Iako sam pisao vec sve to u drugoj temi o jahtama da ponovim neke stvari kad je tu vec sve lijepo sazeto. Sta se tice safety na mojoj jahti je bio na relativno visokom nivou. Vecina oficira je dosla sa kruzera. TrliÅ¡e i safety shoes smo nosili kad je trebalo,ovisno o poslu. Jer se i na jahti može Å¡porkat i ne dolazi servis za sve. Bude tu posla i na tenderima,i na hidrauliÄnim vratima,sea chest,grease trap itd. Azipodi su manji pa nema azipod entry (4MW) ali i dalje spada pod prvim makine i glavnim strujom. Obicnim danom svi dnevnica od 8 do 17. Vikendom dan slobodan. Kad su gosti na brodu onda strojari drze gvardije. 2nd,3rd i 4th i svaki ima po jednog mazaÄa. Mi struje dežuramo on call. Ustroj je slijedeći: chief eng,2nd,3rd,4th,chief eto,1st eto,2nd eto i AV/IT officer. Na jahtama ispod 100m je samo jedan struja,koji je obicno i AV/IT officer. Ta pozicija je žešća zajebancija jer si stalno sa gostima i svi te pilaju za internet itd,od kapetana so mazaÄa i gostiju. Ali je bio dobro plaćen,skoro ko kapo struje i prvi makine. Imali smo amos sistem održavanja. Bilo je 70ak posade tako da je ustroj ko i na kruzeru. ÄŒistacice,stjuardese,laundry mani,4 kuhara minimalno. Hrana top topova,jeli smo namirnice ko i gosti,od wagyu beef do jastoga. Safety drillovi svaki drugi tjedan. Na mostu barba,chief,2nd i 3rd. Zaduzenja ko i na kruzeru,safety pa nadalje. NoÅ¡tromo i bar 5,6,7 deckhanda. Znam da se nekim seniorima tesko priviknuti na sistem rada,jer dosta Äesto jahte nemaju dobru podrÅ¡ku sa kraja,i nije organkzirano sve po Å¡pagi,pa je zajebancija sa naruÄivanjem rezervnih dijelova,traženja lokalno itd. Ali na mojoj jahti to nije bio sluÄaj i sve je iÅ¡lo preko office-a. Jedino je loÅ¡e kada doÄ‘u ti rezervni dijelovi,onda moramo to teglit preko skale,baterije itd. Isto i proviÅ¡ta. To su neki minusi,i dijeljenje kabina za seniore. Ali i dalje sam miÅ¡ljenja da je yachting top za nas bijelce,i joÅ¡ malo i to će ostati jedino za nas. Plaće idu i debelo preko 100k eur za seniore. Za kapa i barbu vjerojatno i blizu 200k sa svim bonusima. Mislim da za omjer nivo stresa i posla/plaća ne postoji bolja branÅ¡a u pomorstvu. PriÄam o 75m+ jahtama naravno.
Sent from my SM-G973F using Tapatalk