@ludiribar
Ovima se za zivu glavu nemoj javit jer oni ti traze bankare,brokere i investicijske savjetnike.A ako ti slucajno ponude posal za DPO-a i jedno 160 iljada godisnje odbij ih iz principijelnih razloga jer ne zelis radit u investicijskim kompanijama

@gen.war
Nema polemike samo ciste cinjenice.
Brzo,brzo 10 oce nasa i 3 zdravo marije.Seadrill je osnovan 2005 sa ciljem da postane vodeci drilling contractor.Trenutno najmladja flota u drillingu.Usao u offshore prije kupnje smedviga koji je kupljen 2006 i koji nije jedina kompanija koju su kupili.Poceli su naruzbom 2 semija u Singapuru i kupnjom jack upova po belom svetu.Survey za te jack upove im je radila osoba s kojom sam ja radija 2 godine.
Inace vecinski vlasnik Seadrill,Frontlinea,Golara a vjerovatno i buduci Hapaga je jedna te ista osoba vjerovatno znas koja i on je biznismen kojega interesira kako oplodit svoj kapital.Tocno on je investitor koji je u 4 godine postiga da firma bude onde di je danas.Pored toga trenutno u vlasnistvu Seadril ima veliki udjele u jos 3 drilling contractora respektabilne velicine.
Neptun-marine se kilavi sa upgrade projektom za drill ship u Singapuru.Tu sam i ja treba bit ali mi se ta cila prica nije svidjala.Mogu ti rec cak koje ce im boje bit novi motori koji dolaze nakon sta se jedan singapurski investicijski fond ukljucija jer su ostali bez love.
Sta se tice ovoga sto govoris nema firme koja u jednom objedinjava exploration(seizmicki brodovi),drilling(platforme) ili ja jos za nju nisam cuja.
Vecinski vlasnik Scorpion offshorea je Seadrill.Oni drze preko 45%.
Ako bude kriza 2 godine prave kompanije ce trazit ljude za godinu i po,a ako bude 5 trazit ce ih za 4 i po tako da opet nema straja.Moli samo Boga da se kriza ne produbi i da kompanije ne pocmu otpustat jer neke vec i jesu.