...pitanje je sad!?
...pitanje je sad!?
Sto ljudi sto čudi...
Biti pomorac i navegavat u danasnje vrijeme (ja bar mislim) nije isto sto i nekad.
Komercijalizacija i "stampanje novopecenog kadra" uzela je maha i u ovom poslu.
Kriteriji znanja i pofesionalnosti imaju silaznu putanju (ovo uzmite kao opcenito govoreci). Nacije koje dosada nisu imale veze sa morem i navigacijom, nacije kojima je veci dio stanovnistva polupismen, nacije kojima je kultura na nivou "reality show-a" danas postaju mega izvoznici pomoraca. Necu podcijenjivati nikoga (jer svi smo mi ljudi od krvi i mesa...), ali tradicija i pomorska orijentiranost kroz stoljeca ipak mora ostaviti traga na kvaliteti kadra. Da budemo nacisto, nazalost nismo ni mi lumeni (vjrujte ima bisera na bacanje

) ali ipak kao pomorska nacija ja osobno se neslazem sa politikom naseg ministarstva koje je totalno zanemarilo ovo zvanje neprateci svijetske trendove obuke i skolovanja pomoraca. U danasnje vrijeme (budimo iskreni) sve je manje onih koji osim "zarade" (baza) pokazuju i??ta vise zanimanja i ljubavi prema poslu koji zele obavljat. Nista cudno rekli bi svi, e pa onda dozvolimo i nasim kolegama pomorcima da dođu do vrha u svojoj pomorskoj karijeri sa istom metodom doskolovavanja (na isti nacin ko ex ribari sjevernih mora, ex istocni blok ili novi azijski val...) kao i u vecini drugih zemalja diljem svijeta.
Sa iti malo volje i ljubavi prema ovom poslu (i "dva zrna soli" u glavi) ono bitno za ovaj posao naucit ce tokom vremena. Napredovanje pojedinca u pomorskoj hijerarhiji ovisi o podosta faktora a ponajvise o njemu samom.
Budimo iskreni, da imamo drugih mogucnosti za "pristojan zivot" na kopnu pa tko bi isao na more
danas.
Ionako nas je sve manje....sjetimo se samo Capt. L A P T A L A!!!
ps - Zbog koga je sva ova moguca tehnologija na brodovima...

Mozda radi fakultetskih obrazovanih pomoraca!!!????
Amo ekipa na kurs (obuku) za ..... i nemojte racun zaboraviti!