Ja evo vec danima mozgan i neznan sta vise napravit. Prije vise od godine dana Tonci Tadic je reka jedno a bija je u pravu. Pomorci ce bit prisliljeni ic u ilegalu i preko noci ni krivi ni duzni postat kriminalci. Posto svoj kruh zaradjujemo krajnje posteno nije ni cudo da se ne snalazimo u tim kriminalnim vodama. Ja sam evo jos uvik u dilemi, da li ostat u sustavu ili ici ca.
Prije misec dana bia sam jako blizu "papirnatog" odlaska ali me zena brenzaje, kaze, strpi se sacekaj jos malo, vidit cemo di ovo sve ide...
Vec sam napisa prije, odjavom boravista i prijavom van HR rijesavas sve svoje probleme, medjutim eto gubis pravo na zdravstveno osiguranje. Mislim, ok, nije strasno ali lipo ga je imat mada ti za male stvari ne triba a kod velikih stvari ce ti pomoc jedino dragi Bog. Medjutim, nakon svog tog postenog razmisljanja onda se namecu neka druga pitanja prema drzavi.
Zasto majka domovina, iako imam 240 dana zeli znat koliko sam ja zaradia?
Vrijedi li uopce u HR bankarska tajna i koliko je moj racun siguran?
itd itd...
I onda opet posteno, ispunia DOH, EPOH, RPO, prilozia potvrdu od kapetanije i potvrdu o primanjima od firme. Kontan ono ka pizda, pa eto nek znaju, ionako me ne kaci porez.
Sta sad mogu ocekivat. OK, ove godine nista. Usa sam u bazu obveznika, znaju koliko zaradjujem. Kad nas 12000 napravi isto onda ce sve zbrojit i odlucit. Odlucit ce da li su sadasnja pravila dovoljna za njihov plan ili ce se mjenjat zakon-naravno na gore.
Kad sam usa u sustav nisam se bunia previse. Racuna sam ..ma ajde, nisu neke pare, iman lipo zdravstveno a bit ce i neka crkavica od penzije. To bi placa uvik-priznajem. Medjutim, kad vidim sad da zbog broja dana mogu dovest sebe i obitelj pred bankrot, porez od 45%, zapitam se u stvarne dobre namjere gospode iz MMPI i ostalih mjerodavnih.
Sto je u biti njihov cilj? Cija je ovo zelja, mozda EU da se HR pomorac makne sa svjetskog trzista, da nas se u potpunosti izbrise? Kome to smetamo?
Ja san eto u situaciji da san mislia uzet jedan stambeni kredit krajem ove godine, eto zato sam nekako tia bit posten, ostat u sustavu, uredan platisa zbog OIB-a, cisto da se vidi da mi je lova cista i posteno zaradjena. Medjutim vidim da je krajnji cilj samo PLJACKA.
Oni jednostavno zele nas novac ...i ko te jebe.
Coviku je tesko to na prvu shvatit, pitas se jeli moguce...me nece bit.
Upravo to.
Sta napravit? Ljudi moji, nema polovicnih rjesenja. Odjava boravka rijesava sve vase probleme. Nemojte se igrat s racunima itd. Odjavom boravista prestaju sve vase obveze prema HZZO, HZMO, Poreznoj. (a i dalje kao HR gradjanin mozete imat racun u banci i cak dobit kredit...bez problema.Provjereno!)
Nemojte se nadat nicemu dobromu jer ce sljedeca godina bit jos gora a svi ce te o promjenama bit obavjesteni PREKASNO.
Svi ce placat porez! Nema smisla bit pokusni kunic, janje za klanje i cekat drzavu da promini nesto nabolje...nema nista od toga.
Vrijeme je za krajnju mjeru. Pokazite im da ste svjetski ljudi ka sta jeste i odjebite ih legalno i elegantno.
I na kraju, molim vas ne nasjedajte laznoj borbi i cirkusu pojedinaca iz SPH. Oni su se javili tek kad su vidili ovaj pokret na ovom forumu. A samo nas je 1000. Znaci trebali smo se dogodit MI da bi oni kao nesto napravili. A sta je sa svih onih 29000 ostalih? Ja cu vam rec sta je. Oni sute i cine svoje. A rezultati ce se vidit kad se zbroje porezne prijave.
Argumenti:
-SPH se nije izboria za NISTA.
-Kad je trebalo, nije bilo poziva u javnost, poziva na bojkot, sve su odgledali mirno.
-Na tribinama po gradovima sluzili su samo kao JUDE vladinim duznosnicima.
-Sad kad su vidili da se nesto "kuha" sad su se javili na ovaj forum i nude svoje IZDAJNICKE usluge.
-Nazivaju ministre cirkusantski sarlatanima a s njima su gradili zakonik.
Ljudi zar ste toliko coravi da ne vidite da su oni i ovdje opet samo s jednom namjerom, da smire strasti da vas stave pod kontrolu. Onda ce vam prominit koji detaljic u zakonu al ostalo ce opet ostat isto.
Nema nista od pokreta od udruge, pisama, apela. Oni su svoje zacrtali. Jedini nacin na koji im mozete svima rec odjebit je "papirnati" odlazak iz HR.
Napravimo SVI to, prestanimo s uplatama doprinosa!
Za 2 godine molit ce da se vratimo.
Pita bi gospodu iz SPH sta kazu na uvjetovanje placanja doprinosa i poreza za izdavanje i obnovu breveta? Jesu li napravili nesto po tom pitanju? Jesu li kontaktirali IMO ili ITF zbog novog zakonika? Naravno da nisu.
Prije 1 godine rodjak-pomorac mi je igrom slucaja sa svojom posadom letia doma. Let Zg-Split. Tu se nasao i jedan od celnika SPH. (Znam mu ime). Upa je u pricu s njima i nacea temu o porezu. Izgledalo je otprilike: "Svi cete placat porez, hahahaha", nasto su ga oni onako pomalo zbunjeno gledali. Eto, to su vam ti koji vam sad nude "pomoc".
Oni cuvaju svoje fotelje, drzavnu sisu od 10-12000-kn misecnog nerada.
Ljudi, ja sam se prvi put mislia ocu necu al sad je gotovu. Meni a ni vama ovo u zivotu ne triba. Ajte lipo "vanka", prijavite se di bilo i zivite slobodno i disite slobodno.
Ovo triba odjebat...po svaku cijenu!
Pozdrav s nemirnog Norda.