Moje iskustvo kao Strojara na jahtama

Foranine, pozdrav :uzdravlje

slusaj druze Gavro

gore sam te molio za pomoc gledan kupiti stogod dizel generatorica s ATS
gore sam te pito za savjet a ti ko HDZejci pricas o zvizdama...

pao si mu u ocima ko drug ,ko strucnjak jos nisi jer mudro sutis a to moze biti dvojako..

A ti moj Pisco sa ovih 0.1% treba
prepusti ovim drugima
Uglavnom javi san ti se na tvoj post,
​​​hocu li ubuduce sa 0. 1% nisam siguran.

Kolega ja vidim da sam vas ja izgleda naljutio sa ovim svojim postom, mada mi nikad nije bila namjera nikoga naljutit a pogotovo covijeka kojega nepoznam .....a i osobu koja mi je ljepo odgovorila na moj post sa svojim videnjem stvari i iskustvom u poslu u kojem neznam puno toga......nisam napisao ali sad vam kazem da izrazito to cijenim od vas......pokrenuo sam ovu temu iskljucivo da bi nekome prenesao moje skromno iskustvo sa Yachting i cuo iskusnije ljude u ovome sta kazu
E sad sa ovim smailicima poput :) ili :uzdravlje sam htio reci ali mozda sam se krivo izrazio da sve bacam na neku vrstu sale.....nedaj Boze nikakve uvrijede ili davanje za pravo nekome da netko omalovazava drugoga ......postotke sam takoder uzeo za vrstu sale 0.1% ili 99%.....uvijek podrzavam svacije iskreno misljenje i volim iskrenu i zdravu raspravu sa argumentima......i ako se ne slazemo vrijedanje ne postoji kod mene.......zato evo ispricavam se ako sam ikoga uvrijedio sa bilo kojim mojim postom na ovome forumu.....ako je i bilo ,bilo je iskljucivo nenamijerno

Uglavnom glavno je popljucat tebi i tebi slicnima sve nas koji posteno radimo godinama u toj industriji i probijamo put za sve druge.
Sad kad je dosla voda do grla i panika sad smo mi svi debili i neznam sta a ti si pametan.
Uglavnom mene nije strah da ce mi ko uzest kruh iz usta i nikad me nije bilo strah. Mogu ja raditi ko konobar i kuhar i to mi nije ispod casti.
Zapitaj se ti jeli tebe strahi sta si naoravi za nas u yachtingu?
Inace i ja bi u odlikase u drillingu.

Svaka tebi cast ako si bar jednog ubacija kod sebe....
Voda do grla nije meni osobno dosla ni blizu i za tvoj info radim na placi kakvu na niti jednoj yahti necu nikad ni ja ni ti ni nitko imati (nije da se hvalim nego s takvim ko ti se drugacije ni nemoze pricat).
Tebe nije strah da ce ti netko uzeti kruh iz usta, ali na 100 ljudi ti i jos 2 ste takvi ostali nisu, ali gospon veliki yahtasu, velika srca radi tebe i ove dvojice sam i napisa (cast izuzecima) a ako neznas citati onda to nije moj problem.
Da se zapitam sto sam napravio za vas u Yahtingu?Od Yahting iskustva imam samo vezivanje brodova u marini dok sam bio skolarac, a u ovoj temi sudjelujem jer sam zainteresiran za ovu bransu jer nije sve ni u ovom Drillingu i parama.Treba malo i glavu odmorit.Nekad je manje vise.

Post ispod pises da nisi ode sudjelova 5/6 godina.Pogadam da si se vratio na forum kao i 99% svih koji izgubu posal i eto ih ode s moljakanjem, ako nisam u pravu moje iskrene isprike (mada ces i priznat ako sam i u pravu....malo morgen).
Budi mi ziv i zdrav i uzivaj u zivotu.

Last edited:
Znam sta je drilling i sve price iz drillinga.
Sef struje mi je hrvat koji je radi na drillingu od 2002te pa znam sve te price iz prve ruke o placama i uvjetima.
Ljute me ovi specijalci koji pljucaju po nama koji radimo godinama u ovoj industriji a njima je bilo dobro u njihovim industrijama u kojima i sam i ja bio,a sad se osjecaju da nas prozivaju.
Sad smo za njih debili i budale.
Pametnom dosta.

Znas sta je drilling iz iskustva ili iz prica?To su dvi skroz razlicite stvari.Znam ja iz prica kakva je Nives Celzius, al jbg nisam diro.
Sef struje ti je ocito uvazeni gospodin BR..... odgovara ovom tvom opisu.
Btw da se jos nadovezem na budale i debili se odnosilo na sve HR pomorce koji sute i cuvaju svoju guzicu i boje se da ce im netko uzeti kruh iz usta, a ne na ljude koji rade na Yahtama jer slazem se u potpunosti u ono sto si napisa da ljudi u toj bransi sigurno ne vise po ovom forumu.Ima ode ljudi iz te branse ali virujem da su u jednoj maloj manjini.

Last edited:
Iako sam pisao vec sve to u drugoj temi o jahtama da ponovim neke stvari kad je tu vec sve lijepo sazeto. Sta se tice safety na mojoj jahti je bio na relativno visokom nivou. Vecina oficira je dosla sa kruzera. Trliše i safety shoes smo nosili kad je trebalo,ovisno o poslu. Jer se i na jahti može šporkat i ne dolazi servis za sve. Bude tu posla i na tenderima,i na hidrauličnim vratima,sea chest,grease trap itd. Azipodi su manji pa nema azipod entry (4MW) ali i dalje spada pod prvim makine i glavnim strujom. Obicnim danom svi dnevnica od 8 do 17. Vikendom dan slobodan. Kad su gosti na brodu onda strojari drze gvardije. 2nd,3rd i 4th i svaki ima po jednog mazača. Mi struje dežuramo on call. Ustroj je slijedeći: chief eng,2nd,3rd,4th,chief eto,1st eto,2nd eto i AV/IT officer. Na jahtama ispod 100m je samo jedan struja,koji je obicno i AV/IT officer. Ta pozicija je žešća zajebancija jer si stalno sa gostima i svi te pilaju za internet itd,od kapetana so mazača i gostiju. Ali je bio dobro plaćen,skoro ko kapo struje i prvi makine. Imali smo amos sistem održavanja. Bilo je 70ak posade tako da je ustroj ko i na kruzeru. Čistacice,stjuardese,laundry mani,4 kuhara minimalno. Hrana top topova,jeli smo namirnice ko i gosti,od wagyu beef do jastoga. Safety drillovi svaki drugi tjedan. Na mostu barba,chief,2nd i 3rd. Zaduzenja ko i na kruzeru,safety pa nadalje. Noštromo i bar 5,6,7 deckhanda. Znam da se nekim seniorima tesko priviknuti na sistem rada,jer dosta često jahte nemaju dobru podršku sa kraja,i nije organkzirano sve po špagi,pa je zajebancija sa naručivanjem rezervnih dijelova,traženja lokalno itd. Ali na mojoj jahti to nije bio slučaj i sve je išlo preko office-a. Jedino je loše kada dođu ti rezervni dijelovi,onda moramo to teglit preko skale,baterije itd. Isto i provišta. To su neki minusi,i dijeljenje kabina za seniore. Ali i dalje sam mišljenja da je yachting top za nas bijelce,i još malo i to će ostati jedino za nas. Plaće idu i debelo preko 100k eur za seniore. Za kapa i barbu vjerojatno i blizu 200k sa svim bonusima. Mislim da za omjer nivo stresa i posla/plaća ne postoji bolja branša u pomorstvu. Pričam o 75m+ jahtama naravno.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Znaci ide neka okvirna podjela na do 75 m i povise 75 m sto vec prelazi u mega ako sam dobro skuzja?
Po tebi najbolje su svakako sve preko 100m nebitno bila 110 ili 140m?

Znaci za Seniore su solo kabine ....malo drugacije pise....al dobro glavno da smo se razumili.

Lapsus lingua,htjedoh napisat juniore. Vi ste definitivno na dobrom putu. Jos samo da upoznate neku englezicu heheee. I jos sam zaboravio napomenuti da kod yachtinga nije neki problem ako u cv imate vise jahti u kratko vrijeme i sl. Nije kao na ostalim brodovima da ce to neko gledati kao nesto lose,da stalno mijenjate poslove itd. Tu se i podrazumijeva da se odradi sezona samo,ili cesto ima temporary pozicija,ili za vrijeme škvera ili gradnje.

Hvala vam Kolega na svim informacijama koje ste napisali ovdje i podjelili s nama u vasim postovima. Svaka informacija je dobro dosla a pogotovo ako je iz prve ruke i osobe koja je u toj bransi vec duze vrijeme. Ako jos imadnete sta za napisati rado bismo procitali.

A ukoliko netko mozda otvori sledecu temu o iskustvima u Cruising-u….e tamo bih mogao jednu ljepu knjigu napisat o tome :)….imam 20 godina iskustva sa svime i svacime tamo

Znaci ide neka okvirna podjela na do 75 m i povise 75 m sto vec prelazi u mega ako sam dobro skuzja?
Po tebi najbolje su svakako sve preko 100m nebitno bila 110 ili 140m?
Pa tako nekako bi se moglo okvirno reci,ali koliko vidim po oglasima,rotacijske pozicije se nekad traze i na malo manjim,od 60m na vise,ali rijetko. Ja bi rekao da za vas strojare nije bas bitno da je jahta 80m ili 107. Oprema je ista i strojara sigurno ima nekoliko,a i mazača. Nego je za ETO bitno da je preko 100,110m jer onda nije jedini na brodu i ne mora raditi i AV/IT jos.

Industrija 100+ je mala, govorimo o nekih 50tak brodova i ljudi se vrte u krug pa uglavnom svak zna nekoga na tom drugom brodu.
Uvijeti variraju (ugovor, lova, kabina, spiza, itd) od broda do broda i najvise ovise o gazdi i managmentu.
Meni ko kapu je najvaznije ko je kapetan i manager jer tu bude svasta i svakakvih prica.
Ima slucajeva di chief officer ima puno vecu placu na 101m od onog na 130m ali sekondo kuverte ima vecu placu na toj vecoj jahti. To je relativno u ovoj industriji. Ima slucajeva di je makina na rotaciji a barba na 45 dana ugovoru.
Cjenkanje ovdi nije iskljuceno, dapace moze se dignit placa dosta od ponudene naravno ako su zagrizli da te dovedu.
Ima slucajeva da stjurdesa ima vecu placu od barbe jer je gazda voli i niko nemoze nista ucinit u vezi toga. Cak ako se bunis ovdi te iskrcaju prije nego zavrsis recenicu.
Sad usporedbe sa cruise industrijom:
Ovdi se sve radi tako da oficiri ciste fuel, gray, black tankove po potrebi, pomazu u provisti, motormani pomozu u bacanju smeca, kad treba pomoc struji oko propulzije ili neceg drugog ja idem sa njin, kod smjene posade ima se renta car (ako si dugo na istom mistu) i svaki department vozi svoje ljude, stege ima ali ne ko na cruise brodu pa se spuza moze nosit u kabinu i moze se donitna brod, pice isto, kad si u portu moze se ic vanka nakad neograniceno nekad do 22 ili 24 to ovisi o posadi ako ne bude incidenata.
Kako ima puno zenske posade i koja nelose izgleda incidenti nisu iskljuceni.
Nije tesko ali se radi.
Nema HR i nikakvih izmisljenih treninga osim safety treninga.
Zna se navigavat po tri miseca po maldivima i tajlandu po kojekakvim otocima daleko od kopna i djelovi se nemogu dobit jedino putem istreniranog dupina a mornari obavezno sjebu Z drive na neki koraljni greben pa bude povuci i potegni da brod sutra radi jer gazda oce koristit bas taj brod sutra iako ima jos dva takva on hoce bas taj.
Sad opet ponavljam nas je malo na ovakvim brodovima i vecina su englezi koji nas bas i ne vole tako da upast nije lako.
Godisnje izlazi sad bubam 20tak novih brodova 75+ sta je puno vise od cruisera i te novogradnje su 90% predvidene za engleze tako da mi tu tesko mozemo upast.
Kako se svi ti brodovi grade u Njemackoj, Italiji, Nizozemska (EU) hoce li brexit to sve poremetit (pravo rada u eu od 6mjeseci u jednoj godini) neznam ali svakako ide nama u prilog.
Barba i kapo znaju bit u skveru 2 do 3 godine dok se brod gradi. Prikraju ostatak posade dolazi.
Za zaposljavanje znam da vecina jahti ko i mi koriste yotspot.
Sad dolazimo do djela da ljudi lazu u CV i naravno kako svak zna nekoga na tom brodu istina se lako sazna.
Mrzin pisat ove duge postove na mobitelu.
Nadam se da ce ovo pomoc nekome i ako koga zanima nesto konkretno neka pita.

@strojar
Drago mi je da si zadovoljan placom i poslom koji radis.
Stvarno je. Moj naklon.
Ne pada mi na pamet nekome pametovat, samo zelim podilit moje iskustvo i pomoc ako mogu.
Ako ko drugi hoce pomoc super, ako nece ili ne cita forum nema potrebe za ikakvim vrijedanjem.
Mi uglavnom trazimo 4te makine jer gledamo promovirat tako da zadrzimo nekakvo poznavanje i iskustvo na ovom brodu.
Zadnjeg 4tog kojeg smo trazili u 12 misecu na yotspot u dva dana smo dobili 170 CV (bilo je tu svega) ali sad sa ovom situacijom na cruise mislim da bi dobili 500 tako da svaki savjet i iskustvo je dobrodoslo.
Nepada mi na pamet nastavljat se prepucavat sa tobom ili ikim drugim na ovom forumu.
Pisat cu konstruktivno kad budem ima vrimena a prepucavanja me niti malo ne zanimaju.
​​
​​​

ja mislim da je sad problem sta je pukao taj kruz biznis i sad upasti na neku jahtu ako vec nije covik u tom biznisu je tesko ajme...pogotovo meni koji se topi u n sea po offshore brodovima zadnjih dosta godina, tako da sam ja odustao i slabo i saljem molbe jer vidim da se 400+ ljudi prijavi na jahte 100+ metara, apliciram za 1st eng al nekako sam se pomirio s sudbinom,,,show must go on

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

@strojar
Drago mi je da si zadovoljan placom i poslom koji radis.
Stvarno je. Moj naklon.
Ne pada mi na pamet nekome pametovat, samo zelim podilit moje iskustvo i pomoc ako mogu.
Ako ko drugi hoce pomoc super, ako nece ili ne cita forum nema potrebe za ikakvim vrijedanjem.
Mi uglavnom trazimo 4te makine jer gledamo promovirat tako da zadrzimo nekakvo poznavanje i iskustvo na ovom brodu.
Zadnjeg 4tog kojeg smo trazili u 12 misecu na yotspot u dva dana smo dobili 170 CV (bilo je tu svega) ali sad sa ovom situacijom na cruise mislim da bi dobili 500 tako da svaki savjet i iskustvo je dobrodoslo.
Nepada mi na pamet nastavljat se prepucavat sa tobom ili ikim drugim na ovom forumu.
Pisat cu konstruktivno kad budem ima vrimena a prepucavanja me niti malo ne zanimaju.
​​
​​​

Nema potrebe za prepucavanjem samo kazem da nabijen na K... svakog tko ne zeli pomoc nekom drugom oko ukrcaja.Moje misljenje i stojim iza toga.
Nisi mi reka eli ti je struja gosp.B....

Po ovim zadnjim postovima sto citam izgleda da jedino tu granu ''Mega jahte'' nije pogodila ova kriza......Cruising, off shore, Tankers sve je islo doli .....manje Jahte ka sta sam napisa prije takoder je jako pogodilo.....oko mene ih je bilo sa izvisenim reklamama za Charter koliko hoces, al gostiju niotkuda......

Citajuci postove od iskusnih kolega ovdje sa Mega Jahti dolazim do zakljucka da je logicno da znamo tako malo kako je tamo iz prostih razloga : kao prvo tih je plovila vrlo malo (tj.rijetke su) u odnosu na sve drugo (manje jahte, kruzere a da ne spominjem cargo) a nasih (u odnosu na kako kazu Engleze) zanemariv broj…..dakle cista matematika……nema puno iskustava i informacija jer je malo jahti a jos manje nasih tamo
I sada bez obzira na vase/nase iskustvo upasti na 70+ izgleda skoro pa nemoguca misija….mozda jedino da te kao ono strefi sedmicu na Lotu
Al u redu , svrha ove teme svejedno nije nacin kako doci do posla nego cisto da se cuju razlicita iskustva u ovoj bransi….
Dodat cu sad nesto …..utvrdili smo da je nasih na Mega Jahtama jako malo……al sta je sa ovima sto su na ispod 70…..nije vrag da sam ja jedin :) ili nas je i tamo jako malo (Engleza sam oko mene vidio zanemariv broj)……volio bih cuti njihova iskustva, ako ih ima ovdje…..dali su slicna mojima ili …..

• Like
Reactions: Ico
Citajuci postove od iskusnih kolega ovdje sa Mega Jahti dolazim do zakljucka da je logicno da znamo tako malo kako je tamo iz prostih razloga : kao prvo tih je plovila vrlo malo (tj.rijetke su) u odnosu na sve drugo (manje jahte, kruzere a da ne spominjem cargo) a nasih (u odnosu na kako kazu Engleze) zanemariv broj…..dakle cista matematika……nema puno iskustava i informacija jer je malo jahti a jos manje nasih tamo
I sada bez obzira na vase/nase iskustvo upasti na 70+ izgleda skoro pa nemoguca misija….mozda jedino da te kao ono strefi sedmicu na Lotu
Al u redu , svrha ove teme svejedno nije nacin kako doci do posla nego cisto da se cuju razlicita iskustva u ovoj bransi….
Dodat cu sad nesto …..utvrdili smo da je nasih na Mega Jahtama jako malo……al sta je sa ovima sto su na ispod 70…..nije vrag da sam ja jedin :) ili nas je i tamo jako malo (Engleza sam oko mene vidio zanemariv broj)……volio bih cuti njihova iskustva, ako ih ima ovdje…..dali su slicna mojima ili …..
Sjecam se da je netko u prosloj temi govorio o iskustvu sa manjih jahti,ali sa perspektive palube. Uglavnom je isto pisao,da svi sve rade i da je to totalno drugaciji rezim i da se na to treba priviknuti.
Kolega foranin dobro kaze,jako je mala ta industrija i svi svih znaju. I skoro sve jahte koriste yotspot za pronalazak posade. I uvijek netko nekoga zna od kandidata i tako to ide u krug.

Zna li tko dali se uzimanjem Yotspot Platinum accounta dobivaju neki benefiti po pitanju prikazanih oglasa ili prioriteta kad se u obzir uzimaju kandidati za oglasene poslove. Nije neka cijena, ali me zanima dali tko ima iskustva s tim?

Sjecam se da je netko u prosloj temi govorio o iskustvu sa manjih jahti,ali sa perspektive palube. Uglavnom je isto pisao,da svi sve rade i da je to totalno drugaciji rezim i da se na to treba priviknuti.
Kolega foranin dobro kaze,jako je mala ta industrija i svi svih znaju. I skoro sve jahte koriste yotspot za pronalazak posade. I uvijek netko nekoga zna od kandidata i tako to ide u krug.

Koda tako nije svugdi pogotovo na Offshore.Koliko sam puta vidija da je neko prica da je negdi bija, pa se poslin uspostavilo da tamo negdi niko nikad nije cuja za njega.

Evo napisacu jos koju rijec o mome iskustvu na 46m Jahti
Jahta je gradena u skveru Ancona Italy i bila je skoro nova , dakle samo 5 godina stara ….gledajuci sa strane gosta na brodu ili putnika bila je stvarno dosta luksuzno opremljena…imala je 6 luksuznih kabina za goste, 2 Jacuzzi sa barovima na otvorenoj palubi, veliki unutarnji Dining room za 12 osoba sa podom od mahogany i vanjski sky lounge sa mrezastom automatskom tendom (uz to Lobster aquarium) , game table , onda spa pool bar koji je u produzetku imao treadmill i umanjenu teretanu, lift za ljude sa invaliditetom koji ide od donje na gornju palubu itd….kuhinju, praonicu kao i sve sto sam naveo gore su opremili vrhunskom markom uredaja ……charter iznajmljivanje je kostalo od 145 tisuca eura pa na gore….dakle jahta nije bila jeftina gradnja
E sad znajuci sve ovo gore da se prebacimo ponovo na pitanje safety on board….bas kad sam bio tamo i cudio se svemu i svacemu desilo se ono sa jahtom “Lady MM” kad je izbio pozar i potopili su se nedaleko od Sardinije i srecom nitko nije stradao…..bilo je navodno 5 hrvata na njoj. Onda ja malo gledam ovu jahtu gdje sam ja bio…..lova je utucena na luksuz a safety je skoro nula….quick closing valves su napravljeni tako da je to za nepovjerovat lose izvedeno….obicni buziri sa provucenom sajlom iznutra koji na kraju imaju neku bezveznu rucicu obojanu u crveno…. bez ikakvih koluturnika izmedu…oni spajaju stanicu na glavnoj palubi sa tankovima goriva u makini …..duzina sajle je tolika da sve da si Herkules nema sanse da potegnes i zatvoris te ventile kako treba (ja sam probao par puta napravit test i na kraju odustao)……a izvedba tih ventila je ajme majko (pa ne kostaju milione da su ugradili prave hidraulicne quick closing)
A dole u makini pak na glavnim motorima imas obicne gumene fleksibilne cijevi bez ikakve zastite a iznad njih je ispusni kolektor izoliran ala mater jebat…….i sad bez obzira gdje se ti nalazio u slucaju pucanja te cijevi mozes se samo pomolit Gospi i gledat da spustis tender (gumenjak) i cim prije zbrises van….
Dakle gore nisu stedili za opremu a dole vitalne stvari su opremili sa jeftinocom i uredajima koji definitivno ne spadaju u nikakvu siguronosnu opermu (ja to nebi stavio ni na moj kaic).......kad je Barba jedanput rekao da bismo mogli ici do Madeira ja sam mu rekao da moze ali ako nas natovare na jedan veci Cargo ship :)......jedino tako bi isao tamo
E sad me jos zanima koje je to inspekcije proslo da dobije uporabnu dozvolu…..ova Jahta je bila po RINA :)

Evo napisacu jos koju rijec o mome iskustvu na 46m Jahti
Jahta je gradena u skveru Ancona Italy i bila je skoro nova , dakle samo 5 godina stara ….gledajuci sa strane gosta na brodu ili putnika bila je stvarno dosta luksuzno opremljena…imala je 6 luksuznih kabina za goste, 2 Jacuzzi sa barovima na otvorenoj palubi, veliki unutarnji Dining room za 12 osoba sa podom od mahogany i vanjski sky lounge sa mrezastom automatskom tendom (uz to Lobster aquarium) , game table , onda spa pool bar koji je u produzetku imao treadmill i umanjenu teretanu, lift za ljude sa invaliditetom koji ide od donje na gornju palubu itd….kuhinju, praonicu kao i sve sto sam naveo gore su opremili vrhunskom markom uredaja ……charter iznajmljivanje je kostalo od 145 tisuca eura pa na gore….dakle jahta nije bila jeftina gradnja
E sad znajuci sve ovo gore da se prebacimo ponovo na pitanje safety on board….bas kad sam bio tamo i cudio se svemu i svacemu desilo se ono sa jahtom “Lady MM” kad je izbio pozar i potopili su se nedaleko od Sardinije i srecom nitko nije stradao…..bilo je navodno 5 hrvata na njoj. Onda ja malo gledam ovu jahtu gdje sam ja bio…..lova je utucena na luksuz a safety je skoro nula….quick closing valves su napravljeni tako da je to za nepovjerovat lose izvedeno….obicni buziri sa provucenom sajlom iznutra koji na kraju imaju neku bezveznu rucicu obojanu u crveno…. bez ikakvih koluturnika izmedu…oni spajaju stanicu na glavnoj palubi sa tankovima goriva u makini …..duzina sajle je tolika da sve da si Herkules nema sanse da potegnes i zatvoris te ventile kako treba (ja sam probao par puta napravit test i na kraju odustao)……a izvedba tih ventila je ajme majko (pa ne kostaju milione da su ugradili prave hidraulicne quick closing)
A dole u makini pak na glavnim motorima imas obicne gumene fleksibilne cijevi bez ikakve zastite a iznad njih je ispusni kolektor izoliran ala mater jebat…….i sad bez obzira gdje se ti nalazio u slucaju pucanja te cijevi mozes se samo pomolit Gospi i gledat da spustis tender (gumenjak) i cim prije zbrises van….
Dakle gore nisu stedili za opremu a dole vitalne stvari su opremili sa jeftinocom i uredajima koji definitivno ne spadaju u nikakvu siguronosnu opermu (ja to nebi stavio ni na moj kaic).......kad je Barba jedanput rekao da bismo mogli ici do Madeira ja sam mu rekao da moze ali ako nas natovare na jedan veci Cargo ship :)......jedino tako bi isao tamo
E sad me jos zanima koje je to inspekcije proslo da dobije uporabnu dozvolu…..ova Jahta je bila po RINA :)
Da,to nije brod nego jahta jbg,barka malo veća. Ove velike jahte su registrirane ko putnicki brodovi i samim time moraju zadovoljavat sve norme po solasu itd. Oprema,drillovi i sl.

• Like
Reactions: Ico
Back