Strojar na jahtama

Kovacevi

Patriota
Može li netko sa iskustvom na jahtama malo opisat život strojara recimo kapa,ili drugog.Ali iskreno ne sad ono ja sam tu pa ti nemoÅ¡ doč.Vijerovatno ste o tome pisali ali evo nemam vremena sad puste postove okričat naopako.
Svira mi santina moram bižat.

Mirno vam more

Može li netko sa iskustvom na jahtama malo opisat život strojara recimo kapa,ili drugog.Ali iskreno ne sad ono ja sam tu pa ti nemoÅ¡ doč.Vijerovatno ste o tome pisali ali evo nemam vremena sad puste postove okričat naopako.
Svira mi santina moram bižat.

Mirno vam more

Onda kad uvatis vrimena pa procitaj postove yahte i adrese pa ces tamo nesto nac..ali prvo cekaj da ti santina prestane svirat

Evo uvatija sam se čitanja samo je sve u kupusu i adrese i yahte teÅ¡ki miks.Ajde malo ču ubit vrime i valjda pronać Å¡to me zanima?

ja sam ima nekakve prilike (mozda) ici na te manje jahte ali sam iz nekih razloga odbija, pa me isto zanimalo kako sve to tamo izlgeda, mada sam cuja od jednog tipa (priko druge ruke) da se ne ubija bas od posla, ali je npr zahebano kad je gazda s ekipom na jahti - sve triba bit uglancano, stimat u dlaku itd
Tesko ces naci, ja sam trazija dosta i po internetu van foruma, ali nema bas nesto informacija sto se konkretno tice strojarnice tek tu i tamo poneka slika se nadje, ali sad koji problemi su tu prisutni, koja je shema svega toga, jos mi nije ni priblizno jasno

Evo uvatija sam se čitanja samo je sve u kupusu i adrese i yahte teÅ¡ki miks.Ajde malo ču ubit vrime i valjda pronać Å¡to me zanima?

aj pricekaj koji dan pa cemo mi to slozit sve kako treba samo javi koja te firma interesira i kako bi ti da se to slozi po abecedi,kalendarski,prvi postovi prije ili kasnije da ne bude opet zabune

Last edited:
Iskreno, ovako to izgleda na manjim jahtama, npr veličine 40 m.
Kapo makine se digne ujutro oko 8 , 8 ipo pa lagano na marendu do 9, 9 ipo, a nakon toga na fejsbuk do podne. Popodne lagano ide leći pa nakon toga opet na laptop, i niko mu niÅ¡ta ne može jer je on (veliki) "kapo", a oni su rijetki. A kako bi trebalo biti, pa ovako, on bi na tako malom brodu trebao pomoći radacati rosu na palubi ujutro, otkrivati cerade sa jacuzija i sjedala itd, te sa kožicom brisati listu sa onima na palubi. Naravno sve ovisi od čovjeka do čovjeka, pa će neko biti fer i pomoći, a drugi pak neće. Jer na takvom brodu ima malo posade, pa ako on ne želi pomoći, onda sve padne na jednoga na palubi koji se ubije od posla dok kapo "radi" u makini. A jedini poslovi su promijeniti rad generatora sa livog na desni, i promijeniti ulje svakih 1. livoga, te možda podmazati stabilizatore. Eventualno ako se neÅ¡to pokvari (većinom izgorena žarulja) onda to mora popraviti.
Za takav brod trojici na palubi (oficir, vođa i mornar) treba 2 cijela dana za oprati.
Jednostavno posao kapa makine na velikom brodu i na jahti takve veličine nije isti, i ne može biti isti, jer je kapo jedini makinista na brodu. I kapo tu nema radno vrime od 8 do 17 nego po potrebi, a mora i držati gvardije po noći na sidru ( i to na mostu, a ne u crew messu). Ovo govorim iz vlastitog iskustva. A oficir , vođa palube i mornar rade totalno isti posao, i između njihovih činova nema nikakve razlike, svi su oni mornari.

Last edited:
Kapo makine se digne ujutro oko 8 , 8 ipo pa lagano na marendu do 9, 9 ipo, a nakon toga na fejsbuk do podne. Popodne lagano ide leći pa nakon toga opet na laptop, i niko mu niÅ¡ta ne može jer je on (veliki) "kapo", a oni su rijetki. A kako bi trebalo biti, pa ovako, on bi na tako malom brodu trebao pomoći radacati rosu na palubi ujutro, otkrivati cerade sa jacuzija i sjedala itd, te sa kožicom brisati listu sa onima na palubi. Naravno sve ovisi od čovjeka do čovjeka, pa će neko biti fer i pomoći, a drugi pak neće. Jer na takvom brodu ima malo posade, pa ako on ne želi pomoći, onda sve padne na jednoga na palubi koji se ubije od posla dok kapo "radi" u makini. A jedini poslovi su promijeniti rad generatora sa livog na desni, i promijeniti ulje svakih 1. livoga, te možda podmazati stabilizatore. Eventualno ako se neÅ¡to pokvari (većinom izgorena žarulja) onda to mora popraviti.
Za takav brod trojici na palubi (oficir, vođa i mornar) treba 2 cijela dana za oprati.
Jednostavno posao kapa makine na velikom brodu i na jahti takve veličine nije isti, i ne može biti isti, jer je kapo jedini makinista na brodu. I kapo tu nema radno vrime od 8 do 17 nego po potrebi, a mora i držati gvardije po noći na sidru ( i to na mostu, a ne u crew messu). Ovo govorim iz vlastitog iskustva. A oficir , vođa palube i mornar rade totalno isti posao, i između njihovih činova nema nikakve razlike, svi su oni mornari.

Po tvom postu zakljucujem da imas nesto protiv kapa, pa te pitam jel to zavist sta kapo "lagano" bere paru a ti beres radacajuci ili je nesto 2 u pitanju?

Hvala na odgovoru

Last edited:

prvo si zavidan, a drugo nisi neki radnik, cuj 2 dana oprat brod od 40m...

Nemojte me krivo razumiti, nisam zavidan, i cijenim kape, pogotovo one koji imaju viÅ¡u, jer znam da je to puno teže nego nautika, i ne bih volio biti kapo, već hoću reći da je ovaj konkretni kapo svoj položaj iskoriÅ¡tavao, i naravno odletio doma zbog toga, jer ne može se spavati do 10 ipo ujutro kad dolazi gazda. I hoću reći da ih ima puno koje znam Å¡to pomažu prati brod, kad nemaju svog posla bitnijeg...

Back