a sto nitko momku ne kaze kakva je stvarna situacija, sta ga zajebavate !
kadet pusti ti ove stare - vidio sam tamo na "jan de nul 2" threadu da nisu bas kolegijalni prema tebi kao mladom, nije mi jasno sto im smeta sto je netko jos jedan thread otvorio... a sta ces ima nas svakakvih. uglavnom, ne uzmi im za zlo, to su nasi stariji kolege pa ih moramo trpit. red je, jebiga, ipak su stariji i iskusniji. evo ja cu ti dat informacija ovo sto znam...
prvo da ti recem odma, ovo breveta sto imas ti je sasvim dovoljno - ako kazu da moras jos nesto polagat to ti hoce izvuc pare, sad zove Split Ship Management naokolo za ovaj ECDIS i BRM pa sam ih otkacio - imam ja dje cu ih pametnije potrosit.
dakle, na jan de nula ti vjezbenik palube to jest kolokvijalno kadet ima nekih 1300 eura permanent - to znam jer mi kolega tamo navega pa mozda budes sa njim, on je starto ko kadet isto tamo i avanco za tri godine do prvog palube i kaze da nebi mjenjo firmu nizasto - u biti je 1350, ali ti uzmu 50 za internet, tutu, cipele, uniformu i to (uniformu i cipele samo prvi ugovor odbiju, poslije ne jer je vec imas).
posao ti je isto bitno razlicit od kadeta ovih na kargu, nema piketanja, nema ciscenja stiva (nema stiva uopce), pituravanja ima, ali samo po mostu - jednom mjesecno opituras pelorus i periskop od magnetskog kompasa iznutra jer ubaci vjetar sol unutra - sa palubom nemas nista, za to postoji posada koja te ima slusat sta im kazes jer si vjezbenik za casnika i odma u startu im ne daj da te zajebaju previse.
za vrijeme manovre obicno daju vjezbenicima manicu od makine (to je od posebne vaznosti jer ponekad barba zeli brzu reakciju stroja kad je moment poriva velik, a posto su manji brodovi i manje makine onda nije problem cak i sa half ahead na full astern otic, samo prebacis na stop dvije sekunde i onda na full astern slobodno) i naravno komunikaciju sa kapom makine koja ce vjerovatno vrlo brzo uslijedit, cisto da potvrdi naredbu telegrafa - tako da ti ni odlaska na vez nema ni bezveze sporkavanja.
inace, nakon 6 mjeseci ugovora sa kompanijom avancava se za junior terca i onda on cini ove lakse manovre, ulazi u lokove (ako ih ima), sidrenja itd. terco ima 4500 eura permanent i puno mirovinsko i zdravstveno, to sta ti ovi pricaju nije istina jer hoce da ne dolaze ljudi tamo dje im je dobro jer ce morat vise radit da se dokazu.
nego da se vratim na trenutnu temu, dakle, jos jedna jako bitna stvar ti je da ti nitko drugi ne dava poso osim kapetana - sto je pozitivna stvar jer onda ove nesretnike ispod i ne moras obadat sta ti pricaju. sa njim ces u biti provodit vecinu vremena kao kadet na jan de nula tako da ti nebi bilo lose ponjet kakvu drustvenu igru ili karte od tresete za vikende i crvene na kalendaru i jednu cistu promjenu kad budete isli vanka.
eto ti... sve u svemu, ja se nebi mislio jednog trenutka da sam na tvom mjestu... ajde zivio i javi ovdje da i drugi znaju kako ti je prosla kadetura