pomorski fakultet

Jeli zna netko detalje,kako stoje upisi na fax(nautika).Cuo sam da kao nema prijemnih ispita vec samo bodovi iz srednje i intervju? ili imaju i prijemni?

Ne znam na koji se pomorski upisujes (Rijeka/Zadar/Split) ali nema ti prijemnog niti intervijua (barem ne u Rijeci). Gledaju ti se ocjene iz srednje kao i uspjeh na maturi a dodatne bodove dobivas ako si zavrsio pomorsku srednju, obavio kadeturu ili bio uspjesan na nekom natjecanju pomorskih predmeta....

Sretno na faxu!

Dubrovnik sam ja :D ali mislim,ak nema u Rijeci zasto nebi tak bilo i u Dubrovniku:confused:

Dubrovnik sam ja :D ali mislim,ak nema u Rijeci zasto nebi tak bilo i u Dubrovniku:confused:

Da vas pitam koliko sad traje vi??a pomorska neki ka?žu dvije neki tri imali netko pravu informaciju.

btw eto i mene tamo jos malo moram rijesit maturu i dva predmeta ali prvo mislim otic na kadeturu pa onda upisati vi??u ali neznam koliko to traje pa ako to neko zna.

@admin koja si ti godina?

Da malo rascistim situaciju vezano za to koliko traje faks...

Prije Bolonjskog procesa na Pomorskom faksu je smjer nautike trajao 4. godine (dipl. ing. prometa) a visa 2. godine (ing. prometa).
Sada, nakon Bolonjskog procesa vise NE POSTOJI Visa skola vec nakon zavrsene dvije godine i odslusani (i polozeni) ispiti iz istih po STCW konvenciji dobije se samo potvrda za postizanje najvisih zvanja na brodu. Znaci, jos uvijek postoji to sa dvije godine ali to nije Visa skola vec samo neka vrsta tecaja odnosno polozeni svi ispiti koje STCW (Standard of Training Certification & Watchkeeping) zahtjeva za obavljanje casnickih duznosti na brodu. Kad dobijete tu potvrdu (ako ste odlucili ici samo na te dvije godine) i dalje se vodi kao da ste SSS jer, da ponovim, NE POSTOJI vise Visa pomorska skola.

Sta se tice onih koji zele dalje, nema vise 4. godine 3. godine sa kojima se stjece titula Prvostupnika (prijasnji dipl. ing.) a ako idete dalje na jos 2 godine i zavrsite stjecete titulu mr.sc. struke ...

Znaci, sad je Pomorski fakultet ustrojen na ovaj nacin: 2 (samo potvrda, ostaje se SSS), 3+2 (tri su visokoskolsko obrazovanje a druge dvije usavrsavanje za stjecanje titule Magistra struke) ...

Nadam se da vam je sada jasnije ;) ...

e sad mi je jasno i ako bog da icu ovo 2 godine jer kao ??to sam svatio to je za navegavanje dosta jer ovo 4 - 5 god to je gubljenje vremena lol

A reci mi,sto se dobije sa Magistrom struke? to znaci obicno samo predavnje u srednjim skolama i na faxu ili ...nest drugo? jeli ima razlika u placi i to.:)

Nikako ne bih rekao da je 3 + 2 (ako netko hoce) gubljenje vremena. Prije bih rekao da su po novome ove dvije godine zapravo glupost.
Istina, nakon njih mozes ici raditi na brod ali u slucaju da hoces nastaviti karijeru na kopnu ili ici na neku visu hjerarhijsku razinu unutar firme za koju radis, to ce biti nemoguce samo sa srednjom skolom (koju samo i imas ako zavrsis dvije godine). Na kraju, jedna godina vise (a po bolonjskom procesu na njoj osim 2 obavezna predmeta sve ostalo su izborni, znaci sam si koncipiras zadnju godinu studija) nije nikakav problem za zavrsiti.

Kao primjer naveo bih moje iskustvo vezano za jednu firmu (medju 5 najjacih na svijetu - preko 800 brodova). Kad sam isao na razgovor u predstavnistvo te firme tamo su mi dali do znanja da bi bilo pametno zavrsiti fakultet umjesto "tecaja" jer se na toj firmi polako pocinje praviti razlika izmedju casnika sa zavrsenim fakultetom i "obicnih" casnika a navodno u buducnosti ce takodjer biti razlike u placi (koliko je meni poznato za sada 99% firmi na svijetu nema takvu politiku ali cuo sam na faksu i raznim razgovorima kako ce se u buducnosti to sve cesce primjenjivati). I da nadodam kako oni gledaju i tvoj index, odnosno prosjek ocjena (iako ne vjerujem da oko toga rade problem).

Evo, da vam na osobnom iskustvu kazem kako se ipak stvari mjenjaju i stvarno vam ta jedna godina nece nista oduzeti a pogotovo se ne moze nazvati gubljenjem vremena jer ako budes trazio nesto drugo, npr. posao na kopnu, sa VSS ce to biti puno lakse (jer na Kapetaniju, u ministarstvo i sl. ne mozes doci bez faksa) ...

Sta se tice Mr.sc. titule, na brodu ona ne igra nikakvu ulogu. Mada, kad sam bio na praksi na brodu pocetkom godine profesori su mi govorili kako bi bilo pametno zavrsiti ne 3 vec svih 5 godina jer da ce u buducnosti takve casnike traziti posto ce tih 3 postati isto sta su danas 2 (znaci neka osnova). Osobno smatram da je za to jos uvijek rano iako 3. godine smatram obaveznim i preporucujem svima da to zavrse jer ce ta godina praviti veliku razliku.

Pozdrav ...

Nikako ne bih rekao da je 3 + 2 (ako netko hoce) gubljenje vremena. Prije bih rekao da su po novome ove dvije godine zapravo glupost.
Istina, nakon njih mozes ici raditi na brod ali u slucaju da hoces nastaviti karijeru na kopnu ili ici na neku visu hjerarhijsku razinu unutar firme za koju radis, to ce biti nemoguce samo sa srednjom skolom (koju samo i imas ako zavrsis dvije godine). Na kraju, jedna godina vise (a po bolonjskom procesu na njoj osim 2 obavezna predmeta sve ostalo su izborni, znaci sam si koncipiras zadnju godinu studija) nije nikakav problem za zavrsiti.

Kao primjer naveo bih moje iskustvo vezano za jednu firmu (medju 5 najjacih na svijetu - preko 800 brodova). Kad sam isao na razgovor u predstavnistvo te firme tamo su mi dali do znanja da bi bilo pametno zavrsiti fakultet umjesto "tecaja" jer se na toj firmi polako pocinje praviti razlika izmedju casnika sa zavrsenim fakultetom i "obicnih" casnika a navodno u buducnosti ce takodjer biti razlike u placi (koliko je meni poznato za sada 99% firmi na svijetu nema takvu politiku ali cuo sam na faksu i raznim razgovorima kako ce se u buducnosti to sve cesce primjenjivati). I da nadodam kako oni gledaju i tvoj index, odnosno prosjek ocjena (iako ne vjerujem da oko toga rade problem).

Evo, da vam na osobnom iskustvu kazem kako se ipak stvari mjenjaju i stvarno vam ta jedna godina nece nista oduzeti a pogotovo se ne moze nazvati gubljenjem vremena jer ako budes trazio nesto drugo, npr. posao na kopnu, sa VSS ce to biti puno lakse (jer na Kapetaniju, u ministarstvo i sl. ne mozes doci bez faksa) ...

Sta se tice Mr.sc. titule, na brodu ona ne igra nikakvu ulogu. Mada, kad sam bio na praksi na brodu pocetkom godine profesori su mi govorili kako bi bilo pametno zavrsiti ne 3 vec svih 5 godina jer da ce u buducnosti takve casnike traziti posto ce tih 3 postati isto sta su danas 2 (znaci neka osnova). Osobno smatram da je za to jos uvijek rano iako 3. godine smatram obaveznim i preporucujem svima da to zavrse jer ce ta godina praviti veliku razliku.

Pozdrav ...

Neznam vi??e ni ja vidjet cu kako če me krenuti ove dvije ako to uspijem rije??iti iču onda jo?? i tu treču pa ??ta bog da

a mislim,i glupo je otic 2 godine i onda ne zavrsis 3. ono... lol :D ako si mogo 2 mozes i jos jednu,vise se pomucis ali na kraju ti dodje bolje ;)

a mislim,i glupo je otic 2 godine i onda ne zavrsis 3. ono... lol :D ako si mogo 2 mozes i jos jednu,vise se pomucis ali na kraju ti dodje bolje ;)

Izgleda da ce ipak biti 3 :D

ali dobro neka idemo po redu prvo moram za 20 dana maturu pa ce mo onda mislit kako i gdje dalje.

Nego da jo?? pitam ne??to sad kada bi polo?žio maturu ja bi odma i??ao na kadeturu na atlansku i sad koliko bi trebalo vremena da se ukrcam kad im se tamo prijavim.

i ima li netko iskustva kadeture na atlanskoj dali se dr?že onog da si 4 sata mornar a 4 na mostu.

Hvala

Back