• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Rad na platformama - dilema oko doprinosa

dragiša

New member
Pozdrav ljudi,

evo traži se posao naveliko pa su sad na tapetu i platforme.

Zanima me da li državljani RH koji rade na platformama ulaze u registar pomoraca,tj.da li moraju paziti na famozna 183 dana,te da li su obvezni si plaćati doprinose ukoliko to sama kompanija ne radi?

Postavljam to pitanje iz razloga jer sam dobio informaciju da uopće nije potrebna matrikula za ukrcaj na platformu,već da kompanije traže samo pasoÅ¡ i ovlaÅ¡tenja.

Unaprijed velika hvala na odgovorima.

dragiša;137721 said:
Pozdrav ljudi,

evo traži se posao naveliko pa su sad na tapetu i platforme.

Zanima me da li državljani RH koji rade na platformama ulaze u registar pomoraca,tj.da li moraju paziti na famozna 183 dana,te da li su obvezni si plaćati doprinose ukoliko to sama kompanija ne radi?

Postavljam to pitanje iz razloga jer sam dobio informaciju da uopće nije potrebna matrikula za ukrcaj na platformu,već da kompanije traže samo pasoš i ovlaštenja.

Unaprijed velika hvala na odgovorima.

Postovanje Dragisa

Drzavljani RH koji rade na platformama ulaze u registar pomoraca i duzni su paziti na 183 dana da nebi morali platiti porez na prihod u kalendarskoj godini, a doprinose su duzni placati kao i svaki drugi pomorac.

Informacija da ti netriba matrikula je tocna ali triba znati da ti za rad na platformi tribaju breveti koji se produzuju svakih 5 godina, da bi produzio brevete svakih 5 godina triba imati u 5 godina najmanje prijavljenu godinu navigacije. Ako nemas prijavljenu godinu navigacije nemozes produzit brevet te na taj nacin nemozes raditi na platformi nakon isteka breveta.

Nadam se da sam ti pojasnio :uzdravlje

Postovanje Dragisa

Drzavljani RH koji rade na platformama ulaze u registar pomoraca i duzni su paziti na 183 dana da nebi morali platiti porez na prihod u kalendarskoj godini, a doprinose su duzni placati kao i svaki drugi pomorac.

Informacija da ti netriba matrikula je tocna ali triba znati da ti za rad na platformi tribaju breveti koji se produzuju svakih 5 godina, da bi produzio brevete svakih 5 godina triba imati u 5 godina najmanje prijavljenu godinu navigacije. Ako nemas prijavljenu godinu navigacije nemozes produzit brevet te na taj nacin nemozes raditi na platformi nakon isteka breveta.

Dalmos

dali mozes imat matrikulu od zastave na kojoj je brod?
dali mozes imat modu papire za strojara pa s njima mozes bit maintenance supervisor il icak c/e na odredenim jedinicama
koje cro brevete trebaju razni mehanicari,razlicite struje ,et i na kraju maintenence supervisor?
koje cro brevete treba barba na anchor rig ili je modu licenca dovoljna
dali postoje platforme bez strojara casnika,vec samo razliciti mechanic

Postovanje Dragisa

Selec,

Znas li sto je s onima koji rade na land-rigovima, raznoraznim onshore i offshore projektima i power stationima po Africi, Aziji....dali se oni moraju prijavljivati i kome?

Postovanje Dragisa

Slažem se sa svime navedenim,

no meni,ako i upadnem na platformu i to naravno u najnižem ranku rostabauta ne treba niti jedan od breveta koji su vezani za tih 5 godina navigacije,već me se traži jedino BOSIET kojeg ionako moram refreshati svake 4 godine bez obzira na navigaciju.
Za promaknuće je također ista priča; za banksmana,crane operatora itd. nitko te niÅ¡ta ne pita osim cash&carry prilikom polaganja breveta.

Razlog zaÅ¡to sam postavio ovo pitanje je taj Å¡to sam kopao po stranicama MMPI-a jedno 2 ure i nigdje se decidirano ne spominje rad na platformama već se sve vrti oko pojma "Pomorac na brodu",te obzirom da su po "dobrom" starom običaju naÅ¡i zakoni oaza za pravno potkovane i za lov u mutnome.
Uglavnom,moj zaključak je da je ta sfera rada na platformama joÅ¡ uvijek "Čardak ni na nebu ni na zemlji" te da država prepuÅ¡ta na savjest i joÅ¡ bitnije pravno neznanje poÅ¡tenim građanima koji rade na platformama da li će plaćati porez i doprinose.

Pozdrav

Dalmos

dali mozes imat matrikulu od zastave na kojoj je brod?
dali mozes imat modu papire za strojara pa s njima mozes bit maintenance supervisor il icak c/e na odredenim jedinicama
koje cro brevete trebaju razni mehanicari,razlicite struje ,et i na kraju maintenence supervisor?
koje cro brevete treba barba na anchor rig ili je modu licenca dovoljna
dali postoje platforme bez strojara casnika,vec samo razliciti mechanic

Srelec

JA sam napisao coviku odgovor ono kako je po zakonu i kako ja kao covik koji sam radio na ''platformi'' semi sub-u sam morao da se ponasam u skladu sa zakonom. JA nisam nigdi tvrdio 100% da se nemoze ili da nepostoji rupa u zakonu, ali ja sam tip koji voli prvo platiti drzavi sta trazi a onda razmisljati sta cu sa ostalim novcem koji (ako je ista) ostao. Stoga ja sam samo naveo ono sta mislim da je legalno a naravno da se moze puno toga ali ja nisam pobornik takvog nacina rada.

Ako ti znas odgovore na pitanja (a iskreno mislim da znas jer si dugio u ovom poslu) daj napisi onda coviku i nama drugima da i mi znamo ako se moze kako se moze.

Lip pozdrav kolega :uzdravlje

dragiša;137737 said:
Uglavnom,moj zaključak je da je ta sfera rada na platformama još uvijek "Čardak ni na nebu ni na zemlji"
Pozdrav

Dragisa s ovim djelom mislim da si u pravu totalno. Jer koliko ja znam u nas nema bas puno (nekazem da nema uopce) posade za drill crew ili recimo subsea crew. Ako ima mislim da je jako jako mali broj pogotovo za subsea. Stoga nasi koji kroje zakone u Ministarstvu i nemogu bolje skrojiti kad neznaju uopce koje pozicije imaju na rigu

pozz

Last edited:
Postoji jos jedna stvar, ukoliko se ne prijavljujes na kapetaniju onda nema evidencije
od 183 dana kojom izbjegajes placanje poreza.
Ja mislim da mozes koju godinu proc liso ali kad tad bi ti se moga neko javit iz porezne.

Da mi je samo znati hoce li taj sveti OIB utjecat sta na sve ove nase gastarbeitere sta rade po susjednim drzavama, a neuplacuju centa u nas proracun!

@Dragisa -Ako ti breveti netribaju, netribas se prijavljivat! Sve je stvar osobnog rizika i kako dokazat odakle ti novac ako ti se desi da te vlasti upitaju, ali i to se moze rijesiti drzanjem novca preko granice ili se mozda prikazati kao profesionalac u Texas Hold`em-u. ;)

:uzdravlje

Last edited:
Da mi je samo znati hoce li taj sveti OIB utjecat sta na sve ove nase gastarbeitere sta rade po susjednim drzavama, a neuplacuju centa u nas proracun!

@Dragisa -Ako ti breveti netribaju, netribas se prijavljivat! Sve je stvar osobnog rizika i kako dokazat odakle ti novac ako ti se desi da te vlasti upitaju, ali i to se moze rijesiti drzanjem novca preko granice ili se mozda prikazati kao profesionalac u Texas Hold`em-u. ;)

:uzdravlje

pa dobro electrician sta ti uplacujes od poreza?.
ovi gastabajteri po susjednim drzavama(mislim na zapadne zemlje cije drustvo ubrzo postajemo) uplacuju porez za razliku od tebe, koji si osloboden poreza

Dalmos

prvo pozdav i respekt za ucinjen posal
nije bilo pametovanje s moje strane vec cisto nacin pisanja
svi su upravu i nisu upravu
odgovor ovisi
ovisno di radis (ovisi koja karta/breveti ti tribaju) svako podrucije svita druga politika
na kojoj firmi radis i jeli propulzija, anchor (onda mozes do MODU licence)
dali placas porez u drzavi di radis (onda nebi treba placat doma porez jer kuvar u njemackoj ne placa porez ponovo doma)
pa tu je caka dali te drzave imaju ugovor o dvostrukom oporezivanju
etc
ali to se sve tako brzo minja da nije za virovat sve vise i vise karte se izmislja
zadnja je rad na visini
pa najnovije da svako ko je u dodiru sa mux sistemom ce morat na trening
ma nema kraja ako se pocne pisat i govorit

ako ti ne triba ovjera navigacije uvik mozes se ne prijavit
ali sutra uvik neko moze pokucat na vrata

problem je sta na poreznoj nemas koga generalno sta pitat i nemaju ni sami ideju sta i kako za sad

Last edited:
Krenimo ovako...ako radis na rigu (recimo da je self propelled) hvatanje famoznih 183 dana prijavom luckoj kapetaniji ovisi o tome na kojoj si poziciji...tako npr. pozicija subsea engineera koju Dalmos spominje ne postoji po HR zakonu da bi se mogla upisati u matrikulu (recimo da je ta osoba posjeduje) te se na temelju toga niti ne moze prijavljivati luckoj kapetaniji prilikom ukrcaja ili iskrcaja.Decki koji imaju Marine Engineering background i koji su prije radili kao oficiri stroja ili slicno tome, ako su pametni i ako imaju mastera koji ce im izaci u susret pisu u matrikulu da rade recimo kao 1. makine i na temelju toga izbjegavanju placanje poreza hvatajuci famoznih 183 dana.

Ako ti firma placa porez u zemlji u kojoj radis i ako nemas 183 dana placanje poreza u RH ovisit ce o tome da li RH ima potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (metoda izuzimanja ili metoda odbijanja) ili ne.Eto uzmimo za primjer Brazil i recimo da kompanija tamo placa porez u slucaju da nemas 183 dana uredno ce te oporezovat po punoj poreznoj stopi u RH.

http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF Datoteke/Brošure/DvostukoOporezivanje_2011.pdf

Problem koji se kod nas javlja je taj da vecina sluzbenika tumaci zakon kako njemu pase u svim drzavnim sluzbama pa tako i u poreznoj upravi.Jednom prlikom sam cuo da iako recimo radis na Svicarskoj kompaniji i iako kompanija recimo placa porez u Svicarskoj, a radis na bodu Panamske zastave moras platiti porez jer brod nije Svicarske zastave sto je totalni apsurd.

Definitvno bi preporucio svima koji su u mogucnosti da se prijavljuju i da sakupljanjem 183 dana budu oslobodjeni placanja poreza jer je pitanje dana kad ce poreznici pokucati na vrata te pitati porijeklo imovine.Znam ljude koji rade u O&G businessu te se ne prijavljuju, cak vode kao nezaposleni u RH i primaju sve beneficije ukljucujuci djeciji doplatak i slicno.Neki od njih inace meni dragi ljudi bi na taj nacin razmisljanja mogli vrlo brzo najebat.

Last edited:
Svaka čast ljudi na odgovorima,

no tema je malo skrenula iz pravog smjera.
Dakle mene interesira , ako se ukrcam na platformu(npr.North Sea) kao Å¡ljaker npr.roughneck , pod koju poreznu kategoriju spadam(ako uopće spadam);pomorca ili RH državljanina koji radi u inozemstvu?

Dakle mene interesira , ako se ukrcam na platformu(npr.North Sea) kao Å¡ljaker npr.roughneck , pod koju poreznu kategoriju spadam(ako uopće spadam);pomorca ili RH državljanina koji radi u inozemstvu?

Moje misljenje je pomoraca i porezna stopa ti ovisi o velicini godisnjeg prihoda.

pa dobro electrician sta ti uplacujes od poreza?.
ovi gastabajteri po susjednim drzavama(mislim na zapadne zemlje cije drustvo ubrzo postajemo) uplacuju porez za razliku od tebe, koji si osloboden poreza

:confused:
Nisam spomenuo nikakav porez, nego placanje doprinosa u nas proracun, a ako placas onda i znas o cemu se radi (iako do danas neke stavke koje placamo dok smo na brodu monogima nisu jasne, ukljucujuci i mene) .
A sto se tice gastabajtera mislio sam na one koji rade na crno! ;)
Sto se tice poreza Shark je dobro prenio: "Ako ti firma placa porez u zemlji u kojoj radis i ako nemas 183 dana placanje poreza u RH ovisit ce o tome da li RH ima potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (metoda izuzimanja ili metoda odbijanja) ili ne.''

:confused:
Nisam spomenuo nikakav porez, nego placanje doprinosa u nas proracun, a ako placas onda i znas o cemu se radi (iako do danas neke stavke koje placamo dok smo na brodu monogima nisu jasne, ukljucujuci i mene) .
A sto se tice gastabajtera mislio sam na one koji rade na crno! ;)
Sto se tice poreza Shark je dobro prenio: "Ako ti firma placa porez u zemlji u kojoj radis i ako nemas 183 dana placanje poreza u RH ovisit ce o tome da li RH ima potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (metoda izuzimanja ili metoda odbijanja) ili ne.''

stari

nema bas vani svita koji rade na crno ,pricam o poslu vezano uz more
(uzmimo da su neki relativno veci poslovi u pitanju)
svi koji rade vani placaju porez ili firme to rade za njih
a kuvar u njemacoj je prijavljen i znaju tacno na kojem zubu mu je plomba
kod nas to crno jos se progura

primjer
neki ljudi placaju 5% FDT foreign tax deduction
pa 22% poreza u zemlji di rade(cro nema ugovor)
niti mos doma platit i donit doli pa da te oslobode tih 22% a to je lova solidnog auta

pa placaju mirovinsku stednju
pa imaju placeno bupa gold zdrastveno

i sad opet triba platit doma,sta???

zdrastveno koje imaju
mirovinsko koje placaju
porez koji ispadne 22% pa onda jos 5%

Prema iskustvima ex Crosco ljudi nespadas pod kategoriju pomorca, to je sigurno!
Ali isto tako nitko nezna pod koju kategoriju spadas tako da je to jos uvijek u nas tako popularna i sveprisutna "siva zona".
Ako te porezna uhvati za vrat nemas problema ukoliko si prethodne godine bio izvan RH vise od 183 dana.
Ukoliko si bio odsutan manje od navedenog tada si duzan podnijeti poreznu prijavu te platiti porez ukoliko si radio u drzavi s kojom HR nema potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

List zemalja s kojima RH ima potpisan ugovor:
Dvostruko oporezivanje

doprinosi

doprinosi

Prema iskustvima ex Crosco ljudi nespadas pod kategoriju pomorca, to je sigurno!
Ali isto tako nitko nezna pod koju kategoriju spadas tako da je to jos uvijek u nas tako popularna i sveprisutna "siva zona".
Ako te porezna uhvati za vrat nemas problema ukoliko si prethodne godine bio izvan RH vise od 183 dana.
Ukoliko si bio odsutan manje od navedenog tada si duzan podnijeti poreznu prijavu te platiti porez ukoliko si radio u drzavi s kojom HR nema potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

List zemalja s kojima RH ima potpisan ugovor:
Dvostruko oporezivanje

Za doprinose imaÅ¡ 8 kategorija i uključeni su radnici na rig: npr kat 3 --> zapovjednik nepomičnog odobalnog objekta; kat 5 --> alatničar, dizaličar, buÅ¡ač, ronilac, bravar, cjevar, varioc; kat 6 --> tehničko osoblje, kat 8 --> pomoćno tehničko osoblje... samo se moraÅ¡ imati Pomorsku knjižicu

NIje mi jasno zasto je pomorska knjizica potrebna radnicima na land rig-u u npr. srcu Iraqa, ili za plinska postrojenja u pustinji Alzira, ili rafinerije u S. Arabiji?

Back