• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Pitanje dobivanja braveta

Opet si falija:p

Covik je reka ko ti zavrsis UBRZANU onda mo?? bit SAMO chief mate il master na brodu a ko zavr??is VI? U il jo?? bolje FAKULTET e onda mo?? između ostalog radit i na kopnu i vanka u kapetaniji,skoli,fakultetu i inim ustanovama...

Kakve polemike?:confused:

2 i 2 su 4 a ne 22,nema tu polemike.

:uzdravlje
Evo jos jednog razloga zasto je ovaj forum najbolji, puno punooo razumnih mladih snaga.

Opet si falija:p

Covik je reka ko ti zavrsis UBRZANU onda mo?? bit SAMO chief mate il master na brodu a ko zavr??is VI? U il jo?? bolje FAKULTET e onda mo?? između ostalog radit i na kopnu i vanka u kapetaniji,skoli,fakultetu i inim ustanovama...

Kakve polemike?:confused:

2 i 2 su 4 a ne 22,nema tu polemike.

nema polemike, hvala za poduku iz matematike:)
ocito si falio jer ja to nisam niti napisao, procitaj sto sam napisao....jednostavno da je to bezpotrebna FARSA, nacin da se digne lova i to je to i utoliko sam protiv tzv. brze.
Pozdrav iz Ria

Ubrzana, da ili ne?

Ubrzana, da ili ne?

Ma cemu brza visa, kakva je to skola u kojoj se nabrzinu uci nesto sto drugi u istoj drzavi studiraju 2,4 pa i vise godina. To je prodavanje muda pod bubrege, da bivsi kadeti, sada mr i dr.sc po skolama dobro zarade. Ako fali kadra, ako se zeli ljudima izaci u susret neka omoguce pomorcima da sa srednjom pomorskom i odredjenim iskustvom izadju na Prvu Klasu, cemu te farse sa brzom skolom. Eh, ali tada nebi zaradili niti fakulteti niti ovi lovci u mutnom koji prodaju brzo studiranje.

Evo da sad ne citiram i Propuha i postove svih ostalih korisnika...

A propos skolovanja, vise, visoke, ubrzanog tecaja i obrazovanja "u leru" :D

Necu sada duljiti o tome kako smo svi mi razliciti, po intelektualnim kapacitetima, ambicijama, zeljama, planovima... itd.

Koliko sam shvatio ( ispravite me ako grijesim), neki korisnici nisu zadovoljni

postojanjem tog ubrzanog tecaja za pomorce.

Dopustit cete mi da svoje misljenje o tome zadrzim za sebe.

Ali da vas pitam, znate li za cinjenicu da u velikom dijelu pomorskih zemalja koje su nam, kao takve, direktna konkurencija, POMORSKI FAKULTET UOPCE NE POSTOJI? Samo tecajevi, jaaako nalik na ovu nasu, ubrzanu.

Mislim da je samo pitanje vremena kada ce se i kod nas to u potpunosti iskomercijalizirati, odnosno, prijeci u privatne poduzetnicke vode.

Toliko od mene po tom pitanju, lijepi pozdrav svima.

pa ljudi moji to je samo zanat a nasi profesuri se boje da ce izgubit posal ako se napravi nesto slicno tome u nizozemskoj. njihovo je znanje upitno. mozda onaj enciklopedijski dio i znaju ali to su ljudi koji su daleko od prakse a ovo je ipak zanat. pitanje je dana kad ce nas fakultet u splitu zajedno sa ssm-om drazt tecajeve slicne onima u nizozemskoj. ionako covik od prakse nema bog zna sto naucit na toj visoj ili visokoj osim suhoparne teorije ili nebitih stvari. u rijeci nije potrebno prisustvovati predavanjima ako si pomorac a ovi nasi u splitu se vade da im to nalaze STCW. program im je malo jaci.nisam nigdi u STCW-u vidia da se spominje visa/visoka/bolonja
Neka ostane ta visoka, najvisa za one koji zele, ali treba mladima omogucit da dobiju brevet uz iskustvo i srednju pomorsku. i one svabe i englezini s kojima sam davno naviga nisu imali nikakvo obrazovanje ali brevete su dobili uz praksu, a b ilo je tu i ribara iz east germany.

Dragi moji prijatelji evo citan ode i mogu van reci da se najvise slazem s elf_dalmatae jer to je normalna stvar sta sad neko ce zavrsiti s tecajem i dobiti bravet jer je to svugdi normalno. Ja kad san bija u Nizozemskoj firmi i polaga san u Rotterdamu bravet za officer in watch 750 and more ka da nisan ni ima Hrvatski. Ali mi je taj bravet uvik vridija dokle vridi i nacionalni. Evo sad san bija pocetkon 6 miseca u Warsashu u Engleskoj i raspita se i mogu tamo zavrsit skolu i dobit bravet za kapa bez ikakvih nasih drzava i skola. Ustvari imacu isti bravet ka Englezi ( jer mislin polagati u Engleskoj) sta znaci da ce svugdi valjati jer Engleski i tako svugdi vride. Sgtoga mislin da se vise to isplati nego sad ici u skolu 3-5 godina ako san vec u poslu. Kazen dobija san od njih te neke formulare i mail kontakt. Ako jos koga zanima evo link koji ja iman o njihovoj skoli. Bija san tamo 3 puta i super je. ...nadam se da ce kome i pomoci.
Warsash Maritime Academy
MCA - Home

Ovaj drugi link triba pogledati jer moras aplicirati za MCA for your Notice of Eligibility.

Eto

Last edited:
Evo i cijene u njih za rank 2nd engineera Pa pogledajte kolika je razilka izmedu nas van EU i kolika je za one u EU.

UK/EU candidates Overseas candidates

Mathematics Â?199 Â?445
Engineering Drawing Â?199 Â?445
Applied Heat Â?245 Â?735
Mechanics Â?245 Â?735

Last edited:
ajmeee,sto se nisan rodia u Australiji i nikad cua za Hrvatsku....koja drzava..bitno da je nama gorivo,struja,plin,hrana skuplja a bit ce i jos...jedino sto vridi je ovo nase lipo Jadransko more a ni na njemu ne znamo zaradit kako triba niti ga cuvat za nase ribare..sramota....bjezmo van he he

Evo da se malo umisan u ovu raspravu sa late...
Ja san na vanrednoj visoj, ali 'usporenoj' i ostalo mi je jos 4 ispita da to rijesin.
Inace san prva generacija sta je "popusila" i mora polagat za prvog "unlimited". Inace san na offshoreu pa mi to i nije bilo bas napeto, ali sad evo triban i to sredit da mogu naprid...upala dobra kompanija i veliki brodi..
Samo da kazen da mi je danas dosa Poljak s prvon matrikulon izdanon 04.2006 i bas je prije par dana polozija za prvoga. Ne zelin nikoga omalovazavat, ali on jos nezna di je prova a di krma. Inace ja sam mu nadredjeni ka SDPO a on je JDPO tako da znan koliko "piza".
Ne triba se zavaravat jer genijalci ne navigavaju. Onaj ko zeli radit na kopnu ili se bavit znanstvenim radom neka se uvati faxa. Za one koji zele navigavat, smatram da bi jaci tecajevi i ispiti bili dovoljni uz iskustvo.
Osobno volim pomorstvo i struku, ali 90% stvari sta se nauce na faxu mos kad dodjes na brod bacit po krmi.
Brodarstvo je biznis, a ne znanost i ako mislimo opstat na trzistu treba se prilagodit. I ne triba omalovazavat strance ! I njih ima ka i nasih svakakvih !
Triba imat na umu da brod s vrhunskim obrazovanim kapetanom i kapom zaradjuje isto ka i s normalnin, pa cak i tupastim! U rijetkim situacijama kada na brodu dodje do neceg neplaniranog, bilo kvara, nevremena ili neceg treceg, do izrazaja vrlo cesto dolazi iskustvo, a ne obrazovanje pa samim time i teorija o visokom skolstvu pada u more.
Naravno, ovdi ne zelim spominjati neke sta nemaju pojma o IALA-i i sl., ali smatram da ukoliko se srednje obrazovanje reformira i unaprijedi, ono moze biti dovoljno da se uz iskustvo i marljivost postane vrhunski pomorac. Zainteresirani ce profesionalac uvik nastojat sebe nadogradjivat, bilo uz samostalno citanje knjiga ili pak specjalizirane tecajeve.
Ako zelimo bit objektivni, prosijecno inteligentnoj osobi ne treba 6 ili 8 godina skolovanja da nauci "skidat" zvizde ili dobro nakrcat brod, a to je ono na sta se prakticno pomorstvo svodi , u najsirem obliku.
Dalmos sta se tice polaganja za ovlastenja u stranim zemljama, budi oprezan jer iako ces ti dobit UK brevet mozda ti ga nasi nece priznat.
Po STCW konvenciji ti uz strani brevet MORAS posjedovat i istovrsni nacionalni. Znam da neke kompanije to ne gledaju, ali PSC i klasifikacijski zavodi na to i te kako paze, znam iz iskustva.
Dakle, mora se posjedovat brevet od drzave cijiu putovnicu posjedujes.
Lipi pozdrav svima

Evo da se malo umisan u ovu raspravu sa late...
Ja san na vanrednoj visoj, ali 'usporenoj' i ostalo mi je jos 4 ispita da to rijesin.
Inace san prva generacija sta je "popusila" i mora polagat za prvog "unlimited". Inace san na offshoreu pa mi to i nije bilo bas napeto, ali sad evo triban i to sredit da mogu naprid...upala dobra kompanija i veliki brodi..
Samo da kazen da mi je danas dosa Poljak s prvon matrikulon izdanon 04.2006 i bas je prije par dana polozija za prvoga. Ne zelin nikoga omalovazavat, ali on jos nezna di je prova a di krma. Inace ja sam mu nadredjeni ka SDPO a on je JDPO tako da znan koliko "piza".
Ne triba se zavaravat jer genijalci ne navigavaju. Onaj ko zeli radit na kopnu ili se bavit znanstvenim radom neka se uvati faxa. Za one koji zele navigavat, smatram da bi jaci tecajevi i ispiti bili dovoljni uz iskustvo.
Osobno volim pomorstvo i struku, ali 90% stvari sta se nauce na faxu mos kad dodjes na brod bacit po krmi.
Brodarstvo je biznis, a ne znanost i ako mislimo opstat na trzistu treba se prilagodit. I ne triba omalovazavat strance ! I njih ima ka i nasih svakakvih !
Triba imat na umu da brod s vrhunskim obrazovanim kapetanom i kapom zaradjuje isto ka i s normalnin, pa cak i tupastim! U rijetkim situacijama kada na brodu dodje do neceg neplaniranog, bilo kvara, nevremena ili neceg treceg, do izrazaja vrlo cesto dolazi iskustvo, a ne obrazovanje pa samim time i teorija o visokom skolstvu pada u more.
Naravno, ovdi ne zelim spominjati neke sta nemaju pojma o IALA-i i sl., ali smatram da ukoliko se srednje obrazovanje reformira i unaprijedi, ono moze biti dovoljno da se uz iskustvo i marljivost postane vrhunski pomorac. Zainteresirani ce profesionalac uvik nastojat sebe nadogradjivat, bilo uz samostalno citanje knjiga ili pak specjalizirane tecajeve.
Ako zelimo bit objektivni, prosijecno inteligentnoj osobi ne treba 6 ili 8 godina skolovanja da nauci "skidat" zvizde ili dobro nakrcat brod, a to je ono na sta se prakticno pomorstvo svodi , u najsirem obliku.
Dalmos sta se tice polaganja za ovlastenja u stranim zemljama, budi oprezan jer iako ces ti dobit UK brevet mozda ti ga nasi nece priznat.
Po STCW konvenciji ti uz strani brevet MORAS posjedovat i istovrsni nacionalni. Znam da neke kompanije to ne gledaju, ali PSC i klasifikacijski zavodi na to i te kako paze, znam iz iskustva.
Dakle, mora se posjedovat brevet od drzave cijiu putovnicu posjedujes.
Lipi pozdrav svima

Care jako lipo napisano :uzdravlje

mali doprinos diskusiji: na stranu sto bi bilo i dali se moze obavljati posao jednako kvalitetno i bez visokoskolske diplome, danas bez zavrsene 3 godine studija (prije dvije) uopce nema smisla zapocinjati karijeru pomorca jer je napredovanje ograniceno i usporeno. sa druge strane, pomorac kao zanimanje pomalo izumire i kod nas, te ce svi sa fakultetom lakse pronaci zamjenski posao u buducnosti. ulaganje u znanje je uvijek isplativo, prije ili poslije.

? kole malo,naveganja puno

? kole malo,naveganja puno

Nemam vi??u,ali učio sam u gvardijama jo?? kao kormilar-poručnik,poslije kao terco pa sekondo...Sjećam se da je bilo sekonda s vi??om koji nisu ba?? točno znali razlikovat ortodromu od loksodrome,pa ni draught survey i sl.Hoću reć ??kola je dobra stvar,ali u na??em poslu ??kola bez imalo prakse su "??panska sela". ? kolovanje da,ali uz rad..Tečajevi,do??kolovavanja,usavr??avanja i sl je dobra opcija.Jer kad se odluči?? bit pomorac znači puste godine grijanja stolice učeći-pa zar nije onda bolje bit doktor ili manager?

pitanje

pitanje

Nadam se da nisam falio thread evo ovako.
Postoji u Poljskoj skola koja je pocela odrzavati ubrzanu visu na engleskom jeziku bas za Hrvate.Znam jednog 2/E koji je bio prosle god.Znaci za dobiti brevet za chiefa ili mastera moras imati iskustvo 2 god kao OOW i zavrsiti taj tecaj nakon cega ti oni izdaju Poljski brevet.Tecaj kosta 5000 eura i traje 2 mjeseca(znaci poprilicno brze i jeftinije nego kod nas).E sad mene zanima dal bi ja na temelju tog breveta mogao izvuci hrvatski brevet?
Prosli mjesec sam imao PSC u Hamburgu i pitao sam inspektora dali bi bilo problema da ja kao Hrvat imam Poljski brevet na sta je on meni odgovorio da nebi bilo problema posto je Hrvatska pristupila EU.E sad vjerojatno kod nas u kapetaniji bi nesto nasli vjerojatno nebi mogao prijaviti navigaciju ili nesto slicno.Ako neko zna vise molio bi ga da napise hvala.

Nadam se da nisam falio thread evo ovako.
Postoji u Poljskoj skola koja je pocela odrzavati ubrzanu visu na engleskom jeziku bas za Hrvate.Znam jednog 2/E koji je bio prosle god.Znaci za dobiti brevet za chiefa ili mastera moras imati iskustvo 2 god kao OOW i zavrsiti taj tecaj nakon cega ti oni izdaju Poljski brevet.Tecaj kosta 5000 eura i traje 2 mjeseca(znaci poprilicno brze i jeftinije nego kod nas).E sad mene zanima dal bi ja na temelju tog breveta mogao izvuci hrvatski brevet?
Prosli mjesec sam imao PSC u Hamburgu i pitao sam inspektora dali bi bilo problema da ja kao Hrvat imam Poljski brevet na sta je on meni odgovorio da nebi bilo problema posto je Hrvatska pristupila EU.E sad vjerojatno kod nas u kapetaniji bi nesto nasli vjerojatno nebi mogao prijaviti navigaciju ili nesto slicno.Ako neko zna vise molio bi ga da napise hvala.

Ako mislimo na istog covjeka onda danas taj tvoj 2/E zavrsava skolu u HR jer sa tim Poljskim brevetom moze obrisat bulju.

Ako mislimo na istog covjeka onda danas taj tvoj 2/E zavrsava skolu u HR jer sa tim Poljskim brevetom moze obrisat bulju.

Slazem se sa gore napisanim od kolege Shark jer znam takoder tj predpostavljam na kojeg naseg kolegu mislis. Stoga mislim da je bolje za nas hrvate imati nas brevet a kad smo se vec izborili da dobijemo mogucnost tog posebnog programa neznam zasto sad ici po drugim drzavama. Za dobiti unlimited brevet dao ti 35 ili 65 ocekujes da ti se to vrati. Znam da nije ista cifra u pitanju ali nacinalni brevet je nacionalni brevet i za mene tu prica staje

pozz :uzdravlje

Ma slazem se ja sa vama daleko od toga da nije bolje imati nacionalni brevet,ali ipak kod njih se to rjesava za 2 mjeseca i prolaznost je 100 posto jer isti profesori koji predaju budu na kraju na ispitu,dok kod nas em je skuplje em traje 6 mjeseci i uz to sve jos tlace i moras uciti ko konj.
Iskreno se nadam da ce i nasi to malo izmijeniti.
hvala na odgovorima

Bilo bi najbolje da brevete salju poston bez pitanja...

jesi me nasmija bole me obrazi.

Cuja sam nije jos provjereno da Konzum ima dogovor sa MMPI-om da u neke domace proizvode (ako ima jos ista domace) stavljaju bonove na kojima pise HOCU BREVET i to da ce biti rasporedeno po svim poslovnicama u hrvatskoj, (a ima ih fala Todoricu) te da ce svi oni koji dodu na kapetaniju s tim bonom bez pitanja dobit user name i password za stranicu Hosting za zahtjevne - Avalon hosting u srcu.hr i da kad se logiraju izaberu samo dali zele za palubu ili makinu i onda samo print.
Na taj nacin nasa drzava planira u dogovoru sa Todoricem imati postotak od profita prodaje odredenih proizvoda a oni koji zele imace brevet da mogu odma krenit na brod no question ask.

Sritno

jesi me nasmija bole me obrazi.

Cuja sam nije jos provjereno da Konzum ima dogovor sa MMPI-om da u neke domace proizvode (ako ima jos ista domace) stavljaju bonove na kojima pise HOCU BREVET i to da ce biti rasporedeno po svim poslovnicama u hrvatskoj, (a ima ih fala Todoricu) te da ce svi oni koji dodu na kapetaniju s tim bonom bez pitanja dobit user name i password za stranicu Hosting za zahtjevne - Avalon hosting u srcu.hr i da kad se logiraju izaberu samo dali zele za palubu ili makinu i onda samo print.
Na taj nacin nasa drzava planira u dogovoru sa Todoricem imati postotak od profita prodaje odredenih proizvoda a oni koji zele imace brevet da mogu odma krenit na brod no question ask.

Sritno

Prostrumfaj do breveta

Back