Pitanje za iskusne

pharos

New member
Vec duze vimena san na forumu, a kako nisam imao nista
pametno kazat niti pitat, nisam ni bio aktivan, pa cu se ukratko predstavit.

Nakon srednje, vise i dugog cekanja evo me na tankeru i, prvi dio kadeture privodim polako kraju.

E sad, nedavno sam imao enclosed space entry u cargo tank, di je cif izmjerio u tanku da ima dovoljno kisika u sta sam se i uvjerio preko 20,5% isto tako i plinove stim sta je bilo 10-15 % LEL u tanku, kazao je bosunu da je ok za uc.

By the way, nakon pranja tankova vodom trebalo ih je posusit, isisat malo vode u njima sta je ostalo tako da je to bio razlog za ulazak. Teret je bio produkt sirove nafte...

Nakon sta sam izasa iz tanka bio sam osamucen i pijan, posli me je bolila i glava pa sam uzeo Safety Material Data Sheet da vidim o cemu se radi.
Pisalo je da se nesmi u tank bez 21% kisika, da plinova nesmi bit preko 1%LFL,
i da nesmi biti toksicnih plinova, by the way pisalo je da je prisutan i H2S.

Prije ulaska u drugi tank izmjerio sam gas detecrorom da ima 15%LFL hidrokarbona u tanku i rekao posadi i cifu da atmosfera nije dobra, na sta mi je cif reko da dizem nemir medju filipima i da ce me udalji sa kuverte.... Nakon toga su isli drugi tankovi..., ja vise nisam tija ic doli, dok su filipi poceli blesirat
od plinova, jer nisu znali da procitaju gas detektore

E sad, ja sam mlad i zelen, pa neznam, da li je to uobicajena praksa na tankerskim kompanijama pri ulasku u tankove da se ne postivaju bas sve granice predostroznosti?Mozda nisam bio u pravu?:o
http://www.pomorac.net/forum/images/smilies/oops.gif
Eto to je moje pitanje, pa bi molio iskusne ala Maninjorgo, Frankie, i ostalu ekipu, neka se ne naljute, da mi odgovore.
http://www.pomorac.net/forum/images/smilies/kafa.gif
Unaprijed hvala ljepa, a svima koji plove mirno more!:kafa

Na svim normalnim kompanijama je covik na prvom mistu tj safety first

koje je nacionalnosti chief?

Last edited:
nie vazno koje je nacionalnosti,vazno je da je budala i da bi mu tribalo uzet brevet

Last edited by a moderator:
nie vazno koje je nacionalnosti,vazno je da je budala i da bi mu tribalo uzet brevet

To sam pitao vise iz kurioziteta jer sam se nadao da ce reci da je neki ko zna koji, a nadam se samo da ne rece da je neki nas ono tipa ja sve mogu ja sve znam jer sma i ja bio s takvim jednim davno na tankeru :udriglavom

Dobro da si ovo napisa momak, moga si i ne napisat nikad nista vise..:rolleyes:
Taj tvoj kauboj od cifa je vjerojatno sritniji nego pametniji pa mu se dosad nije dogodila kakva zesca dezgracija sa ljudima.. Apsolutno si u pravu, i na svakoj normalnoj kompaniji imas pravo ne uc u tank i obavjestit nadredjene.. ako je taj tvoj cif takav padobranac, imas barbu, vjerojatno i safety officera.. 10ppm H2S je alarm, na 15ppm se stavlja escape mask i bizi ca..
Odlican ti je post, dobro je da mladi ljudi procitaju, da znaju sta ih sve moze sacekat iza kantuna.. Zivija mi i pazi di ulazis ubuduce dok ti je taj genijalac cif.. :uzdravlje

Evo ti odgovor na tvoje pitanje:

E sad, ja sam mlad i zelen, pa neznam, da li je to uobicajena praksa na tankerskim kompanijama pri ulasku u tankove da se ne postivaju bas sve granice predostroznosti?

Praksa je da se na "normalnim" kompanijama postivaju sve granice predostroznosti. Neka te ne odvrate od pravilnog razmisljanja te budale oko tebe. Vazno je da si educiran i da znas gdje ces informaciju naci. Isto tako, jako je vazno, ovo tvoje iskustvo za tebe samoga. Ja sam isto tako imao debilnog c/o pa sam prosao svasta kao cadet ali sad dobro pazim kada, kako i gdje saljem ljude.

Ne mogu virovat.
Bilo bi dobro da vi mladi postavljate ovakva i slicna pitanja.Nemate se sto sramit.Ima ode i dosta mladaca sto vec sve znaju pa prodaju pamet i svadjaju se po forumu.
Dakle,taj tvoj cif je budala bez savjesti,kud ces gore.
Moji ne ulaze u tank ako nije 20.9% O2(volija bih da je i vise moguce)LEL zero i jos ppm-a zero ako je bija ex toxic cargo.
Lipo ti je Netijak reka,dobro si i osta ziv,jos i H2S,ajme majko.
Ti mirne savjesti mores odbit uci u svaki enclosed space ako nije safe entry.
Ako si i usa jer ti je neko reka da je safe,a ti unutra ositis u bilo kojem pogledu da ti je lose bizi vanka najbrze sto mores.
Nema ti ko sto ni reci neka ti pokazu "entry enclosed space permit" potpisan od off in charge i respon.person supervising the entry.
Kad vec udjes,a bez obzira na njihov permit vazi ti ono za bizanje vanka,na cisutu ariju.
Ako se stoji duze vrimena u zatvorenom prostoru mora se raditi i re-check atmosfere u odredjenim intervalima,a ventilacija mora stalno puvat dok se je unutra.
Netjek ti je vec i reka,imas barbu,a on ce morat stat na tvoju stranu ma kakva budala bija i on.Barba je na brodu isto samo broj,a pojedinci neka se i dalje zavaravaju.
Taj cif bi kod mene letija doma bez kufera.Mene toliko ne zanima koje race je prvi,nego koja je to kompanija.

Upravo to koje je da je nacionalnosti brevet mu za ovako nesto ne moze uzest,ali momentalno noga u guzicu i niz gangway. Ta ce firma na taj nacin potencijalno ustedit goleme novce.

Pharos mene samo zanima ako mi mo?že?? opisat koliko vas je u??lo u tank i koliko je ljudi bilo na ulazu kraj c.t. purtele.

Zaboravih jos napomenut.
Na kojoj god kompaniji i brodu sam bija,kadet nigdi i nikad nije ulazija u tank posusivat,cistit.......Moze samo asistirat i biti sby na porteli.

Zaboravih jos napomenut.
Na kojoj god kompaniji i brodu sam bija,kadet nigdi i nikad nije ulazija u tank posusivat,cistit.......Moze samo asistirat i biti sby na porteli.

A inače ima toga ima , i to na na??oj kompaniji pod na??om zastavom , s na??om posadom. Kadet ulazi i radi s ostalima sve normalno.

Ne mogu virovat.
Bilo bi dobro da vi mladi postavljate ovakva i slicna pitanja.Nemate se sto sramit.Ima ode i dosta mladaca sto vec sve znaju pa prodaju pamet i svadjaju se po forumu.
Dakle,taj tvoj cif je budala bez savjesti,kud ces gore.
Moji ne ulaze u tank ako nije 20.9% O2(volija bih da je i vise moguce)LEL zero i jos ppm-a zero ako je bija ex toxic cargo.
Lipo ti je Netijak reka,dobro si i osta ziv,jos i H2S,ajme majko.
Ti mirne savjesti mores odbit uci u svaki enclosed space ako nije safe entry.
Ako si i usa jer ti je neko reka da je safe,a ti unutra ositis u bilo kojem pogledu da ti je lose bizi vanka najbrze sto mores.
Nema ti ko sto ni reci neka ti pokazu "entry enclosed space permit" potpisan od off in charge i respon.person supervising the entry.
Kad vec udjes,a bez obzira na njihov permit vazi ti ono za bizanje vanka,na cisutu ariju.
Ako se stoji duze vrimena u zatvorenom prostoru mora se raditi i re-check atmosfere u odredjenim intervalima,a ventilacija mora stalno puvat dok se je unutra.
Netjek ti je vec i reka,imas barbu,a on ce morat stat na tvoju stranu ma kakva budala bija i on.Barba je na brodu isto samo broj,a pojedinci neka se i dalje zavaravaju.
Taj cif bi kod mene letija doma bez kufera.Mene toliko ne zanima koje race je prvi,nego koja je to kompanija.

Evo i danas smo cistili tankove od vode(nastavak radova od prije neki dan), i chief mi je naredio da udjen u tank, ja sam ga pitao moze li mi dat explosimeter da pogledam koliko ima %LEL, a on mi je reko da je on to provjerio i da ulazim unutara, a ja sam to odbio i nastavio pomagat pored purtele. Na to mi je on reko da cu imat problema kad me budu o tome pitali iz kompanije. Sta da radim, da li da se strpim da mi chief ide ca za misec dana ili da se zalim barbi? Kome ce barba povjerovat prije? by the way chief mi je safety and security officer, a top four su nasi ljudi, chief je iz Zadra.:o

Evo i danas smo cistili tankove od vode(nastavak radova od prije neki dan), i chief mi je naredio da udjen u tank, ja sam ga pitao moze li mi dat explosimeter da pogledam koliko ima %LEL, a on mi je reko da je on to provjerio i da ulazim unutara, a ja sam to odbio i nastavio pomagat pored purtele. Na to mi je on reko da cu imat problema kad me budu o tome pitali iz kompanije. Sta da radim, da li da se strpim da mi chief ide ca za misec dana ili da se zalim barbi? Kome ce barba povjerovat prije? by the way chief mi je safety and security officer, a top four su nasi ljudi, chief je iz Zadra.:o
@Raul,momak je spomenija Filipe,a i naglasio je da je top 4 hrvatski.Neka logika mi govori da bi onda reka da je sva posada hrvatska..
Znaci nije Tankerska.
@Pharos
tankovi balasta i FW su najopasniji ako stoje duze vrimena prazni pa cak i onda ako i nema komunikacije s teretom ili pogonskim gorivom.
Netom ispraznjen FW tank tesko da ce pokazati LEL,moze biti samo nedostatan O2.
Bez obzira na sve to,procedura je ista ka sto sam gori naveja,za bilo koji enclosed space.
Pored ispostovane procedure iz CL "entry enclosed space permit".Na ulazu u tank MORA BITI stavljen tag na kojem stoji da je safe entry i DO KADA.

Da si malo razmislja uocija bi da ti je zapritija s kompanijom,a ne s barbom.
Oce te samo prestrasit.
Da je on u pravu,djubre bi te vec tuzakalo barbi,budi suguran.
Kako oces,mi smo ti rekli,misec je dug,a u pitanju je tvoja,a i glava ostalih.
Savjest ti moze biti mirna,moj ti je savjet da ga "odcinkas".Reci sto ti je bilo kad si usa u CT.Budala ce te mozda tlaciti ostatak njegovog ugovora,a ti stisni zube i sacuvaj zivce,a onda ces mi reci i njegovo ime.
Siguran sam da je jedan od "akademika".
Prije par godina,na mojoj kompaniji,jedan cif slican njemu je sam bez nadzora usa u inertirani tank.Ziv vise nije izasa,osta je lezat odma na prvoj platformi od skala.

Vjerujuj samo sebi. Ako si vidio da je sigurno za uci, udji. Ta budala bi trebala staviti Permit na ulaz i podijeliti vam svima koji ulazite Personal Detectore. Isto tako vodja tima mora potpisati Permit da je ok za uci.

Predpostavljam da taj lik ne ulazi u tankove.

Ako misli da je u pravu onda bi te poslao u barbe a ne bi ti prijetio sa javljanjem u firmu. Najvjerojatnije ce sve ovo i doc do barbe pa budi spreman. Lijepo uzmi knjige pa se potkrijepi informacijama da znas sto pricas. Isto tako u SMSu ti tocno pise kakva je procedura za uci u Encl. Space pa i to malo procitaj.

Nemoj se nervirati oko budale. Zelim ti srecu.

osim sta ga mos cinkat barbi, mos napravit i near miss report. oni su u pravilu anonimni. a ako kompanija i malo radi po duhu svetome, neko iz safety departmenta ce to procitat i postavit par neugodnih pitanja brodu. onda, dalje sve ide inercijom......

osim sta ga mos cinkat barbi, mos napravit i near miss report. oni su u pravilu anonimni. a ako kompanija i malo radi po duhu svetome, neko iz safety departmenta ce to procitat i postavit par neugodnih pitanja brodu. onda, dalje sve ide inercijom......

To ti Manji moj niko ne cita.
Na brodu je Barba Bog a chief njegov andjel poslanik.
Ima san priliku svjedocit da se mali miljon mailova posla radi ponasanja nekih top ljudi a da odgovor nikad nije stiga.
Momku savjetujen da sam procita Material Safety Data Sheet ili podatke o teretu (razumit ce te me na sta mislin jer nisan nauticar) i sukladno tome odlucuje oce li u tank ili ne nakon obavljenog mirenja i potpisivanja dokumenta od strane chiefa ili barbe.

Onda ako mu je D.J. zapovjednik, moze pisat bogu dragome, do Pule nece stic.. by the way, evo mi prekosutra dolazi MT Sali na ukrcaj, da malo cujen nase beside.. :kafa

To ti Manji moj niko ne cita.
Na brodu je Barba Bog a chief njegov andjel poslanik.
Ima san priliku svjedocit da se mali miljon mailova posla radi ponasanja nekih top ljudi a da odgovor nikad nije stiga.
Momku savjetujen da sam procita Material Safety Data Sheet ili podatke o teretu (razumit ce te me na sta mislin jer nisan nauticar) i sukladno tome odlucuje oce li u tank ili ne nakon obavljenog mirenja i potpisivanja dokumenta od strane chiefa ili barbe.

Nisi u pravu.Po tome bi svatko ko mu se digne neka stvar moga odbit ici u tank.Svakako da bi svatko triba procitat MSDS,ali to rijetko ko radi.
Neovisno o tome,kompletno ispostovana procedura ulaska u zatvoreni prosto ne ostavlja nikome mogucnost izbora.
Druga je stvar sto tiraju i kadete u tank.
Pored svega toga ponavljam,najbolji detector je tvoj nos,bez obzira na mirenje.Iako ti ni nos nece pomoci ako je u pitanju npr. CO.
Samo da nadopunim Manija,"near miss"svakako,ali to vazi onda kad si uvjeren da procedura nije ispostovana,nije safe entry,oni te salju unutra i ti imas potpuno pravo odbiti.
Ako si bez obzira na to usa u tank,to je onda high risk i mozda vise nikad neces nista napisat.

Back