Jel itko od vlade, Hine, predsjednika, etc etc dobija ikakav odgovor ?
Ja jesam poslao svoj protest, s broda negdi u 12om misecu na CC od cile firme di je bija i jedan hrvat,
al nula (zero 0) bodova ?
Jel itko od vlade, Hine, predsjednika, etc etc dobija ikakav odgovor ?
Ja jesam poslao svoj protest, s broda negdi u 12om misecu na CC od cile firme di je bija i jedan hrvat,
al nula (zero 0) bodova ?
Evo kako ja mislim.
Trebalo bi tra?žit da postoje dvije opcije na na?? izbor kao ??to mislim da postoji već u nekim zemljama:
1. da sve plaćamo dr?žavi
2. da ni??ta ne plaćamo
1. Opcija:
Ako bi se odlučili plaćat sve (tu prvenstveno mislim na one koji tek poćinju navigat) koje bi na??e privilegije bile. Znači treba uredit zakone i dat nam uvjete da nas dr?žava privuće i ve?že. Tu prvenstveno mislim na:
- da imamo prednost kod zdravstvenih pregleda, jer nismo u mogućnosti ćekat 3 mjeseca osim ako ne ide?? privatno ili nekog ne .... znate na ??ta mislim
- beneficirani radni sta?ž, da pomorci u nekakvom prosjeku idu sa maksimalno 55 godina u mirovinu ( ako već policajci, a neke znam osobno, mogu sa 45 i manje, za??to nebi i mi, i na?? poso je izrazito rizićan, ??to sama vrsta posla, piratsvo, terorizam, itd.)
- da u tom slučaju imamo kasnije pristojnu mirovinu, da mo?žemo normalno ?živit a ne gledat jel imamo dovoljno za hranu i za račun od struje
- da se u 183 dana raćunaju svi dani kad smo bili van dr?žave, bez obzira bili mi na brodu, ??kolovanju ili putovanju
- da ukoliko i budemo manje od 183 dana da se smanji % plaćanja poreza i poveća porezna olak??ica
Nekad sad su postojale i pomorske olak??ice, pri kupnji auta, tehnike i sl. Za??to se to nebi vratilo. I tako dalje.
Znači da se dr?žava potrudi oko pomoraca i da nas sama privuće, da se sami odlućimo da plaćamo a ne da nas ucjenjuje, itd. dalje se već priča zna kako ide.
2. Opcija:
To bi se vjerojatno odnosilo na one pomorce koji već du?že plove i koji su se do sad već sami za sebe sna??li i zbrinuli i jednostavno im se ne isplati i??ta plaćat dr?žavi ali u tom slučaju naravno onda nebi ni dr?žava imala ikakve obaveze prema njima, kao ni do sad.
To je moje viđenje. Jest da sam neiskusan ??to se tiće samog naviganja, jer evo čekam da me zovu prvi put da odem na kadeturu, ali eto to je moje mi??ljenje. Slobodno me ispravite ako mislite da krivo razmi??ljam
Evo ja san ispravia malo sta san mislia pa pogledajte i ja saljem ovo pismo na sve adrese. vrime je da se krene vise. Evo i pisma.
Mi, Hrvatski Pomorci, građani Republike Hrvatske trazimo:
1. Trazimo da se porezna olaksica po danu od 400kn povisi na 1.800kn po danu.
2. Valutni tecaj se mora gledati i obracunavati na dan primitka place, a ne na dan predavanja porezne prijave.
3. Za dokaz o primanjima uzimati individualni ugovor kojeg Pomorac ima s doticnom firmom i to osnovica place, te platne liste ako ih Pomorac dobija. Bonusi i svi ostali dodaci se izostavljaju (to su osobne priznate naknade i nagrade svakog pojedinog Pomorca i pravila poslovanja brodarskih kompanija na koja R. Hrvatska i njezini zakoni nemaju utjecaj).
4. Dane putovanja od kuce do ukrcaja na brod racunati svaki ukrcaj i iskrcaj po 4 dana. ( neovisno o mjestu ukrcaju i danima putovanja)
5. Lijecenje Pomoraca priznaje se bez obzira kada je pocelo, bez limitiranja i s mogucnoscu prijenosa u iducu godinu kao visak dana iz prethodne godine (pogotovo profesionalne bolesti).
6. Skinuti limit s dana provedenih na specijaliziranim pomorskim tecajevima tijekom cijele godine, jer to su doskolovanja za nasu pomorsku struku, koja su vazna da zadrzimo posao (upravo te tecajeve najvise traze strane kompanije na kojima radimo). Zato i ti dani zakonski su ubrojani kao visak dana i ne smiju se izostavljati ili limitirati te moraju biti prijenos viska dana iz prethodne godine, jer to je nase profesionalno usavrsavanje.
7. Definirati izraze â??nezaposleni Pomoracâ? i â??Pomorac na godisnjem odmoruâ?Â, jer po sadasnjem zakonu dolazi u koliziju jedno sa drugim i regulirati sva radna prava i prava nezaposlenih koja iz toga proizlaze kako i za ostale gradjane Republike Hrvatske (nezaposleni Pomorac je Pomorac bez posla) .
8. Stope poreza na dohodak za Pomorce smanjiti na jedinstvenu stopu od 5%, jer mi svoj dohodak ne zaradjujemo u Republici Hrvatskoj i drzava bi trebala to uzeti u obzir i ovo shvatiti kao jednu povlasticu prema svojim gradjanima Pomorcima te isto tako vratiti mogucnost povlastice za pomorce.
9. Ukinuti prijavljivanje u L. Kapetanije u roku 10 dana. Taj rok treba biti fleksibilan do jednog mjeseca.
10. Sve pomorske certifikate priznavati na temelju stecene navigacije i napredovanje u struci u skladu sa STCW konvencijom.
11. Uvesti Beneficirani radni staz za Pomorce i uvesti starosni limit za Pomorce od 55 godina za umirovljenje.
12. Reviziju stjecanja pomorskih zvanja na temelju STCW konvencije na pravednijoj osnovi i skolovanje Pomoraca, po uzoru na siru svjetsku praksu i s obzirom na veliku pomorsku kadrovsku krizu u Svijetu i brodarstvu.
Takodjer, trazimo lakse zaposljavanje Pomoraca sa VS i VSS u Pomorskim srednjim skolama i Pomorskim fakultetima, koji zele stati sa navigacijom i zele ostati u struci i raditi za struku, po uzoru na naprednije pomorske nacije.
Ovu tocku treba usmjeriti na direktno pregovaranje SPHa sa Ministarstvom Pomorstva i Ministarstvom prosvjete i sporta uz prisustvo Pomoraca.
13. Pomorske pripravnike (Kadete palube, asistente stroja, asistente elektrike, asistente elektronike) osloboditi placanja poreza na dohodak i socijalno/mirovinskih placanja doprinosa i osloboditi placanja osnovnih pomorskih tecajeva u smislu stimuliranja zaposljavanja mladih ljudi koji zele postati Pomorci.
Ta placanja trebaju preuzesti na sebe ili Ministarstvo Pomorca kao subvenciju ili brodarska kompanija (ako je Hrvatska firma bez obzira na zastavu) sa kojom je Pomorski pripravnik potpisao ugovor.
S ovim stavom dokazujemo gradjansku lojalnost i da zelimo biti dio sustava, ali na posten nacin, a ne da nas sprijecavaju normalno zivit u nasoj zemlji i da investiramo svoj novac u njoj.
A gospe Vam vase, daj ih malo pustite na miru ( politicare ).Daj te im time out da konsolidiraju redove do izbora krajem godineNadamo se da ce se jos stvari ostvarit i da ovi zakoni ovakvi kakvi jesu nisu u kamenu uklesani.

tribalo bi da se konsolidiraju u vezi reda za dugi otok,obnova i boravak do kraja
Da nisi falija otok?