Evo da se malo umisan u ovu raspravu sa late...
Ja san na vanrednoj visoj, ali 'usporenoj' i ostalo mi je jos 4 ispita da to rijesin.
Inace san prva generacija sta je "popusila" i mora polagat za prvog "unlimited". Inace san na offshoreu pa mi to i nije bilo bas napeto, ali sad evo triban i to sredit da mogu naprid...upala dobra kompanija i veliki brodi..
Samo da kazen da mi je danas dosa Poljak s prvon matrikulon izdanon 04.2006 i bas je prije par dana polozija za prvoga. Ne zelin nikoga omalovazavat, ali on jos nezna di je prova a di krma. Inace ja sam mu nadredjeni ka SDPO a on je JDPO tako da znan koliko "piza".
Ne triba se zavaravat jer genijalci ne navigavaju. Onaj ko zeli radit na kopnu ili se bavit znanstvenim radom neka se uvati faxa. Za one koji zele navigavat, smatram da bi jaci tecajevi i ispiti bili dovoljni uz iskustvo.
Osobno volim pomorstvo i struku, ali 90% stvari sta se nauce na faxu mos kad dodjes na brod bacit po krmi.
Brodarstvo je biznis, a ne znanost i ako mislimo opstat na trzistu treba se prilagodit. I ne triba omalovazavat strance ! I njih ima ka i nasih svakakvih !
Triba imat na umu da brod s vrhunskim obrazovanim kapetanom i kapom zaradjuje isto ka i s normalnin, pa cak i tupastim! U rijetkim situacijama kada na brodu dodje do neceg neplaniranog, bilo kvara, nevremena ili neceg treceg, do izrazaja vrlo cesto dolazi iskustvo, a ne obrazovanje pa samim time i teorija o visokom skolstvu pada u more.
Naravno, ovdi ne zelim spominjati neke sta nemaju pojma o IALA-i i sl., ali smatram da ukoliko se srednje obrazovanje reformira i unaprijedi, ono moze biti dovoljno da se uz iskustvo i marljivost postane vrhunski pomorac. Zainteresirani ce profesionalac uvik nastojat sebe nadogradjivat, bilo uz samostalno citanje knjiga ili pak specjalizirane tecajeve.
Ako zelimo bit objektivni, prosijecno inteligentnoj osobi ne treba 6 ili 8 godina skolovanja da nauci "skidat" zvizde ili dobro nakrcat brod, a to je ono na sta se prakticno pomorstvo svodi , u najsirem obliku.
Dalmos sta se tice polaganja za ovlastenja u stranim zemljama, budi oprezan jer iako ces ti dobit UK brevet mozda ti ga nasi nece priznat.
Po STCW konvenciji ti uz strani brevet MORAS posjedovat i istovrsni nacionalni. Znam da neke kompanije to ne gledaju, ali PSC i klasifikacijski zavodi na to i te kako paze, znam iz iskustva.
Dakle, mora se posjedovat brevet od drzave cijiu putovnicu posjedujes.
Lipi pozdrav svima