ELEKTRO _ Razmjena iskustva

E.T.

Livo smetalo
Ajde dobro, dobar je Leiv, novi i jedan od dva najveca, prvi struja ti je G. a drugi S., to su oni sta znan a kad san upozna drugoga prvoga struju taj nije zna jel mu jedan rotacioni konvertor more napojit sve potrosace 220 ili tribaju non stop oba radit :confused: . Ali dosta o poznanstvima, imas dobru ekipu tamo i ako ti G. uleti za prvoga nece bit vecih problema, on je u dobre sa nasima i zna objasnit i sta je najbitnije voli objasnit :) .
Jedino sta voli i :uzdravlje .
A sad o PLC, 99% san siguran da je Allen Bradley rslogix 5000 RSLogix 5000 from Rockwell Software evo ti link pa se malko upoznaj i ne brigaj previse oko toga.
Najbitnije ti je da slozis u glavi kad citas ladder diagrame odd PLC-a da je to u biti isti kua ka elektricna shema :hihi .
A G. ti je za drugo :kafa .

P.S. Voli ti teoretski potkovanu ekipu da more razvit filozofiju.
P.P.S. Ako se sta nije prominulo u medjuvremenu oba upravnika su ti OK.

Last edited:
aj fala puno. iman joÅ¡ misec dana do ukcraja, sasvim dovoljno da se malo upoznam. bit će dosta elektronike pretpostavljam, ali plc nisan nikad radia pa ne dođem ka tabula rasa :)

Cuj, PLC ti je tamo u svakom armaretu, barem Siemensov LOGO ako nista drugo :hihi .
Ali dobra je ekipa tamo, sa vecinon od njih san ti proveja barem godinu dana uz :uzdravlje .
Ako si di blizu Splita, sibni PM, veceras mi je Chopper's eve pa ti mogu uz :kafa ili :uzdravlje
poblize pojasnit dosta toga.

E.T., evo vam vezano za ovo što spominjete -

Hm, nikad cuja, ali i to je cini mi se jedan od centara di platis a papiron koji dobijes mosh eventualno eliminirat ostatke defekacije :udriglavom .
Ma nece momku bit lose tamo ako uleti ovome u smjenu sta sam spomenija, covik voli objasnit i dobro objasnjava,
uz pravi stav koji se na brodovima JDN flote zna, vrlo brzo more doc do sekonda a i dalje :) .

Jos jedan detaljcic, Home - The Art of Dredging , web stranica kapetana sa Leiv Eiriksonna, nac ce se stagod zanimljivoga mozda?

Last edited:
evo dobio ukrcaj na jan de nul kao apprentice elec pa me zanima ako ima tko da mi odgovori. kako je radno vrime za apprentica (znan da je 12 sati), koliko vidin ima joÅ¡ 1. i 2. struje, radi li se sa obojicom ili se pak radi samostalno. i joÅ¡, ima li ko za preporučit dobru knjigu o plcu, jer koliko vidin tribat će mi na tim brodovima.

zahvaljujen svima na odgovoru

plc free download - 34 torrents
Ode imas dosta toga o PLC-u a imas i simulator za Allen Bradley PLC

:uzdravlje

Hm, nikad cuja, ali i to je cini mi se jedan od centara di platis...

E.T. pa to i ja mislim, da je upravo tako..,

DođeÅ¡ tamo kod tih "eksperata" napraviÅ¡ transakciju četr'pe' iljada kuna sa svog računa na njihov i postajeÅ¡ "ekspert".., ha ha ha.., ah! A neuporedivo viÅ¡e vrijedi jedna rola toalet papira nego papir kojeg oni izdaju. Ma, molim te stavili su training od samo 2 dana - za "eksperte". BTW, vjerujem da ovdje na forumu ima banderaÅ¡a koji nisu nikakvi eksperti, no mogli bi o istim stvarima držati predavanje 3 mjeseca non-stop, na daleko kvalitetnijem stručnom nivou.

;)

plc free download - 34 torrents
Ode imas dosta toga o PLC-u a imas i simulator za Allen Bradley PLC

ostavi se knjiga i ludosti,nauci brod nauci sistem struje sve libre svita imas
a ti simulatori sve u skovace
za to ce ti tribat dobre dvi godine(pricam o novim jedinicama)

jer konfiguraciju koju tamo mozes zatec niti tvoji profesori(ako si zavrsia visu) nisu vidili
plc ti je zadnja stavka imas mali miljun stvari za naucit

generalno JDN nije za asistenta sretna opcija

Plc

Plc

PROGRAMABILNI LOGIČKI KONTROLER ili PROCESOR LOGIC CONTROLER
PLC
Evo da se i ja malo nadovezem na temu PLC i kako i sa kojeg aspekta triba sve na to gledati ,zatim koje su mjere neophodne sa nase pozicije i ono sta mi moramo poduzeti u slucaju neke defektnosti PLC na brodovima.Ove neke pojmove iznosim sa svog vlastitog iskustva gdje sam prosao dosta sofisticirane pogone sa mnostvom upravljackih jedinica,te se nikad nije dogadjalo da ja moram vrsiti neka programiranja i slicno ........te je nasa duznost da iskjucivo kontroliramo analogno/digitalne-ulazno /izlazne velicine,zatim zamjena rezervnih I/O modula,power supply,CPU,i eventualno instaliranje memory(program-data) sa vec postojecim softwerom ako ga imate na brodu.Naj zastupljeniji PLC –evi su Allen Bradley ,GE Fanuc,itd.......kod svih ista shema nema razlike u provodjenu procesa..........
PLC je industrijsko računalo za upravljanje procesima, senzorima, prikupljanje podataka, vizualno upravljanje itd..... PLC ima block dijagrame.Kako čeÅ¡ napraviti program za upravljanje step motorom ili nekog drugog sustava, ako neznaÅ¡ niÅ¡ta o njima? ili ubrzanje motora po nekoj krivulji?,npr kod DC motora di se koriste kao elektricna propulzija... pisanje klasicnog koda, koji ima svega nekoliko naredbi, ali opet moraÅ¡ imati znanja iz procesa da bi mogao napraviti Dijagram toka. I nemoj misliti kako se PLC koristi samo za mjerno-regulacijsku tehniku, koristi se i za batch procese, sekvence, upravljanje i automatizaciju svih vrsta procesa...te se takodjer primjenjuje , za rasvjetu i signalizaciju na aerodromu trebaju ti fault tolerant sustavi, s visestrukom redundancijom na svim razinama, i da, za to se koristi PLC.,To je posao di je potrebno znanje elektricara , elektronicara , finomehanicara , pneumaticara , hidraulicara , specijaliste za elektromotorne pogone , poznavanje kemije , fizike , tehnologije te programiranje diagrama toka koji nastaje iz opisa tehnoloskog procesa i sigurnosnih zahtjeva interlocka. da li ces sustav programirati leljenjem starih HIMA kartica i slaanjem blokova sa funkcijama je na kraju poznavanje pravopisa pojedinog programskog jezika , lader , stl , function block diagrama i slicno. za dobrog automaticara treba nauciti proces jer vrlo cesto ti ljudi poznaju proces bolje od tehnologa.Zato nemoj dozvoliti da te netko cijepi za ono za sta nisi zaduzen.........zna se koji maximum mozes dati sa svoje strane ...

Å to je PLC?
Računalna naprava koja se koristi za upravljanje i regulaciju procesa u industrijskim postrojenjima
2.Kako radi PLC? CHECK INPUT STATUS - EXECUTE PROGRAM - UPDATE OUTPUT STATUS
Kontinuirano obavljanje upravljačkog programa sa sljedećim elementima:
Provjeri status ulaza
Izvrši program upravljanja
Osvježi status izlaza
Od kojih se komponenata sastoji PLC?
Power supply
Input module (input sensing device)
Central procesin unit (CPU)
Memory (program data)
Output module(output load device)
Programing device (laptop)
Osnove programiranja PLC-a?
Programiranje PLC-a izvodi se radi kreiranja upravljačkog programa PLC-a
Uz zadanu sklopovsku konfiguraciju, upravljački program PLC-a definira njegove funkcionalnosti i način rada.
Upravljački program sastavljen je od instrukcija (naredbi).
Instrukcije PLC programa dijele se u dvije osnovne kategorije:
contacts - instrukcije vezane za ulaze upravljačkog programa - prate stanja vanjskih jedinica i govore PLC-u Å¡to trebaučiniti.
coils - instrukcije vezane za izlaze upravljačkog programa - prate rad upravljačkog programa i govore vanjskim jedinicima Å¡to treba učiniti

PROCESOR LOGIC CONTROLER PLC

Croel, da li bi valjalo otvoriti poseban thread za ovakve teme? Mislim, čisto da ne ometamo ljude koji prate ovaj thread iz motiva ukrcaja na kompaniju. Aj, pa ako bude zainteresiranih diskutanata, možda i ja dodam Å¡togod o tim stvarima.

:cool:

Plc

Plc

Slazem se mozda se otislo predaleko na ovom threadu sa temom o PLC ja sam samo tija skrenut pozornost momku da ne bude puno opterecen sta ga sve ceka na brodu o ovom sistemu..........a otvaranje novog threada na ovu temu neznam, mislim nije neophodno!

generalno JDN nije za asistenta sretna opcija

Kolega stariji elektricaru, ne bi se bas slozija sa ovim.
Ako momak naleti na pravu ekipu koja je voljna za pokazat a zna osnove struje,
mislin ono generator=>switchboard=>distribucija=>starteri i zna procitat nacrt od toga,
a usto i servisirat sta od toga kvalitetno, JDN je vrhunska opcija.
Drugi je par postoli ako naleti na retaje ka neki slavni elektricari sta su gazde na CC-u,
i u stanju su istirat odlicnog elektricara samo zato sta nije njihov,
a nemaju pojma zasto in makina za robu nece da izbaci vodu a dizajnirana je za 50 Hz :hihi .
Ali to je sad druga prica, nase je da novima pomognemo koliko mozemo.

E.T. pa to i ja mislim, da je upravo tako..,

DođeÅ¡ tamo kod tih "eksperata" napraviÅ¡ transakciju četr'pe' iljada kuna sa svog računa na njihov i postajeÅ¡ "ekspert".., ha ha ha.., ah! A neuporedivo viÅ¡e vrijedi jedna rola toalet papira nego papir kojeg oni izdaju. Ma, molim te stavili su training od samo 2 dana - za "eksperte". BTW, vjerujem da ovdje na forumu ima banderaÅ¡a koji nisu nikakvi eksperti, no mogli bi o istim stvarima držati predavanje 3 mjeseca non-stop, na daleko kvalitetnijem stručnom nivou.

;)

Sto posto se slazem, a osim toga o nekim stvarima se kvalitetno da raspravit u malo vremena a more se i razvuc u nedogled,
mislin da smo mi Dalmatinci to rastezanje doveli do savrsenstva :kafa .
Inace sam vlasnik preko nekoliko papira slicnih tima, ne sluze nicemu, ali uz nesto iskustva lipo zvuce u CV-u ;) .

Kolega stariji elektricaru, ne bi se bas slozija sa ovim.
Ako momak naleti na pravu ekipu koja je voljna za pokazat a zna osnove struje,
mislin ono generator=>switchboard=>distribucija=>starteri i zna procitat nacrt od toga,
a usto i servisirat sta od toga kvalitetno, JDN je vrhunska opcija.
Drugi je par postoli ako naleti na retaje ka neki slavni elektricari sta su gazde na CC-u,
i u stanju su istirat odlicnog elektricara samo zato sta nije njihov,
a nemaju pojma zasto in makina za robu nece da izbaci vodu a dizajnirana je za 50 Hz :hihi .
Ali to je sad druga prica, nase je da novima pomognemo koliko mozemo.

neznam koliko sam stariji od tebe i jesam li stariji
ali generalno u ovom poslu nisam bas dugo ima puno svita s mojim duplim stazom

iz osobnog iskustva ,govoris gluposti
asistent nema sta radit na CC
danas niko ne moze birat i normalno ako dobije taj i slicne jedinice da ce otic
ali moj savjet svakome ukrcat se na nek kargo brod(preferiran kontenjer zbog cestih izmjena)
tad ce asistent naucit di je prova di je krma
prednji thruster 3,4 generatora povatat malo mehanike s njih(ka sta je mechanic overspeed ,sta ucinit kad generatori oslabe i nece na thruster tj kako na governoru dodat malo goriva i zivnit ih,naucit jednostavni normalni nacin struje itd)
naucit pric problemu kvalitetno i kvalitetno se postavit je velika stvar na CC nece imat bas tu sansu tj sve ce ic puno tezim putem

na takvom brodu gotov struja s kargo broda kvalitetni covik
ima bit 1god pripravnik za povat sve konce shvatit sistem naucit uredaje etc
i ako tad to prihvati onda je macak

PLC prvo triba naucit sta oni otvaraju zatvaraju sta oni rade (to je mreza od 25klijenta ako ne i vise 100% login cilog broda)
pa tek onda triba ic online gledat diagrame etc
pa prije plc vidit vdf pa gustocu pa brzinu pa radioactive source ma imas miljun stvari koje asisten ne moze vatat a malo ko ce imat vrimena za s njim radit
hidraulika i citat nacrte jer kad dreghead winch high speed ne radi ne zovu strijara vec tebe a imas bezicni telefon
neznam koji broj ai obicno se zove hot line
high voltage board s pumpama na auto transformer step 1,2,3 to su hp pumpe cesto po 1MW i vise

pa vdf drive je jedan software a sistem je drugi ako su hard zicano spojeno onda su problemi s power proracunom
jer sta je jednome max drugome je 90% posebno dolazi do izrazaja kod elektro propulzije jer
vrti pump pjeska na struju pa jet na struju gore im tribaju propele sistem kaze imas toliko tj toliko daje on uzme toliko a sve zatreperi i reducira propelu a onda lipo put nasipa ili oni na pjecanom desku je pametan sta je rijetkost pa upumpa vise vode manje pijeska i smanji forcu na pumpi pa dobijes trenutno nesto vise snage
ma imas toga more(mene je glava bolila od ovih stvari koje su tribale bit rijesene vec u firmi a ne na brodu)

sad ako ti vidis u svemu tome asistenta onda je to dobro

neznam koliko sam stariji od tebe i jesam li stariji
ali generalno u ovom poslu nisam bas dugo ima puno svita s mojim duplim stazom

iz osobnog iskustva ,govoris gluposti
asistent nema sta radit na CC

Prvo, ni ja ne znan ko je stariji ali to uopce nema veze, nick srelec ne virujen da dolazi od fetisha prema brabonjanju :hihi , ali sr. elec. vecina zna sta znaci.
Staz isto tako nije previse bitan, bitnije je za koliko se uspijemo prodat i to opravdat :kafa .
A pamet moremo prodavat kako nas volja jer je malo ko vidija ono sta smo mi sa JDN vidili od struje i slicnoga.
Meni su se na MD cudili kako ja znan sve te puste senzore sta oni rade famu oko njih a kad san ih pita sta znaju
o CIMS senzorima i njihovoj kalibraciji samo su me tupo pogledali jer nisu ni znali da ih imaju na skidding sistemu :rolleyes: .
Osobno san covika koji mi je sa CC-a dosa za sekonda obucija sta san vise moga i tija san da ostane me minjat ka prvi na GM-a, ali je covik dobija ponudu sta se ne odbija i otisa ca. Sa CC-a su ga potirali jer je prvi tamo, kojega znan jer san nakon njega dosa na AV i umira od smiha na history iz AMOS-a sta je pisa da je problem na PLC-u solved by hammering i slicne gluposti i spominjanje dark forces a bilo dosta kacavida od 3 mm i po ure strpljenja da se to risi, ma bolje da ne spominjen jer ce mi ope jetrene probe otic u kua. Lik ga je uglavnon okarakterizira kako je njemu pasalo da bi njega poslali ca a ostavili njegovoga patrijotu.
LE je sister od CC (novog, ne onog sta je osta na Sakhalinu ali ti to vjerojatno znas) i tamo je prvi elektricar lik s kojin san proveja dvi tri smjene djelomicno na GM-a. Covik je prva liga i za sobon je povuka sekonda sta mi e bija na GM-a. Lik je isto OK ali malko specificnih pogleda na svit.
Sta ocu rec, ko dodje na LE za asa i ima volje ucit, vecina ce mu bit servirana na pladnju :uzdravlje .
Ko ode na CC, poznavajuc ope tamo garnituru, ne bi mu bas bija na mistu.
Eto, ako ima jos pitanja, slobodno se obratite pa moremo i uz :uzdravlje .

Eto, ako ima jos pitanja, slobodno se obratite pa moremo i uz :uzdravlje .

E.T. pa zato sam bio predložio da se otvori novi thread..,

A vi se svi skupa i dalje nadmećete upadicama. Za asistenta je najgore da upadne na neki brod tipa bulk. Ako je taj brod napravljen u Hrvatskoj, onda je boravak na tom brodu kao asistent gubljenje vremena. Isto tako ne znam zaÅ¡to neki hvale kontejnerske brodove kao pogodne za učiti zanat. Koliko se sjećam na tim brodovima nema niÅ¡ta posebno. S druge strane Jan de Nul-ovci straÅ¡e ljude u smislu da to ne može svatko. Jednom sam na aerodromu sreo kolegu Jan de Nul-ovca koji je studirao sa mnom i rekao mi je isto u stilu da tamo "ne može bilo tko".., kaže "treba znat PLC".

A hebo ga PLC, bio je student ispod prosjeka i puÅ¡io uglavnom dvojke iz stručnih predmeta?!

:cool:

PRVO BILA JE RIC O JDN I RED JE BILO DA OSTANE TAMO
napisanio je za momke koji su na pragu toga
volja puka volja boga:rolleyes:

ET

jdn bia sam na tri broda(dva moji jedan za pokrit covika) nikad niko nije radia filozofiju od cims senzora
znam da su se minjali modeli i stavljali novi toga se sican
ako je sve u redu montiras ga i kalibriras
scope timahom ne treba

ti su brodi za prosjecnog covika s prosjecnim iskustvom ali ne za mladog asistenta gurnit unutra
jer sto cuda mu se mogu desit od da u shore base nemaju nikog pa ce poslat njega a on je na pravom putu za izgorit
naic na majmuna koji ce ga izblesirat
do boga tezak sistem za pocetnika
od toga da treba po meni naucit osnove a osnove na te brode nece ucit
nije to vezano samo za struje vec za sve,strojare nauticare BAS SVE
neka mladi ljudi cute more neka izvade koji pistun neka osjete brod neka prode koja manovra
i najvaznije stanu na svoje noge
tad ce tesko oni o kojima pricas igrati takve igre(iako neki moji prijatelji ili kolege su tamo struje ili upravnici)

Mile

na skatulama ce imat miljun porti i manovri u par miseci
puno vise izmjena rezima rada od ostalih brodova sta oce rec i puno vise kvarova
zato je receno za skatule

jos kad dobijes 300-400 hladnih beba
cuci rade 100%

onda na jdn ti nece prodavat price znat ces se postavit i cekat svoju sansu koja ce doc

PLC nisu problem ,problemje naucit sistem tj sta oni rade s cim komuniciraju
onda posli je setnja

sve ovo pisem iz valstitog iskustva nista rekla kazala

Last edited:
Cudni su putevi Gospodnji, pocnes o JDN a sad jos i neka iskustva razminjujemo, ali ajde, kome triba nac ce nas i ovdi na :kafa .

Srelec, sve ja to razumin i ka sta san reka, ako momci skuze distribuciju struje i procitat shemu i opravit starter kako triba, skuze osnove strojarstva za sto su bulkovi i kontejneri vise nego dobri i to sto ekonomicnija firma to bolje (Jadroplov npr.) jer tamo uce kako od fekalija napravit pitu da se tako izrazin, e onda more na JDN ic i uzdignuta cela sam sebi rec da zna svoj posal i da ga nikor ne more potirat zato sta je glup i neupotrebljiv.
Momak o kojen san govorija da san ga tija ostavit za prvoga je sa Gearbulka dosa na JDN, e sad ako on nije nakon par godina gantry dizalica i PLC-a tamo moga opstat ko sekondo na CC-a, onda san ja defesta u .urcu :udriglavom .
CIMS senzori, ne zelin se falit sa njima, par sati sa glavnim likom za razvoj tog senzora na whiteboardu u Boxtelu mi je bilo vise nego dosta, samo ti ocu rec da ni u drillingu nisu neki sveznajuci, bar ovdi di san ja, tamo di si ti ne znan kakvi su, nadan se da su dobri jer to covika tira na zdravo dokazivanje :) .
Cinjenica je da ono aseva sta san ja ima na JDN a da su poslani sa Globtika, svi su imali neki kua od iskustva, dosta znanja, cak i vise nego ja kad san poceja na JDN, i mogu rec da im svaka cast. S druge strane, ono sta je dolazilo iz Aalsta, zali Boze truda, skoro pa propale investicije prirode, nesnalazljivo, nemoguce ubacit nesto u glavu jer kako udje na jedno uvo, na drugo izadje, cili dan objasnjavat kako radi synchro konvertor, do tri dana mu ga ponovo pokazat i on mi tvrdi da to nikad vidija nije, a prvo pitanje kad ce bit sekondo, jer je ka stariji od mene i jos usto Belgijanac, ne triban ti govorit sta mu se desilo sa takin stavom :hihi .
I btw, bija i ja na preko 300 reefera, bija na brodovima di san ima po cetiri ljubavnice i plaka s njima kad bi ih bolilo a ne moga im pomoc jer nije bilo djelova, pa skidaj pumpe s onih sta miruju i montiraj na one sta tribaju radit samo da se iskrcaj zavrsi, i sta sad rec na to, ocu rec momci ne idite nigdi jer je to sranje? Skolskome kolegi san prije par godina reka da minjan bumbete i osigurace kad je isa na intervju za Gearbulk, vidija san ga dvi godine nakon toga i govori mi da san ga malo zajeba, a ja ga pitan da san mu oma reka kako je da bi li isa, onda je reka da najvjerojatnije ne bi ni isa, sad je u offshore-u.
Eto toliko, triba momcima dat malo kuraja na bilo koji nacin, makar i ono kad je moga redikul ka ja uspit, e onda more svak :) .

Po meni za asistenta struje dobar je bilo koji brod na kojem ima posla. Za nekoga ko dodje po prvi put
na brod i ko se prvi put susrece sa takvim poslom ima puno stvari proc dok ne dodje do PLC-ova.

Prva i najbitnija stvar je znat se snalazit shemama i manualima. Osim elektricnim shemama triba se
snac i sa hidraulickim, pneumatskim i ostalim nacrtima i shemama. Da ne govorim od generatorima,
uzbudi, sinkronizaciji, te opcenito razvodu MSB, ESB....

Moj prvi brod je bija kontejneras "Zrin" od Jadroplova, ja mislim da je svakom struji sta je bija na njemu
osta u "dobrom" sjecanju. Po meni najbolji brod za asistente struje. Uvik bi bili puni reefera (300 komada)
i po cili dan skaci po kuverti i stivama. U portu stalno radile dizalice, skaci sa jedne na drugu a da negovorin o
Damaticu i cupanju eproma sa jedne na drugu procesorsku karticu. Na kraju posto se vise ti epromi nisu mogli
nabavljat, stare bi reflashali.

Back