Pitanje za iskusne

To ti Manji moj niko ne cita.
Na brodu je Barba Bog a chief njegov andjel poslanik.
Ima san priliku svjedocit da se mali miljon mailova posla radi ponasanja nekih top ljudi a da odgovor nikad nije stiga.
Momku savjetujen da sam procita Material Safety Data Sheet ili podatke o teretu (razumit ce te me na sta mislin jer nisan nauticar) i sukladno tome odlucuje oce li u tank ili ne nakon obavljenog mirenja i potpisivanja dokumenta od strane chiefa ili barbe.
cita mestre moj i te kako. a ako je bokun veca pizdarija i meni dodje za stol, a ako ko najebe i do samoga vrha. to sta je barba bog, to mos obisit macku o rep. i bogovi padaju na tjeme vrlo lako ako skrenu s kursa. danas kad covik porize prst, imas proceduru ka da ga je raznila mina. malo ti bolje prostudiraj sta je LTI, near miss, accident report...procedures....

Je Strikane, ali ako je istina sta Fiume implicira da je ovo Uljanik, onda mozes pretpostavit da se neke stvari jos uvik rade balkanskim sistemom.. jasno mi je da je cif "partizan" sa mentaliteton pk-bk (puca mi k-boli me k), ali mi nije jasno kako su Filipi tako bezglavo uletili u tank prvi put.. nazalost nase su kompanije jos uvik daleko od LTI, near missa, work permita i ostaloga.. nazalost cesto se procedure ne postivaju, zanima me imaju li company SMS ili in sluzi samo za mazat oci vettinzima..

@Raul,momak je spomenija Filipe,a i naglasio je da je top 4 hrvatski.Neka logika mi govori da bi onda reka da je sva posada hrvatska..
Znaci nije Tankerska.
@Pharos
tankovi balasta i FW su najopasniji ako stoje duze vrimena prazni pa cak i onda ako i nema komunikacije s teretom ili pogonskim gorivom.
Netom ispraznjen FW tank tesko da ce pokazati LEL,moze biti samo nedostatan O2.
Bez obzira na sve to,procedura je ista ka sto sam gori naveja,za bilo koji enclosed space.
Pored ispostovane procedure iz CL "entry enclosed space permit".Na ulazu u tank MORA BITI stavljen tag na kojem stoji da je safe entry i DO KADA.

Da si malo razmislja uocija bi da ti je zapritija s kompanijom,a ne s barbom.
Oce te samo prestrasit.
Da je on u pravu,djubre bi te vec tuzakalo barbi,budi suguran.
Kako oces,mi smo ti rekli,misec je dug,a u pitanju je tvoja,a i glava ostalih.
Savjest ti moze biti mirna,moj ti je savjet da ga "odcinkas".Reci sto ti je bilo kad si usa u CT.Budala ce te mozda tlaciti ostatak njegovog ugovora,a ti stisni zube i sacuvaj zivce,a onda ces mi reci i njegovo ime.
Siguran sam da je jedan od "akademika".
Prije par godina,na mojoj kompaniji,jedan cif slican njemu je sam bez nadzora usa u inertirani tank.Ziv vise nije izasa,osta je lezat odma na prvoj platformi od skala.

i ovaj put su bili u pitanju cargo tankovi a trebalo je isekat vodu od pranja.

cita mestre moj i te kako. a ako je bokun veca pizdarija i meni dodje za stol, a ako ko najebe i do samoga vrha. to sta je barba bog, to mos obisit macku o rep. i bogovi padaju na tjeme vrlo lako ako skrenu s kursa. danas kad covik porize prst, imas proceduru ka da ga je raznila mina. malo ti bolje prostudiraj sta je LTI, near miss, accident report...procedures....

Slazem se s ovom izjavom 100% samo triba pokazati volju i ne susprezati isprid frustriranih kretena koji se ponasaju na brodu ko bogovi jer doma nesmiju prdnit pa lice frustracije na brodu :uzdravlje

Evo i danas smo cistili tankove od vode(nastavak radova od prije neki dan), i chief mi je naredio da udjen u tank, ja sam ga pitao moze li mi dat explosimeter da pogledam koliko ima %LEL, a on mi je reko da je on to provjerio i da ulazim unutara, a ja sam to odbio i nastavio pomagat pored purtele. Na to mi je on reko da cu imat problema kad me budu o tome pitali iz kompanije. Sta da radim, da li da se strpim da mi chief ide ca za misec dana ili da se zalim barbi? Kome ce barba povjerovat prije? by the way chief mi je safety and security officer, a top four su nasi ljudi, chief je iz Zadra.:o
ovo si napisa pa ja to nikako drukcije ne mogu shvatit nego da ste cistili FW tankove,ali dobro,nije bitno.Virujem da si nesto i naucija od onoga sto sam napisa.

Je Strikane, ali ako je istina sta Fiume implicira da je ovo Uljanik, onda mozes pretpostavit da se neke stvari jos uvik rade balkanskim sistemom.. jasno mi je da je cif "partizan" sa mentaliteton pk-bk (puca mi k-boli me k), ali mi nije jasno kako su Filipi tako bezglavo uletili u tank prvi put.. nazalost nase su kompanije jos uvik daleko od LTI, near missa, work permita i ostaloga.. nazalost cesto se procedure ne postivaju, zanima me imaju li company SMS ili in sluzi samo za mazat oci vettinzima..

Je Uljanik je , tamo kadet ide u tank , balasta,tereta,koferdam i dere s ostalima. Pogotovo di su chifovi partizani. Oni su ponosno ukinuli jednog timunjera, misle skinut i vođu palube. Minimum minimuma po broju ljudi a ?želi se glumit chevron, shell i slično. Ono ide dok ide.

Ma divota,bizite ca odatle,eventulano sporkat madrikulu i crta,ako ima imalo izbora.

REci ti chiefu da utipka pomorac.net i javi se nama ode pa cemo mu mi objasnit kako se ulazi u tank. PA majko moja da jos danas ima takvih ''boraca'' i da navigaju ja virovati nemogu a znam da je istina :udriglavom :udriglavom

Last edited:
@pharos

@pharos

Evo ti kratka abeceda ako budes ima problema da znas o cemu govoris.
A) Za poceti prati tankove u kojima su bili produkti ili crude LEL ti se mora spustiti do 2%. To ti se radi inertnim plinom.
B) Kad se inertira/purgira tank za smanjit LEL u isto vrime smanjujes H2S u tanku
C) Nakon pranja i stripanja ide ventiliranje tankova. Ventiliranje ti traje ovisno o kapacitetu fanova koje imate na brodu i znanju cifa koji ventilira.
D) Nakon ventiliranja C/O mora izmjeriti atmosferu u tanku( O2-20.9% i sve ostalo NULA!!!) i to na tri levela jerbo nije isto na purteli i dnu tanka. Za vrime mirenja ventilacija mora biti fermana i nakon mjerenja ponovno startana. Vecinom ti se koriste multigas detectori ala Four Runner koji mire O2,HC,CO i H2S.
E) Enclosed space entry permit
F) 2 BA seta sa spare bocama i resuscitator na ulazu u tank
G) Portable multigas detector sa sample manigicom spustenom na dno tanka mora raditi cilo vrime da st-by man na kuverti moze vidit kakva je atmosfera u tanku
H) Posada koja ulazi u tank mora imati personal MULTIGAS detector, radio, movement detector/alarm...
I) St-by man mora javiti OOW tko,kad i u koji tank ulazi/izlazi
J) U slucaju da se bilo koja vrijednost napisana pod D) promjeni tank se mora ODMAH napustiti i Enclosed space entry vise ne vrijedi;)

Slazem se s ovom izjavom 100% samo triba pokazati volju i ne susprezati isprid frustriranih kretena koji se ponasaju na brodu ko bogovi jer doma nesmiju prdnit pa lice frustracije na brodu :uzdravlje
nema bogova na brodu, to da svima jasno bude. obicno se misli da "oni" na kraju samo side i lade jaja. paz vako...koji bi to ludjak zaposljava 3-4 covika u hseQ departmentu (ili desetak ka sta san ima na maerska) i dava in dobre place za nista. slab safety record, slaba papirologija, slaba istreniranost posade vodi u pad na vettingu. no vetting, no job, no money...vrlo jednostavno. a na safety se svi pale.

ovo si napisa pa ja to nikako drukcije ne mogu shvatit nego da ste cistili FW tankove,ali dobro,nije bitno.Virujem da si nesto i naucija od onoga sto sam napisa.

Naravno, Naravno, puno Vam hvala i svima zahvaljujem koji su mi odgovorili, puno ste mi pomogli!:uzdravlje
Evo listam SMS, i skupljam informacije kao sta ste mi irekli, pa cemo vidit
kako ce se situacija odvijat.:kafa

nema bogova na brodu, to da svima jasno bude. obicno se misli da "oni" na kraju samo side i lade jaja. paz vako...koji bi to ludjak zaposljava 3-4 covika u hseQ departmentu (ili desetak ka sta san ima na maerska) i dava in dobre place za nista. slab safety record, slaba papirologija, slaba istreaniranost posade vodi u pad na vettingu. no vetting, no job, no money...vrlo jednostavno. a na safety se svi pale.

Kompanija je strana, nije uljanik, a sta se tice nearmiss reporta, ovamo nije anoniman, nego se stavi ime, i svaki se raspravi na kraju miseca na safety meetingu. A moglo bi se desit da ga posaljem u HSEQ department, zajedno sa jednim mailom u kome cu detaljno osbjasnit kako stvari stoje.:kafa

Kompanija je strana, nije uljanik, a sta se tice nearmiss reporta, ovamo nije anoniman, nego se stavi ime, i svaki se raspravi na kraju miseca na safety meetingu. A moglo bi se desit da ga posaljem u HSEQ department, zajedno sa jednim mailom u kome cu detaljno osbjasnit kako stvari stoje.:kafa

Isto se , ako ne i gore događa i na Uljaniku, zato sam ono napisao. Inače cijeli sistem near misova i svega je fiktivan i slu?ži da se zadovolji port state i vetinzi. A onda kad se ne??to dogodi onda je ajme. Evo prije par mjeseci je jedan njihov brod tresnuo veting jer su na??li da je chif (partizan) u isto vrijeme pisao sebi i ljudima da su bili u tanku i da su se odmarali. To jest cross check Permita i Rest hoursa je pokazao da je u isto vrijeme pisano da se i??lo u tank i da se odmaralo. Naravno , tres i to kakav. sramota. I to se tako radi. Tjera se ljude pisat da su odmarali ako to zahtjeva ILO propis o satima odmora. " sve za preduzeće" kako ka?že jedan lik iz filma.

To je to!
Jo?? bi samo doda ovo: kad smo u tanku javljamo se svakih nekoliko minuta priko radija: " everything is OK", a ako to zaboravimo, onda čovik na purteli zove nas i pita je li sve OK.

Sve je to tocno,ali sve nabrojeno,pocevsi od ventilacije stoji item by item u entry permit cl i to triba biti ispostovano.Ne triba proceduru bubat napamet,mada oni koji to rade kako triba i duze vrime znaju i bez cl.

Ovo ste dobro rekli za chieafa da ima pk-bk mentalitet :D

Evo ti kratka abeceda ako budes ima problema da znas o cemu govoris.
A) Za poceti prati tankove u kojima su bili produkti ili crude LEL ti se mora spustiti do 2%. To ti se radi inertnim plinom.
B) Kad se inertira/purgira tank za smanjit LEL u isto vrime smanjujes H2S u tanku
C) Nakon pranja i stripanja ide ventiliranje tankova. Ventiliranje ti traje ovisno o kapacitetu fanova koje imate na brodu i znanju cifa koji ventilira.
D) Nakon ventiliranja C/O mora izmjeriti atmosferu u tanku( O2-20.9% i sve ostalo NULA!!!) i to na tri levela jerbo nije isto na purteli i dnu tanka. Za vrime mirenja ventilacija mora biti fermana i nakon mjerenja ponovno startana. Vecinom ti se koriste multigas detectori ala Four Runner koji mire O2,HC,CO i H2S.
E) Enclosed space entry permit
F) 2 BA seta sa spare bocama i resuscitator na ulazu u tank
G) Portable multigas detector sa sample manigicom spustenom na dno tanka mora raditi cilo vrime da st-by man na kuverti moze vidit kakva je atmosfera u tanku
H) Posada koja ulazi u tank mora imati personal MULTIGAS detector, radio, movement detector/alarm...
I) St-by man mora javiti OOW tko,kad i u koji tank ulazi/izlazi
J) U slucaju da se bilo koja vrijednost napisana pod D) promjeni tank se mora ODMAH napustiti i Enclosed space entry vise ne vrijedi;)

Hvala puno!, evo sad znam da tank nije bio ni purgiran!:udriglavom

Last edited:
Ka pravi gente balcanica.. :hihi
Samo ti momak pitaj, ima ovde ljudi koji ti mogu puno toga objasnit, ne ustrucavaj se.. :uzdravlje
A tome cifu cemo napravit evaluation ako triba, UPH Zadar je jedna od jacih podruznica.. ;)

ne spamaj mazgojebac jedan...vidis da su frizirali ralicu. da se vratimo nasem kadetu faraninu... slusaj sinko, ako taj skojevac nastavi tako, ti prijavi. bolje izgubit i posal nego guzicu. ima brodova, zivot je jedan. ako su ti u kancelariju bar malo profi, znat ce raspoznat problem. ako su jebivjetri...jesu li vridni tvoga zivota ili bilo kojega rizika? aus baus odjebaus.

Isto se , ako ne i gore događa i na Uljaniku, zato sam ono napisao. Inače cijeli sistem near misova i svega je fiktivan i slu?ži da se zadovolji port state i vetinzi. A onda kad se ne??to dogodi onda je ajme. Evo prije par mjeseci je jedan njihov brod tresnuo veting jer su na??li da je chif (partizan) u isto vrijeme pisao sebi i ljudima da su bili u tanku i da su se odmarali. To jest cross check Permita i Rest hoursa je pokazao da je u isto vrijeme pisano da se i??lo u tank i da se odmaralo. Naravno , tres i to kakav. sramota. I to se tako radi. Tjera se ljude pisat da su odmarali ako to zahtjeva ILO propis o satima odmora. " sve za preduzeće" kako ka?že jedan lik iz filma.

A ča si ti ko ISKUSNI sekondo ki je bil na balku,pa na kruzerima,pa sad na tankerima (izgleda da ti nigdi ne valja) napravil da se to ne događa,osim ča si "BLATIL" I OCRNJIVAL starije i mlađe kolege,da bi sebi dizal "rejting"???!!!!

ne spamaj mazgojebac jedan...vidis da su frizirali ralicu. da se vratimo nasem kadetu faraninu... slusaj sinko, ako taj skojevac nastavi tako, ti prijavi. bolje izgubit i posal nego guzicu. ima brodova, zivot je jedan. ako su ti u kancelariju bar malo profi, znat ce raspoznat problem. ako su jebivjetri...jesu li vridni tvoga zivota ili bilo kojega rizika? aus baus odjebaus.

A bas tako, dobro ste rekli!:uzdravlje
Vidicemo kako cese ponasat cif.;):hihi

Back