Proboj početnika u offshore industriju godina 2018 - isplati se ili ne?

Digital

Capo di tutti capi
Tema je namijenjena za razmjenu mišljenja / iskustva između kolega koje već imaju dugogodišnje iskustvo u offshore sektoru i početnika koji se pokušavaju ubaciti u tu industriju. Ja sam konkretno pomorski strojar prve klase sa dugogodišnjim iskustvom na teretnim brodovima i kruzerima, ali sam sit istih brodova pa tražim zaokret u karijeri. Nedavno sam položio BOSIET plaćen iz svog džepa, a namjeravam i još neke dodatne OPITO brevete po tom pitanju. Kako svi znamo offshore sektor je davno prdnuo i situacija nije više tako bajna kao prije, svejedno ja ne odustajem tako lako. Da se razumijemo, imam posao na kruzeru, ali mi uvjeti na trenutnoj kompaniji ne odgovaraju. Što mi kao totalnom početniku u offshore sektoru savjetujete - da li probati ili ne? Kakve su prognoze za offshore industriju, hoće li ikad biti kao prije? Kakv su vaša razmišljanja, da li se isplati?

Last edited:
nemam iskustva u offshoru, ali moje misljenje je da nece nikad biti kao sta je bilo, prvenstveno jer su u zadnjih godinu dana vecina kompanija srezala place na POLA i vise ali i dalje su imali pomorce koji nisu mogli se nigdi pribacit tako da realno sta bi povecavali place kad vide da i u ovakvim uvjetima ljudi moraju navigat

Tema je namijenjena za razmjenu mišljenja / iskustva između kolega koje već imaju dugogodišnje iskustvo u offshore sektoru i početnika koji se pokušavaju ubaciti u tu industriju. Ja sam konkretno pomorski strojar prve klase sa dugogodišnjim iskustvom na teretnim brodovima i kruzerima, ali sam sit istih brodova pa tražim zaokret u karijeri. Nedavno sam položio BOSIET plaćen iz svog džepa, a namjeravam i još neke dodatne OPITO brevete po tom pitanju. Kako svi znamo offshore sektor je davno prdnuo i situacija nije više tako bajna kao prije, svejedno ja ne odustajem tako lako. Da se razumijemo, imam posao na kruzeru, ali mi uvjeti na trenutnoj kompaniji ne odgovaraju. Što mi kao totalnom početniku u offshore sektoru savjetujete - da li probati ili ne? Kakve su prognoze za offshore industriju, hoće li ikad biti kao prije? Kakv su vaša razmišljanja, da li se isplati?

s obzirom da si bio lin procitat forum i vidit sta je svit pisa

ja ti savjetujem ic pored tih safety kurseva polozit kongsberg basic i rbus tj mainetnace
pa onda bi bilo dobro i k-pos sve mozes u west hill u aberdeenu

nakon toga odi na abb vfd basic jer dovoljan ali imaju dva vfd acs 800 i acs 3000 mislim pa bi bilo dobro oba

kazes strojar a onda odi i na kurs za motore tipa man 32/40 i oni himse hundai i njega svukud mecu jerbo je jeftin

a i neka te neko potoca u bazenu s opremom i poskropi svetom vodicom pa da ima staj huet extra

na kraju svega imas posal na offshore...

jednom rici ostavi se ludosti... barem za sad i blizoj buducnosti tipa 2,3godine

Last edited:
@digitali

Ja na offshore nebi isao niti za milion dolara , nekako mi vise odgovara vlcc tanker i opustena navigacija , putnicki su isto tako prva liga. Za off shore triba imati dobar zeludac bar sto sam na slikama mogao viditi.

Nego rade li sta strojari na putnickima ili je ladovina?

mislim da ti je bolje ostat na kruzerima, i probat se prebacit na neku dobro cruse firmu gdje ces imat bolje uvjete, a ovo mozes sa strane aplicirat, nista ne kosta, al ne nadaj se previse jer je previse ljudi s iskustvom i silnim offshore brevetima bez posla.

Ekipa, hvala na brzim odgovorima. Znači ukratko, po vama offshore za sad ništa. Imam ukrcaj uskoro sljedeći mjesec na kruzer, pa krajem godine planiram otići u Aberdeen po dodatne brevete i obilazak agencija u živo. Nakon toga se moraju pojaviti neki rezultati. U vezi kruzera, ovo što me je Antezd pitao, situacija nije baš tako bajna kako neki misle, radi se dnevno najmanje 10 sati i u prosjeku imaš po dvije manovre na dan, vani izlazak vrlo rijetko i kratko sat-dva (ja zadnji ugovor prva dva mjeseca nisam ni izlazio), šanse za avancanje slabe - ili budeš vječiti prvi ili vječiti drugi, disciplina poluvojnički sistem, alkohol limitiran, previše papirologije i ostalih ograničenja, ono malo žena po brodu nije ni vrijedno spomena (bolje otići u kurvaluk vani) a uvjeti su godinama sve gori. Sad vam je barem jasno zašto tražim zaokret u karijeri.

Bilo bi dobro znat i o kojoj se kompaniji govori. Jer ima svakakvih prica i iskustava.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Ekipa, hvala na brzim odgovorima. Znači ukratko, po vama offshore za sad ništa. Imam ukrcaj uskoro sljedeći mjesec na kruzer, pa krajem godine planiram otići u Aberdeen po dodatne brevete i obilazak agencija u živo. Nakon toga se moraju pojaviti neki rezultati. U vezi kruzera, ovo što me je Antezd pitao, situacija nije baš tako bajna kako neki misle, radi se dnevno najmanje 10 sati i u prosjeku imaš po dvije manovre na dan, vani izlazak vrlo rijetko i kratko sat-dva (ja zadnji ugovor prva dva mjeseca nisam ni izlazio), šanse za avancanje slabe - ili budeš vječiti prvi ili vječiti drugi, disciplina poluvojnički sistem, alkohol limitiran, previše papirologije i ostalih ograničenja, ono malo žena po brodu nije ni vrijedno spomena (bolje otići u kurvaluk vani) a uvjeti su godinama sve gori. Sad vam je barem jasno zašto tražim zaokret u karijeri.

mislim da bi trebao ic put kvalitetne kruz firme s tim iskustvom i zvanjem
tipa ncl ,royal gdje ce is na cc 5-7tusd permanent

ili okrenit se vlcc tankerima ,neka preporuka da te gurnu na jaku firmu ..

deep water drilling je mrtav i proci ce godina dok se digne
uzimaju se prvo ljudi koji su radili ako koga traze,onda lokalci i forsira ih se puno zaposlit

racuna se da je cc 50-60% platformi islo u rezaliste ,firma di sam ja radia je imala 48rigova sad ej 12zaposlenih i 4,5 zavezanih okolo
a od tih 4,5 ici ce barem dva u rezaliste ,a bilo ih je 12komada zavezanih i cekalo bolje dane ,medzutim sve je odluceno prodat u scrap

kako nema tih rigoav nije potreba za supply brodima nije potriba za polagacima cijevi, rov brodima etc... deep water rigovi su imali u prosjeku dva supply broda za sebe

jednostavno kleklo je..
ti ces i mozda dobit neki offshore posal ali da ce to bit nesto hvale vrijedno veoma tesko

zato NE placat offshore kurseve..

@antezd
vidis ja nebi na te vlcc isa ako ne moram....offshore je kleknia dobro al jos se da ubosti ok posal...nista spektakularno al ok....mozda place ka na tvojoj firmi...al je divota sve na dizel i kratki su ugovori....nakon godina 5-5 ili 6-6 tjedana stvarno treba imat zeludac za otici 4 miseca na brod...iako sta kazes u north sea stvarno treba imati zeludac kako jebeno more zna biti

Poslano sa mog GT-I9300 koristeći Tapatalk

Zasto mislis da je offshore-u bolje ili drugacije???

@nikola

Ma otisao bi ja na offshore da moram ali tesko je to ako ti se zeludac okrice.

Na vlcc se lako naviknes jer zivis i radis kao da si u kuci , 3mj proleti.

Opet za off shore tih 28 dana niti si na brodu a niti si doma , nemas vrimena posteno ni dite napraviti ...

Jebeni taptalk mi pola posta zakinuo

e68da665950978f1f69ebaef006a9140.jpg

Na vlcc lipo ženu dovedes pa brze vrime prodje

Last edited:
Zasto mislis da je offshore-u bolje ili drugacije???

tocno tako, sve sto je nabrojao je jos gore na offshoru, strogi rezim, puno rada, puno papirologije, safety pravila, izlazaka nema, alkohola nema, zena nema, racunaj skoro svaki dan neki overtime, znaci 12+sati dnevno,ako si na visoj poziciji onda ni ne spavas nekad, rad na visini dosta cesto, confined space itd...jedino je bolje taj kratki ugovor, al da je duzi nebi se mogao ni izdrzat, recimo 5-6 tjedana offshore izgleda kao 3 mjeseca u normalnoj navigaciji. ajde proc taj koji tecaj ako imas viska love nije lose, uvjek je dobro imat papir viska, al ic gore obilazit agencije mislim da je gubitak vremena i novaca. ako polozis onaj ITSO tecaj mozda mozes uletit na ERRV gore u northu, al to znas sto je, nije tako dobro placeno i valjanje non stop, u drugim granama offshora nema neke potraznje.

Offshore se moze vrati jednako brzo kako je i poklekao.Nazalost,ne ocekujem nista u narednih 2-3 godine,ali u ovoj igri jedan rat ili politicka odluka mjenja puno. Offshore je imao/ima 2 prednosti pred ostalim tipovima pomorstva-place su daleko vise (jos uvjek su onima koji su uspjeli zadrzati posao)....prakticki jedna godina offshorea je jos uvjek 2-3 godine bilo gdje drugdje u financijskom smislu. Ugovori su znatno kraci i covjek je frekventnije doma.Za sve ostalo bih dao prednost ostalim vidovima pomorstva.
U svakom slucaju,ako ti je cilj odnavigat 5-10 godina pa stati --definitivno offshore ,a ako ti je cilj docekat penziju na moru onda nesto ipak lakse i manje zahtjevno.

Zelis rec da na onim supply i mpsv sesulama trenutacno kapetan i kapo beru od 16-20 kila eura a 2e i c/0 oko 14-16 kila €?
Ili usporedjujes place na kontejnerima sa offshoreom?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Offshore se moze vrati jednako brzo kako je i poklekao.Nazalost,ne ocekujem nista u narednih 2-3 godine,ali u ovoj igri jedan rat ili politicka odluka mjenja puno. Offshore je imao/ima 2 prednosti pred ostalim tipovima pomorstva-place su daleko vise (jos uvjek su onima koji su uspjeli zadrzati posao)....prakticki jedna godina offshorea je jos uvjek 2-3 godine bilo gdje drugdje u financijskom smislu. Ugovori su znatno kraci i covjek je frekventnije doma.Za sve ostalo bih dao prednost ostalim vidovima pomorstva.
U svakom slucaju,ako ti je cilj odnavigat 5-10 godina pa stati --definitivno offshore ,a ako ti je cilj docekat penziju na moru onda nesto ipak lakse i manje zahtjevno.

Koliko su to vece place nego npr na tankerima?

Uz to racunaj da je na vlcc navigacija 3/3 i da si frekventno i kvalitetno 3 miseca doma a na brodu opusteno , mozes sva 3 miseca pijat juhe drzati na stolu a da se ne pomakne.

A misec na brodu/misec doma ispadne da niti si doma niti na brodu.

Koliko su to vece place nego npr na tankerima?

Uz to racunaj da je na vlcc navigacija 3/3 i da si frekventno i kvalitetno 3 miseca doma a na brodu opusteno , mozes sva 3 miseca pijat juhe drzati na stolu a da se ne pomakne.

A misec na brodu/misec doma ispadne da niti si doma niti na brodu.

Sto se tice placa u offshoreu ,mislio sam prvenstveno na platforme.Trenutne najmanje godisnje place onima na zanatskim pozicijama koji su zadrzali posao (ET,ME,ATSL, TSL,BE,OIM,STP,TP,Driller...itd) su oko 150000USD, a prosjek je vjerovatno oko 180000USD (i to nakon placenog lokalnog poreza). U dobrim vremenima 2007 - 2015 je to bilo znatno vise... od 200000-250000 USD godisnje ovisno o poziciji i firmi.To zna svatko tko je imao srece i upao tih godina u offshore. Sto se stice suplajera i ostalih tipova brodova u okviru offshorea - ne znam.

Sto se tice frekvencije ugovora...slazem se. I ja bi radije 3on/3off ,ali samo je pitanje koliko dugo bi to izdrzao ,pa zato offshore industrija generalno i ne dopusta ostanak na platformi duze od 5 tjedana u komadu.
Inace sam kroz svoju karijeru prosao kontejnere,balkove,tankere i kruzere(na svakom tipu barem 3 godine),i da , istina je da je offshore najzajebaniji za psihu.
Zato sam i rekao momku da je to nesto za na kratke staze i za one koji se zele sto brze rijesiti takvog nacina zivota. I da me ne bi netko krivo shvatio- svagdje je jebeno,samo sto postoji gradacija od jebeno do najjebenijeg.....

Sto se tice placa u offshoreu ,mislio sam prvenstveno na platforme.Trenutne najmanje godisnje place onima na zanatskim pozicijama koji su zadrzali posao (ET,ME,ATSL, TSL,BE,OIM,STP,TP,Driller...itd) su oko 150000USD, a prosjek je vjerovatno oko 180000USD (i to nakon placenog lokalnog poreza). U dobrim vremenima 2007 - 2015 je to bilo znatno vise... od 200000-250000 USD godisnje ovisno o poziciji i firmi.To zna svatko tko je imao srece i upao tih godina u offshore. Sto se stice suplajera i ostalih tipova brodova u okviru offshorea - ne znam.

Sto se tice frekvencije ugovora...slazem se. I ja bi radije 3on/3off ,ali samo je pitanje koliko dugo bi to izdrzao ,pa zato offshore industrija generalno i ne dopusta ostanak na platformi duze od 5 tjedana u komadu.
Inace sam kroz svoju karijeru prosao kontejnere,balkove,tankere i kruzere(na svakom tipu barem 3 godine),i da , istina je da je offshore najzajebaniji za psihu.
Zato sam i rekao momku da je to nesto za na kratke staze i za one koji se zele sto brze rijesiti takvog nacina zivota. I da me ne bi netko krivo shvatio- svagdje je jebeno,samo sto postoji gradacija od jebeno do najjebenijeg.....

To je ok onda , ako je 180-200k dolara godisnje onda se nema sta misliti puno.

Ja nisam mislio na platforme jer o tome pojma nemam nego na off shore brodove.

Back