Prosvjedni skup

Evala ekipa!

Eto Dalmos je sve napisa, al samo da potvrdim, dakle nije se stalo radit na prosvjedu, niti malo, al sve ide step by step, a sad je primarno da se skupi sta vise clanova u Udruzi, te da raspolazemo sa nekom lovom. Naime dio ljudi, ukljucujuci i mene, ce odradit svaki svoj dio posla iskljucivo volonterski i iz uvjerenja, al sve ostalo - kosta. I majice i bina i razglas, pisma, reklama, plakati.... A do prosvjeda je jos 2 ipo miseca i ono sta sam ja zasad sazna i odradia je da sta se pravne strane prosvjeda tice, nece bit problem (dakle policija, Grad, etc...), al treba sacekat izbore, pa da Uprava profunkcionira (naravno vec niko nista ne radi iako su izbori tek za misec dana - balkanska posla).
Sve ostalo nije frka, i moze se rijesit u par dana, ako se ima novca. Vec sam navodia cifre, nije to sad nista strasno, jer kad bi se uclanilo do 01.06. samo pola od onih 250 prijavljenih, bilo bi i vise nego dovoljno. Al eto mi ocekujemo puno vise clanova i puno ozbiljniju Udrugu. Virujem da pomorci ovaj put nece zakazat, jer eto brinemo se za svoju guzicu, da tako kazem...

Ja sam kuci najkasnije do 25.04., i doma sam do iza prosvjeda, a osim mene i drugi rade na tome, pa ce se izvjestavat.

Ono sta svi mozete radit je - REKLAMA. Stalna reklama svim kolegama koje poznajete...

Pozdrav

Pozdrav svima,
Nov sam na forumu i udruga mi se odma svidila jer je pokrenuta od strane pomoraca, dakle ljudi koji na svojoj kozi osjecaju nepravde. 01.07. sam doma i dolazim na prosvjed. U medjuvremenu cu se uclaniti u udrugu docim saznam kako.
Moram samo napomenuti da bas na forumu nema puno kormilara, mazaca, kuhara,... a to su isto Hrvatski pomorci. Cinjenica je da i da dosta pomoraca ne koristi internet pa nece ni znati za skup osim ako ih netko ne obavijesti usmeno. Mozda bi se mogli napravit neki plakati i polipit po gradovima, ili bar osmislit plakat na A4 koji svi mozemo isprintat i ostavit na mistima di znamo da ce bit vidjeni.
zivili

Evo svima koji nisu uspili ovo procitat a usput sam stavia da se vidi kako se organizira prosvjed djelatnika LUKE d.d. :uzdravlje

Strogi centar Splita, Ulica Domovinskog rata, ispred ??upanije, bila je u ponedjeljak doslovno blokirana vi??e od pola sata.

Naime, u dvanaestom tjednu svakodnevnih prosvjeda - djelatnicima Luke dd, malim otpremnicima i prijevoznicima je jednostavno, ka?žu, pukao film i spontano su svoj prosvjed okončali blokadom prometnice.

Vi??e od četrdesetak osobnih vozila su parkirali s obje strane Ulice Domovinskog rata, i to u najgore vrijeme, negdje oko 14 sati. Niti jedno vozilo nije pro??lo, a i da je htjelo - ne bi moglo.

Prosvjednici su dozivali ?župana da im se pridru?ži, na ??to je on uistinu i si??ao među njih. Na poklon je dobio i bananu, kao simbol banana dr?žave u kojoj, tvrde prosvjednici, ?živimo.

- Danas nas je četrdeset, sutra će nas biti sto! Vidi ??ta smo napravili, Split je pa', ovo je kraj HDZ-a u gradu!, ?žustra je bila predstavnica radnika Luke dd Ljiljana Kuzmanić, na ??to je ?župan Ante Sanader odmah uzvratio kako nije mislio da je tu riječ o politici, već o ?životnim pitanjima.

- Ovo je sad već politika, 17. triba poć' glasat' - za koga? - vikali su prosvjednici.

Tra?žili su od ?župana da odmah nazove premijera Ivu Sanadera i da mu poruči kako će se u Splitu dogoditi Â?toliko sr... da će se pamtitiÂ?.

Na trenutke je izgledalo kako će doći do incidenta, jer su neki od prosvjednika očito izgubili ?živce. Vikalo se: Â?U ovoj dr?žavi mora?? nekog ubit' da bi se ne??to promijenilo!Â?, policija je stajala pored ?župana, no nije, dodu??e, srećom, bilo potrebe za reagiranjem. Čak su i policajci molili prosvjednike da se raziđu u miru.

To se i dogodilo, kad je ?župan obećao kako će jo?? jednom poku??ati urgirati kod Carinske uprave za omogućavanjem rada i u Carinskoj ispostavi Split, a ne samo u Dugopolju, ??to i jest razlogom 12-tjednog prosvjeda.

- Dosadili smo i Bogu i sebi, nismo vi??e zanimljivi ni medijima, jer svakodnevno prosvjedujemo, srećom - na??i nas sugrađani trpe i toleriraju gu?žvu koju im radimo svakoga dana, hvala im na tome, ispričavamo se jo?? jednom, ali samo na ulici, na?žalost, mo?žemo izboriti svoja prava - dobacili su nam dokeri.

- Ni??ta se dramatično nije dogodilo, ?živimo u demokraciji i ljudi imaju pravo reći ??to misle - kazao nam je ?župan Sanader, podsjetio je jo?? jednom kako je Luka dd privatna tvrtka, koja jest podosta ulo?žila, ali u investicijama uvijek ima rizika. Ponovio je kako će nazvati Carinsku upravu i vidjeti jeli se ne??to da promijeniti u njihovoj odluci da se sva carinjenja odvijaju u Dugopolju.

U četvrtak u 10 sati prosvjednici će se opet okupiti pred ??upanijom, kako su se dogovorili s ?županom, on će im tada prenijeti ??to je uspio dogovoriti s CU. Preporuka Splićanima - izbjegavajte tada Ulicu Domovinskog rata u ??irokom luku.

Mozda bi bilo dobro sa njima stupit u kontakt i neka nam se pridruze 01.07
Zna li mozda neko broj od ove gospodje Ljiljane Kuzmanic ili bilo koji kontakt sa ovim ljudima sta su bili na prosvjedu.

Pozdrav @zapa.Dobra ti je ideja o pridruzivanju ostalih sindikalnih udruga koji su izravno povezani sa pomorstvom.01.07 nije samo prosvjed nas pomoraca nego bi trebao biti prosvjed svih socijalno ugrozenih građana iz svih bransi zanimanja koji su direktno i indirektno osteceni nesposobnom politikom nase vlade.Ne znam sta ce se sve izroditi iz ovoga ali vidimo svaki dan da je polako ljudima svega preko glave.Cega se boje nasi debelokosci?Boje se socijalnih nemira a i trebaju se bojati.A nadam se da ce i nase sluzbe drzavne sigurnosti shvatiti da oni nisu tu da stite guzonje vec da stite gradjane od kojih dobivaju place.I Chauchescu se okruzio sa policijom i tajnom sluzbom pa svi znamo kako je zavrsio.
Usput prijatelj mi je sindikalni povjerenik u 3 Maju pa cu malo porazgovarati sa njim kada dodjem kuci.Zanima me njegovo misljenje o cjelokupnoj situaciji oko nase udruge i prosvjeda.
Zivili!

E kad bi 3. Maj dosa u Split za prvi sedmoga i usput se pridruzia splitski skver, volia bi vidit te pandure koji bi doveli prosvjednike u red :)
Pomorci, skverani i lucki radnici, onda bi riva bila mala za sve :uzdravlje

A da mi pitamo ovde ljude sta misle o tome da se pridruze skverani sa nama. Sad mislim stvarno ozbiljno i da vidimo sa Dalmosem i stupimo u kontak sa njima. Onda se ne bi tribali mislit oce li nas bit dovoljno na skupu ili nece

Pozdrav ljudi,

vidin da padaju svakakve ideje i pozitivno je da ljudi misle i iznose misljenja...

Cinjenica jest da nasa drzava palamudi o pomorskoj orijentaciji i pomorskoj drzavi, a upravo je ljudima iz te branse najvece sranje!!! Skverani, dokeri, carinici, ribari, ma svi su doslovce u banani. Mi kao skupina dojucer smo bili ilegalni, a sad smo legalni al naopako, tako da ova ideja o ujedinjenju price drzi vodu...

Naime prosvjed ce ostat prosvjed pomoraca, al bit ce javni i imaju se pravo prikljucit svi oni koji su nam spremni iskazat podrsku, necemo mi taj dan sortirat ljude po Rivi. Al naglasavam prosvjed je iskljucivo POMORACA i njihovih simpatizera. Ovo je i prvi takav prosvjed uopce, pa ne bi bilo dobro da ga se misa sa drugim prosvjedima... Ako me razumite sta ocu rec.

I naglasia bi da se bude pazljiv u iznosenju razloga prosvjeda, jer mi prosvjedujemo iskljucivo zbog nepoznavanja i nepostivanja nase struke, te dugogodisnjeg zanemarivanja pomoraca od strane vlasti, koja bi nam sada nesto kao naplacivala, a zauzvrat dala lijepa obecanja...
Mi ne prosvjedujemo zbog SOCIJALNE UGROZENOSTI. Jebi ga nemojmo bit licemjeri. Ipak mislim da nam je po tom pitanju bolje nego vecini. To opet ne znaci da bi nam sad neko treba uzimat lovu ko sta nasa drzava oce. Ako misle da je laka, nek naprave matrikulu i ispune application. Ima mista!
Ovo pisem zato sta ce nam svaku gresku u koracima uzest i prikazat kao bahacenje i neosjetljivost na krizu u drzavi, a moramo odigrat pametnije, jer to naravno nije istina...

Istina je jedina da mi do love koju imamo dolazimo na jako zajeban i surov nacin, da nam to direktno formira zivote i da nam je hrvatska vlast u tome dosada pomagala koliko i kineska ili tanzanijska... Stoga prije nego im platimo, neka kazu sta nude i pokazu malo respekta prema svojim pomorcima...

Eto to su razlozi naseg okupljanja, udruzivanja i prosvjedovanja...

Nadam se da se slazete...

@Kolega
Razumia sam te sta zelis rec i slazem se sa svime sta si napisa samo kad ja nekome kazem za taj skup onda mi vecina ljudi odgovori kako se idemo bunit a mlatimo ogromnu lovu za njihove pojmove. Nazalost tako gledaju oni doma sta imaju place po 3-4 iljade kuna i sad se neko buni sta mlati 6-7 iljad eura. Tuljanima i tulipanima je to tesko objasnit i ne bi se cudia da posli prosvjeda bude takvih clanaka po novinama.

@Zapa

Ma uopce ne sumnjam da ljudi tako misle, zato jer su zavidni i kratkovidni... Pa jebote bunili su se nasi zastupnici u Saboru kad im je smanjilo place prije misec dana, pa je onaj lapan Hebrang ima duse kazat kako su oni "pod velikim stresom"... Zasto se i mi ne bi bunili?
Nema to veze s lovom, nego s pravdom, ma sta neko mislia o tome... Imamo se pravo bunit isto kao i bilo ko drugi u ovoj drzavi i dapace MORAMO se bunit, jer inace smo topovsko meso. Ocigledno nas niko ne stiti, jer da stiti, ja nikad ne bi podrza UPH, nego bi se uclania u SPH i tamo sudjelova u radu, al SPH me nije privuka svojim DJELIMA, a sad smo dobili mogucnost izbora...

Doci ti moj Zapa 01.07. na Rivu, dovedi par prijatelja i eto ti prosvjeda. O nama svima ovisi kakvi ce se clanci pisat nakon prosvjeda, zato cemo se potrudit da ga organiziramo na nivou kojem i pripadamo.

Zivija.

Pozdrav ljudi,
"
Naime prosvjed ce ostat prosvjed pomoraca, al bit ce javni i imaju se pravo prikljucit svi oni koji su nam spremni iskazat podrsku, necemo mi taj dan sortirat ljude po Rivi. Al naglasavam prosvjed je iskljucivo POMORACA i njihovih simpatizera. Ovo je i prvi takav prosvjed uopce, pa ne bi bilo dobro da ga se misa sa drugim prosvjedima... Ako me razumite sta ocu rec.

I naglasia bi da se bude pazljiv u iznosenju razloga prosvjeda, jer mi prosvjedujemo iskljucivo zbog nepoznavanja i nepostivanja nase struke, te dugogodisnjeg zanemarivanja pomoraca od strane vlasti, koja bi nam sada nesto kao naplacivala, a zauzvrat dala lijepa obecanja...

Mi ne prosvjedujemo zbog SOCIJALNE UGROZENOSTI. Jebi ga nemojmo bit licemjeri. Ipak mislim da nam je po tom pitanju bolje nego vecini. To opet ne znaci da bi nam sad neko treba uzimat lovu ko sta nasa drzava oce. Ako misle da je laka, nek naprave matrikulu i ispune application. Ima mista!

"

@Kolega & forum

Istakao sam tvoj post jo?? jednom i malo ću se referirati na ovo ??to sam naknadno "boldao"..,
_____

Ovaj paragraf gdje ka?že?? Ako me razumite sta ocu rec. - jasno je kao dan.

Slijedeći paragraf u kojem stoji a zauzvrat dala lijepa obecanja... - treba istaći da ta njihova lijepa obećanja uvijek nekako spadaju u kategoriju "to-morrow". A obećanja o blagostanju u kategorijama "sutra", "prekosutra" ili slična blagostanja budućnosti, slu??amo već dvije decenije. Neka se hebu oni i to, vi??e! Amen

Zadnji para, gdje si im dao naputak - nek naprave matrikulu i ispune application. Ima mista! - Mogu dodati da imaju ovdje na forumu adrese gdje se mogu javiti, a ima i ??ablon za sastavljanje CV-a.

Nu, ja mislin da se ne treba pla??iti konkurencije..,

:D

.

Isto tako se mora shvatiti da unatoc tome sta se borimo za nasa prava mi se istinski i srcem borimo za BUDUCNOST POMORSKOG ZANIMANJA U HRVATSKOJ. Pa ljudi pomorski zanat izumire po skolama jer niko ne zeli na more a oni koji i imaju zelju kad vide sta radi drzava izgubice je. Stoga oni koji pisu protiv naseg prosvjeda ujedno pisu i protiv nase dice. Mi koliko god smo orjentirani kao drzava na turizam isto tako moramo biti i na pomorstvo jer su nasi preci i mi samo stekli dobru reputaciju HR pomorca u svitu i sad nesmimo i NECEMO dopustiti da to neko unisti da bi malo napunio drzavni proracun. Jer izgleda da se nekima uzima iz usta a nekima se kupuju automobili od vise MILIJUNA kuna.

Za to se mi borimo i za to prosvjedujemo, za to ce UPH stati na kraj onima iz SPH jer se oni ne bore casno za ono zasto placu primaju

Samo bi se nadoveza na Dalmoša i upozorija pomorce da sve ovo šta se priše po forumu o izmjeni pravilnika i promjenama zakona nisu konačne vladine odluke ,već samo planovi nekakvih sastanaka!!!Mi se moramo izboriti za konačne odluke,i prosvijed nije samo "jednokratni žilet"da posustanemo odmah kad nam serviraju priču pod nos!!!
UPH mora postojati kao antidot i za sve buduće vladine odluke koje ne idu pomorcima u prilog!!!Dragi Pomorci tek kad vlada shvati da ima respektabilnu Udrugu koja može pronaći "alternativna rješenja" za pomorce,i koja se može legalno i službeno obračati najvišim europskim institucijama,ta da će se okrenuti ploča!!!
Mi samo želimo poštenje,i zakoni uređeni po uzoru na ostale "krštene" zemlje!!!

Mi ne prosvjedujemo zbog SOCIJALNE UGROZENOSTI. Jebi ga nemojmo bit licemjeri.

Slazen se sa svim napisanim, posebno sa ovim da treba naglasit svim novinarima i na skupu da ovo nije prosvijed radi socijalne ugruzonesti nego samo radi nasih prava.
Steta bit cu na brodu 01.07 ali poslat cu mater i oca

Postovanje svima....u glavnini se slazem sa svim iznesenim ali bi isto nadodao par stvari.Sta se tice Prosvjeda to je nase legitimno pravo i kao gradani (makar drugog razreda) ove drzave imamo na to PRAVO bez obzira na svoja primanja pa neka ona iznose 20,30,40 puta vise od Hrvatskog prosjeka.Kad prosvjeduju brookeri sa Wall Streeta radi toga sta im zele uzeti svaki dan 3$ na topli napitak koji je do tada kosta 2$ a imaju milionske place ili radnici u Japanu radi povecanja od 0.5% za lokalni prijevoz i tako redom.....hocu reci nije poanta koliko mi imamo primanja nego je POANTA DA SMO NEZADOVOLJNI SA SVOJIM STATUSOM I TO JE TO!!! U Americi ili Australiji svi oni koji su povezani sa morem i od njega zive blokiraju sve njihove luke i transport kroz njih radi banalnih stvari na koje mi nebi niti trznili jer smo kao naucili da nas drzava dere di god stigne ali to i je POANTA cijele price, naravno u takvim situacijama najvazniju ulogu odigravaju njihovi SINDIKATI koji su jako dobro organizirani,radisni i ne SURUJU I NE ZDERU skupa sa vlastima nego se STALNO BORE ZA NJIHOVA PRAVA (naravno mi znamo kako to ide u nas i zato se krenilo sa Udrugom)....NEMA NISTA OD ZABIJANJA GLAVE U PJESAK!! Na prosvjedu se radi punom parom i ima dosta "birokratskih" stvari koje triba rjesiti ali sve ce biti rjeseno....u Splitu se sada desavaju izbori za gradonacelnika a i gradsko poglavarstvo se raspustilo tako da moramo cekati da zavrse izbori ali imamo dobre "naznake" sa vise razina tako da sve ide svojim tokom.Razgovori sa medijima su vec obavljeni i medijska popracenost svega oko Prosvjeda bit ce jako dobra.....ja sam jos u pregovorima ali NEMOGU vam sve iznjeti jer ima OPRAVDANIH razloga za to.....prije skupa u jedan ili dva puta bit ce organizirane KONFERENCIJE ZA MEDIJE sa kojih cese poslati jasan glas svima za termin organiziranja prosvjeda i ostalo.Uglavnom da skratim pricu dosta stvari se rjesava i sve ide svojim tokom
Evo gledam jucer na TV prosvjed studenata na filozofskom fakultetu (bilo ih je oko 300) i bili su udarna vijest u svim medijima....ja mislim da vam je jasno sta sam htio reci!!

TO PANCHO LEGENDO!!!

Ma 01.07. posramit ce se cili SPH i slicni, koji u 20 godina postojanja nisi niti POKUSALI organizirat nesto slicno, a razlozi su mozda bili i bitniji i vazniji (propast domacih firmi, neplacanje pomoraca na vrijeme, ilegala pomoraca)...

Ma moram vam priznat da sam ponosan da je cila ova prica dogurala do ovih razina i uopce ne sumnjam da cemo pogodit u sridu...

@Dalmos

Stari uzea si mi rici iz usta, vidit ces u sljedecoj kolumni u SLobodnoj... Meni osobno i je najveci motiv popularizacija naseg zanimanja i porast interesa mladih za navigaciju - jer ako se meni pokazala dobrim zivotnim izborom, zasto ne bi i svima onima koji ne znaju kako naprid u ovoj drzavi, a puno ih je takvih. A zbog krive slike o pomorcima i poslu, te nekvalitetnog sustava skolovanja, bize od pomorskih ustanova.

@ Kolega, svaka ti valja, necu te quotat...
Ima nas 6 hrvata na brodu, za svaki kantun po dva ipo, i 4 dolazimo u Split, nek se zna...

Back