UK tax law

npk

New member
Pozdrav svim.
Imam priliku ići na survey brod. Firma iz UK-a, lokacija North Sea UK sector, baza iz Hull City, brod Panamska zastava. Sve OK osim jedne sitnice. Trebo bi plaćat UK tax.
Molio bi lijepo ako neko zna koliko bi to bilo aprox u % i dali se mo?že na kraju godine tra?žit povrat plaćenog poreza ako ne ?živim u UK-u.
Lijepa hvala unaprijed

Pozdrav svim.
Imam priliku ići na survey brod. Firma iz UK-a, lokacija North Sea UK sector, baza iz Hull City, brod Panamska zastava. Sve OK osim jedne sitnice. Trebo bi plaćat UK tax.
Molio bi lijepo ako neko zna koliko bi to bilo aprox u % i dali se mo?že na kraju godine tra?žit povrat plaćenog poreza ako ne ?živim u UK-u.
Lijepa hvala unaprijed

POzdrav

Imas o tome sve u temi pomorsko zakonodavstvo ( mislim) ako ne nadi u trazilici radi dobro i sve ti pise sta te interesira.

Pozdrav

Ja sam radio gore off shore 2001-2003 godine, I set up je bio isti kao i tebi.
UK firma, zastava bahami, UK sektor posao....i iz osobnog iskustva ti mogu reci da novac koji uplatis za porez na dohodak u UK ne mozes traziti nazad. Jedini iznos za koji mozes traziti povrat je tzv. Nacional insurance koje ces trebati placati isto. To je kao nase zdravstveno i mirovinsko koje se racuna u braketima isto kao i porez na dohodak. Ja sam dobio nazad 1200 GBP nazad od Nacional insureanca ali nikada 30% od place koje mi je skidano prije nego sam dobio ista posto sam ja bio placen iz UK-a.
Par godina sam pokusavao ali nista. Unajmio sam odvjetnika iz firme: Tax Services (North)Ltd, Mr. Callum Macdonald koji mi je bio preporucen od mojih kolega (email:callum@taxservicesnorth.co.uk) i sve sto je uspio je taj iznos od Nacional Insureanca.
Ako se dobro sjecam mislim da mi je i u startu rekao da misli da nista nece biti od toga, ali da ce probati....
Ne vjerujem da se do danas nesto promijenilo.
Ako zelis sluzbenu informaciju i koje su ti opcije slobodno kontaktiraj gore navedenu firmu...
Pozdrav

Last edited:
Give up

Give up

Puno hvala cijenene kolege. Po ovemu izgleda da je tra?žit povrat poreza u ovom slučaju gdje bi i mene plaćali iz UK-a bio uzaludan posao i gubitak vremena. Zato mi se čini bolje odbiti tu ponudu nego radit za UK poreznike.

U.K. HM Revenue

U.K. HM Revenue

Svaki pomorac bez obzira na nacionalnost koji plovi pod U.K. flag ima pravo na povrat poreza. Cak nije vazno da imas onih famoznih 183 dana, posto nisi U.K. Resident , jedino vazno da jednom u godinu dana brod uplovi u bilo koju luku van U.K. 100 % provjereno. 5 travnja je finalni dan za obracun tax-back po U.K. law. Puno nasih pomoraca naprosto nije dovoljno informirano, te ostave pare u Her Majesty tresoru i Princu Charlesu da uzgaja eko kukumare i sadi cvice u onom njegovom dvorcu u Skotskoj. Povrat porez mozes traziti do 5 godina unazad. Mozes preko neke tax agencije u U.K. ako nemas bankovni racun u U.K. Imas ih dosta specijaliziranih samo za pomorce. Skini PDF Nautilus casopis - U.K., PRONADI AGENTE.
Mozes i online preko Goverment Gateway te sam priloziti sve potrebno skenirano.
Ja radim sam svoj obracun online i u roku od 4 tjedna pare od povrata poreza su ti na racunu.
Ako je veca suma iznad 100. 000 Hrk , sluzbenica na banci te formalno pita od koga su vam poslane te pare, posto na ispisu pise HM Revenue/Customs.
Ja obicno kazem da mi je to dio godisnjeg bonusa od firme.
Jos jednom , zao mi je sta nasi pomorci nisu dovoljno informirani po ovom pitanju, pa ako mogu pomoc na bilo koji nacin postavite pitanje , pa cu sve pokusat opsirnije objasnit.

Porez

Porez

ja radim na platformi u sj. moru vexc 4 g. Uredno mi skidaju porez i sada sam konačno zatrazio povrat za te 4 g. Sve ide bez ikakvih problema, za mene ga ganja TaxUndo ltd i posto je iznos poveci, čekam vi??e od 11 tj. ali iduce g ga definitivno radim sam online preko HMRC. Jel ima tko tu sa sličnim iskustvom?

UK tax

UK tax

Po??tovani kolege,
Ja bi trebao ici sljedeci mjesec na PSV sa UK zastavom u Sj.more. Kompanija je Engleska ali ukrcaji i iskrcaji se rade u Amsterdamu/Rotterdamu. Ne garantiraju povrat poreza ali govore kako neki Hrvati kod njih nemaju problema sa povratom.
Moze li neko dati malo vise informacija iz prve ruke i postupak kako se trazi povrat placenog poreza.

Svaki pomorac bez obzira na nacionalnost koji plovi pod U.K. flag ima pravo na povrat poreza. Cak nije vazno da imas onih famoznih 183 dana, posto nisi U.K. Resident , jedino vazno da jednom u godinu dana brod uplovi u bilo koju luku van U.K. 100 % provjereno. 5 travnja je finalni dan za obracun tax-back po U.K. law. Puno nasih pomoraca naprosto nije dovoljno informirano, te ostave pare u Her Majesty tresoru i Princu Charlesu da uzgaja eko kukumare i sadi cvice u onom njegovom dvorcu u Skotskoj. Povrat porez mozes traziti do 5 godina unazad. Mozes preko neke tax agencije u U.K. ako nemas bankovni racun u U.K. Imas ih dosta specijaliziranih samo za pomorce. Skini PDF Nautilus casopis - U.K., PRONADI AGENTE.
Mozes i online preko Goverment Gateway te sam priloziti sve potrebno skenirano.
Ja radim sam svoj obracun online i u roku od 4 tjedna pare od povrata poreza su ti na racunu.
Ako je veca suma iznad 100. 000 Hrk , sluzbenica na banci te formalno pita od koga su vam poslane te pare, posto na ispisu pise HM Revenue/Customs.
Ja obicno kazem da mi je to dio godisnjeg bonusa od firme.
Jos jednom , zao mi je sta nasi pomorci nisu dovoljno informirani po ovom pitanju, pa ako mogu pomoc na bilo koji nacin postavite pitanje , pa cu sve pokusat opsirnije objasnit.

Ovo je točno tako kako si napisa i baza je u tome, kako si reka, da brod uplovi jednom godi??nje u luku van UK.
Pita sam kapa i sve mi je isto reka kao i ti ode. Jedina je razlika za UK građane da im se u 183 dana računa svako izbivanje van zemlje pa čak i kad idu na godi??nji odmor.

ja radim na platformi u sj. moru vexc 4 g. Uredno mi skidaju porez i sada sam konačno zatrazio povrat za te 4 g. Sve ide bez ikakvih problema, za mene ga ganja TaxUndo ltd i posto je iznos poveci, čekam vi??e od 11 tj. ali iduce g ga definitivno radim sam online preko HMRC. Jel ima tko tu sa sličnim iskustvom?

Po??tovani, jedno konstruktivno pitanje i da se malo rasfriska tema, je se sta uspilo naplatit od toga poreza nazad? Ja san trenutno na rigu u Sjevernom moru, UK sector i po svemu sudeci cu tribat i ja to placat. E sad, ko cistokrvni Bracanin, u dusu me boli davat lovu tamo nekin, nekin...
E sad, iman i konstruktivno pitanje broj dva, obziron da san na permanent pay, kako ce me derat, oce fino i polako samo za dane provedene u UK ili ce me od kolpa oderat i za ono sta san proveja pritakajuc vino?
Ako je odgovor pod dva tocan, molicu da mi se saopci pazljivo zbog mogucnosti infarkta :udriglavom .

Poštovani, jedno konstruktivno pitanje i da se malo rasfriska tema, je se sta uspilo naplatit od toga poreza nazad? Ja san trenutno na rigu u Sjevernom moru, UK sector i po svemu sudeci cu tribat i ja to placat. E sad, ko cistokrvni Bracanin, u dusu me boli davat lovu tamo nekin, nekin...
E sad, iman i konstruktivno pitanje broj dva, obziron da san na permanent pay, kako ce me derat, oce fino i polako samo za dane provedene u UK ili ce me od kolpa oderat i za ono sta san proveja pritakajuc vino?
Ako je odgovor pod dva tocan, molicu da mi se saopci pazljivo zbog mogucnosti infarkta :udriglavom .

Odgovoricu ti koliko ja znam a raspitivao sam se o tome,

Dakle ako placas porez u UK znaci da nemoras placati u HR zbog toga jer UK i HR imaju ugovor o medusobnom priznanju tj dvostrukom neoporezivanju gradana. STa je u jednu ruku i dobro jer u UK placas ''samo'' 21% dok za svoja primanja u RH bi placao do 45% u slucaju da ti se nesto desi i ne skupis 183 dana na brodu. DAkle to je i
dobro i lose. REcimo jos jedan primjer a to je ako radis u Norveskom sektoru radis na ugovor 2on 4 off sta je u
stvari 8 miseci godisnje off i podlezan si placanju poreza u RH sta znaci do ( citaj vecinom za primanja na rigu) 45% dok u Norveskoj placas takoder 45% ali imas i njihovu penziju i sve sta te sljeduje i to nakon ( mozda se varam ali
mislim) 5 godina rada. Tako da je to odlicno.

REcimo nije odlicno ako radis u zemlji s kojom RH nema dogovOr pa moras placati toj zemlji i uz tu zemlju jos moras
placati i RH ako ti zafali 183 dana.

Sta se tice ovog drugog odgovora on ti je sljedeci

KOliko ja znam a ponavljam raspitivao sam se jer i sam placan porez za misece doma i na brodu pa tkao mislim i da ces ti takoder placati i kad si trgao. (saopcio sam pazljivo i nadam se da nema niti traga od infarkta)

Lip pozdrav

Last edited:
Sta se tice ovog drugog odgovora on ti je sljedeci

KOliko ja znam a ponavljam raspitivao sam se jer i sam placan porez za misece doma i na brodu pa tkao mislim i da ces ti takoder placati i kad si trgao. (saopcio sam pazljivo i nadam se da nema niti traga od infarkta)

Lip pozdrav

Prvo fala na iscrpnon odgvoru, jedva san se rekupera ali nema veze, sta te ne ubije, ojaca te :D .
S druge strane, danas san nazva zenu da provjeri jeli silo sta i onda je nju zamalo kolpalo jer je prvi kikiriki sija po svemu sudeci bez da su ga oporezovali :p .
Neke neprovjerene informacije mi govore da prvih 6-7 keka Funti ne oporezuju, sta izgleda tocno za sada bar po onome sta je silo, jos nisan dobija pay slip za znat tocno. A ti isti mi govore da bi se mogli pribacit navigat priko nekih agencija jer da agencije mogu placat priko neke druge drzave a ne UK i ka da onda taj porez ne triba platit :confused: .
Jel ima ko kavih iskustava sa tin?
Ja sad cekan iducu uplatu zavidit sta ce bit od svega toga skupa.

Offshore UK waters -Tax issue

Offshore UK waters -Tax issue

Zanima me jeli iko ima iskustva sa offshorom u Engleskoj , dali se placa engleska taxa ako radis tamo i godisnje amo rec provedes nikih 190 dana u Engleskoj
Ako se i triba placat taxa englezima jeli se more placat u nas ,di ?
Dali je taxa povratna ,oli ti dali moremo dobit nazad lovu na kraju tax godine ?
Svaki odgovor mi je zlata vridan ,
Ja gren sa platformom u englesku na par godina lavura , u economy UK waters 50 milja od kraja.
Tako da me sad taxa muci jer i ovako nas guzlaju za nasu pa sad da moran placat i englezima i ne dobit povrat love je van pameti.

Svite dobar vam dan.
Posto san ja podebelo priglup sta se tice tix pravila i opcenito ikakovih tramaka sa lovom , meni ovo ni bas puno jasno sve navedeno .
Ja gren lavurat u Engleske vode sa platformom na 4 tamo 4 doma .
Sad firma oce od nas da mi platimo taxu sa time da cedu nam refundirat to nakraj godine .
Po temu svemu ispada da ja mogu dobit povrat taxe sta san je placa tokom godine iz Engleske i ubost poprilicnu sumu para od moje firme -Navedimo ga kao bonus,ha ha ha.
E sad meni nije kjaro dali cu ja primat moj cili iznos place misecne na racun i dobivat u isto vrime uplatnicu za placat taxu englezima oli ja tokan di poc i platit to .
U materinu mater i ova administracija to mi stvarno ne gre na ruku.
Ako tokan ja to sam placat nakoji nacin cu ja to placat di i kako i di poc to uplatit, ????
Molim vas da imate strpljenja pa mi vi tu cilu proceduru objasnite
Pozdrav

Zanima me jeli iko ima iskustva sa offshorom u Engleskoj , dali se placa engleska taxa ako radis tamo i godisnje amo rec provedes nikih 190 dana u Engleskoj
Ako se i triba placat taxa englezima jeli se more placat u nas ,di ?
Dali je taxa povratna ,oli ti dali moremo dobit nazad lovu na kraju tax godine ?
Svaki odgovor mi je zlata vridan ,
Ja gren sa platformom u englesku na par godina lavura , u economy UK waters 50 milja od kraja.
Tako da me sad taxa muci jer i ovako nas guzlaju za nasu pa sad da moran placat i englezima i ne dobit povrat love je van pameti.

Ako ides preko engleske agencije automatski ti se skida Tax i National insurance. National insurance ces sigurno dobiti nazad, e sada mene zanima za Tax dali se moze dobiti nazad? Naime moj brod je bio izvan Engleske u luci i ja na njemu van eng vise od 186 dana. Ako tko ima informaciju molio bi da napise, te u kojim je agencijama najbolje traziti povrat?

Svite dobar vam dan.
Posto san ja podebelo priglup sta se tice tix pravila i opcenito ikakovih tramaka sa lovom , meni ovo ni bas puno jasno sve navedeno .
Ja gren lavurat u Engleske vode sa platformom na 4 tamo 4 doma .
Sad firma oce od nas da mi platimo taxu sa time da cedu nam refundirat to nakraj godine .
Po temu svemu ispada da ja mogu dobit povrat taxe sta san je placa tokom godine iz Engleske i ubost poprilicnu sumu para od moje firme -Navedimo ga kao bonus,ha ha ha.
E sad meni nije kjaro dali cu ja primat moj cili iznos place misecne na racun i dobivat u isto vrime uplatnicu za placat taxu englezima oli ja tokan di poc i platit to .
U materinu mater i ova administracija to mi stvarno ne gre na ruku.
Ako tokan ja to sam placat nakoji nacin cu ja to placat di i kako i di poc to uplatit, ????
Molim vas da imate strpljenja pa mi vi tu cilu proceduru objasnite
Pozdrav

Dobro dosao tj postao aktivan nakon 2 godine. Nadam se da neces sad kad dobijes odgovor opet nestat na par godina dok ti opet nesto ne zatriba. Nemoj me krivo shvatit ali navigajes evo vec 16 godina i tvoje iskustvo i znanje bi moglo jako pomoc svim mladim pomorcima da zaraduju dobre pare kakve si i ti navea prije. Od 460 funti/day rate. A posli i permanent. Da se rqzumimo nisam ljubomoran na tvoju placu jer i sam iman jako dobra primanja ali mi je krivo sta tako iskusan covik s znanjem i iskustvom te mogucnosti dobrih savjeta dode ode samo kad mu nesto triba.

Odgovor na tvoje pitanje je vec razjasnjen dodetalje povise i u threadu pomorsko zakonodavstvu tako da uvatis malo vrimena i procitas.

Lip pozdrav

Dalmos imas pravo da bi dobar savjet dobro dosa svakome.kao i meni eto vidis nakon pustih godin offshora i ja se jeben sa nepoznanicama ,
A to da se nisan usteka dvi godine, posto navigajes znas kako je kad dojdes doma, ja kompjutera niti ne vidin , kad dobijem mail na mobitel onda se sitin da mi toka poc ga ustekat.
Kad san na lavuru neznan ko mi glavu nosi i di cu prije od obima lavura , tako da iskreno receno drustvene mreze chatove ne duperan jer ne da mi se ne svidjaju vec jednostavno neman vrimena ,koncentracije oli ti vec cega da sidin na chatu i , sa vrimena na vrime mi pade napamet a je moga san poc vidit sta ima novega a onda je svaki put a jebate koji mi je password ???
Sta se tice ove engleske taxe ma niman pojma sta bude bice ,ne kuzin se uboga obo temu svemu tako da iskreno necu se ni trudit vec razumit vec kad dojde na naplatu uredit cu racun i svi mirni , firmi cu poslat racun pa cedu mi to refundirat i svi veseli.
pozdrav

UK Tax?

UK Tax?

Pozdrav svima...

Ovako,imam pitanje u vezi UK taxa.Znaci ako si na njihovoj zastavi uzimaju ti oko 31% koliko ja znam od place,ali na PSV koliko cujem neki put to ne bude vraceno zbog premalo dana provedenih na moru,porat svako malo i to.E sada vrijedi li to samo za UK gradane ili za EU gradane?znam da se od 01.07 ne placa kod nas mirovinsko i to ako placas kod njih.

Hvala unaprijed na informacijama.

Pozdrav svima i mirno more...

Pitanje u vezi UK Taxa.Cujem da ako nisi UK Citizen da nema veze koliko dana napravis na moru,jedino je bitno da jednom godisnje odes u foreign port i to je to.Zna li netko nesto o ovome?

Back