Foranin
Kadet
Sta se tice safety opreme i pravila sto sam vidio ovdje to je totalna nepoznanica. U makini su mi bili sve aluminijski pajoli i nosaci koji su bili na mijestima slabo obradeni i ostri pa san se onako hodajuci bos ka da sam u Bangladesu bio par puta zarezao pogotovo kad sam isao zatvarati i cistiti sea chest filters (jer ovdje su postavljeni tako da treba ko sta kazu Talijani napravit salto mortale da bi dosao do njih i zatvorio ih). Zato sam pitao ako se moze dobiti bilo kakav shoes za samo u makinu…..al na kraju sam stavio bar carape na noge i tako dole radio.
Pa onda naprimjer preko 2 watertight doors majstori prije mene su potegli dva produzna kabela 220v i sproveli direktno u garazu za blowers od napuhavanja tenders boats. To sam pokaza Barbi na sto je on rekao onako odmahnujuci rukom da je ok pa kad uvatim vrimena da im postavim uticnicu u Garage ….to sam poslje i napravio….al kao sto vidite nikoga tu ni brige za takve stvari.
Drugo naprimjer imao sam 12 bilge wells senzors koje nitko nikad nije ni probao dali rade….kad sam ja isao testirat Barba me zvao sa mosta da ima neki cudan alarm i dali mogu vidit sta je to. U santinama kod Generatora je bilio ostalo vode koja je prekrila sensor ali posto je zabloka nije nikad svira…..al to je tamo sve kao ok.
Dnevni tank od Diesel takoder nisu punili vise od razine portele jel kao pusta i smrdi gostima…..idem vidit zasto pusta i nadem namazan silikon na gumenu brtvu koja je kod stezanja naravno pobigla van….napravim obicnu brtvu od nove gume i stisnem ju i drzi jos i danas……koji slamperaj i amaterizam….ali nemos tamo doci bez Yacht experience min 5 years![]()
Mogu mislit koji je safety level na malim yahtama.
Dosta je vidit te njihove Y2 i Y1 brevete koje dobijes navigacijom a sto si radi na brodu niko te ne pita. Bitno je vrime provedeno na brodu.
Cu san da je neki englez dobi brevet Y1 jer je prepliva La Mansh.
Mislin da je treba dobit vise od toga Y1 treba je bar dobit poziciju commodore na 20 jahti.
Toliko o safety na malim brodovima.
​​​​​​