Cma cgm

JAVNI NAPISI O CMA CGM:

Evo gore sam vidija da kolege, kopiraju razne izvistaje iz stranih novinskih analiza.
Ja nisan isa tako daleko, nego san danas vidija ovo, kad san se logira na portal:

Clanak sa pomorac.net:
Unatoč krizi koja već punih 10 mjeseci nagriza svjetsko pomorsko tržište, hrvatski pomorci uspješno zadržavaju svoj status u konkurenciji od 1,3 milijuna “kandidata” za radna mjesta na brodovima.

Hrvati – zapovjednici od velikog povjerenja

Kako se u tom broju nalazi i pola milijuna časnika, razvidno je da su hrvatski časnici svakodnevno suočeni s brojnim izazovima poput jeftinije i lošije obrazovane radne snage kojoj se poslodavci nerijetko okreću.
No, potvrda sposobnosti naših ljudi dolazi iz još jednog primjera - kap. Velibora Krpana, 41-godišnjeg Riječanina, koji zapovijeda “CMA CGM Aquilom”, jednim od najvećih svjetskih brodova za prijevoz kontejnera. Riječ je o brodu izgrađenom prije tri mjeseca u korejskom škveru “Hyundai”, koji na svoja 364 metra dužine može ukrcati 11.388 kontejnerskih jedinica.
Riječ je o svojevsrnom priznanju svim hrvatskim pomorcima koji su ljudi od povjerenja na domaćim i brojnim stranim kompanijama.
>>>

Tija san rec kako slidi:
Ako si duzan iljadu, ili milijun dolari. To je problem jer imas dug.
Ako si duzan nekoliko milijardi - onda postajes partner: bankama, vladi i skverovima.

Javnim dnevnim napisima nije za virovat previse ni dobrim ni losim.

Novine po netu znam i ja citat, i za to bi bilo dobro da judi koji su friski sa cma malo recu kakvi su uvjeti? (place i ugovori, trajnje ugovora brod/doma isl.)
Cuja san da je tamo permanent ugovor. To bi znacilo i stalan posal bez brige?
Jesu li zadovoljni?

Do sad smo vukli vecinom nekonkretne informacije.

Last edited:
Kad sam ja bija na CMA, placa je bila pola u Eurima i pola u dolarima. Tada je dosa cirkular na cilu flotu, da ce se seniority odlucivati na osnovu performance reporta. I to za mastera, kapa, c/o i 2/e.
Po principu: Bolje ocjene = veci seniority = veca placa. Za c/o bilo je 3 nivoa seniority-ja. Za mastera 5.

Medjutim, te ocjene tribali su ispunjavati inspektori iz firme i menageri s kojim ovi`oficali rade, i poslat na brod prije nego se pomorac iskrca. Ne znan kako je to zavrsilo i da li se jos primjenjuje. Pomorac je triba to potpisat stavit komentar ako ima i poslat nazad.

Naknadno editiram: Nakon sta sam se iskrca, i triba potpisat novi ugovor, dali su mi seniority onaj najnizi. Reka sam da necu pristat. Drugi dan su javili da su mi digli seniority na drugi nivo.
ucini sam drugi ugovor, i otisa. (citaj: moglo se i dogovrit)

Ja nidgi nisam cuja da posada pise ocjene barbi ili kapu. To je glupost.
I ne znam na osnovu cega bi oni pisali te ocjene?
Valjda koliko prikovremenih mogu natuc?
Ili koliko (malo) realno rade?
Ili koliko je prsuta na stolu?

@Remius:
Skuzaj stari, moj dojam je da si ti samo treci makinje - 3rd engineer. Dosta dugo, jer vidim da si ti stalno po brodima sa prvim makinje/ (na osnovu ca si gore napisa). A to ce reci ili da ne mozes avancat ili da nimas brevet (visu skolu), ili oboje. A cinis mi se dosta upucen u poslove barbe i ISM. To spojit mi je malo cudno.

Zamolija bih te bili moga skenirati taj formular za ocjene za barbu. I nekako ga ovdi prilozit?

I drugo mozes li reci na osnovu cega i kako bi ti pisa ocjene barbi, kojeg skoro ni ne vidis kad si cili dan u makinji, i obicno ga vidis eventualno u salonu? A i odgovornost vam je nekako malo razlicita.
Moj dojam je da bi to tvoje ocjenjivanje isto bilo prema kolicini prsuta na stolu, jer ne vidin odakle ti drugi kriteriji ocjenjivanja obziron da su vam skola i posal sasvim razliciti pa ne mozes usporedjivati, a kamoli ocjenjivati.
Mozda bi ti i shipschanler s kojim si dobar nedgi sili pa onako lipo izdilili ocjene. Vidin da si i s njimi dobar konfident.

Ja sam do sad promini nekoliko kompanija od Jadroplova, priko cma pa danas do NYK, ali ovo ca pises o ocjenama za barbu koje pise posad nisam nigdi vidija, a ima sam vrimena upoznat se sa ISM od svakog broda i kompanije.
Sto se tice toga da je ta forma glupost, mozda imas i pravo. Ali kazes da si bio tamo, pa mi lijepo reci, je li to jedina forma koja je bila glupa i nelogicna. Toliku kolicinu gluposti u papirologiji je tesko vidjeti drugdje, ali trebas imati na umu da se te forme kreiraju u francuskoj, po francuskim sindikalnim pravilima. Ja i sada radim za francuze, pa sam vidio da i na ovoj firmi postoji ta forma, jer je to zahtjev njihovog sindikata. A ako si toliko dobro upoznat s tim kao sto kazes, onda bi trebao znati da njihov sindikat se pita za neke stvari, za razliku od naseg. A i imaju odredjenu moc, po kojoj mogu pritisnuti neke firme.
Sto se tice te forme, ne mogu ti je poslati. Prvo, nikad nisam imao kopiju, a drugo, s tom firmom sam prekrizio prije dvije godine. Ali pokazao nam ju je kapetan Vranjes zvani Zemo. Pretpostavljam da si cuo za njega. Cisto sumnjam da ju je isao sam kreirati da bi nas zajebavao. A bio sam prisutan i kad je kapo Pahljina pitao Serventija zasto nam je nije dao za ispuniti. Uzmucao se ko pop uhvacen sa ministrantom.
Hoces ti to vjerovati ili ne, tvoj problem, ali ako kazes da si bio "upucen", onda ti i nebi trebalo biti tesko povjerovati u to.
Ako kazes da si bio tamo jos dok je lova bila pola-pola, onda i nije cudno sto ne znas za neke stvari. Pa nije bas malo vremena proslo od onda.
A sto se mene tice, da, bio sam drugi makine, i da, nisam zavrsio visu, to je tocno. A da li to mene toliko razlikuje (cini glupljim) od tebe, da ne mogu raspoznati kad mi neko krade iz usta, ili ga boli kurac hocu li se otrovati ili ne? Da li ti stvarno mislis da te dvije godine skolovanja cine toliku razliku u inteligenciji. Jer ako da, sto uopce genijalac kao ti radi na ovim stranicama? Kad uzmem par chifova palube, a i kapetana, u obzir, koji su navigali tamo (imena kao Bajic i Antunovic ti nesto govore?), oni bas i nisu primjer ljute inteligencije potrebne za zavrsetak tih stupnjeva. Jedan od ciljeva ove udruge je i to da se pravila malo promjene glede dobivanja tih breveta. Ako smatras da sam glup samim tim sto bez vise skole ne mogu dobiti brevet za daljnje avancavanje, sto se uopce trudis na ovom forumu?
A za ISM i ISPS, dobro znas da su tamo bili dostupni za sve, i da su nam manuali visili iznad glave. Jesi ti to ubijedjen da mi jadni kotlari nizeg ranga ne znamo citati? Mozda nam nije poznat onaj cudni jezik na kojem je pisan?
Posao koji trenutno radim je jako vezan s tim pravilima, i prisiljen sam znati neke stvari. Cak, zacudio bi se koliko visokih casnika, s visokom skolom mi se obrace za savjete u vezi njih.
A da, moze se reci da je i jedno od pitanja u toj formi bilo to "koliko prsuta je bilo na stolu", to jest, koliko smo zadovoljni prehranom.
Na tvoje tvrdnju kako su nam poslovi razliciti i da ga ne vidim po cijeli dan, pa tako ne mogu ga ni ocijenjivati, to je donekle i tocno. Ali po toj logici, ne bi ni on mene mogao ocijenjivati. U svakom slucaju ne mogu ocijenjivati njegovu sposobnost navigacije, niti rijesavanja administracije i luckih vlasti, ali mogu ocijeniti koliko njegove odluke uticu na moja prava kao zaposlenika, pa cak i osnovna ljudska prava (u slucaju trovanja govnima). A taj formular se i odnosio na njih.

Place na cma

Place na cma

Izgleda bar da im place nisu lose:
Do 8300 za mastera, more bit da bi prvi moga tamo imat i do 6000.
Za kontejnera ne pari mi lose.
bas cu ih malo nazvat i pitat.

Sa portala:
Peter Dolin??ek iz agencije Tehmar ističe da dnevno dobiva dvadesetak upita za ukrcaje.

- Na?? najveći klijent je jedna od vodećih kontejnerskih kompanija svijeta, CMA, gdje ukrcavamo oko 500 časnika. No, za razliku od pro??le godine, na brodove CMA sve te?že uspijemo ukrcati kadete. Prija??njih godina uzimali su ih deset mjesečno, a sada jednog do dva - rekao je Dolin??ek. Dodao je da kompanije sve te?že ukrcavaju i starije od 55 godina. Plaće su, kada je u pitanju CMA, ostale na lanjskoj razini te se za zapovjednike kreću od 6600 do 8300 eura.

Ima li netko broj od g.Dolinseka iz Techmara?Na netu san nasa neke brojeve al kad san zva na njih,brojevi se ne koriste.

Ima li netko broj od g.Dolinseka iz Techmara?Na netu san nasa neke brojeve al kad san zva na njih,brojevi se ne koriste.

Imas ih na maritime connectoru. Vise nisu Tehmar. sad su:
Cma ships.

Inace broj telefona 051 352 350.
(Imaju novu adresu ofisa)
Jedan (Nepotopljivi) je da novu lokaciju - malo gori.

Javi kako si prosa. Ja ih isto mislin zvat, da vidin za ukrcaj za c/o. Moremo usporedit notice.

Imas ih na maritime connectoru. Vise nisu Tehmar. sad su:
Cma ships.

Inace broj telefona 051 352 350.
(Imaju novu adresu ofisa)
Jedan (Nepotopljivi) je da novu lokaciju - malo gori.

Javi kako si prosa. Ja ih isto mislin zvat, da vidin za ukrcaj za c/o. Moremo usporedit notice.

Zva san u vezi ukrcaja za asistenta elektricara i receno mi je da primaju ali trenutno da nemaju slobodno misto i ne znaju kad ce se otvarat.I da ispunim aplikaciju i da im posaljem:(

istina ewvo meni prijatelj nekidan oti??ao za struju na cma i ka?že poo??trili liječnički,ka?že da traje par dana a ne kao prije u jedan dan rje??i?? sve,kao neki engleski standard(booo) i da jebu za kilograme,tako da ljudovi,osim ??to idemo u zatvor(brod) na 4 mjeseca usto čemo marat bit eleganto i lijepo građeni, ipak nemo?že?? u svaki zatvor s 110 kila..

ni?? vidimo se po parkovima trčeči!

pozzz

Cma cgm

Nije 2005 nego na CAM CGM bili su Hrvati jo?? od 1995 kad su bili mala dobra kompanija bez bolesnih misli da trebaju prestiči MSC ili Mearsk. Tada je bilo malo Hrvata tamo, i mogu reći jer sam i ja bio tamo od samih početaka pametnih i vrijednih ljudi. sve je ??timalo. Sada se je nakupilo ??ljama da se jednostavno čovijeki izriga kad bi s njima morao imati posla. Pojavili su se kojekakvi prodavači magle kojima se neda navigat pa su se uhlijebili na kopnu po uredima i tu dr?že predavanja Kapetanima, prvima i Upraviteljima o servisu kontejnerskih brodova. Sve linije im posluju u gubitku jedino ih ova za Europu spa??ava , a i tu su na granici jer su vozarine male, Msc i Maersk su bacili cijene dolje tako da svi bije?že kod njih u ovoj krizi. Naručili su novogradnje od 11400 teu i 13400 teu samo neznam ??to će voziti sa tim ??lapama od brodova. Dizajn tih brodova nemam riječi s kojom bi to opisao:udriglavom. Uglavnom ko nema niti jedan drugi izbor i mora biti kod njih mora ga se ?žaliti, ali ko ima i malo mogućnosti i ima dobre godine ?života neka uhvati zadnji vlak za bje?žaniju od tuda jer tamo se gubi vrijeme za ni??ta .Jednostavno potro??ite dosta godina ?života na kompaniji a to nezna nitko cijeniti. Jer Kompanija je počela krcati Indijce i Ukrajince ,a ljudi koji sijede u Marseju nemaju pojma o Pomorstvu njih kad sastanče zanimaju krivulje i gdje se mo?že rezati da se vi??e love stavi u đep. Zato ljudi koji plove na toj Kompaniji mogu očekivati i u skoroj budućnosti Kineze da ih zamijene a onda ćetet dobiti pedalu bez problema.

interview sa zapovjednikom

interview sa zapovjednikom

Archive for April, 2008
Life as a Master Mariner - 2008
Thursday, April 17th, 2008
Oceans of opportunity: The Master’s View by Richard Meade - Lloyds List Wednesday 16 April 2008

Richard caught up with the master of CMA CGM Puget as it unloads in the port of New Jersey “I just don’t seem to ever leave my office. The paperwork is a reality of the job these days but there is just too much of it.” “I am happy, if I wasn’t I couldn’t do this. I find this a good company to work for and this is a good ship.” “We are busy all the ti

Counting $30,000 in unused notes is surprisingly tricky, particularly when you have only slept four hours and it is 6°C in your cabin.

New $100 bills are the problem. They are sticky and unyielding, but on the plus side they are worth more than used currency when paying sweeteners in Middle East ports, especially when they are accompanied by a carton or three of Marlboro cigarettes.

Majski Anic and the 21 crew of CMA CGM Puget arrived at the Port of New Jersey at around midnight last night. It was 0230 hrs by the time Capt Anic had seen the ship’s agent and signed off the most urgent of the documentation, so he decided to catch a few hours sleep before the next parade of visitors started to demand his attention at dawn this morning.

The sticky $30,000 came with a company agent who needs him to sign off on some papers. Queuing up behind him is a class inspector and the engineer who has come with a plan to fix the broken boiler and heat up the freezing cold ship. Outside, the bunkering operation is nearly completed and there is a consignment of food and medical supplies that needs his stamp. But before he has had a chance to finish counting the cash, two humourless officers from Customs and Border jump the queue and an immediate crew inspection is called.

“It’s normally like this, although it’s not usually so bloody cold,” Capt Anic says as he signs yet another piece of paper and hands it to the waiting bosun.

Despite appearances, the pace of a port call in New Jersey is pretty relaxed. There are two CMA CGM vessels alongside at the moment and the priority has shifted away from the CMA CGM Puget, giving Capt Anic nearly 30 hours to prepare for the next leg of the voyage.

“We are busy all the time but this is easy, we have time to spare. When we do China we are looking at staying in the port between six to ten hours absolute maximum, then move on to the next. I’m like a zombie by the end of those trips.”

On a typical China route, CMA CGM Puget can expect at least five port calls in a week amid very heavy traffic often consisting of smaller, and sometimes erratic local vessels. It is a job that requires the full attention of an alert crew, not zombies.

There are, of course, rules governing working hours, but the reality of working on a containership is often very different.

When CMA CGM Puget leaves the Red Sea to pass through the Suez Canal later on this voyage, Capt Anic will face a familiar dilemma. Follow the rules or arrive on schedule.

“We drop anchor at say 2300 hrs, the pilot arrives between 0300 hrs-0500 hrs and I have to be on the bridge during the whole passage until probably 1600 hrs. After that I have two hours navigation to the port of Damietta. What else can I do, turn round and say sorry gentlemen I am very tired? It doesn’t work like that. I will finish at about midnight. That’s around 20 hours on the bridge without sleep. That is the reality”.

If the pace of life at sea is speeding up, then the crews are simultaneously getting smaller.

Just a decade ago, Capt Anic worked aboard smaller ships manned by 35 crew. Now he is in charge of 282 m of vessel with just 22 crew members, and two of them are cadets.

Given a choice he would take at least 24 for a vessel of this size and preferably include an additional ‘sparky’ for the ubiquitous and never ending torrent of paperwork that seems to flow into his office. “I just don’t seem to ever leave this room. The paperwork is a reality of the job these days but there is just too much of it.”

Given a choice to go back and start again, many of the senior crew aboard the CMA CGM Puget tell me they would seriously reconsider a life at sea. But sitting in his office, tired and cold, Capt Anic disagrees. “I’m satisfied. I could change jobs if I wanted, it’s not too late for me, I’m 44. But I enjoy it.”

“For the family, of course, it is not so nice, particularly when you have small kids.”

Capt Anic’s four-year-old daughter and 10-year-old son do not see him for four-month stretches and each time he returns it takes a while to get back into family life. With break periods in between contracts generally only running to about three months for senior officers it can often be very hard to balance family life with the job.

When he met his wife, Capt Anic had already been at sea for several years and as a naval architect herself she was well aware of the pitfalls of being married to seafarer. But understanding it is not the same as liking it. When his son was born Capt Anic was at sea and while he managed to get home for his daughter’s birth, he admits that the job can often be equally tough on those left behind. “It’s by far the worst aspect of our job,” he admits.

Despite the obvious pressures he continues to take pleasure in the work and does not see himself changing anything for several years to come.

“I am happy, if I wasn’t I couldn’t do this. I find this a good company to work for and this is a good ship,” he says.

The fact that CMA CGM Puget is a relativelynew ship also helps, in that everything works, with the current notable exception of the heating system. Working for a management team that understands how a ship needs to be run, however, is vital, says Capt Anic.

“We have a good relationship with the company, particularly with [the head office in] Marseille. It feels like we are a family.”

Despite the rapid growth at CMA CGM over the past few years, efforts have been made to keep in touch with all employees and address staff issues from the bottom up.

It is a policy that appears to have gone down well. Several of the crew and officers aboard CMA CGM Puget have been to France for one of the company’s regular staff meetings with senior management. The fact that they are encouraged to talk frankly about their jobs and what they need has won a great deal of appreciation from the crew.

“It seems that any problem can be sorted out. We will generally be able to find a solution,” says Capt Anic.

When one of the Filipino crew recently had a death in the family it was arranged for him to fly home for the funeral. “You do not get this with every company, they are very human company.”

This attitude also translates into the ship’s galley where food is taken very seriously. “Food is very important to the good running of a ship.”

Inside the galley’s fridges Capt Anic is proud to say that he can find different types of cheese andsalami that he would not even be able to afford at home. The produce they buy is varied and good quality and he is encouraged to make sure that the crew are satisfied with their menus. To him this is indicative of a company who knows how to look after its staff.

“I was working for a German company before where they were very strict on what we could buy. We were told not to buy more expensive options. We always had to look for cheaper food. I like mustard, but there were people looking at our shopping lists saying that this was too expensive. They were even moaning about the water for the table.”

But as a man with $30,000 for expenses sitting in his safe, stocking up on knock-off pots of cheap mustard is presumably the least of his worries.

The paperwork is stacking up once again in his office. The next port of call requires 24-hour advance notice of all cargo manifests and he has not yet finished dealing with the onslaught of forms from this port call. When he does finally arrive everything will need checking all over again and there will be the usual parade of around 30 visitors, officials and inspectors demanding his immediate attention, a signature or perhaps some of the $30,000.

Hopefully, before that happens, the boiler will get fixed and he can get some sleep.

LINK: http://www.mastermariners.org.nz/?m=200804

Ovo je zanimljiva firma. nijedna druga nima opvoliko postova. Misljenja se razlikuju. Evo kapetan gori - tvrdi da je sve odlicno.
I to ne tako davno: 2008.
Meni isto ni bilo lose.
Po onome ca govori, ni panatika im ni losa. Pun frizider svega.

Pa ko vodi tu firmu i Hrvate na njoj?

Pa ko vodi tu firmu i Hrvate na njoj?

Odgovor sa linkedin:
Fr?Å d?Å ric Viet’s Education
Ecole nationale des Ponts et Chauss?Å es
Management, ?Å conomie, droit, ing?Å nierie 1991 — 2004
Ecole nationale sup?Å rieure des Beaux-Arts
1992 — 1992
El?¨ve Invit?Š - Atelier Velikovic
Ecole polytechnique
Sciences 1988 — 1991
Current•Deputy Vice-President Fleet & Crew at CMA CGM
Past•Directeur / Principal at A.T. Kearney
•Directeur G?Å n?Å ral / Managing Director at SOMERGIE
Education•Ecole nationale des Ponts et Chauss?Å es
•Ecole nationale sup?Å rieure des Beaux-Arts
•Ecole polytechnique
see less...
Connections 35 connections IndustryMaritime
--------------------------------------------------------------------------------

Fr?Å d?Å ric Viet’s Experience
Deputy Vice-President Fleet & Crew
CMA CGM
(Privately Held; Maritime industry)

February 2006 — Present (3 years 10 months)

Directing French and international crew management for all Group managed vessels (115 mid-2009, 150 end 2010), and all 3000 seafarers, including recruitment offices network development and management, assessement and selection policy, training, planning and career management, crew compensation and welfare, as well and the responsibility of the Group Fleet Navigation and support Center.

Covik je zavrsija politehniku i nikad nije radija u pomorstvu (prije je radija u konzaltingu, i u menagementu firme za skovace i reciklazu). To ne more bit dobro. Dosa je za sefa i odmah je bajpasira sve u ofisu u Marseju, koju su i imali iskustvo u brodarstvu i duzi staz na kompaniji.
Mislin da Pero tu ima sve manje uticaja, osim ca mora slat jude, svakakve kvalitete. Ako ne ispuni crew listu gubi posal.
Prvi je Viet poceja postavljat pitanja o pitkoj vodi i zasto se ne pije voda iz tanka.
Izmislija je oni seniority system dok sam jos bija na kompaniji...
Sve bitne ludosti je on uveja a ne Pera.

Medjutin ima jedna druga stvar ca je spomenija Casper, a to je internet, firme i agenti.
Ono ca ja ne moren protumacit, a izgleda je pravilo - a o tome je na neki nacin i spominja maninjorgo kad je govorija o crewingu na Maerska. Isto i MSC i NYK, itd.. Izgleda da na veliku kompniju ne more se doc i ukrcat osim priko agenta. Tocka. Savaka velika kompanija ima agenta. Jedan management izabere drugi da radi za njih.
Triba trazit male kompanije direktno.
Zaboravit velike.

Velika kumpanija razmislja ovako: ako ustedin 1 dolar po coviku na dan x 20 posade x 365 dana u godini x 500 brodi - dobija ustedu milionsku. I onda kida na svaku sitnicu od panatike do narudzbi.
Na maloj kompaniji toga ni.
Zaboravit veliku kompaniju. Otic na malu. Maximum 10-15 brodi.

@Plavac:
Ti si najfriskiji sa kompanije. Jesan li u pravu za gospodina FV?

Last edited:
Evo da vas pitam malo ali ne o politici:

Kakvi su uvjeti na brodovima, mo?žda bih i??ao za asistenta struje. Kakve su posade,kabine i tako to. Svaka informacija je dobro do??la.

Cma cgm

Pa ako nema?? ba?? ni??ta drugo , jo?? uvijek se dobija plaća redovno:uzdravlje

? to se uvijeta tiče daleko je to kako je bilo nekad, ali pre?živjeti če??. Skupi neko iskustvo i bje?ž o tamo jer sa Dolin??ekom tzv.kapetanom i ekipom koja to vodi neče?? se ba?? usrećiti.E da i spremi se da trči?? po palubi za reefer kontejnere to će ti biti glavni zadatak tako da ti treba doba kondicija. Probaj pa će?? sam odlučiti za poslije. Ako te sreća pogodi mo?že?? naletiti na brodu na dobre ljude jo?? ih je malo ostalo, ali brale mo?že?? naletiti i na ono drugo pa bi?? u doktora.:kafa

kakve su plaće za struju tamo.....jučer sam dobija mail od njih :

Po??tovani gospodine,

ovim putem Vam ??aljemo Application List (prilog u attachmentu) te Vas molimo da nam ispunjenu po??aljete (e-mail, po??ta) ili osobno donesete zajedno sa dobrim kopijama sljedećih dokumenata:

-kopiju putovnice (us vise ako je imate),

-kopiju pomorske knji?žice,

-kopije navigacije,

-ostale dokumente potrebne za ukrcaj (kopije breveta, ?žute groznice,...),

- 1 običnu fotografiju (kao za putovnicu).

Srdačan pozdrav.

Marin MILETIC
CMA SHIPS CROATIA
Part of CMA CGM
Phone: +385 (0)51-352350
Fax: +385 (0)51-352368
www.cma-cgm.com

jučer san im odgovorija da mi je ?ža da ne mogu jer da imam ukrcaj za par dana ali da mi dostave uvjete ugovora i plaću a oni danas odgovaraju ovo:

Dobar dan gosp.Persic,

Zahvaljujemo na CV.

U privitku Vam saljemo Application list-form, te Vas molimo

da isti ispunite i posaljete zajedno sa skeniranim dokumentima:

Seamens book, passport, certificates, fotografija,....

S postovanjem,

Cap.Veljko JELUSIC

CMA SHIPS CROATIA

Part of CMA CGM

Office: +385( 0)51 352 350

Direct line: +385 (0)51 352 365

Fax: +385 (0)51 352 368

Veliki CMA CGM

Veliki CMA CGM

Evo ??to sam dobio na zadnjem brodu donio jedan Francuz jedan ugledni Ekonomski časopis pa sam odlučio da vam po??aljem tekst. Uglavnom on mi je objasnio da je glavni gazda napravio jako velikih financijskih gluposti u firmi kao narud?žbi novih brodova, megalomanska zgrada u Marseju kamo je Arapskoj Arhitektici HADID iske??irao ogromnu lovu i jo?? masu drugih pizdarija. Uglavanom banke ?žele da ga skinu sa čela kompanije kako bi spasili kompaniju od propasti ako se jo?? da. Uglavnom nije dobro.

scan1.jpg

scan12.jpg
:uzdravlje

Na CMA sam vec sestu godinu, zadnje dvije se neponosim time, tamo sam C/O i "cekam" avancament koji bi trebao skora, bar da se matrikula skarta... Samo taj razlog je...

Inace, bilo je bajno sve te gluposti po stolu za rucak (skampi, vino i ostalo...) vecina vas nema ni doma pa mi ni dan danas nije jasno sto se moji bivsi i sadasnji kolege bune....

Poceo sam na Losinjskoj kao kadet, pa na talijana kao terco pa na svabe secondo i chief i uletilo ovo kad je bilo ok. Medjutim, nigdje nije bilo gluposti na stolu kao sto je bilo ovdje a ljudi se jos i bune, u zadnje vrijeme i kradu provistu kojom podmicuju RIJEKU itd...

Ja nikad platio nisam u zivotu nikom za ukrcaj i necu, radije cu otic na ITF ugovor od greenpeace-a....

Najveci problem su nasi ljudi, poglavice zapovjednici i upravitelji koji misle da su boga ulovili za bradu (ima upravitelja kojem je normalno to da mu 3 TC-a pusu u razlici od 0.3-0.5 bara - banalne gluposti koje vidi i palubarac) pa imate zapovjednika koji SVE znaju - lizu guzu Martinu Henry-u (technical Manager CMA ships UK) i Phellipe Magritu (crewing & training manager HO CMA CGM Marseille). Mi c/o i 2/e uvelike ovisimo o takvima, sta god radili od surveya motora/lifeboata/bokaporti/cellguides, sve su to ta dvojica napravila...
Netko je rekao da tu stoje ljudi dok nekoga ne nokautiraju, to sam skoro ja sad napravio - krati se panatika (sa sluzbenih 7.50 usd na 5.20 usd - sam ja napravim panatiku - boli me djon...), produzuje se radno vrijeme, forsira se politika Jugolinije i ONE MAN SHOW, a da im nije nas filipi bi ih zaklali na spavanju, ali naravno "oni drrze sve pod kontrolom", strasni su mi.
Pojma nemaju o niocem, sve tipovi preko 50 godina, najjaci mi je bio tip ex Jadroplov, koji razbija po brodu kad nesto nije kako je on umislio/ocekivao ili mozda sanjao.... 18 porata u mjesec dana plus suez canal i manovre po N-europi, cijdim posadu po 16-18 sati na dan a za sto? Da bi jos cekao avancament? E pa necu, vracam se ja na general cargo/project ili koji bulk (koji su nas siknuli u placama).
Inace, place su ovakve za potpisnike ugovora a za permanent samo uuzmite i pomnozite sa 8 pa podijelite na 12 i jos cete im biti duzni dane navigacije:

Master - 6600 eur + 1% poslije svake godine u ranku (nakon godine imate 6666 pa nakon dvije imate 6732 ....

C/E - 6500 eur + 1% (isto kao i gore i sve dolj da ne pisem)
C/O & 2/E - 5100 + 1%
E/E - 4600 (visa skola)
Electrician - 4200 (srednja skola)

Sluzbeno postoji i forma od firme (ne rijeka) po kojoj se daju dodaci na placu da se ne vidi na ugovoru da zapovjednik (primjer) kojega se mijenja ne vidi da ovaj koji dolazi prvi put na firmu ima sta ja znam 1000 eura (ili odmah 7000 eura) placu.....
CMA slu zbeno znaci sam COVER MY ASS.

da ne govorim o zurnim odlascima od kuce na bord, a kad trebas doma moras potezat nautilus ili itf da bi se vratio (ima slucajeva).

Ove godine do kraja ljeta im izlazi jos 8 brodova od 13000 TEU, pa cemo vidit dal ce se stara garda prorijedit da i ja malo skartam matrikulu kako je obecano iz Marseille-a i begam.....

Pozdrav i mirno more.....:kafa

E da, zaboravih pa da editiram, vezano za lijecnicki i tezinu, to NIJE od firme ni od P&I-a vec od MCA (maritime & coastguard agency) UK i veze se za to da clan posade nesmije imati BMI veci od 30 da bi prosao lijecnicki i vezani su za brodove pod UK zastavom (zastavom prijatelja - Bahama/Marshall Islands itd) ili ako im je MCA administration po ISM-u ili u bilo kakvom obliku naveden kao authority na Certifikatima), dakle ako ste na pnamskoj zastavi i nemate nista sa MCA-om osim port state controla kad dodjete u UK, prst u uho u cepaj po kulenovoj seki, a ja cu dodat nesto cevapa i lepinje napravit, naravno ako nema "Jadroplova".....

Last edited:
:)

:)

Vidim da su podjeljena mi??ljenja o cma cgm-u, ali eto ja sam dobio priliku za prvi ugovor kao kadet pa me malo zanima ??ta mogu očekivati, koje su du?žnosti i kako uopće izgleda radni dan kadeta... već sam postavljao slična pitanja ali nitko ne trza pa zato dajte podjelite malo iskustva ako ste bili kadeti na kontenerima... eto da jo?? nadodam da ću izgleda biti jedini hrvat na tom brodu... hvala

Vidim da su podjeljena mi??ljenja o cma cgm-u, ali eto ja sam dobio priliku za prvi ugovor kao kadet pa me malo zanima ??ta mogu očekivati, koje su du?žnosti i kako uopće izgleda radni dan kadeta... već sam postavljao slična pitanja ali nitko ne trza pa zato dajte podjelite malo iskustva ako ste bili kadeti na kontenerima... eto da jo?? nadodam da ću izgleda biti jedini hrvat na tom brodu... hvala

Nije ti bitno da li onaj koji ti odgovara je bio kadet na kontejnerasu ili ne. Stvar je ovakva; ako ti ja kazem da mi peglas kosulju, radis balast i vodis record o tome, pa te barba uzme pa mu ti radis njegove papire i to sve ako si dobar.
Inace, ako ti je prvi brod, kod mene si prvih mjesec dana iskljucivo na kuverti sa nostromom a na most dodjes iza radnoh vremena. Nakon toga si prvo 4 ure samnom na mostu (od 0400 do 0800 da se priviknes na dizanje i snimanje sextantom) pa na kuvertu 4 ure pa opet barbi za papire..... Nakon tjedan dana te saljem kod treceg da vidis publikacije pa treci tjedan kod sekonda na karte i pasju gvardiju i plus kuverta 4 ure (to ti je u navigaciji). U portu si u pocetku na skali (ISPS) ili ako si zeztor sluzis kao eskort svim koji dodju na brod da ih dovedes barbi, kapu ili meni i na poziv. Nakon dokazane snalazljivosti ides pratit kontejnere i asistirat dvojici oficira u pracenju ukrcaja/iskrcaja. A ako si zaista dobar kao sto sam imao na proslom brodu, onda si u portu samnom na balastu i mijenjas me na konzoli....

Isto tako ovisi na koga naletis, sve ovo gore ti i ne mora vrijedit, a ono sto cete ucit isto tako. Kad si kod mene u gvardiji radit ces astronomiju/elektroniku/terestriku i stabilitet pocevsi od general cargo i balka sa volumetrickim momentima pa i one glupe igle (zovu je na faksu teska samarica?!) pa tek onda cemo na slaganje domino kockica.....:udriglavom

evo ja sam odradio sva 3 ugovora na cma..
1.brod - radio prvih 2 tjedna na palubi, zatim 4h gvardija, 4h paluba, i to je to.
u portu sam radio 6h pa pauza 6h pa opet posao 6h. na prvom brodu sam odmah asistirao sekondu u slaganju tereta, prijavljivanje ??tete itd.
??to se mosta tiče, sextant - nisam ga ni vidio, a ba?? ni zadatke, mo?žda zato ??to nisam previ??e pitao, al to je bio prvi brod!
2.brod - radio 4h most 4h paluba, ok bio sam i zamjena konobaru kad su ga iskrcali al to je onak. u portu sam radio 4h, na skali (bilo nas je 2 kadeta palube) tak da je bio po 4h
3.brod - radio od 8 - 17 s kapetanom i papirima,imigracijom,agentima,karantenom itd. nakon mjesec dana sam radio od 8-12 na papirima 13-17 na mostu.
u portu sam radio ajmo reč..hmm nemam pojma, kad bi pristali rje??io bi agente karantenu imigraciju itd, i nako ??to bih rje??io ajmo reč da sam bio slobodan.
no ja sam vi??e manje od 8 - 17 bio standby ,gdje god bio uvjek sam imao wokij tokij.
ugl zadnji brod sam najvi??e naučio papire itd..

eto to ti je moje iskustvo.. i sjeti se na??u ?žalosnu poslovicu TKO ČE KOG NEGO SVOJ SVOG. čuvaj se na??ih ljudi,ima ih svakakvi, dok je neko dobar stobom itd, iza leđa ti jamu kopa..?žalosno ali istinito. naravno nisu svi takvi

POZDRAVI SVIM KOJI SU NAVIGAVALI NA CMA

Back