Mail za ministra i vladu

O tome san ja isto pisa, ali si ti prvi pomorac koji je to direktno komentrira. O tome je pisala i Dina ka zena pomorca, ali i to je osnova za razgovor.
Ja isto mislin da drzava nema prava oporezivat nase place sa obzirom na bas na taj zakon.
Ako se budemo zelili boriti za to da dokazemo da drzava nema pravo po toj osnovi, onda se moramo opredilit za ovu drugu soluciju.
Ako se budemo htjeli borit samo da nam se skroz ukine porez na dohodak, onda moramo trazit jednaka prava koja imaju i radnici na privremenom radu u inozemstvu (gastrabajteri), jer ni oni ne placaju porez na dohodak (zaradjuju placu u stranim zemljama kao i mi).
Takodjer nesmijemo zaboraviti ni i sportase i estradni umjetnike, jer niti oni ne placaju porez na dohodak, a mnogi zive u Republici Hrvatskoj.

usput sam poslao upit i pravniku na 'maritime connectoru' i sudeci prema njegovoj strucnosti, odnosno nacinu na koji je razglobio materiju, ima bit da bi se i doma trebalo platit, ali bi se to mozda poslije mogla povratit lova
ovisno o tome kad i u kojoj drzavi dolazi do oporezivanja osobnog dohodka

nama pomorcima nije blistavo, a u biti nam se svima jebe kad dodjemo doma i zivimo u svome filmu (konkretno ja preferiram low-profile), nit se u koga prtimo, devize trosimo i drzavi samo korist cinimo..............valjda su nas stoga odlucili oklapit po ledjima!?

3. Stopu poreza na dohodak za Pomorce u medjunarodnoj plovidbi i na naftno/plinskim platformama izjednaciti sa stopama Pomoraca u Obalnoj plovidbi (kao sto su se vec izjednacili socialno/mirovinska placanja doprinosa) i da se uzima Kolektivni ugovor pomoraca sa â??Jadrolinijeâ?? (nesmije biti razlike izmedju Pomoraca).

Zato san i napisa ovakav prijedlog. S ovim stavom izjednacavamo sve Hrvatske Pomorce i dokazujemo gradjansku lojalnost i da zelimo biti dio sustava, ali na posten nacin, a ne da nas sprijecavaju normalno zivit u nasoj zemlji i da investiramo svoj novac u njoj. S time cemo izbit svima argument da nezelimo bit lojalni gradjani i da ne zelimo placat porez. Na kraju cemo platit od 1000-4000 kuna poreza, a mislin da to nebi triba bit nikome problem, a i imali bi "mir u kuci" i nebi nas vise dirali i nebi imali ca nam stavjat pod nos, ca se tice nasega posla i struke.

Kad ti njima to plati??, moren se kladit da ji nikad vi??e neće?? vidit.
Čini se meni da ste vi pomorci, uz brodogradili??ta jedino ??to je ostalo.
Sad treba i vas oderat.
Nepitate dr?žavu ni??ta,??to zaslu?žite tu tro??ite.Niste vi gasterbajteri, da to ??to zasliu?žite vani, vani i potro??ite.Vami su familije tu, a kod gasterbajtera je malo drugačija priča.

3. Stopu poreza na dohodak za Pomorce u medjunarodnoj plovidbi i na naftno/plinskim platformama izjednaciti sa stopama Pomoraca u Obalnoj plovidbi (kao sto su se vec izjednacili socialno/mirovinska placanja doprinosa) i da se uzima Kolektivni ugovor pomoraca sa â??Jadrolinijeâ?? (nesmije biti razlike izmedju Pomoraca).

Zato san i napisa ovakav prijedlog. S ovim stavom izjednacavamo sve Hrvatske Pomorce i dokazujemo gradjansku lojalnost i da zelimo biti dio sustava, ali na posten nacin, a ne da nas sprijecavaju normalno zivit u nasoj zemlji i da investiramo svoj novac u njoj. S time cemo izbit svima argument da nezelimo bit lojalni gradjani i da ne zelimo placat porez. Na kraju cemo platit od 1000-4000 kuna poreza, a mislin da to nebi triba bit nikome problem, a i imali bi "mir u kuci" i nebi nas vise dirali i nebi imali ca nam stavjat pod nos, ca se tice nasega posla i struke.

Daj mi samo odgovori kolika je stopa poreza na dohodak pomoraca u obalnoj plovidbi?

Pa to i ja mislin. Uvatimo li se usporedjivat sa gastarbajterima i sportasima, zeleci dokazat da netribamo placat porez na dohodak, ko zna ca cemo otvorit koju Pandorinu kutiju.
Zato san i predlozija u svom pismu da nas izjednace sa pomorcima iz Obalne plovidbe po Kolektivnom ugovoru od Jadrolinije.
Placat cemo 1000-4000 kuna poreza na dohodak godisnje neto i nece nam niko nista moc rec da smo anarhisti niti da nismo tili placat porez i da smo zato i poceli vikat.

Ma evo ja nesto gledan koliko to jadrolinija placa drzavi za svoje pomorce

6000 Kuna na ruke (bez uzdrzavanih osoba samo sa osobnim odbitkom)
8950 Kuna Brutto
------------------
2950 Kn Drzavi za Mirovinsko i Poreze i prireze od cega je 1150 kuna poreza i prireza

(Od cega mirovinsko mi placamo i ovako)

12 miseci x 1150 kn poreza - 13800 kuna poreza godisnje

e sada lipo na kraju godine pokupis nazad 12000 za zivotna osiguranja, stambene kredite, zdravstvene usluge i ostale odbitke za koje sam siguran da svi imaju u tom iznosu.

Znaci na viseg casnika na kraju krajeva plati 1500-2300 kuna poreza i prireza godisnje

Ma nebi ima ja nista protiv da me izjednace sa Jadrolinijom i da platim ovaku cifru i budem miran od svih ovih dana i prijava i skrivanja deviznog racuna. I da imam mirovinsko i zdravstveno cilu godinu za mene i moju obitelj bez obzira sto ce mi to firma platit.

http://www.teb.hr/include/pdf/novosti/Preracunavanje_neto_place_u_bruto_placu_od_01-07-2008.pdf

Evo ti Mare, pa pogledaj.
Jeli nam se to isplati vise nego strepit za dane imamo li 183 dana ili ne'
I da imamo sve druge stvari i povlastice i ca se tice breveta i ostalih pogodnosti i priznavanja.

Hvala, prijatelju, isto mislimo.
Sve znan,da su to soldi vani zaslu?ženi, na stranin firman, da van niko nije na??a posal, platija brevet,
nemoremo dobit jedan dan tu mizeriju od penzije, ako ni??ta nedamo.
Ma znan da je to banda lopovska,ali JAKO PUNO ljudi misli da je nami i vami blazi, jer navigate, i ja bin jih poslala samo mesec dan na brod, i to kad je mirno more i nema velikog presinga na brodu, pa me interesira koliko bi ih se vratilo na brod.
Ovako nan niki nebi mogal ni?? nabit na nos.

Ma sla?žen se ja, jo?? ako ima?? dvoje dice to ti je jo?? 2160 kuna mesečno odbitka. plus ?žena. Neznan koliko je ona (rekal bi moj mu?ž da koliko je da je, da je malo, ali to samo zato da mi DIGNE PARU):D

Pa o tome se i radi. nas pomoraca je bar 50% (ako ne i vise) ozenjeno i ima dicu. Di cemo mi ic vanka u iseljenistvo?. Ko ce nas primit, a svi imaju ekonomske probleme?
Ajmo pronac optimum da platimo taj porez, a da nas vise ne vucu za rukav (da nerecen cagod gore).

Mi, Hrvatski Pomorci, građani Republike Hrvatske trazimo:

1. Trazimo da se porezna olaksica po danu od 400kn povisi na 1.600kn po danu.

2. Valutni tecaj se mora gledati i obracunavati na dan primitka place, a ne na dan predavanja porezne prijave.

5. Lijecenje pomoraca priznaje se bez obzira kada je pocelo, bez limitiranja i s mogucnoscu prijenosa u iducu godinu kao visak dana iz prethodne godine.

6. Skinuti limit s dana provedenih na specijaliziranim pomorskim tecajevima tijekom cijele godine, jer to su doskolovanja za nasu pomorsku struku, koja su vazna da zadrzimo posao (upravo te tecajeve najvise traze strane kompanije na kojima radimo). Zato i ti dani zakonski su ubrojani kao visak dana i ne smiju se izostavljati ili limitirati te moraju biti prijenos viska dana iz prethodne godine.

7. Ukinuti prijavljivanje u L. Kapetanije u roku 10 dana. Taj rok treba biti fleksibilan bar do jednog mjeseca.

8. Ukinuti limit dana od 183 dana, jer sve gore navedeno taj limit dokida. Sve druge pomorske certifikate priznavati na temelju stecene navigacije u skladu sa STCW konvencijom.

9. Uvesti Beneficirani radni staz za Pomorce ili uvesti starosni limit za Pomorce od 55 godina za umirovljenje.

10. Reviziju stjecanja pomorskih zvanja na temelju STCW konvencije na pravednijoj osnovi i skolovanje Pomoraca, po uzoru na siru svjetsku praksu i s obzirom na veliku pomorsku kadrovsku krizu u Svijetu i brodarstvu.
Takodjer, trazimo lakse zaposljavanje Pomoraca sa VS i VSS u Pomorskim srednjim skolama i Pomorskim fakultetima, koji zele stati sa navigacijom i zele ostati u struci i raditi za struku, po uzoru na naprednije pomorske nacije.
Ovu tocku mozemo i izdvojiti i usmjeriti na direktno pregovaranje sa Ministarstvom Pomorstva i Ministarstvom prosvjete i sporta, ali bi trebala biti navedena u nasim trazenjima.

11. Pomorske pripravnike (Kadete palube, asistente stroja, asistente elektrike, asistente elektronike) osloboditi placanja poreza na dohodak i socijalno/mirovinskih placanja doprinosa i osloboditi placanja osnovnih pomorskih tecajeva u smislu stimuliranja zaposljavanja mladih ljudi koji zele postati Pomorci.
Ta placanja trebaju preuzesti na sebe ili Ministarstvo Pomorca kao subvenciju ili brodarska kompanija (ako je Hrvatska firma bez obzira na zastavu) sa kojom je pomorski pripravnik potpisao ugovor.

Izbacija san tocku 4., jer ako nam priznaju osnovice placa po rangu od Jadrolinije ka i za socijalno/mirovinska placanja doprinos, neka nam ona bude i osnovica za placanje poreza na dohodak!!

da se nas pitalo optimum bi se moguce i pronasao!
neka pozivi ovi forum jos malo, taman dokle nas sve ne popisu, pa nam udju u trag stvarnim primanjima, a na koje ministar ima pravo dekretno promijenit iznose na koje cemo placat sva davanja ~~~ potom ce nam se zavrtit u glavi, a pomoci nece biti ili ce je biti, ali nece biti smisla vise krenut na valove

da se nas pitalo optimum bi se moguce i pronasao!
neka pozivi ovi forum jos malo, taman dokle nas sve ne popisu, pa nam udju u trag stvarnim primanjima, a na koje ministar ima pravo dekretno promijenit iznose na koje cemo placat sva davanja ~~~ potom ce nam se zavrtit u glavi, a pomoci nece biti ili ce je biti, ali nece biti smisla vise krenut na valove

Pa Kolega, ako jesmo kolege, daj i ti koji "pametni prijedlog"! Ja mogu sa svojon zenom izac vanka prosetat po gradu, a ne sidit isprid kompjutera i bacat "baze" i gubit vrime, kad se nista nemore prominit. Ca se tice ove godine ja san spasen iman dovojno dana priko 183.
Triba trazit mogucnost da se neke stvari poboljsaju, ako je moguce, za nas i slidece generacije Pomoraca, ako ih bude.

vec je dovoljno toga napisano kroz nekoliko tema, a mislim na pametne prijedloge, pa nema potrebe za nadodavat!
treba sto prije tkogod imao volje to lektorirat i uputit na adrese kako MMPI, tako i sindikatu, te medijima.
nadam se da se dalmos nije umorio u tolikoj mjeri da napravi i taj dodatni trzaj, a ako treba vjerujem da nas koliko nas je vec registrirano ne bi bilo voljni i financijski pogurat to lektoriranje, kao i moguce sugeriranje od pravnog strucnjaka!
i da potvrdim da sam pomorac NARAVNO

Onda dobro postovani Kolega, drago mi je da se slazemo po tom pitanju i da zelimo neku promjenu na boje i da zastitimo nas status i polozaj u Hrvatskom drustvu!!
Ja san isto za tvoj prijedlog, moje pismo nije bitno ni ja koji san ga pisa, jer san napravija sazetak napomena od svih nas, najvise od Dalmosa, Daxa, Dine, Vuka i Mare, bitna je zelja svih nas na ovom Forumu i ostalih Pomoraca da prihvate ove nase misli i prijedloge jesu li one konacne, da moremo ga poslat di triba.

kako cu se skinut s mreze jerbo me zena evo salje u spenzu, tek da nadopisem kako bi se to trebalo cim cim prije, tim tim bolje!
mozda da pontamo novi topic gdje bi se tvoje gore navedeno highlightiralo u crveno i za to trazio glas, pa da vidimo koliko za vikend skupimo, te s nedjelje da krene u obradu, da vec prije pocetka veljace imamo sve poslano na adekvatne adrese!
pozdravljam morske vukove ma gdje bili + bolje polovice

Dečki, dobro bi bilo da nan to pogleda neko malo , ma ne pismeniji, nego stručniji od nas. Imamo li koga?
Sad ćete me ubit, ali kako bi bilo malo se posavjetovat s Brazzodduron?
Milsin ja isto ??to i vi, fotelja??i, vladina peta kolona, i slično, ali ima on i m... reć ??to misli.Jedini.:confused:

kako cu se skinut s mreze jerbo me zena evo salje u spenzu, tek da nadopisem kako bi se to trebalo cim cim prije, tim tim bolje!
mozda da pontamo novi topic gdje bi se tvoje gore navedeno highlightiralo u crveno i za to trazio glas, pa da vidimo koliko za vikend skupimo, te s nedjelje da krene u obradu, da vec prije pocetka veljace imamo sve poslano na adekvatne adrese!
pozdravljam morske vukove ma gdje bili + bolje polovice

Hvala na pozdravu!!!!!!!!!!!:D

Back