Offshore Industry

Frankie,
ne bi zelija sad ulazit u polemiku s tobom ali evo par rici o mom prijasnjem postu...
Seadrill je investicijska kompanija koja je kupila Smedvig i tako usla u offshore..
Scorpion offshore i Neptun offshore su isto dio investicijskih fondova koji su u offshoreu vidili dobru priliku za zaradu...oni su svi tzv. "Inovative nitche players", tj. nove face na sceni..jesu li oni bili na trzistu prije 10-15 godina? Pri tome ne mislim na kompanije koje su kupili.
Sta se tice tzv. "spot" najma brodova, mozda si me krivo razumije ali neke naftne kompanije za jedan projekt uzmu jednu kompaniju sa njezinim brodom ili brodovima, dok druge naftne firme za jedan projekt koriste usluge vise operatora i rigova..Npr. jedna firma za exploration, jedana za upper completion itd..
Kriza je ali nece trajat 5 godina i prave kompanije znaju da ce i onda trebat pomorce a bit ce ih tesko nac..

@ludiribar
Ovima se za zivu glavu nemoj javit jer oni ti traze bankare,brokere i investicijske savjetnike.A ako ti slucajno ponude posal za DPO-a i jedno 160 iljada godisnje odbij ih iz principijelnih razloga jer ne zelis radit u investicijskim kompanijama:)
@gen.war
Nema polemike samo ciste cinjenice.
Brzo,brzo 10 oce nasa i 3 zdravo marije.Seadrill je osnovan 2005 sa ciljem da postane vodeci drilling contractor.Trenutno najmladja flota u drillingu.Usao u offshore prije kupnje smedviga koji je kupljen 2006 i koji nije jedina kompanija koju su kupili.Poceli su naruzbom 2 semija u Singapuru i kupnjom jack upova po belom svetu.Survey za te jack upove im je radila osoba s kojom sam ja radija 2 godine.
Inace vecinski vlasnik Seadrill,Frontlinea,Golara a vjerovatno i buduci Hapaga je jedna te ista osoba vjerovatno znas koja i on je biznismen kojega interesira kako oplodit svoj kapital.Tocno on je investitor koji je u 4 godine postiga da firma bude onde di je danas.Pored toga trenutno u vlasnistvu Seadril ima veliki udjele u jos 3 drilling contractora respektabilne velicine.
Neptun-marine se kilavi sa upgrade projektom za drill ship u Singapuru.Tu sam i ja treba bit ali mi se ta cila prica nije svidjala.Mogu ti rec cak koje ce im boje bit novi motori koji dolaze nakon sta se jedan singapurski investicijski fond ukljucija jer su ostali bez love.
Sta se tice ovoga sto govoris nema firme koja u jednom objedinjava exploration(seizmicki brodovi),drilling(platforme) ili ja jos za nju nisam cuja.
Vecinski vlasnik Scorpion offshorea je Seadrill.Oni drze preko 45%.
Ako bude kriza 2 godine prave kompanije ce trazit ljude za godinu i po,a ako bude 5 trazit ce ih za 4 i po tako da opet nema straja.Moli samo Boga da se kriza ne produbi i da kompanije ne pocmu otpustat jer neke vec i jesu.

Frankie,
malo si sarkastican u svojim komentarima.. Moj post s kojim smo zapoceli ovu polemiku je bija u vezi tvoga posta u kojem si nabraja puste kompanije koje su zapale u teske probleme..Sam si reka da je Seadrill upa u velike gubitke, sta je i istina, ali ako nude posal, zasto ne radit za njih, dok traje, traje..Tvoj zadnji post samo potvrdjuje moju teoriju kako ce ova kriza samo malo ocistit trziste od pustih novih kompanija koje su nikle ka gljive posli kise u zadnjih par godina..
Nisam spominja firme koje imaju sezmiku i drilling nego sam reka sljedece...
Razvoj podmorskog naftnog polja traje 10ak godina, a pocima, nakon dobivanja koncesije, sezmickim istrazivanjem te na kraju proizvodnjom nafte..
Neke naftne kompanije unajme jednu firmu za cijelu operaciju busenja, od tzv. "exploration" faze do "upper completion" faze. To je ugovor na duze vrime..Druge firme za drilling operacije mogu koristit vise drilling operatora pa se moze dogodit da rig dodje na polje izbusit samo jednu ili dvi "buze"..
Eto tolko o "spot" najmu.

Ja se slazem s tobom u pogledu krize, ali samo govorim da se u zadnjih 5-6 godina stvorilo puno firmi koje su "ogranak" investitora. Ne kazem da se ne isplati radit za njih, upravo suprotno, jer je stanje na trzistu rada jos postavljeno u nasu korist.
Samo sam zelija naglasit da ce firme stvorene od strane investitora bit prve na udaru jer ce oni svoj kapital usmjerit u profitabilniju bransu, medjutim smatram da se to nece dogodit jer unatoc krizi kroz par godina ce opet doc do buma u offshoreu jer to tako ide od kad ova grana postoji.
Viruj mi nisam od onih koji se natezu po forumima, sta se moze vidit po mojim postovima, a i informacije ne "kupim" od "24 sata" ili slicnih novina.
Samo sam tija unit malo optimizma na tvoj prvi post o teskim problemima u bransi jer smatram da ce posla za strucni kadar uvik bit.
Koliko mi je poznato nisam reka da nisam cuja za neke firme nego samo da je do prija 10-15 godina bilo 5-6 jacih firmi u offshoreu sad ih ima mali miljun, a to se lako moze provjerit ako se pogleda clanstvo u IADC ili IMCA-i.
Ja bi volija kad bi nasi ljudi lakse nalazili posal u offshoreu, pogotovo u drillingu, ali virujem da znas da to ide tesko bez direktne preporuke.

Koliko bi mogao imati SDPO na Seadrillu? Frend mi je isao ca sa Transoceana, jer je rekao da mu je puuuno bolja lova na Seadrillu. Nije htjeo govoriti o kojoj je lovi rijec, a rekao je da niti ne pokusavam tamo, jer da primaju iskljucivo ljude sa iskustvom.

evo da bacim i ja koju rijec za offshore.....procitao sam neke postove ovdje i svaki ima neka iskustva dobra ili losa.....moja povijest je ovakva, radio sam u viktor lencu u ispitnoj stanici i tamo imao priliku radit comissioning na plinskim platformama ivane i ostalo, pa i na kabelopolagacima koji su se gradili i tako dalje....kada sam nanjusio da lenac ide kamo ide, ulovio sam frenda koji je vec bio u offshoreu i on me je dopeljao kod cousulicha....tamo su taman trazili asistenta elektricara na jack up-u i tako je krenulo, sada sam na DP3 drillshipu kao chief electronic technician....uspio sam zaposlit par ljudi bez ikakvog iskustva na moru i nije bilo problema, sve ovisi na kakve ljude naletis na poslu i koliko te cijene.....

sta se samo dp-a tice, spoment cu vam slucaj koji se je desio kod nas uglavnom radi loseg managmenta.....mi imamo 6 azimut trastera, 3 na provi, 3 na krmi, i lani nam riknu dva provena i jedan krmeni, mehanicki kvar, zaribali i nisi im mogao mjenjat azimut...e da vidite kako su se svi nasi DPO-i uspanicili, samo jedan je bio hladne glave jer je imao dug pomorski staz i uspio nas odrzat da ne pocupamo sve dole....

inace, smjena 28/28 je ok i za familiju i za nas same.....ipak smo pristni u toj familiji nekoliko....je da se zna desit da ima posla, ali ima i laganijih dana....evo toliko za sada

Pozdrav Ozrene,
dobro je sta si ukrca nasih ljudi, pogotovo dobrih i radisnih.
Evo ja san SDPO, sad na semi DP3 i mogu ti rec da se slazem s tobom da dosta novih DPO'a nema pojma o manovri i DP sistemu. Lako je kad sve stima, onda svak moze bit DPO, ali kad se dogodi dezgracja, onda se vidi ko koliko piza.
U tom vasem slucaju su tribali samo izbacit makine iz DP, ili opalit em. stop..

ma nije bio problem da je bas brod poceo odlazit sa mjesta, bio je problem sta ako otkaze jos i taj zadnji na provi, recimo samo ako tripa.....a druga dva ne mores ih rotirat....a mi imamo cjevi u moru.....ccccc.......sada imamo nasega barbu tu, decko je iz jadranova i bas nam je super heheehh

Back