Status pomorca i porez na dohoak

Peter.bp

Electronicus
Zanima me kako je uopće definiran status pomorca, tj. da li je to osoba koja plaća socijalno u nas kao pomorac ili osoba koja uz potrebne HR brevete i matrikulu plovi na brodu?

Dakle, ovako:

Pitanje je jako jednostavno, ovdje su iznešene dvije situacije i zanima me da li tko ima kakva iskustva:

1. Plovidba na strancu pod EU zastavom:
- Pomorac, koji plovi na brodu pod EU zastavom ne želi plaćati doprinose u RH, već prema nadležnosti (npr. Cipar). Kako registrirati plovidbu u LK bez obrasca A1?
Zbog čega se inzistira prijava na naÅ¡ HZMO za takve ljude, iako oni to možda ne žele?
Naravno, pitanje je i poreza na dohodak, taj porez se u principu plaća prema prebivaliÅ¡tu ili prema rezidentnom statusu.
- Da li se plaća u nas porez na dohodak, tj. ako u ovakvom slučaju imam 183 dana plovidbe, da li sam oslobođen od poreza kao osoba koja ima prihode kao član posade stranog broda?
- Da li se takav dohodak ne oslobađa poreza ako ne ostvarujem pomorski staž? Naime, čujem objaÅ¡njenja da mogu ostvariti benefit oslobođenja poreza na dohodak samo ako sam ostvario 183 dana plovidbe i ako sam prijavljen na HZMO kao pomorac.

2. Redovno zaposlen u RH, ali plovim kad se ukaže prilika preko drugog poslodavca uz pristanak poslodavca preko kojeg uplaćujem socijalno:
- Zdrava logika mi govori da prihodi od prvog poslodavca ne mogu biti oslobođeni od poreza na dohodak u slučaju kad ostvarim preko 183 dana plovidbe jer se dohodak i prihod oporezuju prema načinu uprihođavanja (npr: pomorac posjeduje nekretninu i iznajmljuje je).
- Zaposlen sam u privatnoj firmi, gdje nema puno posla (za divno čudo), a kad se pokaže prilika, ukrcam se na brod na par tjedana kao član posade broda bez raskida radnog odnosa (tj. obavijestim poslodavca da ću biti odsutan do daljnjeg).
- Ovdje se radi o nesamostalnom dohotku od dva različita poslodavca. Gdje samo jedan poslodavac me može prijaviti na socijalno osiguranje.

Ukratno, već par mjeseci istražujem mogućnost da budem istodobno zaposlen kod dva poslodavca. Naime, kako sam stariji od 60 godina, a poslodavac u RH je voljan da me pusti da odem na brod kad mi se ukaže prilika i usput me ne može zbog mojih godina najuriti kao viÅ¡ak, želim zadržati takav status, koji se ne protivi nikakvim zakonima u RH (i EU).
Problem je sada da prema HZMO nemam prijave A1 (čl.16 uredbe 883) jer ionako sam registriran, a LK traži A1 prilikom ovjere iskrcaja.
HZMO tvrdi da ne mogu koristiti benefite statusa pomorca (oslobođenje od porez na takav dohodak ako sam >183 dana na brodu, odbici u suprotnom) ako nisam kod njih registriran kao pomorac...
S druge strane, svi prihodi se oporezuju prema naravi tih prihoda/dohodaka. Sad čujem da se prihodi/dohoci oporezuju prema statusu (HZMO).
Zva sam okolo, poslao upit na pomorci@pomorstvo.hr (odakle nisam nikad dobija odgovor) te više ne znam koga kontaktirati...
HZMO bezobrazno odgovara da se to njih ne tiče te da ću morati platiti porez na prihode sa broda po punoj osnovi jer ne mogu ostvariti oslobođenje, niti odbitke kako su propisani za pomorce jer nisam pomorac ako sam kod njih drugačije registriran.

Ukoliko ovo ne uspijem rijeÅ¡iti, ostaje mi pronaći offshore banku, koja neće slati godiÅ¡nje izvjeÅ¡će poreznoj ili da iselim skupa sa svojom obitelji van ove nedođije...

Da stvar bude ljepÅ¡a, postoji obrazac Zahtjev za odstupanje prema članku 16.Uredbe 883, u kojem se lako upisuje takva situacija, ali HZMO ne želi prihvatiti takav dokument za priznavanje prava pomoraca.

ProÅ¡le godine sam imao samo 2 mjeseca plovidbe i da nisam imao prihode u zemlji - bankrotirao bi, tj. Hanžeković bi mi pokucao na vrata...

Da dodam, kada imam kratke ugovore (zadnji je bio na 15 dana), postaje blesavo svakih par tjedana mijenjati status iz pomorca u nezaposlen i obrnuto...

Toliko za sada, sad me čeka čitanje zakona o porezu da vidim ča tamo piÅ¡e...

Volija bih čuti ima li ljudi na forumu u sličnoj situaciji...

Last edited:
Ako otvaraÅ¡ offshore račun pazi jeli država gdje bi otvorio članica OECD-a jer mnoge će već od rujna 2017 biti u obavezi izvjeÅ¡tavati o stanju računa non rezidenata matičnoj državi a ostale od rujna 2019 zbog spječavanja pranja novca. Manevarski se prostor sve viÅ¡e sužava.

To mi je poznato...

Ružno je čuti ove u HZMO, kao da su ljuti ako radiÅ¡ kod dva poslodavca...
Žena je na telefonu zvučala kao da sam ja kriminalac.

Na kraju, dogodine mi najmlađi zavrÅ¡ava srednju Å¡kolu, a kako svi u kući tečno govorimo i engleski, računam da je najpametnije se iseliti odavde. Pri tome mislim ne samo iz Hrvatske, nego čim dalje od EU.

ma kako sam shvatia tebi je to otic za popunit budget
ici ces koji misec i mozda ovu godinu i sljedecu kasnije ko zna

nije legalno ali ne preostaje ti nista drugo

ptvori u bosni racun imaju erte ,rafisen i slicne banke

neka uplate dolaze tu

imat ces kreditnu karticu za placat od te banke kuci kako places skidat ec s racuna
naravno ne mozes sad platit cudo s njim ali za spizu i svakodnevni zivot je ok

dva put godisnje odes u grude i dignes novce
kupis bez veze neke prehrambene namirnice made in HR i doneses novce kuci
zasigurno ce vas ic dvoje troje tako da svaki moze legalno uzesti par tisuca eura
puno ljudi to radi
sad ako ces imat neku top placu 10Tak i vise tisuca usd onda ces cesce morat u bosnu ili ostanes dva tri dana u imotckom i prebacis sve te solde

mislim da je to naj jednostavnije

inace interesantno pitanje

srelec, krivo si shvatija, plovim još od 1999te godine.
Nije tu riječ o tome da plovim samo za malo popunit budžet, već mi je to glavni izvor prihoda aÅ¡ od prihoda na kraju jedva mogu namirit osnovne potrebe jedne osobe, a hranim nas četiri...

Koliko god se čini da plovim samo zato ča moram, nigdje nisam reka da ne volim brod. Prije nego sam krenuo tuć' more, bija sam aktivni jedriličar u Opatijskom klubu (doduÅ¡e, bez sportskih rezultata).

Nezgoda je da si ne mogu dozvoliti da ostanem bez prihoda, a svi mi znamo kako je u zadnje vrijeme s poslovima na moru i kako je sve teže naći ukrcaj.
Od početka krize krajem 2007. godine mi je sve teže naći pristojno plaćen posao, a deÅ¡ava se da sam često i predugo doma.

Prije nisam prijavljiva plovidbe, a niti prihode s broda. Sad sam to u obavezi, a čak ni račun u BIH mi neće pomoći jer je BIH već predala zvanični zahtjev za prijem u EU (znači da će brzo ući i u OECD)...

Sam sam proÅ¡ao kroz zakon o porezu na dohodak, pomorski zakon te kroz najnoviji pravilnik o porezu na dohodak i ne vidim načina kako me država more zajebat jer status "pomorac" nigdje ne postoji, već postoji samo dohodak članova posade broda i karakteristika tog dohodka nema veze s HZMO, tj. statusom mirovinskog osiguranja.

Do sada mi je informacija potvrđena: nemam potrebe ispunjavati bilo kakav A1 obrazac jer sam već upisan u sustav osiguranja i Cipar mi ne može ustezati ni lipe na ime socijalnog osiguranja.
I u RH postoji mogućnost nesamostalnog rada kod viÅ¡e poslodavaca, ali samo preko jednog poslodavca se plaća mirovinsko i zdrastveno.

Uglavnom, ako teta u kapetaniji inzistira na A1 obrascu za upis plovidbe, dat ću joj ovjereni obrazac od mog poslodavca u RH pa neka ga pokuÅ¡a predati na HZMO. Koliko znam (već se dva puta deÅ¡avalo), HZMO će vratiti odbijenicu jer me ne može upisati kao pomorca zbog toga ča sam već u sustavu osiguranja.
Moj poslodavac se isto tako ne boji da će njega ganjati jer nemaju na temelju čega; nemam lažno zaposlenje jer se moj rad kod njega može naći dokumentiran u projektima, koje radim za njega u slobodno vrijeme. :cool:
Najveći je problem mom poslodavcu da mu javljam kad sam na brodu na vrijeme da mi zna ustezati naknadu za prijevoz za to vrijeme, LOL.
Da stvar bude smiješnija, sam poslodavac mi je savjetova da ne dajem otkaz jer me on ne može najurit kao tehnološki višak s obzirom da imam preko 60 godina, tako da sam s te strane osiguran do penzije...

Ispada da je probitačnije raditi sve prema zakonu, jedino je problem kako to objasniti tukcima u administraciji...

Ovaj thread sam otvorija jer sam predpostavlja da nisam jedini u ovakvoj situaciji pa me zanimaju druga iskustva...

Na kraju, ne mogu mi niti oduzeti pravo na pomorski dodatak (400kn/dan kao odbitak) jer je i to vezano na plovidbu (DPOM), ne na mirovinsko.
Usput, neke zemlje u EU su već ukinule povlastice pomoraca pa je bolje da se svi pripremimo i na to, tj. trebat će se organizirati...

Zanima me kako je uopće definiran status pomorca, tj. da li je to osoba koja plaća socijalno u nas kao pomorac ili osoba koja uz potrebne HR brevete i matrikulu plovi na brodu?

Dakle, ovako:

Pitanje je jako jednostavno, ovdje su iznešene dvije situacije i zanima me da li tko ima kakva iskustva:

1. Plovidba na strancu pod EU zastavom:
- Pomorac, koji plovi na brodu pod EU zastavom ne želi plaćati doprinose u RH, već prema nadležnosti (npr. Cipar). Kako registrirati plovidbu u LK bez obrasca A1?
Zbog čega se inzistira prijava na naÅ¡ HZMO za takve ljude, iako oni to možda ne žele?

Upises plovidbu u HR matrikulu, na kapetaniju sa ugovorom i kopijom matrikule i prijaviti navigaciju.
Barem tako ja svaki put (LK Rijeka, Nizozemska zastava) mirovinsko placam u Svicarskoj.
Nitko me do sada nije pitao A1. Ako se ne varam A1 je da te drzava iz EU oslobodi placanja mirovinskog kod njih jer placas u HR.

Može biti da se nismo razumjeli u kapetaniji, tj. žena me je tražila A1, što ja ne želim dati...
Hvala na odgovoru, pomogao mi je.

Peter.bp
svaka cast na obrazlozenju i postu ,veoma interesantno..

dok bih dode do eu proci ce vrimena tako da nam je to jos uvik oaza zlu ne trebalo
ali ni crna gora nije dalekao ako bas treba

ali najlakse je platit solde doma ako je to moguce...

srelec, slažem se s tobom da bih neće tako brzo u eu, ali će puno prije u oecd pa mu dođe na isto...
I crna gora isto ulazi u eu, ili će na isti način bar u oecd...

Najsmješnije je to da nigdje nisi prekršija zakon ako imaš dva poslodavca pa nema potrebe izvodit monade.
Å toviÅ¡e, prema zakonu je moguće da ti čak i jedini poslodavac isplaćuje punu bruto plaću i da sam plaćaÅ¡ socijalni harač.

Ima li kakvih novitadi ljudi..,

Da li ima netko u kući osobu u mirovini da načelno kaže kako im oporezuju mirovine?

Ma eo, yeben'ti, jučer komentiram s rođakom ovo stanje u 'Rvackoj i tako riječ po riječ doÅ¡li do poreza - i kaže da je primio depeÅ¡u od porezne da plati 180 kuna poreza za proÅ¡lu godinu. ProÅ¡lu godinu je radio jedan mjesec i 10 dana i za to ukupno primio manje od 4000 kuna. Onda je iÅ¡ao u mirovinu i iznosi mu 2700 kuna mjesečno. Inače je profesionalni vozač bio, i pred kraj radne karijere bio je desetak godina instruktor po auto Å¡kolama. Ukupni efektivni radni staž mu je 45 godina i dva mjeseca.

Od ostalih transakcija kaže da je imao neku oročenu siću na banci - ali kada je digao rekli su mu u banci da je već plaćen neki porez na dobit u visini 12% - ne znam točno kako to ide - a radilo se o nekoj skromnoj sumi od oko 20 tisuća eura od prodaje kuće.

I došla uplatnica od 180 kuna koja - glasi - kao porez na dohodak za prošlu godinu?!

Ovo zbilja nema ni u Avrici!

:kafa

Last edited:
Nema nista,osim sto porezna rijesenja za 2016god jos nisu dosla sto je malo sumnjivo jer su dolazila najkasnije u 3mjesecu barem meni

Ja sam od 22.6.2016. na Malta zastavi i slali su mi iz agencije ona izuzeca i one A1 stvari i meni jos nista od tad nije doslo za platiti.Sad kad udre odjenom sve za cilu godinu.

Nema nista,osim sto porezna rijesenja za 2016god jos nisu dosla sto je malo sumnjivo jer su dolazila najkasnije u 3mjesecu barem meni

A ne znam Sax.., ja sam odyebo tamnicu naroda - Å¡to se tiče poreza. Premda me joÅ¡ mogu upecati na račun manjka dana.., ali uspjeti neće - dok je HDZ-jski Å¡ljam i oloÅ¡ na sceni. Talog taloga! JoÅ¡ čekam zdravstvenu iskaznicu talijansku - a onda ću viđeti Å¡to dalje. Možda nađem kakvu kućicu gore u pograničnom dijelu - Ronchi Legionari i tako..,

jer da bi se stabilizirao negdje moraÅ¡ imati đe leć i oprat moÅ¡nje - quindi "la casa"

cioè - sostantivo femminile, singolare.

:confused:

Ja sam od 22.6.2016. na Malta zastavi i slali su mi iz agencije ona izuzeca i one A1 stvari i meni jos nista od tad nije doslo za platiti.Sad kad udre odjenom sve za cilu godinu.

Meni ovaj rođak reče da je primio prije nekoliko dana - ali on nije pomorac. Poslali mu uplatnicu da mora platiti joÅ¡ 180 kuna, a imao je ukupni prihod manje od 35 tisuća kuna.., misec i pol dana plaća i ostalo penzije od 2700 kuna mjesečno. A liječnički za produžiti vozačku dozvolu mora platiti preko 800 kuna. Živi izvan grada - i sad nemože legalno niti da se odveze kruh kupiti. To je tamnica.., i to tamnica naroda!

Ja iz Italije dobijem onaj "CUD" obično početkom četvrtog mjeseca i to na e-mail mi ga poÅ¡alju. Nikada ne kasni, uvijek primim +/- manje od sedmice dana!

:uzdravlje

Last edited:
a koga imas pitat,bivsi radiotelegrafist

A yeb'ga Orle - ne valja ti ovako govoriti!

Slažem se s onim Å¡to ste uputili muktožderu, ali - ne odobravam vam ono Å¡to ste ob-narodili između redaka! ZnaÅ¡ da ja čitam svakoga između redaka, i ne samo između redaka.., nego i između riječi. Eda mi ne bi Å¡togod promaklo u rečenom, inspekcijski i analitički tražim značenje koriÅ¡tenih termina, čak i interpunkciju analiziram i smisao tražim - i ne promiče mi nikada ono Å¡to autor hoće reći.

Dunque, nismo postigli suglasje - a suglasju treba težiti.

Al' nema veze ipak :uzdravlje

:D

Last edited:
A yeb'ga Orle - ne valja ti ovako govoriti!

Slažem se s onim Å¡to ste uputili muktožderu, ali - ne odobravam vam ono Å¡to ste ob-narodili između redaka! ZnaÅ¡ da ja čitam svakoga između redaka, i ne samo između redaka.., nego i između riječi. Eda mi ne bi Å¡togod promaklo u rečenom, inspekcijski i analitički tražim značenje koriÅ¡tenih termina, čak i interpunkciju analiziram i smisao tražim - i ne promiče mi nikada ono Å¡to autor hoće reći.

Dunque, nismo postigli suglasje - a suglasju treba težiti.

Al' nema veze ipak :uzdravlje

treba gledati ukupno napisano a ne izvlaciti sto kome odgovara

Orle, yeboga'ti.., naravno da treba gledati cjelinu - al' yebeÅ¡ takvo čitanje cjeline, ako preskačeÅ¡ između redaka i između riječi..,

i ako nisi bacio oko na interpunkciju!

Nu, Orle.., sićaÅ¡ li se kućo stara - kad sam ja onomad iz Janjeva stig'o i prodav'o bižuteriju ođe.

A vi i Propuv me 'vatali i multu udarali kontra mene?!

Al' dobro, nećemo sad o tome - Å¡ta je bilo, bilo je!

Back