Carnival

ajeba ga azibod!nema ti tu velike nauke, ja bi to nazva ka moderni bow thruster. samo sta ima te vrazje zupcanike, pa moze malo vise funkcija ucinit. princip - skoro pa isti. ka kad se opijes od chivasa i badelovoga brandija. od civasa ujutro ne puca dinja, od badela trazis oci po kuci. opet si nalija teracu, kako okrenes da okrenes, samo sta su posljedice od badela ubitacnije.

ma ja ti tucen samo pivo i pelinkovac,nikad tesko gorivo,triba se gibat da bi to grija

sta ima da ima,ako pratis ulje nebi treba imat problema

Last edited by a moderator:
Ma ne bunim se već mi ide na ?živce svaki put druga klasa broda opet ući sve iz poćetka (btw nisam nikad bio na azibotima) pa me to malo brine. A i ćuo sam horror priće o tom brodu od Rochema do ventila itd. To za vijađe me ne zanima previ??e jer u 5 mjeseci na Liberty-u iza??ao sam 3 puta:confused:

Ma bit će to sve dobro naućit ću ne??to novo. :kafa

Evo ova zadnja recenica ti je najvaznija (positive thinking).
Vec si naucija da se zove AZIPOD,a ne azibot,nemas ti tu sta puno ucinit.Kontrolirat nivoe ulja,ono sta je reka Frankie sealovi od propeller bearinga je zivo cudo ako ne pustaju,a to vidis u tankicu sta se nalazi unutra azipoda,da mu se dize nivo(more ulazi unutra)a vidices i po ulju koje je u sealingu da je pomisano sa vodom.Ali i onako o tome se misli tvoj sekondo,ako budes team od azipoda.
Knjigu u ruke uprati cjevi i skuzices.Rochem ti je na principu reverse osmosisa,za prociscavat gray water,isto pizdarija,hidraulicni ventili isto nisu neki bauk,bitno ti je NO PANIC i knjigu u ruke.:uzdravlje

Evo članak sa eBeringa o Azipodima.

Carnival sues Rolls-Royce over Queen Mary pod drive bearing failures[/COL

Carnival Corp (USA), through its Cunard line divison has sued Rolls-Royce Corp (UK) claiming the latter´s Mermaid propulsion systems fitted to Carnival´s flag ship Queen Mary 2 are inherently defective.

Carnival is seeking USD 100 milion, to recover lost revenue, the frequent need to run slowly, repeated dry dock repairs( Mermaid are generaly in-water repairable, but bearing failures require dry docking) and insallation of advanced bearing condition monitoring systems. Carnival is also asking that Rolls-Royce replace QM2 Mermaid units with newer units equipped with new bearings.

The four Mermaid units have 28 800 Hp (21 500 kw) electric motors. Each has a forward facing Kamewa propeller, with separatly replaceable blades. Pod drive systems offer numerous advantages, such as not taking valuble space inside the ship, relative ease of maintenance, operating efficency and maneuverability.
But Rolls-Royce/Alstom´s Mermaid and other pod drive systems have a troubled history, particulary when outfitted to large ships operating at high speeds in rough water. The weak link has been the motor´s massive thrust bearing, still prone to failure after numerous redesings.
A marine bering engineer contacted by eBearing termed the pod bearing problems have been ´´huge in the maritime community´´particulary in light of the fact that all of the pod drive cruise liners ever built have experienced multiple bearings failures with no apparent resolution or lenthening of in service MTTF (mean time to failure).
Carnival has sued Rolls-Roce in the past, filling a USD 300 milion claim in 2003 for out of service costs related to other pod drive propulsion systems in its Millenium class ships, built prior to QM 2. It recovered from Rolls and Alstom in that case.

Toliko o tome.:kafa

ja iman iskustvo sa savijanjem semeringa supernice na vecim cont.brodovima,savije se malo vizavi axialnih sila,to su milimetri ali okrenu semering,jedino rjesenje in situ je da imas trim,npr.0.9 bara tlaka izvani,pumpa supernice baca 1,5 bara,na liniju od vanjskoga seala spojis zrak sa manometron na cca 1,2 bara,stavi ventil i reguliraj rucno,kad otvoris zrak,tlak u tanku padne,odma otvori punjenje i kad nakon zaustavljanja zraka nemas gubitak ulja vise,problem rjesen,koji put triba vise puta probat,nema pravila ali cuda cini

@cruise line
Bravo cruise ti imas najvecega.I neka se niko ne javlja da ima veceg od cruisa na forumu.Medjutim velicina nije bitna nego princip.Padali su meni na pod i mrcine od 120 kila ali necu offtopic jer mi Dalmos grinta da sam kralj offtopica.Naziv azipod je ABB-jev naziv za azimuth thrustere koji svi imaju vise manje isti princip.Sve su ostalo nijanse.2 tanka Gravity tank,expansion tk i par pumpi, 3 filtera i ulje se lagano brcka plus jos 2 hidraulicne pumpe i 2 hidromotora da ga mozes vrtit livo desno.Ja sam uvik vise volija desno tako da moje uvik rotiramo u smjeru kazaljke na satu.Meni na ni jednom ne pusta deepseal.A i da pusta sta mozes napravit osim refreshat i drenirat vodu sa dna ,dodat novo ulje dok firma ne odluci minjat.ROLS ROJSEVI su dobri jer se mogu minjat bez da ide brod u dry dock.Cruise a mogu li tvoji???

Neman ja najvecega,oni na royalu imaju vecega.U slucaju azipoda velicina je ipak bitna utoliko,jer u male azipode ne ulazis unutra kontrolirat,a u large azipode ako imas srice da je O.K.ulazis 1 put misecno,a ako ima sranja i dva puta sedmicno,sta nije bas ni lipo ni ugodno.Inner seal se moze minjat iz unutrasnjosti azipoda,ali to radu ovi iz ABB-a(rasicu ga,pa spoje"zavare"),a za sve ostale stvari(outer seal,propeller i thrust bearing...)dry dock.:cool:

jao ovih Carnivalovih strucnjaka sto su se raspisali o Azipodima a o njima znaju samo kako drenirati ulje!!!!! nakon 3 odradena ugovora na Carnivalu u 3 razlicita teama, 1 ugovor na Fantasy klasi i 2 na Spirit klasi mogu samo reci da su Carnivalovi strojari saka jada nesposobna za ista drugo osim gasenja alarma i zvanja kapa cim svira neki imalo opasniji alarm. ukratko nista-cista nula.

A,sta bi ti to veliki strucnjace radija na azipodima?O kakvim to "opasnijim" alarmima pricas?Jel mozda kad ti se pocne "raspadat"lezaj pa ti ide metal scan u alarm,po ovome sta si napisa vidim da bi ti to bija sposoban rjesit i bez dry docka i minjanja lezaja.U 2 ugovora na spiritu sigurno vec sve znas o azipodima.Samo za tvoju info,ja sam na spirit klasi bija 6 godina,a od toga 4 godine team B (azipodi) tako da sam puno stvari vidija i dozivija,s obzirom koliko je ta tehnologija nova,a i bija sam na tecaj u helsinki u ABB,pa i tamo nesto naucija.Takvi strucnjaci sta u tri ugovora znaju sve su najopasniji.Malo vise skromnosti ti nebi bilo na odmet "strucnjace":mad:pazi da sa takvim stavom ne naletis na minu

@Cruise

Samo san te ceka, zna san da ce te uzgat:p

Evo ja jos 8 dana pa doma. Ma hebes podove icemo mi opet u Staroga Mornara i rastavljat sve u komade. Kvragu i strucnjaci:uzdravlje

@Cruise

Samo san te ceka, zna san da ce te uzgat:p

Evo ja jos 8 dana pa doma. Ma hebes podove icemo mi opet u Staroga Mornara i rastavljat sve u komade. Kvragu i strucnjaci:uzdravlje

A,jebiga kad ljudi svasta trabunjaju,blago tebi ja moram odgulit do kraja 10 miseca,a ceka me i USPH,jedan fiter mi po cilo jutro na nekim predavanjima,a ovi iz hotela zasipaju sa work orderima,da sam hobotnica nebi sve stiga napravit,pa onda ship inspection,safety tour,risk analysis....i druge pizdarije,a ko ce radit???I onda mi naleti jedan ovakav,ima bit da bi i Isko Kuha moga od njega ucit o azipodima.:uzdravlje:uzdravlje

ma sta ste se raspizdili ili ne vidite da tema nisu azipodi nego azibodi.Znaci prvo se dogovorimo o cemu raspravljamo jer koliko ja vidim radi se o razlicitim strojarskim pojmovima.Ajmo se sad vratit na azibode i najcesce probleme s istima

ej primo sa carnivala...veliki pozdrav,ja mislin da i znam koji si ali nije ni vazno....zelin ti puno zdravlja isrice i nadam se da cemo se vidit koji put na kaltenbergu u gradu.....tia bi ti samo porucit da mos ti stic sve te filtere i gluposti po hotelu,ja sam siguran,samo malo manje visi na internetu i sve ces stic....ova vasa prepirka o azipodima mi dize tlak,nije misto za to....
a ja sam lipo napustia karnivala jer sam skuzia da jednog dana necu ni ja nista znat,a pravit cu se pametan na internetu sa nekim Strojarskim izrazima....uglavnom,90 % nas oficira na karnivala,cista nula,cast iznimkama koji bize ili traze bijeg sa te kompanije....
ja mislin da je ovi portal dobar za davanje savjeta kolegama i da pomognemo jedni drugima....pozdrav

ej primo sa carnivala...veliki pozdrav,ja mislin da i znam koji si ali nije ni vazno....zelin ti puno zdravlja isrice i nadam se da cemo se vidit koji put na kaltenbergu u gradu.....tia bi ti samo porucit da mos ti stic sve te filtere i gluposti po hotelu,ja sam siguran,samo malo manje visi na internetu i sve ces stic....ova vasa prepirka o azipodima mi dize tlak,nije misto za to....
a ja sam lipo napustia karnivala jer sam skuzia da jednog dana necu ni ja nista znat,a pravit cu se pametan na internetu sa nekim Strojarskim izrazima....uglavnom,90 % nas oficira na karnivala,cista nula,cast iznimkama koji bize ili traze bijeg sa te kompanije....
ja mislin da je ovi portal dobar za davanje savjeta kolegama i da pomognemo jedni drugima....pozdrav

zasto si se okomia na "prima" s Carnivala. ovakve tvoje informacije mogu utjecat negativno na mnoge mlade momke koji mogu plovit na najvecoj i najmocnijoj svjetskoj formi i isto tako jedan dan biti upravitelji i staffovi.to su vrhunski brodovi sa vrhunskim posadama koji voze non stop bez problema i sve stima da se 3000 amerikanaca osjeca sigurno i lijepo , a ako se netko nije snasao "iz nekog nepoznatog razloga' sam je kriv.uglavnom je ovdje preko 150 hrvatskih casnika svi su zadovoljni jer bolje je vrlo tesko naci.

p.s.jeli stvarno mislis da 90% oficira ne zna nista i da bi ti ploveci gradovi funkcionirali ovako dobro da je to istina ?

Posto izgleda da sam jedini primo sa Carnivala koji se javlja na ovoj temi,mislin da se ovo na mene odnosi,pa opet citajuci dalje nisam sa puno ljudi iz Splita naviga na Carnivalu,ne pijem Kaltenberg pa se mozda i ne odnosi na mene...
Oces li znat svoj posal ili neces ovisi samo o tebi i tvom odnosu prema poslu za koji si placen,a ne o firmi na kojoj navigajes.
Ja sam na Carnival dosa ka vec izgradjen covik i strojar u svojoj 29-toj godini zivota i svojim prioritetima i nemogu se usporedjivat sa nekim momcicem od 18 god.sa Sicilije ili iz Splita koji je dosa na pocetku svoje karijere pomorca i upa u "hedonisticki raj"u kojem su mu se nametnuli drugaciji prioriteti,a nije bija sam dovoljno odlucan da izabere.Da si iti jedan put uzea iti jednu od hrpe instrukcjonih knjiga koje su ti bile na dohvat ruke,vidija bi da mozes puno toga od najmodernijih tehnologija naucit.Ali nismo svi isti...Ja bi isto isa ca sa Carnivala,ali za kraci ugovor i bolju placu kombinirano sa manje stresa,ali i sigurnoscu posla koju ti ova,kako je kolega reful reka ipak najveca i najmocnija korporacija u pomorskom biznisu pruza,ali to triba cekat da naleti i ako naleti.
Ako jos uvik mislis da me znas,onda znas da se znam i opustit i zajebavat,ali da mi je na brodu posal na prvon mistu zato jer sam za to placen,a u slobodno vrime "sve su opcije otvorene":uzdravlje

Back