Evo za svekoliko pučanstvo ovoga foruma jedna mala priča sa Shell-a, načinu rada i po meni debilnog razmi??ljanja ??to me je mo?žda i malo otrijeznilo i navelo na zaključak da je bolje promjeniti konja (napustiti firmu).Čitajte ovo pa?žljivo pa mi recite va??e mi??ljenje
Sad zadnji ugovor bio sam na LNG Bayelsi, sedam godina starom brodu, ruta nam je bila:ukrcaj u Nigeriji, iskrcaj uglavnom u Europskim portima.Pro??le godine je napravljena modifikacija u dry dock-u na sustavu te??kog goriva, tako da se mo?že goriti LSDO u kotlovima kad smo u Europskim portima. Modifikacija se sastoji od dodatne dvije LSDO pumpe (pored dvije pumpe za HFO) i troputnog ventila koji prebacuje sistem goriva sa HFO na LSDO.Jo?? je tu bilo modifikacija na automatici ali za ovu priču nije bitno.Nakon ??to sam se ukrcao u Brazilu, i??li smo na ukrcaj u Nigeriju pa za Europu.Pred dolaskom u porat u europi prebacili smo kotlove na LSDO i sve super, samo ??to su Kapo i prvi makine ostavili HFO pumpu da i dalje vrti, kako sam bio tek tri tjedna na brodu, nisam ba?? obračo pa?žnju, ali prije same partence iz porta, HFO pumpa propi??a na mechanical sealu.Pumpa zaustavljena, a st-by HFO pumpa startana
Sutra meni prvi makine da posa da skinem tu pumpu i zamjenim je kompletnom rezervnom pumpom(koja je bila reparirana ranije i ostavljena na stranu).Napravio sam to i gotovo. Slijedeći iskrcajni porat u Europi, opet pred kraj iskrcaja tereta, HFO pumpa koja je vrtila propi??a.Odem do purifier rooma di su sve pumpe smje??tene i sad me počelo kopkati je li to slučajnost ili ima ne??to radi čega pumpe crkavaju.Počnem malo razgledavati cjevovod i vidim da je instaliran electric tracing, ne steam tracing, a pumpa vrti i svo gorivo cirkula preko pressure control ventila, sve u svemu mo?žda 60 do 70 litara goriva cirkula od discharga preko pressure control ventila pa ponovo na usis. Poku??a da taknem pumpu, ne da je vrela, nego se mo?že ispeći janjac iznad nje.Otrčim u control room i obavijestim, prvoga makine da je pumpa ponovo propi??ala i ??to sam vidio i na??a i pitam ga da za??to pumpa mora vrtiti, kad ne koristimo HFO, a on meni da je tako Kapo naredio i da tako mora bit i da čemo je nakon iskrcaja i partence skinuti i napraviti overhaul.Odem do spare gear stora da provjerim imamo li rezervni mechanical seal, kad tamo pustinja, nema ničega osim oil seala, čak niti rezervnih o-ringova za pumpu.Odem prvome i ka?žem mu da nemamo ni??ta od rezervnih dijelova, a on meni da nebrinem da to nije moj problem.Normalno ja sam dobio zadatak da skinem pumpu i da vidim mo?že li se ??to napraviti.Kad sam je otvorio, le?žaj se raspa, o-ringovi od mechanical seala se ugljenisali, oil seal također, jedino ??to su baze od mechanical seala ostale u odličnom stanju.Odem prvome opet i rećem mu da imamo rezervni le?žaj i oil seal, ali za mechanical seal nemam o-ringove, a on meni da nađem neke i da ih stavim unutra.Sad mene počinje prati lagano paranoja, ??to ako stavim neke o-ringove i npr pumpa opet pri nekom iskrcaju (jer ih ovi debili ne gase) propi??a i desi se pizdarija(po?žar) i počne recimo istraga i dođu do programa za odr?žavanje di sam stavio da sam ja napravio overhaul pumpe i da sam stavio nekakve o-ringove. Ko će biti kriv tu:, a)ja jer sam stavio nekakve o-ringove, b)drugi makine jer je to naredio(mada je to njegova rijeć koja nije nigdje zapisana) ili c) Kapo jer nema orginalnog rezervnog dijela kojega nije naručio ili koji nije stigao. Odem i rećem to prvome makine i Kapu da to nije safety (jo?? sam bio za nefaliti i safety officir tada), a oni meni da nebrinem da će ionako ta pumpa bit st-by.Nađem neke o-ringove od purifiera, po??to ih ima masu raznih veličina i napravljeni od VITONA, stavim ih u mechanical seal i sastavim pumpu, testira pumpu, sve dr?ži ali to je na otprilike 60 stupnjeva Celzijusa, dok smo gorili HFO iz settling tankova.Nakon dva tjedna Kapo je po??a ća i do??a je Kapo Englez i ja u priči ispred novog Kapa i prvoga makine počnem namjerno govoriti o tome, a ovaj prvi makine mi sta davati mote da ne govorim.I tada mi je sve bilo jasno. Bilo ??to da se desi ja bih bio jedini krivac za to, svi bi se oni nekako oprali, a ja bih najeba mo?žda ko ?žuti. E jebem ti takvu firmu koja me tjera da nosim kacigu, očale, da popunjavam beskonačne papiru??tine tipa (512, BBS) da nesmijem koristiti polovni ili o??tečeni alat a u spare gear storu nema jednog jebenog mechanical seala i jo?? kad hoće?? reči istinu papci te u??utkuju.