Prosvjedni skup

1. Od sutra, napravio
2.N/A
3.Sla?žem se - direktno u kompaniju, bez posrednika
4.Nikad nisam radio.
Postotak plaće (ma da ne bi ?!?) nekom tko se li?že s Magazinovićem i sličnima, ni u ludilu

Zivija kolega....

Svatko od nas pridonosi svemu onome za sto se borimo na ovaj ili onaj nacin ali ja mislim da je svima jasno da to sto vi predlazete i podrzajete granici sa znastvenom fantastikom jer svi bi mi volili da se mozemo ukrcati na brod direktno ali moramo toga biti svjesni da dok bude nas bit ce i pomorskih agenata i njihovi agencija.Mozda ovo nije prava tema za ovaj thread jer je ovdje bitno da se fokusiramo na Prosvjedni skup ali sto se tice svih tih "lizaca" kako ste ih vi nazvali, pa ja mislim da po tome pitanju nismo nikad bili u povoljnijem polozaju jer zadnjih godina se nasa uloga u odnosu posrednik-pomorac JAKO promjenila u nasu korist i prosla su vremen kad se njih potezalo za rukav jer danas neki drugi vjetrovi pusu....mada i u tome svemu ima raznih "storija" plasiranih iz raznih izvora i s razlicitih strana.

Ja se nadam da ce se nesto promjeniti i triba probat, ali realno cisto sumnjam da ce se dan nakon prosvjeda uopce raspravljat o ovome, osim u kaficima. Za promjene o nasem statusu i poreznoj reformi mislim da su nam potrebne puno radikalnije mjere a ne samo lancuni i zvizdaljke. Slozija bi se Nigerom vezano za minjanje banaka i to bi svi tribali napravit to ih stvarno najvise boli a posebno sad kad je ova situacija i budemo li slozni ja vas uvjeravam da ce to prouzrokovat puno puno problema klaunima na Markovom trgu. Ako se radnici jedne domace firme odluce na ovakav cin nece nista znatno promjeniti ali ako nas recimo 10000 to ucini sa kupovnom moci znatno vecom od njihove, ja virujen da ce negdi puknit. Kad su americki stivadori prosvjedovali prije jedno 5 god. blokirali su promet trgovackih brodova na cilon west coastu. Amerika je gubila nekih miliardu usd dnevno a kasnije i vise, a nakon 14 dana strajka i prosvjeda su im ustupili prava za koja su se boril. A da su se skupili u Long beachui zvizdukali i jebali mamu Schwarzeneggeru ili Bushu dobili bi po jedan donat i coca colu i isli bi ca. Za bilo koji prosvjed triba postojat glava i rep. Mislin da gosp. Brazzoduro nije nikakav krivac za sve ovo vec nasa drzava koja sustavno zanemaruje nas status i pomalo uzima prst po prst, a sad su do lakta vec dosli.

Ja se nadam da ce se nesto promjeniti i triba probat, ali realno cisto sumnjam da ce se dan nakon prosvjeda uopce raspravljat o ovome, osim u kaficima. Za promjene o nasem statusu i poreznoj reformi mislim da su nam potrebne puno radikalnije mjere a ne samo lancuni i zvizdaljke. Slozija bi se Nigerom vezano za minjanje banaka i to bi svi tribali napravit to ih stvarno najvise boli a posebno sad kad je ova situacija i budemo li slozni ja vas uvjeravam da ce to prouzrokovat puno puno problema klaunima na Markovom trgu. Ako se radnici jedne domace firme odluce na ovakav cin nece nista znatno promjeniti ali ako nas recimo 10000 to ucini sa kupovnom moci znatno vecom od njihove, ja virujen da ce negdi puknit. Kad su americki stivadori prosvjedovali prije jedno 5 god. blokirali su promet trgovackih brodova na cilon west coastu. Amerika je gubila nekih miliardu usd dnevno a kasnije i vise, a nakon 14 dana strajka i prosvjeda su im ustupili prava za koja su se boril. A da su se skupili u Long beachui zvizdukali i jebali mamu Schwarzeneggeru ili Bushu dobili bi po jedan donat i coca colu i isli bi ca. Za bilo koji prosvjed triba postojat glava i rep. Mislin da gosp. Brazzoduro nije nikakav krivac za sve ovo vec nasa drzava koja sustavno zanemaruje nas status i pomalo uzima prst po prst, a sad su do lakta vec dosli.

To u vezi banaka smo se svi slozili i tu nema nikakvih nesporazuma jer je poruka jasna LOVU VAN!! Oko prosvjeda jos uvijek raspravljamo i dobro je sto raspravljamo jer to je znak da mislimo o tome.Mislim da nas prosvjed kojega cemo organizirati nosu jednu bitnu razliku od svih do sada odrzanih prosvjeda u nas a to je da se ovdje radi o ljudima koji u vecini ne radu u Hrvatskoj!!! Zasto to napominjem? pa bas zato da bi ukazao da ovdje radi o specificnom prosvjedu jer nije klasicne prirode kada se radnici bore za svoja prava kontra uprave/drzave jer mi za razliku od njih imamo puno vise "manevarskog prostora" da se izborimo za ono sto trazima jer indirektno u svojem poslu i ne ovisimo o toj drzavi, dapace mogu nam biti itekako zahvalni za sve ucinjeno!!Mislim da na tome trebamo zasnivati nase nezadovoljstvo i prosvjed jer sigurno imamo dosta jokera koje mozemo iskoristiti da bi poboljsali svoj status i poanta je da ta drzava shvati da MI IMAMO REZERVNA RJESENJA I SOLUCIJE ZA RJESITI NASE PROBLEME ali da kao LOJALNI GRADANI OVE DRZAVE TRAZIMO VISE RAZUMJEVANJA OKO CJELOKUPNOG NASEG STATUSA!!! Mi ne trazimo da ne placamo porez ali po razumnoj stopi i po razumnom obracunu provedenih dana izvan zemlje. Oni moraju biti svjesni da mi hocemo za pregovaracki stol,da hocemo placati porez,da hocemo svi skupa sagledati REFORMU POMORSTVA!!! Ima u nas dovoljno strucnih ljudi pa cemo napraviti i strucnu ekspertizu svih problema ali AJMO SKUPA SJESTI ZA STOL I VIDJETI KAKO NACI RJESENJE NA OBOSTRANU KORIST. Mi prosvjedom skrecemo pozornost na sebe i na Udrugu te smo spremni za dijaloge a ako oni nisu i ignoriraju nas onda cemo potraziti alternativna rjesenja za nase probleme......pa ce tako za koji mjesec na ovome forumu pisati thread tipa:
"Offshore racuni i porez" a u postu ce nas "Mate" dojaviti da je upravo Obala Bjelokosti usvojila zakon da offshore firmu mozete otvoriti za 500$ i da ce vam ta zemlja na kraju godine izdati papir da ste platili porez a kod nas cete moci voziti i auto na njihove tablice itd. NEMAMO SE MI STA BOJATI PROSVJEDA I NJEGOVOG USPJEHA,NEGO SE NETKO DRUGI TREBA BOJATI HOCE LI BAS OD POMORAC UBIRATI HARAC!!!!!!!

ljudi ja se slazen sa svime sta ste rekli imamo rjesenja za sve ali moramo udrit njima u zicu a vi dobro znate sta je to pa sad su izbori to je njihova boljka sad se tucu svi u prsa mi cemo ovo mi cemo ono daj mo im razlog da jedanput stvarno razmisle dali nas pomorce oce zaj..... s porezon ili ce nas pocet slusat sta mi trazimo ipak mi smo ti koji donosu u hrvatsku cisti novac i to ako se nevaram oko 650mil dol. godisnje pa kad taj novac povucemo ili ce nas pustit na miru ili cemo uzvratit jace e i jos nesto moj pradid je bija mornar franje josipa pa nije placa porez ka i dide kod tita a necu ni ja kod ovih

Moje mišljenje je da je prosvjed obavezan, jer škoditi nemože sigurno, a ima velike šanse da pomogne, pogotovo ako govorimo o masovnom prosvjedu. A što se tiče ovo kako u Americi riješavaju stvari, a joooooj di smo mi od Amerike, a i situacija nam je podosta drugačija, tako da taj primjer koji ste naveli Fox teško da sada možemo baš slijediti. Njima se je u toj situaciji baš poklopilo eto u tom slučaju da mogu tako reagirati i da im uspije, ali inače Amerikanci čak od svih najviše prosvjeduju. Neki puta možda uspije, neki puta ne, ali mi osim (novac van...) jedino šta nam preostaje za sada je prosvjed, a onda nakon toga treba vidjeti di smo. Eto, to je moje mišljenje, da nam prosvjed naškditi sigurno nemože, i da je jedino trenutno moguće riješenje.

Moja je poanta nadam se bila jasna. Nebi volija da se dogodi ona stara: -tresla se brda, rodija se mis. Tribalo bi uc malo radikalnije i jace u to da se ne dogodi dnevnik 1.7.
Dragi gledatelji gledate dnevnik! trala trala trala
Danas u 9.00 u Splitu odrzan je prosvjedni skup pomoraca iz cijele Hrvatske koji su ne zadovoljni novim poreznim reformama. Oni se ne slazu sa bla bla bla, i oni bi tili bla bla bla.
A onda nam se ocitao i presjednik vlade Ivo Sanader: Mislim da smo mi jedna demokratska zemlja u kojoj svi imaju za pravo da javno izjave ne slaganje sa zakonima i mi to imamo na umu. U narednih nekoliko mjeseci mi cemo dati sve od sebe da bla bla.
A sada vjesti sa bliskog istoka: lijevo krilo hamasa preuzelo je odgovornost....
Koliko ce se nas drugi put skupit??

Moje mi??ljenje je da je prosvjed obavezan, jer ??koditi nemo?že sigurno, a ima velike ??anse da pomogne, pogotovo ako govorimo o masovnom prosvjedu. A ??to se tiče ovo kako u Americi rije??avaju stvari, a joooooj di smo mi od Amerike, a i situacija nam je podosta drugačija, tako da taj primjer koji ste naveli Fox te??ko da sada mo?žemo ba?? slijediti. Njima se je u toj situaciji ba?? poklopilo eto u tom slučaju da mogu tako reagirati i da im uspije, ali inače Amerikanci čak od svih najvi??e prosvjeduju. Neki puta mo?žda uspije, neki puta ne, ali mi osim (novac van...) jedino ??ta nam preostaje za sada je prosvjed, a onda nakon toga treba vidjeti di smo. Eto, to je moje mi??ljenje, da nam prosvjed na??kditi sigurno nemo?že, i da je jedino trenutno moguće rije??enje.

Ja sam za prosvjed ma kakav ishod bija a nadam se najboljem ka i svi koji tipkaju odi.

To je samo moje mišljenje Fox, nemora značiti da sam u pravu, ja priznajem da je i onakav rasplet događaja moguć kakav ste naveli gore u smislu dnevnika, je se nadam da neće biti tako, ali da je moguće, moguće je i to. Ali evo šta mi nije jasno, koja bi to radikalnija mjera trenuno bila osim prosvjeda ( i naravno lova van ), šta još to možemo a nismo pokušali, tj.šta bi to bilo radikalnije trenutno? Neznam dali ste čitali moj prvi post, u temi Porezi, stvarno neznam šta se je još moglo pokušati osim toga? Još jednom napominjem, nemojte me krivo shvatiti, i gornja solucija raspleta je moguća i svi i toga moramo biti svijesni, i to je isto dobro napisano. Ali nažalost ako tako bude, neznam šta poslije još ostaje kao opcija.

Moja je poanta nadam se bila jasna. Nebi volija da se dogodi ona stara: -tresla se brda, rodija se mis. Tribalo bi uc malo radikalnije i jace u to da se ne dogodi dnevnik 1.7.
Dragi gledatelji gledate dnevnik! trala trala trala
Danas u 9.00 u Splitu odrzan je prosvjedni skup pomoraca iz cijele Hrvatske koji su ne zadovoljni novim poreznim reformama. Oni se ne slazu sa bla bla bla, i oni bi tili bla bla bla.
A onda nam se ocitao i presjednik vlade Ivo Sanader: Mislim da smo mi jedna demokratska zemlja u kojoj svi imaju za pravo da javno izjave ne slaganje sa zakonima i mi to imamo na umu. U narednih nekoliko mjeseci mi cemo dati sve od sebe da bla bla.
A sada vjesti sa bliskog istoka: lijevo krilo hamasa preuzelo je odgovornost....
Koliko ce se nas drugi put skupit??

Postovani kolega.....
Ovo sve sto si ti naveo da ce se desiti u Dnevniku 01.07 ja bih odmah potpisao i smatrao bih da je skup vise nego uspio!!!!! Mozda nekome to zvuci kao neuspjeh ali za mene to bi bio prvorazedni uspjeh!!! Pa nemozemo mi ocekivati da ce se nas premijer Sanader javiti sa izjavom "mi sutra odmah sazivamo izvanrednu sjednicu Vlade gdje uopce necemo razmatrati zahtjeve Pomoraca nego cemo ih jednoglasno prihvatiti" da mi tu minutazu dobijemo u Dnevniku, sutra smo udarna vijest u svim dnevnim novinama.Sto se tice radikalnih poteza tu treba biti jako oprezan jer sam prosvjed po sebi je prilicno radikalan a za jos biti radikalniji od toga ostaje jedino upotreba sile jer neznam sto drugo moze biti radikalnije?! Samo se mi skupimo u sto vecem broju i onda nema straha za bilo kakvi neuspjeh a sto se tice "radikalizma" njega cemo lagano podizati iz prosvjeda u prosvjed i iz akcije u akciju ako iz prijasnjih aktivnosti ne polucimo nikakve uspjehe i rezultate.Zato sa "radikalizmom" kao i sa alkoholom, uvijek pomalo i znati kad trebas stati!!!:uzdravlje

Kolega Pancho,
Kakav to vi porez zelite placat.Za sto?
NEMA POREZA JER SMO NEZAPOSLENI.
To kad nam oni daju posal doma nek traze porez od nas.
Ja sam 8/9 miseci godisnje odvojen od familje a kad dodjem doma placan uredno porez na sve sta kupujem i trosim.Isto tako zena i mala cilu godinu placaju porez na sve i svasta.
Ja se slazem i platit porez na zaradu,ali samo onu zaradu ostvarenu doma.

Nikakvi javni neredi i razbijanje po uzoru na Beograd, nego masovno povlacenje love sa "domacih" banaka da ne ostane samo ka ideja vec bi je tribalo u sta kracem roku realizirati. Za mene je to dovoljno radikalno.
@cruise line Hm ja im sutra odma platim porez na sve sta mi je Hrvatska dala i omogucila. A da ne govorim koliko love nam je otislo na brevete koje jedino kod nas moras platiti iz svog dzepa bez obzira koju skolu imas, hm koliko nasih pomoraca je paralizirano napredovanjem radi zakona koji jedino vridi u nas. I sad nakon sta su nam sve omogucili lipo jos i porez. Nikakav porez bandi lopovskoj !!!

sta bi bilo kad bi mi kad vec od nas traze da platimo porez trazili uprijavi da oni nama vrate pdv za sve ono sta smo platili u hrvatskoj jer taj novac nije zaraden ode vec vani jer je ito moguce samo je malo komplicirano radi papira

Kolega Pancho,
Ja sam 8/9 miseci godisnje odvojen od familje a kad dodjem doma placan uredno porez na sve sta kupujem i trosim.Isto tako zena i mala cilu godinu placaju porez na sve i svasta.

Postovanje kolega.

Ako nisi procita ono sta mi zelimo ( s ovog foruma) to je da cemo dati 5% od place ali samo oni koji su manje od 183 dana vanka drzave(nije bitno di u inozemstvu). Ali za tih 5% zelimo da imamo ista prava kao i svaki gradanin RH. Da moja dica mogu u rtic ka i druga dica da imamo zdravstveno ili nesto slicno. Ujedno na taj nacin ulazimo u porezni sistem i legalni smo gradani a ako ti fali 183 dana mozes otici par dana u Bosnu na cevape i napuniti 183 dana. Eto o tome placanju poreza pricamo. ( Zapamti da im moramo dati neki prijedlog ako zelimo da i oni nama dadu zauzvrat)

Molim vas da gluposti o prosvjedu vandalskom prestanete pisati. Jer ipak smo mi ode ljudi koji su ozbiljni i imaju familije za brinui o njima i svi smo vise nego kulturni sta se vidi po forumu.

Last edited:
Prije nego sam procita ovih par zadnjih postova o HTV Dnevniku pala mi je na pamet jedna ideja.
Naime nebi me cudilo da cak i to izistane jer tamo je Hloverka i ostali vjerni drzavni igraci.
Mozda bi trebalo direktno pozvati RTL npr. Nemojte me krivo shvatiti,ne favoriziram nijednu TV kucu niti imam neko visoko misljenje o nijednoj.Cisto radi kontre drzavnoj TV.Lipo im ponuditi/zamoliti da naprave recimo polusatnu emisiju bilo uzivo ili naknadno emitiranu.Koliko sam shvatija Dalmos ce pokusati angazirati neke pjevace.Malo izjava,malo muzike,dakako i reklama.Uostalom oni znaju kako bi to izrezirali.
Vridilo bi pokusati,mislim da bi bili zainteresirani.:uzdravlje

Kolega Pancho,

Postovani kolega...
Porez ti je nuzno zlo koje u nikojem slucaju ne mozes izbjeci i moras ga placati!!Sada hoces li ti njega placati u nas po stopi od 45%,25%,15%,5% to je sada pitanje ali ga moras placati u nas ili negdje drugdje u svijetu,ponavljam MORAS!! Ako si ti prijavljen u Obali bjelokosti i imas papir kojim dokazujes da ti placas porez u toj zemlji,tebi nitko nemoze nista!! Zasto velika vecina sportasa prijavljuje svoje boraviste u Monaku....bas radi toga malog poreza.U nas je taj zakon o porezu jos od davnih dana, jos od Jugoslavije samo sta nitko nije vodio racuna o tome i drzavu nije bilo briga ali je i onda postojao u slovu zakona.Neznam koliko se sjecate velikh afera sa Boris Beckerom i Steffi Graf kada ih je Njemacka opalila po dzepu radi utaje poreza jer su bili prijavljeni da ne zive u Njemackoj a pedantni Njemci su im dokazali da su te i te godine bili u Njemackoj vise od 6 mjeseci i automatski su morali platiti porez i to se radilo od miljunskim iznosima.Naravno nas drzava po tome pitanju drzi u saci sa nasim brevetima jer ih moramo obnoviti svakih 5 godina i tu je nas najveci problem a da smo mi kao npr. sportasi bez breveta i ostalih cuda onda nam u nacelu nebi mogli nista...... ako ti npr mozes ispolovati od svoje kompanije da su oni za tebe platili porez u Panami ti taj papir svaku godinu prilozis poreznoj i nemas problema sa nasim porezom.POREZ JE NAZALOST NUZNO ZLO KOJE NEMOZEMO IZBJECI!!!

Ma ljudi (i pomorci), kakvo okupljanje, necete nista s time postic!
Ova drzava je radila i veca sranja ljudima, koji su onda zbog toga prosvjedovali ... i nikome nista. Sve ce se zaboravit nakon jedne pobjede Hajduka!
A i nece se skupit ni 1% ljudi sto bi dosli da je koncert nekog drogiranog divljaka.

Evo mog prijedloga sto treba ucinit:
1) kao sto je vec navedeno na ovom forumu, pare van iz "nasih" banaka. To ih najvise boli.
2) Predlazem da svi pomorci koji jos uvijek plove na nasim brodarima (Tankerska, Atlanska, Uljanik itd...) skinu FOC i objese hrvatsku zastavu na krme tih brodova! I to po mogucnosti u nekoj luci gdje su kazne visoke. Jer ako mi hrvatski pomorci moramo biti "u sustavu", analogno i hrvatski brodari trebaju biti "u sustavu" i brodove registrirati u hrvatskim lukama! Npr, zasto tanker "Frankopan" nebi vijao hrvatsku zastavu umjesto liberijsku?
3) Ako vam bas treba posrednik kod ukrcaja, izbjegavajte ove nase pancofare (Globtik, Zorovic, Euros, SSM itd...) Idite direktno na brodara, ili ako ima ugovor sa stranim posrednikom. Oni vas nece nikome prijavljivati.
4) Prestati placati clanarinu hrv. sindikatu pomoraca! Sve su nam ovo oni smjestili, tj Brazzoduro. Od kad ima mora, pomorce se nije diralo! Bili smo gradjani drugog reda i to nam je odgovaralo. U Jugoslaviji smo imali i carinske povlastice i beneficirani radni staz. I onda se pojavio neki Brazzoduro, koji je poceo cackati macku mater kako bi pomorci usli "u sustav" mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Vlada je to jedva docekala da nam nakalemi ovaj porez. I sada taj isti Brazzoduro pise neku ustavnu tuzbu, da bi opet pomogao nama pomorcima... crno nam se pise! Brazzoduro, ostavi se olovke i odi navigat. Baci se po krmi!

Mirno more.

Nigerijac molim te da procitas po forumu sve sta smo mi naveli te onda dajes savjete koji su vec obradeni milijun puta. S tim tonom neces postici nista jer to tako neide. Mi zelimo na kulturan i civiliziran nacin napraviti sporazum. To sta se nece okupiti 1 % ljudi to je tvoje osobno misljenje jer nisi dovoljno upoznat s forumom i ljudima koji su. Nemm protiv tebe nista osobno ali te molim da prestanes s dizanjem ''negativnih'' tenzija koje nikom ne tribaju. Mi smo se do sad borili na ovaj nacin i od sad cemo isto tako ( nadam se s tebom) a ako ne zelis biti dio toga i netribas. Jer shvati da ako smo dosli do tebe vec sad i sve postigli sta smo postigli da nam netriba sad niko ko ce stvarati bunu i rusiti reputaciju foruma. Jos jednom ponavljam da neman protiv tebe nista osobno ali molim te da ne zoves ljude na nikakve javne buntove i da nepises da se nasi dogovori nece ostvariti. I ako je tebi neki pivac drogirani divljak mozda meni nije.

a to sta P.B pise smo mi vec jako upoznati.
Pozdrav

Last edited:
@pancho
Krivo.Ako ti isposlujes papir od svoje firme da je tebi placen porezna dohodak u Panami platit ces razliku izmedju placenog tamo i stope zakonom odredjene za takav dohodak dohodak u RH jer sa Panamom nemamo ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a tebi je boraviste u RH.

@pancho
Krivo.Ako ti isposlujes papir od svoje firme da je tebi placen porezna dohodak u Panami platit ces razliku izmedju placenog tamo i stope zakonom odredjene za takav dohodak dohodak u RH jer sa Panamom nemamo ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a tebi je boraviste u RH.

Da kolega u pravu si i to mi je sve poznato, nego sam samo naveo Panamu kao primjer koji mi je prvi pao napamet i vise u figurativnom smislu da bi objasnio gdje lezi problem,svakako hvala na ispravci netocnog navoda;);):uzdravlje

Cijenjene kolege,
Kao sto vidimo mi koji smo duze od 183 dana vanka drzave nismo obvezni placat porez,
ali u cemu je onda uopce svrha da nasu zaradu prijavljujemo lihvarima.Di je njihov interes
virit nama u takujin ako iz njega nemogu nista uzest?Tribalo bi trazit da ako doneses dokaze da si bija vanka duze od 183 dana nisi obvezan nikome polagat racune o svojin parama.

Back