izravno ili neizravÂ?no) u stranoj valuti, preračunavaju se u kunsku vrijednost prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke va?žećem na dan primitka. Iznimno, ako se dan primitka tijekom poreznog razdoblja ne mo?že točno utvrditi, preračunavanje na srednji tečaj Hrvatske narodne banke obavlja se s 31. 12. godine u kojoj je oporezivi primitak u inozemstvu ostvaren, a u slučaju poreznog razdoblja kraćeg od kalendarske godine, na posljednji dan u mjesecu s kojim zavr??ava to kraće porezno razdoblje.

@dina
Pozdrav
Kolike su stope poreza pomoraca u obalnoj plovidbi(Jadrolinija)????
Ako nas izjednace sa placama i pozicijom koju obnasamo vezano za placanje poreza kao sto su izjednacili za mirovinsko i zdravstveno onda nikakva olaksica po danu(pomorski dodatak) nije vise relevantna jednako kao ni 183 dana jer ces za poziciju upravitelja platit porez na osnovicu od 6480,00kn plus davanja za mirovinsko i zdravstveno.Tada vise ni nase place(iznos nije bitan) jer sa samim porezom vise nece imati veze.Jedino u slucaju nekakvog dokazivanja porijekla novca bi trebalo cuvati platne liste i to je to.

To san ti ja samo stavila kao prijedlog.Napisala san kako nisam sigurna i zato sam dala Vama na razmatranje:)

Pomaalo,dolazimo vec do neceg smislenog:uzdravlje

6000 Kuna na ruke (bez uzdrzavanih osoba samo sa osobnim odbitkom)
8950 Kuna Brutto
------------------
2950 Kn Drzavi za Mirovinsko i Poreze i prireze od cega je 1150 kuna poreza i prireza

(Od cega mirovinsko mi placamo i ovako)

12 miseci x 1150 kn poreza - 13800 kuna poreza godisnje

e sada lipo na kraju godine pokupis nazad 12000 za zivotna osiguranja, stambene kredite, zdravstvene usluge i ostale odbitke za koje sam siguran da svi imaju u tom iznosu.

Znaci na viseg casnika na kraju krajeva plati 1500-2300 kuna poreza i prireza godisnje

Ma nebi ima ja nista protiv da me izjednace sa Jadrolinijom i da platim ovaku cifru i budem miran od svih ovih dana i prijava i skrivanja deviznog racuna. I da imam mirovinsko i zdravstveno cilu godinu za mene i moju obitelj bez obzira sto ce mi to firma platit.

http://www.teb.hr/include/pdf/novosti/Preracunavanje_neto_place_u_bruto_placu_od_01-07-2008.pdf[/QUOTE]

eto Frankie, pa pogledaj, mislin da nije to neki problem.

Evo....pomalo i do neceg smo dosli.
Ljudio moji,triba san malo predahnuti i onda ladne glave nastavit:)
Ocekivati da ce se sve napisati u tren ...to je antistimulans:)
Mislin da nam dobro ide i da smo blizu necega sto bi bilo smisleno:)
Bravo za sve!

Pitanje???
Moja je osnovica 6480,00 kuna i placam za mirovinsko i zdravstveno kad radim 2300 kn.Koliko bi na ovu osnovicu trebalo platit poreza i prireza onda povrh ovih 2300 za zdrv. i mir. I onda sve ono otpada dalje.Otpada i odbitak(pomorski dodatak), otpadaju 183 dana:bilo bi nesto vise nego sad ali si kao miran.Pitanje je jedino da li su ljudi spremni platit nesto vise i bit mirni.Takodjer na kraju godine mogu trazit povrat poreza s obzirom na olaksice ali na sumu koju su platili prema ovoj osnovici.

Skeptik

Skeptik

Po??tovene kolege,

Činjenica je da se na neki način moramo organizirat i izrazit svoje neslaganje sa zakonom o oporezivanju pomoraca.
Pitanje je ako ??aljemo mailove na dr?žavne institucije, jeli oni po "defaultu" zavr??avaju kao spam poruke ili idu u folder "zanemariti", jer po svemu sudeći čisto sumnjam da nas ko slu??a.
Ja spadam u onu grupu sretnika koja je odradila preko 183 dana, al opet na mojoj firmi je nas 50% kojima je to uspjelo, a treba razmi??ljat o 2009 i dalje.

Mislim da nisu toliko bitne stavke koje čemo navest koliko je bitno da smo slo?žni i da mo?žemo izać pred javnost (u medije) kao grupa i da nas se ozbiljno shvati, jer ako nas ima registriranih nekih tisuću i ne??to, opet tu su i na??e kolege koji slično razmi??ljaju a nisu upoznati s forumom i inacijativom kao i na??e obitelji a svi smo mi između ostalog i glasači.

Ako se svaka vlast busa u prsa da im je stalo do pomoraca i njihovog statusa itd onda bi im trebalo bit u interesu da nas se poslu??a, a ako je sudit po svemu dosada onda je očigledno da nas nisu slu??ali.

Opet trebamo bit svjesni da ni ministar pomorstva nije pomorac, ni min financija ni min prosvjete pa kako od njih očekivat simpatije, a i za njihove savjetnike čisto sumnjam da su bili na brodu (poglavito u posljednje vrijeme).

Nelogičnosti u zakonu i pravilniku postoje i mislim da je nesuvislo da ih iznosim ovdje po??to mi svi to znamo, pa da se ne ponavljamo.

Niko nas ne plaća zbog boje očiju il čega već, izgubili smo utrku sa jeftinijom radnom snagom na brodovima za suhe terete, a sa uvđenjem poreza nas postavljaju u nekonkurentnu poziciju na svjetskom tr?ži??tu.

Kome koristimo nezaposleni??? Pa i ovce se mogu ??i??at bezbroj puta a oderat samo jednom.

U svakom slučaju pozdravljam svako pismo pa makar i link na ovaj forum.
Srdačan pozdrav svima

Opet ja pisen kako je ovo sta je Splitski skucka,kako to nije lose.Neka svi pogledaju,izmjene ili predloze sta triba minjati,a onda s tim di triba ili di je vec Dalmos mislija slati.
Ukoliko nitko ne zeli nigdi slati,a onda posalimo to na sindikat i neka se oni po tomu ravnaju.
Svjesni smo sta su pregovori.
Uglavnom ...Evo moj muz za 2008- nece tribati platiti porez na dohdak, al' sto s svim onima koji su nespremno sve ovo docekali i koji nemaju 183 jebena dana???!!!
Znaci,izuzimanje pomoraca iz poreznog sustava za 2008 treba uz ove sve zahtjeve,treba biti PRIORITET!
Jadni oni koji nemaju te dane.Pisem jadni jer najbolje znam kako sam se ja sama osjecala kad jos nisam znala da moj muz u biti ima ta jebena 183dana!
To sta smo ovu godinu izbjegli,ne znaci da ce nam se uvik tako potrefiti i zato ja jos uvik ne odustajen i trazin da se zakon promini!
Ima doduse i onih koji su rekli...."Ja iman dane i hebe mi se za druge???!!!
E pa ti i takvi ce kadli tadli doci u situaciju da nece imati 183dana.....
Onda cemo viditi kako ce pivati???
Najlakse je sve na pladnju dobiti!

Evo posto vidim da se trudite a ujedno san dobija i milijun Pm -a i mailova da se pridruzim nazad i rijesim ovo ja cu vam reci d se cujem s Brazzodurom telefonski i kad zavrsite listu mogu mu poslati. Ujedno mislio san da listu koju napravimo damo u slobodnu dalmaciju te u ministarstvo. Naglasavam da se triba sastaviti lista i s njom potpis pomoraca s foruma jer sve drugo je nebitno., Ako saljemo svi pojedinacno necemo nista postici stoga ako zelite kad zavrsite ja cu vam poslati na sve adrese koje sam do sad doznao i dacu u clanak u slobodnoj koji ce mislim izaci drugi tjedan. Ja san se bija dogovoria s Slobodnom Dalmacijom za drugi tjedan ali volja me bas ne drzi vise jer vidim da smo neslozni.

AKo zelite samo javite kad je lista gotova. Ako neko zeli broj od Brazzodura evo ga ali molim da se taj neko ne prestavlja u ime pomorac.neta nego u osobno ime. 098211960
Eto

Mi, Hrvatski Pomorci, građani Republike Hrvatske trazimo:

1. Trazimo da se porezna olaksica po danu od 400kn povisi na 1.600kn po danu.

2. Valutni tecaj se mora gledati i obracunavati na dan primitka place, a ne na dan predavanja porezne prijave.

3. Stopu poreza na dohodak za Pomorce u medjunarodnoj plovidbi i na naftno/plinskim platformama izjednaciti sa stopama Pomoraca u Obalnoj plovidbi (kao sto su se vec izjednacili socialno/mirovinska placanja doprinosa) i da se uzima Kolektivni ugovor pomoraca sa „Jadrolinije“ (nesmije biti razlike izmedju Pomoraca).

5. Lijecenje pomoraca priznaje se bez obzira kada je pocelo, bez limitiranja i s mogucnoscu prijenosa u iducu godinu kao visak dana iz prethodne godine.

6. Skinuti limit s dana provedenih na specijaliziranim pomorskim tecajevima tijekom cijele godine, jer to su doskolovanja za nasu pomorsku struku, koja su vazna da zadrzimo posao (upravo te tecajeve najvise traze strane kompanije na kojima radimo). Zato i ti dani zakonski su ubrojani kao visak dana i ne smiju se izostavljati ili limitirati te moraju biti prijenos viska dana iz prethodne godine.

7. Ukinuti prijavljivanje u L. Kapetanije u roku 10 dana. Taj rok treba biti fleksibilan bar do jednog mjeseca.

8. Ukinuti limit dana od 183 dana, jer sve gore navedeno taj limit dokida. Sve druge pomorske certifikate priznavati na temelju stecene navigacije u skladu sa STCW konvencijom.

9. Uvesti Beneficirani radni staz za Pomorce ili uvesti starosni limit za Pomorce od 55 godina za umirovljenje.

10. Reviziju stjecanja pomorskih zvanja na temelju STCW konvencije na pravednijoj osnovi i skolovanje Pomoraca, po uzoru na siru svjetsku praksu i s obzirom na veliku pomorsku kadrovsku krizu u Svijetu i brodarstvu.
Takodjer, trazimo lakse zaposljavanje Pomoraca sa VS i VSS u Pomorskim srednjim skolama i Pomorskim fakultetima, koji zele stati sa navigacijom i zele ostati u struci i raditi za struku, po uzoru na naprednije pomorske nacije.
Ovu tocku mozemo i izdvojiti i usmjeriti na direktno pregovaranje sa Ministarstvom Pomorstva i Ministarstvom prosvjete i sporta, ali bi trebala biti navedena u nasim trazenjima.

11. Pomorske pripravnike (Kadete palube, asistente stroja, asistente elektrike, asistente elektronike) osloboditi placanja poreza na dohodak i socijalno/mirovinskih placanja doprinosa i osloboditi placanja osnovnih pomorskih tecajeva u smislu stimuliranja zaposljavanja mladih ljudi koji zele postati Pomorci.
Ta placanja trebaju preuzesti na sebe ili Ministarstvo Pomorca kao subvenciju ili brodarska kompanija (ako je Hrvatska firma bez obzira na zastavu) sa kojom je pomorski pripravnik potpisao ugovor.

Ja opet pitam jer nisam sigurna za tocku 8?
Dal' da iz nje izostavimo dio o 183 dana?

Pogledajte i dajte svoje misljenje.
Sto se tice mene osobno,ovo me jedimo ka' "kopka".
U slucaju da smatrate da je ok...stavimo ovo negdi i krenimo s prikupljanjem ili potpisivanjem glasova imenom i prezimenom.

2. Stopu poreza na dohodak za Pomorce u medjunarodnoj plovidbi i na naftno/plinskim platformama izjednaciti sa stopama Pomoraca u Obalnoj plovidbi (kao sto su se vec izjednacili socialno/mirovinska placanja doprinosa) i da se uzima Kolektivni ugovor pomoraca sa â??Jadrolinijeâ?? (nesmije biti razlike izmedju Pomoraca).

Bok, imamo malih nejasnoca u vezi ovoga ajde pojasni malo detaljnije ili daj konkretan primjer po osnovi nekog senior casnika....

Sto se drugog tice prijedlog sto je dao Splitski kanal cini se vise nego OK! To nam treba, prijedlog i onda ispravke.....
Ajde ljudi vicite sad, poslije ce bit kasno...

Da se nebi ponovo sve zaplelo ja predlazem da se svako malo,znaci da na svakoj stranici imamo napisane sve zahtjeve.Tako da se svima paznja usmjeri na to,a ne na kakve druge "rasprave":))))

Dina svaka cast,

Evo malo nas par sad diskutiramo na brodu

Nema smisla imat 183 dana ako govorimo o povecanju sa 400 na 1600kn!
Nas je prijedlog da se porez ukine potpuno, a ako treba neka se digne rata za mirovinsko ali pod uvijetom da se daju beneficije i to sa 55 godina starosti ( s tim da se definira minimalno vrijeme navigacije da bi se taj uvijet ostvario da ne bi doslo do zlouporabe) odlazak u mirovinu...!

6000 Kuna na ruke (bez uzdrzavanih osoba samo sa osobnim odbitkom)
8950 Kuna Brutto
------------------
2950 Kn Drzavi za Mirovinsko i Poreze i prireze od cega je 1150 kuna poreza i prireza

(Od cega mirovinsko mi placamo i ovako)

12 miseci x 1150 kn poreza - 13800 kuna poreza godisnje

e sada lipo na kraju godine pokupis nazad 12000 za zivotna osiguranja, stambene kredite, zdravstvene usluge i ostale odbitke za koje sam siguran da svi imaju u tom iznosu.

Znaci na viseg casnika na kraju krajeva plati 1500-2300 kuna poreza i prireza godisnje

Ma nebi ima ja nista protiv da me izjednace sa Jadrolinijom i da platim ovaku cifru i budem miran od svih ovih dana i prijava i skrivanja deviznog racuna. I da imam mirovinsko i zdravstveno cilu godinu za mene i moju obitelj bez obzira sto ce mi to firma platit.

http://www.teb.hr/include/pdf/novosti/Preracunavanje_neto_place_u_bruto_placu_od_01-07-2008.pdf

eto Frankie, pa pogledaj, mislin da nije to neki problem.[/QUOTE]

Mikaya prika evo ti primjer ako si mislija na ovo..........:o

Vidin da ima jos logiranih,al' ne vidin njihove komentare:)
Ajmo ekipa...Sta bi reka cika Sekio:)...Idemo dalje!!!

a mozda bolje ukinut tih 183 dana jer sa tim danima ide i dosta problema oko skupljanj pa potvrda od puta, hotela, skolovanja itd. a to samo stvara probleme. ja godisnje tucem priko 300 dana i ne zamaram se oko tih dana jer hrvatsku matrikulu koristim samo za stelovanje ali za ove koji imaju manje od 183 to je totalno sranje, a njih ima dosta

Pomorski zakonik

Pomorski zakonik

Stovane kolege,
Nisam se mislio puno upletati u diskusiju oko primjene odredbi pomorskog zakonika i svim detaljima koji iz toga proizlaze, ali nakon procitanih postova i Dalmosevih zahtjeva, moram priznati da sam pomalo zabrinut. Cinjenica je da velika vecina ovdje na forumu ne razumije razloge zbog kojih je donesen pomorski zakonik, ne razumije sto zapravo radi SPH i koliki su napori ulozeni u pripremi ovog zakonika, dakle pregovori i razgovori za predstavnicima vlade, a izlazi se sa pausalnim prijedlozima koji su vecinom motivirani osobnim intere
sima. Bitno je, dakle, razluciti sljedece cinjenice:

1) Porez na dohodak uredjen je Zakonom o porezu na dohodak i nase izuzece iz njega na temelju vise od 183 dana provedena u medjunarodnoj plovidbi veliki je uspjeh SPH jer mnogi od vas se nisu niti potrudili procitati da je raniji pomorski zakonik donesen 2004 i da u njemu NIJE prihvacen niti jedan od zahtjeva SPH, a koji su sad gotovo svi priznati.

2) Uvodjenje pomoraca u mir/inv/zdravstveni sustav je cijena koju smo morali prihvatiti da bi dobili ostale povlastice

3) Velika vecina vladinih duznosnika je PROTIV ovakvog rjesenja i smatraju da TREBAMO placati porez i tako puniti proracun. SPH je svojim stalnim pritiscima osigurao oslobadjanje od poreza.

4) Mislim da je najgore sto nam se moze dogoditi da se razjedinimo i osnujemo "sto novih sindikata" kao druge strukovne grane, pa da nas vlada kontrolira i drzi na uzdi. Ljudi, budimo svjesni da postoje amandmani na zakon, da mozemo mjenjati clanak po clanak i da imamo mogucnost neplacanja poreza ako zaista navigajemo.

Cinjenica je da sada moramo placati nesto, a prije nismo morali placati nista, i sa te tog gledista ove promjene su, naravno, negativne. No, nakon pomnijeg sagledavanja situacije doci cemo do zakljucka da u EU ne mozete biti "cardak ni na nebu ni na zemlji" i da morate biti negdje evidentirani i da morate negdje placati porez. Data nam je mogucnost, zakon je napisan, sad je na nama da ga svakodnevnim predanim radom i argumentiranim prijedlozima doradimo, te mjenjamo amandmanima na zakon koje cemo predlagati vladi. Svi pozivi na radikalne promjene postojeceg zakona, sve ideje i sve moguce nebuloze mogu samo pogorsati situaciju i produbiti ionako preveliki jaz medju pomorcima(svi smo prikopametni po definiciji).
samo bih jos nadodado da nije fer blatiti djelatnike SPH za nerad ili za los rad, jer su jedino oni djelovali, a mi smo svi cekali da nam netko servira iznimno povoljna rjesenja bez osobnog angazmana. sad kad je kasno, sad svi imaju ideje...gospodo, o ovom zakonu se raspravljalo jos od 2000 god, di smo onda bili?
Pozdrav svima, mirno more ili ugodan odmor

@Odisej - S nekim djelovima vaseg komentara se slazem, a s nekim bas i ne....

1) Porez na dohodak uredjen je Zakonom o porezu na dohodak i nase izuzece iz njega na temelju vise od 183 dana provedena u medjunarodnoj plovidbi veliki je uspjeh SPH jer mnogi od vas se nisu niti potrudili procitati da je raniji pomorski zakonik donesen 2004 i da u njemu NIJE prihvacen niti jedan od zahtjeva SPH, a koji su sad gotovo svi priznati.

SPH - Se skupa s nama protivi nacinu na koji se ta 183 dana u biti ipak nekako ogranicavaju ili se neke bitne cinjenice u ta 183 dana ne uvrstavaju (DANI PROVEDENI NA TECAJEVIMA)

2) Uvodjenje pomoraca u mir/inv/zdravstveni sustav je cijena koju smo morali prihvatiti da bi dobili ostale povlastice(POVLASTICA KOJIH REALNO GLEDAJUCI ZA SAD NEMA,A KAD CE IH BITI TO SE NE ZNA)

3) Velika vecina vladinih duznosnika je PROTIV ovakvog rjesenja i smatraju da TREBAMO placati porez i tako puniti proracun. SPH je svojim stalnim pritiscima osigurao oslobadjanje od poreza.(NORMALNO JE DA SE VECINA VLADINIH DUZNOSNIKA NE SLAZE. SPH SE ISTO TAKO SAD NE SLAZE S PODVALJENIM IZMJENAMA U ZADNJI TREN S KOJIMA SE SPH IZIGRALO.TO STO SE NE SLAZU NE ZNACI DA MI TREBAMO POGNUTI GLAVE I RECI..."TAKO JE,SKUZAJTE JER VI STE VLADAJUCI)

4) Mislim da je najgore sto nam se moze dogoditi da se razjedinimo i osnujemo "sto novih sindikata" kao druge strukovne grane, pa da nas vlada kontrolira i drzi na uzdi. Ljudi, budimo svjesni da postoje amandmani na zakon, da mozemo mjenjati clanak po clanak i da imamo mogucnost neplacanja poreza ako zaista navigajemo.( S OVIM OKO PODJELE I VLADANJA SE ITEKAKO SLAZEM,AL' S "ZAISTA NAVIGAJEMO"...TO MI ZVUCI MALO "NATEGNUTO". STO JE S ONIMA KOJIMA SE SLUCAJNO DESI DA IMAJU 5,10,20 DANA MANJE OD 183? ZAR SE NJIH ZBOG TOGA TREBA KOMPLETNO ODERATI JER ETO,ONI IMAJU NOVACA,A POREZ SE MORA PLACATI NEGDJE)

Uglavnom to sto je SPH pregovarao od 2000...Sigurna sam da se za ove danasnje pravilnike nise borili.Ne zaboravite da je Vlada zadnje izmjene donjela na samom kraju 2008-e.
Realno gledajuci Vlada se ponjela ...pa mogu slobodno reci iznimno bahato prema SPH i prema svim pomorcima

Ovaj zakon je zbrljan i nedovoljno detaljno srocen,to ne pisem napamet vec stoga sto se ni jucer 23.01.2009 jos uvijek nije moglo na Poreznoj upravi doznati koje su odredbe za pomorce koji navigaju van Hrvatske niti koji ce se dokumenat uvazavati kod Porezne uprave.

sve ideje i sve moguce nebuloze mogu samo pogorsati situaciju i produbiti ionako preveliki jaz medju pomorcima(svi smo prikopametni po definiciji).
samo bih jos nadodado da nije fer blatiti djelatnike SPH za nerad ili za los rad, jer su jedino oni djelovali, a mi smo svi cekali da nam netko servira iznimno povoljna rjesenja bez osobnog angazmana. sad kad je kasno, sad svi imaju ideje...gospodo, o ovom zakonu se raspravljalo jos od 2000 god, di smo onda bili?Pozdrav svima, mirno more ili ugodan odmor

Ja placam staz i socijalno od 1991 godine,i to sam placao 4000 kuna mjesecno,a di ste vi do 2008-e godine bili?Porez je OK i ja sam za to da se placa,tako je svugdi u svitu,a kad se vec povodite za svitom,sto ne slusate sto Dalmos kaze za Kolege sa SSS a navigaju vec 10-20 pa i vise godina ka prvi casnici palube i stroja bez mogucnosti da polazu neograniceni bravet,a to isto ima svugdi u svitu a kod nas NEMA,sto taj zakon isto ne izglasate,digli ste se sad kad se suska spominje,dajte i nama mrvu kruva koju smo zasluzili,Nije velik jaz medju nama pomorcima,vec izmedju pomoraca i Vlade i Sindikata jer necujete ono sto vam govorimo,cujete samo miris love,Takva je i moja baba bila,Nije znala citati ni pisati,ali je nisi moga za solde zajebati,Nije jos kasno,ako je za nas starije nije za mladje koji dolaze.:uzdravlje

Back