Prekvalifikacija za brodostrojara

matija123

New member
Pozdrav ekipa,

Zavrsio sam srednju skolu racunalni tehnicar u strojarstvu i trenutno sam u postupku prekvalifikacije za brodostrojara.Medjutim prekvalifikacija zakonski minimalno traje godinu i par mjeseci iako se svi ispiti rjese dosta brze..posto imam izglednu mogucnost ovo ljeto se ukrcati na brod kao asistent stroja bili se mogao ukrcati bez papira o zavrsenoj prekvalifikaciji za brodostrojara a da imam brevete d2,d12,d19,d42 i onda kad bi odradio asistenturu ovjerit matrikulu jer bi tad prekvalifikacija zakonski bila zavrsena(srednja brodostrojarska skola)..raspitivo sam se i svak govori drugacije.ako itko zna kakvu informaciju bilo bi od velike pomoci..pozdrav

OK, nema veze, samo mi je palo na pamet da nije loš izbor ni da nastaviš kao časnik elektrotehnike jer u zakonu stoji:

Od elektrotehničkih smjerova koji
su pregledani priznajemo slijedeće (popis će se nadopunjavati:

- Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom
- Elektrotehničar
- Tehničar za računalstvo
....

Iako je ovaj tvoj smjer strojarski pa možda i nema veze s ovim.

Nazalost ne mozes. Naime, jedan od uvjeta za ukrcaj u svojstvu asistenta (stroj) odnosno kadeta (paluba) jest i zavrsena skola/faks odgovarajuceg smjera ...

Svojedobno je netko vec to pitao tu na forumu pa je stavljen link na tekst zakona koji to regulira (vezan za STCW) ...

Osim ako nije doslo do nekih izmjena zakona ...

Poslano sa mog LG-H870 koristeći Tapatalk

Da vidio sam taj zakon ali nigdje nije naznaceno da je za vjezbenika stroja potrebna srednja pomorska skola vec certifikati,a dalje za clana plovidbene straze jest tj za treceg valjda

sa srednjom elektrotehnickom i brevetima ljudi su radili na malo jacim pozicijama u drillu,a sa racunalnim raspitaj se kako ide oko IT sektora na kruzerima,jahtama, posto je offshore kaput,triba ti srednja mislim sa brevetima to je minimum prije bilo neznam kako sada ide

Evo ti link vodic za asistent

http://www.mppi.hr/default.aspx?id=25057

Otvori stranicu od ministarstva pomorstva tamo mos sve nac.
Za asistente traze srednji ili visu pomorsku

Trenutno nemam dnevnik vjezbenika stroja pri ruci al ako se ne varam mislim da je na prvoj strani bia popis uvjeta

za ETO ako odlucis vidi sa kolegama elektricarima ali i oni su osim skole sad u zadnju imali slusat neki dodatni dio
​​​​​​​SRITNO

Pozdrav ljudi,
Jel moze pomoc: naime muci me problematika obrazovanja na relaciji strojarstvo - brodostrojarstvo! Naime zavrsio sam fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu kao dipl.ing STROJARSTVA (nisam brodostrojar). Zanima me dali se mogu ukrcati na brod kao vjezbenik stroja pa nakon asistenture poloziti klasu za treceg makine? Na pomorskom fakultetu u rijeci su mi rekli da je to nemoguce, da ja moram odslušati cijeli diplomski studij od 1,5 god. (priznat ce mi se nešto malo ispita s mog faksa) te cu tek onda dobiti zvanje brodostrojara i da se onda mogu krcati na brod i polagati klasu. To mi je malo cudno jer znam dosta ljudi koji nisu zavrsili nista na pomorskom i rade cijeli zivot na brodu, neki i kao upravitelji stroja! Na stranicama mmpi stoje upute i uvijeti za ukrcaj vjezbenika stroja i kaze: "
  • ZavrÅ¡en preddiplomski studij brodostrojarskog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od tri godine u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/1 STCW Pravilnika
zanima me ovo: " ili drugog odgovarajuceg smjera" dali tu spada "obicno" strojarstvo
Jel mi moze netko pomoci s informacijama odnosno dali ima netko tko je "obican" strojar i ukrcao se na brod i polozio klasu?
Hvala

Ako smjer koji si zavrsio ne udovoljava tom pravilniku vezanim za STCW konvenciju, onda ne moze.

Vec kad zelis, zasto ne zavrsis prekvalifikaciju za brodostrojara u nekom pd ucilista?

Osobno mi je cudno da kao Upravitelj stroja mogu navigati bez brodostrojarskog smjera (u pogledu zadovoljavanja propisa iz STCW konvencije, a ne stecenog znanja) ...

Pozdrav ljudi,
Jel moze pomoc: naime muci me problematika obrazovanja na relaciji strojarstvo - brodostrojarstvo! Naime zavrsio sam fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu kao dipl.ing STROJARSTVA (nisam brodostrojar). Zanima me dali se mogu ukrcati na brod kao vjezbenik stroja pa nakon asistenture poloziti klasu za treceg makine? Na pomorskom fakultetu u rijeci su mi rekli da je to nemoguce, da ja moram odslušati cijeli diplomski studij od 1,5 god. (priznat ce mi se nešto malo ispita s mog faksa) te cu tek onda dobiti zvanje brodostrojara i da se onda mogu krcati na brod i polagati klasu. To mi je malo cudno jer znam dosta ljudi koji nisu zavrsili nista na pomorskom i rade cijeli zivot na brodu, neki i kao upravitelji stroja! Na stranicama mmpi stoje upute i uvijeti za ukrcaj vjezbenika stroja i kaze: "
  • ZavrÅ¡en preddiplomski studij brodostrojarskog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od tri godine u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/1 STCW Pravilnika
zanima me ovo: " ili drugog odgovarajuceg smjera" dali tu spada "obicno" strojarstvo
Jel mi moze netko pomoci s informacijama odnosno dali ima netko tko je "obican" strojar i ukrcao se na brod i polozio klasu?
Hvala
Nisam 100% siguran ali mislim da ne mora biti pomorski faks. Odi pitat na kapetaniju a ne na fakultet.

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

ne mozes ic kao vjezbenik nece ti priznat asistenturu..

prije se moglo ali su ukinuli da mogu punit dzepe

zovi ministarstvo nedzi nekog ko ce te poslusat i vidi dali su prominili moje info su stare dvi tri godine..

Ako smjer koji si zavrsio ne udovoljava tom pravilniku vezanim za STCW konvenciju, onda ne moze.

Vec kad zelis, zasto ne zavrsis prekvalifikaciju za brodostrojara u nekom pd ucilista?

Pitao sam u kapetaniji Pula itamo kažu oni neznaju da pitam Rijeku. Nazovem Rijeku i kazu da nisu sigurni da nazovem pomorski fakultet. Tu neznas ko koga jebe, niko nezna nista...
Jel znate koliko se placa prekvelifikacija za brodostrojara i koliko traje? Koju razinu bi dobio s tom prekvalifikacijom, srednju skolu, visu skolu, ekvivalen cega je ta prekvalifikacija....????

Prekvalifikacija je SSS ako se ne varam. Trajanje i cijenu najbolje vidi direktno u nekom od tih centara koji ih vrse...

je to je sss i zavisi sto si od srednje zavrsio,najbolje prodju oni sa elektrotehnickom,najmanje papirologije,najgore oni sa gimnazijom i kad sam gledao to 2010 trazilo je 15k kuna,za osnovne brevete s tim da ako je se kadetura vodila npr na crude oil tankeru tribalo bi polagat jos naknadno.cijena varira od centra do centra,Triba pronjuskat a razlika se krece oko 3k-4k kuna...Bar u ono vrime..

Pozdrav ljudi,
Hvala

Evo da olaksam svima koji imaju isti problem kao ja!
Zvao sam ministarstvo i receno je sljedece:
Ako nemas pomorski fakultet ili pomorsku srednju skolu NEMOZES PRISTUPITI PORUCNICKOM ISPITU (KLASA).
Mozes se ukrcati na brod kao mazac ili mehanicar ali asistenturu ti nece priznati i nemozes izaci na ispit. Da bi mogao izaci na ispit morao bi upisati ili srednju pomorsku (moze i neko uciliste) ili visu pomorsku (bakalar). Trece opcije nema. ako upises uciliste prizna ti se SSS sto te opet kasnije moze kociti u napredovanju tako da bi trebao upisati visu da bi eventualno jednog dana mogao doci do 1. makine ili do upravitelja.
JEBEM TI DRZAVU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
znaci ja bi trebao upisati i zavrsiti jos jedan faks da bi moga otici raditi na brod samo zato jer neki supak u uredu misli da oni koji su zavrsili strojarstvo a ne brodostrojarstvo neznaju nista o brodu i pogonu!
E stvarno zasluzujemo da propadnemo!!!!

sokole to strojarstvo u zagrebu ako si gore zavrsio je puno puno teze nego bilo koji pomorski fax i o tome nema govora

ali kako mogu strojari koji imaju simulacije i u rimca crtaju krila za novi concept two rec da imaju isti ili slican nastavni program kao pomorski strjari?
probaj shvatit da ti o brodskim motorima ,rashladnim uredzajima nisi ucio nista,ako si ucio motore onda si ucio vise konstrukcije i slicno

znam da ni jedni ni drugi nece ponit neko znanje sa sobom na brod to je svima jasno

dovoljno ti je vidit koliko razlika predmet imas polagat za imat visu pomorsku strojar

te gluposti jos uvijek nisu stisle struje ali veoma brzo ce objasnit da srednja skola kucanski aparat, energetika ili elektronika smjer nisu dovoljni za bit assistent struje
zato postoji taj BBE visa di je sve to u kupusu zajedno tj mi nemamo srednju sklu koja pokriva to ali imas zato libar uciliste,kao i ti za tvoj problem..

toje slicno kao da kirurg hoce bit kardiolog oba imaju cak isti fakultet ,bili se ti d au ruke kardiologu da ti operira sljepo crivo?..

sokole to strojarstvo u zagrebu ako si gore zavrsio je puno puno teze nego bilo koji pomorski fax i o tome nema govora

ali kako mogu strojari koji imaju simulacije i u rimca crtaju krila za novi concept two rec da imaju isti ili slican nastavni program kao pomorski strjari?
probaj shvatit da ti o brodskim motorima ,rashladnim uredzajima nisi ucio nista,ako si ucio motore onda si ucio vise konstrukcije i slicno

znam da ni jedni ni drugi nece ponit neko znanje sa sobom na brod to je svima jasno

dovoljno ti je vidit koliko razlika predmet imas polagat za imat visu pomorsku strojar

te gluposti jos uvijek nisu stisle struje ali veoma brzo ce objasnit da srednja skola kucanski aparat, energetika ili elektronika smjer nisu dovoljni za bit assistent struje
zato postoji taj BBE visa di je sve to u kupusu zajedno tj mi nemamo srednju sklu koja pokriva to ali imas zato libar uciliste,kao i ti za tvoj problem..

toje slicno kao da kirurg hoce bit kardiolog oba imaju cak isti fakultet ,bili se ti d au ruke kardiologu da ti operira sljepo crivo?..
Ne slažem se baš s ovim postom.
Naime ja sam završio tehnički fakultet (5 godina) i to brodostrojarski smjer.
Ne trebam niti napisati da mi se niti to ne priznaje. Ja sam napravio prekvalifikaciju u srednjoj pomorskoj i sada kao sss plovim već par godina i skupljam staž (36 mjeseci) za upisati tecaj/prekvalifikaciju na pomorskom faxu i nakon toga polaganje prve klase.
Ne može me nitko uvjeriti da sve to nije lakrdija.
Neosporivo teži fakultet a ne priznaje se...
To je Hrvatska i dok je tako neće nam biti bolje. Plovim sa nizozemcima i kod njih se sve stječe samo sa iskustvom tako da je razlika nevjerojatna dok mi pomorstvo dizemo na razinu visoke školske spreme a u medjuvremenu kinezi, filipi a istočna europska braća nas gaze. Vrsta u izumiranju, dinosauri...

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Timmy

ti se i ne moras slagat jer post nije napisan tebi vec za
izzythmc on nema brodostrojarski smjer

prije se to priznavalo taj papir sta imas ti i kad su pocele ove stcw monde onda je doslo da nemas gradiva dovoljno po stcw kvalifikacijama
imam poznanika s istim problemom ali ima srednju pomorsku s kojom plovi sad je i tu brzu visu zavrsio...

Srelec

Da slazem se da na faksu nisam imao brodske sustave. Ali radim u brodogradilistu kao ispitivac brodskih sustava i vec tri godine predajem te sustave vlasniku i njegovoj posadi i ja njima objasnjavam kako rade ti sustavi, ali nazalost to ti nitko ne priznaje. u pomorskoj mi stoji 4 mj navigacije od pokusnih plovidbi kao asistent (sto sam saznao da mi sada nece priznati) a moglo je biti vec i godina dana da me kapetan na svakoj pokusnoj krcao kao posadu al i to ti nitko ne priznaje, jer kod nas ako nemas papir to znaci da neznas nista o tome. zalosno

Back