Pocetnik treba pomoc!!

sada fax traje 3 ili 3,5 god pa si bakalar/ prvostupnik.

sto se tice pomorskog faksa to mi je trenutno preskupo za zivot s obzirom da dolazim s drugog kraja hrvatske.

di je najbolje,najbolje je doma ako tata ima para

di je najbolje,najbolje je doma ako tata ima para

Tesko je reci di je najbolje prvi put,ali sigurno ako imas neku dobru preporuku .
Ja sam odradio asistenturu na Jadroplovu,katastrofa (prije 9 godina skoro)
5 godina na kontejnerasima,a onda na Carnivalu(putnicki) i vec 2 godine na Royalu,mozda nije lova ka na platformi ali bijela ladja je ipak ok,Imam vece pare nego puno ljudi na tankerima i tako to...Inace sam Elektricar,mogu samo reci vezano za agente,Zorovic iz Rijeke,poslao me na brod za dogovorenu placu a imao sam 50% vise nego sta je receno,SSM ,GLOBTIK iz Splita,muljatori samo takvi,iskoristavanje ljudi totalno.
EUROS i ZOROVIC iz Rijeke su OK,inace sam i Splita da me ne bi ko krivo shvatio,imao sam iskustva sa ovima gore navedenima.
Sada je sve za 10,10 sedmica doma-10 na brodu ,OK lova $$$,mislim se da idem na platforme,ali sta ja znam ,nije lako ostavit cruise brod.
Cuvaj zdravlje,jer sam i sam radio sa Chief Eng.(ne omalovazavam nikoga da se krivo ne razumie,ali prijo tirali su nas da se radi nekad i 24 ure kad krepa makina,bez nekog smisla,pa onda ulazi u tankove od HFO-tesko gorivo,da vidimo di pusta para,peri pajole-podnice sa svakakvim kemijama,koje sigurno nisu dobre za zdravlje,a sve to renomirani kapo-i na Jadroplovu... koji nisu pojma imali,jebes posao,ali u vezi safety-a i tako,pazi se s kim se druzis na brodu ima svakakvih,mislim na cargo brodove(sa mnom su na kontejerasima bili pojedinci sta su trosili vise od kapetana a imali su placu 1200-1300dolara,na ruti Kolumbija ,Peru,Venezuela Zapadna Evropa)Kad ides vani ,nikad sam ako nije nuzno,iskustvo iz Latinske Amerike,nije da te plasim,ali bez obzira na sve viruj mi da je mladom coviku lipo vidit malo svita,svaki porat je lip na svoj nacin...I zapamti jednu stvar,ides,probas i vidis jeli to ok za tebe,ako te ikad iko tlaci da ne mozes podnit,trazis doma da ides jer e nesto boli,neces platit kartu ti nego firma,najbolje reci ledja-niko ne moze dokazat,sad ne mislim da je lipo zloupotrebit ovo,jer ipak da se dobro zaradit ,nakon nekog vrimena kad nisi vise kadet.
Evo da me niko na forumu ne shvati krivo,navigavam skoro 10 godina,samo malo iz osobnog iskustva sta sam vidio post kadeta koji bi na brod,pa mu ka sta bi i bratu dajem neke savjete,a ne mislim filozofirat nikome,pogotovo onima koji su bili na moru.Kao sta sam rekao sad sam nekih 5 godina na cruiserima i ne idem na brod sa nekim stresom,imam familiju i oni mi mogu doc uvik...
Zelim svima sve najbolje i ne placajte nikakav porez ako ne morate...
Gledam i da ce se osnovati NOVI POMOSKI SINDIKAT,ovi Brazzaduro,koji je to,za koga se on bori,evo jos jedno iz osobnog iskustva,
prije nekih 7 godina ,kasni placa na Jadroplovu nekih 3 miseca,mi u Roterdamu,govore u ITF-u Roterdamu da sta se ne obratimo Hrvatskom Pomorskom sindikatu,e mozes mislit,samo smo zamolili ljude da oni to urede,ej mi smo taj dan letili doma,a pare su bile na racunu u Splitskoj banci prije nego
smo sletili na Resnik,e to je sindikat ,a ne ovi smecari.Triba se prijavit u BiH za adresu i ne placat ovde nista

Mate

Prijo ka Elektricar ili Elektronicar???
Ja sam zavrsio visu na FESB-u,ne na Pomorskom,je da je krterij dosta bio tezi(da me netko krivo ne razumije,bio sam prvo na Pomorskoj Visoj u Splitu),ali
FESB skola ti ipak malo vise vridi na kopnu.Bolje ti je zavrsit visu jer si inzinjer,i kod aplikacije uvik imas prednost pred srednjom skolom.
Na brodu ti nisu samo neki manji popravci,i to sve strucnjaci koji nikad nisu bili na brodu misle(ja sam na cruise brodu ,placen 500 miljuna dolara,ima vise opreme nego Nuklearna elektrana,bez podcjenjivanja,liftovi,escalatori,2 gas turbine General Electric(avionski motori) svaka po 30 MegaWatta,azipodi(elektromotori podvodni koji vrte poropelere),navigaciona oprema,hotelska oprema,bazeni,jacuziji,proizvodnja i prerada vode za 3500 ljudi,
blabla,e to sve neko trbea odrzavat,nisam sam ali ima posla itekako,ali nije problem nista sve se da naucit,imas i prednosti,imas teretane,saunu,mozes koristit restorane i dosta malih slatkih stvari koji zivot cine ljepsima..:o
E na kraju,bolje Elektronicar,jer 99 posto firmi ces dobiti vecu lovu

thx
ma sto se tice samoga posla sve se uci.
pa konkretno sta ja znam sa srednjom elektrothnickom, nista.
a jos mene zanima elektrika i kuzim je, donekle.

ajd mi malo recite kako se napreduje.
osim tih testova sto pisete jel ima minimalan broj godina rada ili kako. mislim da netko nebi mogao sve ispolagati i biti svima sef za par god.

Napravis asistenturu na bilo kojoj firmi 5-7mjeseci,ja sam bio 5 mjeseci,nema pravila za elektricare(elektronicare),probaj sta vise naucit od sefa(elektricara) i da Chief Engineer vidi da si ok (zainteresiran ),onda bi te ta ista firma trebala avancat(unaprijedit) za Elektricara(electronicara),na cargo brodovima je tako(prvo asistent,onda Elektricar,na putnickim kreces od kadeta,ali ti je dosta tesko tamo upast bez iskustva,kasnije kad imas iskustvo elekt. mozes uletit.Na cruise firmama(Carnival,Royal) pocinjes ka Elektricar ,1 elektricar pa Chief electrician,ide malo sporije ali vec ka Elektricar imas lovu ko Elektricar na (container,bulk,chemical ili neki tanker) na containerima ti je najmanja lova i na bulku,onda ces imat oko 6000 do 10000 na cruise firmama,a tako nesto i na najboljim plinasima ili tankerima (sta se tice plinasa i tankera,dosta se ljudi hvali da je tamo ,a i nemaju bas neke pare,samo par najboljih firmi placa neku respektabilnu lovu/Chevron,Shell,Vela i mislim NYK)mozda ti je najlakse otic preko nase neke firme,ako moze biti strana jos bolje,nema veze koja vrst je brodova,ionako ces u karijeri vjerovatno kasnije mijenjati firme i vrste brodova pa bi ti preporucio da na istoj firmi avancas...
Probaj Zorovic,Mediteransku,Jadroplov,SSM,ima ih jos,nisam bas u toku za tvoj status,ali najbolje je zvat sve agencije koje mozes u nas ,a tu ocekuj da ima
namjestanja po vezi,bar je tako bilo prije,racunaj da ce i biti veliki pritisak
od strane ljudi iz skvera,ali tvoja prednost je sta si mlad.
Na kraju prvo oguli asistenturu i napravis 2 -3 broda a onda ces vec znati di sta i kako dalje,u pocetku je tesko dok se priviknes,i pare su dosta male

kako vrime dolazi u HR,bit ce opet casno biti pomorac

pozdrav

Pozdrav svima!!! Evo kako je proslo!! splo??na plovidba mi otpada jel mi je i ova u kadrovskoj slu?žbi rekla da ću dosta te??ko dobiti posao... zvao sam i tenkersku plovidbu i lik mi je rekao da oni zasad ne tra?že nove ljude nego tamo negdije 6-7 mjesec da primaju nove!!! jos nisam kontaktirao alpex u rijeci ali vidim gore da mi nije ba?? preporučljivo???? neznam za??to??? e sad to u tankerskoj plovidbi mi je onak malo glupo da ja čekam do 7-og mjeseca pa da mi frajer opet kaze da ne primaju!!! Već sam se počeo pitat dali je uopće moguće se zaposlit sa mojom strukom??? a jadno mi je to sto ,kad nisam imao pomorsku knji?žicu ti samo kazu da to moram prvo imat pa da se javim i sad kad je imam nitko me ne ??ljivi ni 5%... jel ima netko kakvu ideju???'

odgovor Bicu

odgovor Bicu

Vidim da je proslo dugo vrimena od kad ti je netko odgovorio.
Evo ti jedna informacija ako vec nisi negdi krenuo na asistenturu.
Javi se u "Azaleu " Zadar oni ti sad planiraju intervju za asistente i kadete, mozda budes srice da prodjes intervju i odes na brod.
Ajde bas me zanima sto ce ti oni reci, pa se javi
:)

Ja sam završio kadeturu i odradio sam jedan ugovor kao 3. na kontenjeru. Buduć da bih htio promjeniti kompaniju (manji ugovori/veća plaća) planiram se javit u Azaleu za kadeta na tankeru. Znate li kad će točno bit intervjui?

Last edited:
Prika,

moj savjet ti je slican vecini recenih.
Radi love drzi se tankera/Lng

Radi izlaska

Cuj ja sam probao sve vrste tankera i izlazio sam na svima. Cak i na VLCC - Fujairah(UAE), Singapore, Long Beach, Juzna Afrika.

Znaci ta teza da nema izlazaka ne stoji nego ti je to vise stvar srece koji charterer ce uzeti brod i kuda ce voziti. Evo zadnji put je moj vlcc isao krcati u venecuelu na neki umjetni otok i ekipa je picila vani nemilo,a ja dosao pa nema nista nego u juznoj africi. Doduse treba i barba biti mekoga srca da plati te launch boatove za izlazak.

Ako bi ti malo ruzio po karibima i venecueli onda ti mogu predloziti Zorovica i to mozda stenu producte (uljanik grada), ima dosta nasih oficira i za pocetak je stvarno dobro. Naucis posao i spojis uzitak.

Raspitaj se malo koje su kese, i salji CV svukuda pa sto upali. Najteze je poci prvi put.
A nasih ljudi stvarno ima posvuda i dosta ti je jedan nas oficir da ti pokaze posao. Tog se ne trebas bojati:cool:

Pozdrav svima!!! Evo kako je proslo!! splo??na plovidba mi otpada jel mi je i ova u kadrovskoj slu?žbi rekla da ću dosta te??ko dobiti posao... zvao sam i tenkersku plovidbu i lik mi je rekao da oni zasad ne tra?že nove ljude nego tamo negdije 6-7 mjesec da primaju nove!!! jos nisam kontaktirao alpex u rijeci ali vidim gore da mi nije ba?? preporučljivo???? neznam za??to??? e sad to u tankerskoj plovidbi mi je onak malo glupo da ja čekam do 7-og mjeseca pa da mi frajer opet kaze da ne primaju!!! Već sam se počeo pitat dali je uopće moguće se zaposlit sa mojom strukom??? a jadno mi je to sto ,kad nisam imao pomorsku knji?žicu ti samo kazu da to moram prvo imat pa da se javim i sad kad je imam nitko me ne ??ljivi ni 5%... jel ima netko kakvu ideju???'

probaj se malo interesirat za platforme,offshore i slično.

evo tu iskopaj malo i probaj kontaktirat fratelli cosulich u trstu:

http://www.cosulich.it/

majstor ti ukrcava na platforme,MODU,offshore brodove i tako to.

kolko mi ljudi pričaju plaće su u startu dosta male ali mora?? negdje počet.

isto kolko sam sku?žio ti si mehaničar?mo?žda uspije?? dobit ??ljaku al ne u struci,tko zna

sretno

Vidim da je proslo dugo vrimena od kad ti je netko odgovorio.
Evo ti jedna informacija ako vec nisi negdi krenuo na asistenturu.
Javi se u "Azaleu " Zadar oni ti sad planiraju intervju za asistente i kadete, mozda budes srice da prodjes intervju i odes na brod.
Ajde bas me zanima sto ce ti oni reci, pa se javi
:)

ok vidit cu s njima pa se jos javin ;)

hvala svima na odgovorima !!!

odgovor Zuknici

odgovor Zuknici

Mozes probati nazvati oni ce ti tocno reci ( s obzirom na tvoje godine ?? ) da li imas sanse ili ne , iako mislim da ce te pozvati na intervju , jer ono sto se kaze nikad se nezna , a opet steta ne probati.
Znamo i sami da kadra treba, ok ima kriterija kao i svugdje ali eto, sto se moze.
Da, intervju bi trebali biti koliko ja znam iduci tjedan ( pocetak Februara )zato nebi bilo lose da se javis , vjerojatno si procitao poruku poslatu jucer di je kontakt broj.

a evo zva san azaleu govore da jos nisu sigurni kad in je taj intevju da ce mi se javit, uglavnon kaze na mitsuia samo nije jos sigurna jel lng ili tankeri!

a zva san jos neke agencije osm kaze da krca samo ka cistac ili mazac ne bas asistente al to mi se cini da cu to priskocit!

magazin da nezna jos sigurno ali da ce krcat asistente da je u pregovorima da se javin pocetkon veljace!

i jos da pitan jel neko cuja nesto o agenciji gi&mi jel se ko krca priko njih i jeste li zadovoljni

i jos agencija pasat koja su vasa iskustva sa njim

ako ima jos ko koju adresu broj di bi se moga javit koja krca asistente makinje nek napise ako nije problem!!!

btw hvala na pomoci svima:uzdravlje

Probaj priko Zorovica na Torma,placa ti je 1850$,ugovor ti je 3 mj,ako oces mozes i duze ostat.
Oficiri su ti nasi a posada Filipinci

zavr??io sam pom.??kolu u splitu te tra?žin kadeturu pa bili mi tko moga reć kakvi je west wind, brodospas i ssm.hvala

Back