Zakonske obveze i procedure pomoraca

Dica.. poso, kuca, birtija... :uzdravlje
Ovako.. ako ti je zena zaposlena, prijavi dicu na nju, zdravstveno im je ionako osigurano jer su dica, a ona ih moze navest u poreznoj kartici kao olaksicu u godisnjoj prijavi.. :hihi
Ako ih ti navedes u svojoj, ionako ti ne vride ka olaksica jer porez ne placas ako si vise od 183 dana na brodu, ako si manje, onda te ni ta nejac nece spasit.. :udriglavom
Ista stvar je i sa kreditima, osiguranjima i bilo cemu sto ulazi u povrat poreza.. posto ga ne placas, nemozes trazit povrat.. npr u istoj situaciji su i umirovljenici.. kad si vidija penzica da prijavljuje porez :hihi
Nadam se da si napokon skuzio da si kao pomorac ustvari gradjanin drugog reda i kao takav nemas nikakva prava osin krepat ka pas.. :mad:

Dica.. poso, kuca, birtija... :uzdravlje
Ovako.. ako ti je zena zaposlena, prijavi dicu na nju, zdravstveno im je ionako osigurano jer su dica, a ona ih moze navest u poreznoj kartici kao olaksicu u godisnjoj prijavi.. :hihi
Ako ih ti navedes u svojoj, ionako ti ne vride ka olaksica jer porez ne placas ako si vise od 183 dana na brodu, ako si manje, onda te ni ta nejac nece spasit.. :udriglavom
Ista stvar je i sa kreditima, osiguranjima i bilo cemu sto ulazi u povrat poreza.. posto ga ne placas, nemozes trazit povrat.. npr u istoj situaciji su i umirovljenici.. kad si vidija penzica da prijavljuje porez :hihi
Nadam se da si napokon skuzio da si kao pomorac ustvari gradjanin drugog reda i kao takav nemas nikakva prava osin krepat ka pas.. :mad:

ovo zadnje san uvidia već,dičinu ću skinit sa svoje p.k. i bacit na ?ženinu pa ako more nek dobije koju kunu vi??e na povratu ,hehe:uzdravlje

evo da se i mene cuje

evo da se i mene cuje

Pozdrav svima ma gdje bili, evo da se osvrnem na zbivanja! Dobit cemo benificirani, ka da me briga, ionako od Hrvatske pemzije necu puno imat a ako izdrzim do 60e na brodu onda me treba drito u ludaru a ne da lunjam gradom besciljno. Nego sto mene zanima: moji roditelji (oba) su navigali, a u to vrime su imali nesto jako lipo sto se zvalo uvozna povlastica (mala i velika). E sad pitam ja vas jel bolje imat povlasticu pa da svako 4 godine navigacije moes kupit auto bez poreza a svako dvi neku tehnikaliju bez platit ???% poreza,carine i ostalih sranja, jer meni se cini da su oni nas svih lijepo zaj.....
Placamo socijalu,staz i ta sranja....... a da nedabog obolimo najebali smo platit ces i porez a lovu si donia u drzavu. Pa pobogu mi smo najunosniji drzavni izvozni proizvod posli turizma. Odakle im pravo da ista porezuju. Pa tu lovu smo donili iz inozemstva.
A ako je vec tako bilo bi bolje da su odredili pomerce samostalnim obrtnikom i da moras prikazivat godisnji obrt love pa bi se vadili pustim ulaganjima i racunima goriva i hrane a oni malo nespretniji bi ponekad platili nesto drzavi.
Mislim da smo dobro prejeb... vjerovatno nam se Miletic kurb.. sin smije iz ministarstva.
A pemzija..........nedao bog mojoj djeci i supruzi da je dozivim na brodu, jerbo ko ce takvog ludjaka trpit besposlenog

Aj bog i luđaci

183 dana

183 dana

Pozdrav ekipa,

zanima me da li ja kao asistent struje (prvi put bi i??ao na brod), ako u tekućoj (ovoj) godini imam manje od 183 dana, moram plaćati porez??

Zahvaljujem

Pozdrav svima,
evo citan ovaj nas forum i gustan, bez obzira o kojoj se temi radi, jeli placamo ili ne placamo, jeli beneficirani ili nebeneficirani.. Ovim forumom i postojanjem nase Udruge svima smo poremetili planove i pokazali da pomorci nisu ovce za lako sisanje i hrpa pripitih neznalica u cije ce se ime i za ciji racun borit nekakav uhljebnicki sindikat i seronje koje su se nakotile u njemu.. Pokazali smo da smo itekako informirani i pismeni i da znamo sta hocemo i da nas NIKO NECE ZAJEBAT! Dok god smo zajedno i razmjenjujemo nasa iskustva i jasno postavljamo nase zahtjeve - mogu nam puvat! I zato - ZIVILA UDRUGA POMORACA HRVATSKE!!! i jos jedan put kapa doli onima koji su je osnovali!!

... Ovim forumom i postojanjem nase Udruge svima smo poremetili planove i pokazali da pomorci nisu ovce za lako sisanje i hrpa pripitih neznalica u cije ce se ime i za ciji racun borit nekakav uhljebnicki sindikat i seronje koje su se nakotile u njemu...

Ovo ??to ka?že??, svako ti je slovo na mistu!

:uzdravlje

Poštovani kolege,

Najnovija saznanja iz Porezne uprave Split, a u vezi zakonske obveze prijave pomorskog dohotka od strane pomoraca prilikom godišnje prijave dohodaka...

Zdrawstvujte gospodo!

Do kraja mjeseca dužni smo ispuniti poreznu prijavu i predati je nadležnoj vlasti. Ja uz to moram (opet) otići k nadležnoj vlasti i (opet) ispravljati njihove črčkarije. Naime, evidentno je da još nisu ovladali poreznom algebrom, jer po dolasku doma zatekao sam uplatnice koje su neutemeljene, a na njima su iznosi koji nisu baš zanemarivi.., i tako.., i to!

No, neposredno tj. upravo sad (ako je moguće već noćas) trebam podsjetnik za ispunjavanje prijave. Znači, onaj tko je već ispunio i predao poreznu prijavu da mi javi:

važeći iznos pomorskog dodatka (po danu).

I ako ima još kakvih novitada vezano s tim. BTW, ovo što je spomenuo Splitski.., ja sam u početku tj. skoro dvije godine plaćao tzv. produženo mirovinsko, no odustao sam od toga. Razlog je bio - što se nije znalo tko pije a tko plaća! Po mojoj evidenciji još uvijek je isto kao prije.

Ako netko zna iznos ovog podcrtanog, neka javi, por favor!

:confused:

Last edited:
Doksam od atlanske dobio platne liste, globtik mi je poslao samo neku izjavu s kojom ću sam izjavit koliko sam zaradio u proÅ¡loj godini. Å to mi joÅ¡ treba da se sutra ne vraćam doma? Imam navigaciju od kapetanije. Å to je obrazac EPOM i DOH? gdje ću ih nabavit, na samoj poreznoj ili ?

Te obrasce kupis u Narodnim Novinama.
Takodjer, iako imas preko 183 dana navigacije, u EPOM obrazac moras upisati "pravu" cifru koju si zaradio na brodu i sve ostale podatke, odnosno ukupni iznos pomorskog dodatka (400kn na dan u medjunarodnoj plovidbi) i trosak uplacenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Iako si oslovodjen placanja poreza, ti podaci su zahtjevani radi porezne evidencije. Procitaj si Zakon. Ti, kako nisi duzan platiti porez, ne moras, osim osobnih podataka upisivati druge podatke o dohotku u DOH obrazac, a koji sluzi za obracun poreza....

Sent from my GT-I9100

Last edited:
ok, hvala :D dobro je da sam se sjetio zadnji dan to odradit :D

Hovla, crni sine, odi u Nikre, plati im koji solad, daj punomoc i onda te oni odjavljuju, prijavljuju, placaju ti doprinose i cine poreznu prijavu. To sam i ja ucinio.
Mene muka dodje kad moram ic na 24 mjesta po dva papira i onda na kraju dana i guzvanja i nervanja ti vazda fali jedan papir.. :confused:

ako to triba kome u splitu prijavljivat, odjavljivat i cinit poreznu prijavu (priko 183 dana) nek se javi. rijesicu mu ja za recimo 50 kuna permanent

ima bi dnevnicu jacu od frane

...haha ja evo planiram vec 3 godine napravit to ali nikako krenut...a valjda bi trebalo ic nekuda (samo ne znam kuda) sa matrikulom i ovjerenom navigacijom....mozda da se raspitas na poreznoj ???

Interesira me da li je neko prekinuo navegavanje i odjavio se na kapetaniji, mirovinskom i poreznoj? Kakva je procedura a ono najvaznije kako izbjeci placanje poreza za tu godinu?

savjet

savjet

Pozdrav svima
Nakon dugo godina uspio sam se ukrcati i odraditi tri mjeseca,no nisam potpisao nikakav ugovor,navigacija mi nije
upisana u matrikulu i nisam se ukrcao preko posrednika u Hrvatskoj.Dali moram platiti davanja za mirovinsko i zdravstveno?
Nažalost sva zarada mi je otiÅ¡la na dugove pa bi ovaj put preskočio plačanje.Molim za savjet i unaprid hvala.

Back