Offshore i LNG razlike u uvjetima.

ibstr28

Strojar
Jeli offshore samo drilling ili obuhvaća viÅ¡e toga? Top offshore kompanije plaćaju znatno pa i viÅ¡estruko viÅ¡e od JDN. Nekakav offshore prosijek naspram dredging prosijeka, mislim da je to negdje blizu. Treba znati dredging nije samo JDN i slični, ima tu i malih igrača koji masno plaćaju iskusni kadar. Ne na razini drilinga, ali puno viÅ¡e od prosijeka.
BTW Oil&energy je sve dok cijena nafte bitno ne naraste debelo u banani. Mjesto gdje se čovijek boji za posao, i gdje danas neiskusni ne upadaju.

Poslano sa mog SM-N915FY koristeći Tapatalk

Jeli offshore samo drilling ili obuhvaća viÅ¡e toga?

Offshore je puno vise toga od drillinga. Drilling je samo perjanica offshore-a (jer je najplaceniji u pomorstvu) a u offshore spadaju svi brodovi koji se bave od opskrbljivanja platformi OSV,PSV itd... Takoder svi sta rade podvodne radove na moru kao DSV,Cable lay, pipelay,construction itd... naravno tu spadaju i istrazivacki brodovi tako da je offshore jedan jako jako velik pojam.

Ja ti to kad nekome objasnjavam objasnim na sljedeci nacin:

Pomorstvo u cijelini je kao nogomene lige, neke bolje a neke lose placene i tko to svati taj ce uvijek tezit da ide boljemu a tko ne zadovoljice se uvjetima u ''timu'' u kojem trenutno igra sta zbog izlazaka vani,sta zbog social life-a, sta zbog komodacije, sta zbog smjene itd...

Primjera radi ''offshore liga'' je takva je onaj ko radi na PSV brodu ili ST-BY brodu je kao da igra u Spanjolskoj lizi u Ginjonu ili nekom slicnom malo budjetnom klubu a jos je uvijek za Hr prilike dobro placen. Dok onaj tko je u pipelay ili DSV ili constructon kao da igra u Atletico madridu ili sevilli i naravno oni koji rade na drillu oni igraju u Barci i Realu.

Sad jos tu postoji razne podjele tipa kako u svemu tako i u drillingu. Pa recimo da oni koji rade na UDW (ultra deep water) imaju najvece place jer je to top u danasnjem offshore svitu.

Eto nadam se da sam ti malo pojasnio

Znam ja to Dalmos. Pitanje je bilo retoričko. Jer se kroz forum postavlja kao da je sve Å¡to je offshore super plaćeno. Nije baÅ¡ tako. I u offshoru postoje lige, nije liga sam za sebe. Kao bolje i loÅ¡ije kompanije. Na to ciljam. Npr. Bolje je plaćen netko na LNG od Exmara nego većina na offshoru. Nije baÅ¡ crno bijelo. Kada je u pitanju drilling i poslovi plaćeni na toj razini, ne odustaju ljudi radi uvjeta na brodu i godiÅ¡njeg, jednostavno nemaju vezu. A da bi poÅ¡li, bi.

Stari malo mi nije to jasno sto si napisa posto svi radimo za pare...znan kolike su place na jdn i inace u toj industriji...a bogami znan i kolika je meni placa...i kolike su place na offshoru...nerazumin zasto bi isa na manje al ok svak neka naviga kako ga je volja...nemojmo stvarat fame od brodi...osim ako kome nije fama...ali niko iz jdn nece sist za vinc i cupat ankore...isto ka sto i vamo neko sa offshora nece doc odma znat posa....ali u globalu posa odrzavanja je svugdi isti i to je to.

Ne govorimo o placama nego o poslu...eto crta zara ja sam usporedia AHTS sa dredgerom i iz mog iskustva kazem da je posa na AHTS bia stvarno macji kasalj za moju bransu posla na dredgeru di sam vidia kolko sam jos zelen i pri tom ne omalovazavam ni jedan posa...Svi rezervni dilovi moraju bit ako fali krivi se elec ako je njegov dio .Od opreme sve ima pa cak i termalna kamera ,svi softwar kabeli sa pripadajucim programima za svaki senzor,controler pa i ti famozni plc sta mi je na AHTS bia nepoznanica vamo je standarno sta se mora znat jer brod koji zna okrecat vise stotina tisuca eura dnevno nemoze stat i cekat servis....Da se razumimo ne kazem da je ovo svemirski brod prema drugim brodovima al stvarno su krcati opreme da je to pretjerano nas dva elec. ima dana kad jednostavno u 12 sati ne stignes napravit planirano i svaki dan ti je skroz ispunjen tako da se sa ceznjom sitim AHTS :D...

Pa recimo da oni koji rade na UDW (ultra deep water) imaju najvece place jer je to top u danasnjem offshore svitu.

ne mogu a da te ne ispravim
oni koji su an udw polako idu doma jer je udw trenutno neisplativo explatirati I buzati sve zatvara I ceka bolje vrime
jedino dw operacija kako tako ide ali sa velikim stekanjem
inace niti svi udw nisu isto placeni razlika ide i do 30% u placama

Asinkronus ma koliki je day rate riga ,nikad bezicni telefon nije zavonia 101 HTOLINE(broj i ime telefina) 15min nakon sta je system pa i pitaju sta se desava (poziv s kopna tj Belgije) na rigu je oni osobno puno lakse po tom pitanju a day rate konkretno u tom slucaju je bio isti kao udw rig u zlatno doba, Sahalin vadit stine
jedina greska je bila da smo ih brzo vadili ,pa je barbi zvonia telefon da mu objasne da su placeni po danu a ne po izvadenoj stini

Ne govorimo o placama nego o poslu...eto crta zara ja sam usporedia AHTS sa dredgerom i iz mog iskustva kazem da je posa na AHTS bia stvarno macji kasalj za moju bransu posla na dredgeru di sam vidia kolko sam jos zelen i pri tom ne omalovazavam ni jedan posa...Svi rezervni dilovi moraju bit ako fali krivi se elec ako je njegov dio .Od opreme sve ima pa cak i termalna kamera ,svi softwar kabeli sa pripadajucim programima za svaki senzor,controler pa i ti famozni plc sta mi je na AHTS bia nepoznanica vamo je standarno sta se mora znat jer brod koji zna okrecat vise stotina tisuca eura dnevno nemoze stat i cekat servis....Da se razumimo ne kazem da je ovo svemirski brod prema drugim brodovima al stvarno su krcati opreme da je to pretjerano nas dva elec. ima dana kad jednostavno u 12 sati ne stignes napravit planirano i svaki dan ti je skroz ispunjen tako da se sa ceznjom sitim AHTS :D...
Koliko je bio star taj AHTS? Znam ja i za bulkove i twins dizalice sa PLC.

Nijedan brod nije UFO. Svaki je hrpa čelika, strojarskih elemenata, kabela i kartica. Koji uklopljeni zajedno služe nekoj svrsi. Sada je samo pitanje koliko tko i do koje kompleksnosti može shvatiti svrhu. Kao i koliko gleda oko sebe, primjećuje zahtjevne sustave i hvata se radova na njima.

Nema teških i lakih brodova. Postoje samo dobre i loše posade.

Može na bulku biti teže nego na dredgeru, ovisi o ljudima.

Posto je bilo dosta razgovora na ovu temu u JDN threadu otvoren je novi thread za razgovore o ovim temama.

Administrator

Nepoznanica u smislu ulaska u plc..

Last edited by a moderator:
Sto se tice tih strasnih Belgijanaca i Nizozemaca sto maltretiraju Hrvate , u svakoj naciji ima budala pa tako i nasoj , kolege budimo realni recite mi molim vas da stavite jednog nizozemca ili belgijanca na hrvatsku firmu ala splitska , zadarska sa full hrvatskom posadom recite mi koliko bi im dali da prezive hahah ja im nebi dao manje od 24 sata (izjeli bi ih i ispljunuli bi samo kosti ) e kad tako budete razmisljali onda cete vidjeti da oni i nisu tako losi .Ako covjek radi i zna svoj posao nece imati nikakvih problema tu ne prolazi ekipa koja PUNO ZUJI A MALO MEDA DAJE .Sto se tice day rate jedan drill ship je 500 k$ sa 200 clanova posade koji su triput bolje placeni nego dredgeri , evo primjer ,je da je kratko trajalo GLORY HOLE u Canadi Vasco de Gama je radio dnevno 1 milion dolara sa 42 clana posade mogao je to napravit jedini u svijetu (a vidite to sve rade glupi stolari i konobari ) i onda vi meni recite kamo je lova u nafti ili pjesku kad ti taj posao napravis sa 4 puta manje posade i dignes takvu lovu .Kolege moje kakva je trenutno situacija u offshoru biznisu tu mislim na naftu ,drill shipovi (niska cjena barela ) ce morat ici na spustanje day rate jer on sigurno treba 250 k$ da bi pokrio svoje troskove da bi bio na nuli (posade , amortizacije itd ) moglo bi se dogoditi da ce ici sa rezanjem troskova placa da bi mogao busiti a moglo bi se lako dogoditi da te place koje su sada nerealno visoke u drill sektoru se srezu i onda bi moglo biti ona kako je ROJS rekao ko je njamio njamio je , a nama sirotama na dredgerima mi smo i onako naucili na malo tako da nas taj sok i nece bas pogoditi ali ekipu sa drilinga bi mogao i znate onu kletvu kad se naucis na puno a padnes na malo nema gore .

Nepoznanica u smislu ulaska u plc..
Siguran?
Ja vidio suprotno, kao i standardno ugrađeno par laptopa u kabinet dizalice (gantry) za nadzor i programiranje PLC, posao električara prema pravilima kompanije. Ne zove se servis.

Nije u pitanju ima li ili nema PLC. Svi UMS brodovi od 90ih na ovamo imaju PLC. Razlika je u stavu kompanije. Neke dozvoljavaju ili čak poput JDN zahtijevaju od električara rad na PLC. JDN ima i kurs. Neke kompanije se strogo odlučuju na servis. To nema apsolutno nikakve veze sa tipom broda.

Npr. Bolje je plaćen netko na LNG od Exmara nego većina na offshoru.

A kolike su im to sokole place tamo?Vjerovatno imaju vise od ovih s Psv,St-By i ponekih Ahts brodova,a sad da imaju vece od vecine na Offshore-u nebi se bas kladio.

Siguran?
Ja vidio suprotno, kao i standardno ugrađeno par laptopa u kabinet dizalice (gantry) za nadzor i programiranje PLC, posao električara prema pravilima kompanije. Ne zove se servis.

Nije u pitanju ima li ili nema PLC. Svi UMS brodovi od 90ih na ovamo imaju PLC. Razlika je u stavu kompanije. Neke dozvoljavaju ili čak poput JDN zahtijevaju od električara rad na PLC. JDN ima i kurs. Neke kompanije se strogo odlučuju na servis. To nema apsolutno nikakve veze sa tipom broda.

Eto ga vraze ti ibstr28 ka neki odvjetnik haha..prica sam iz svog prijasnjeg iskustva sa AHTS a normalno da je to stav kompanije...Dabogda ti beny dosa na brod :hihi

A kolike su im to sokole place tamo?Vjerovatno imaju vise od ovih s Psv,St-By i ponekih Ahts brodova,a sad da imaju vece od vecine na Offshore-u nebi se bas kladio.
Ja bih.
Ne bih o sumama jer ima ih i na bonus plaći, kao i onih bez bonusa. Neka se sami jave. Vidio sam nekoliko platnih listi od dobrog prijatelja i ostao bez teksta.

BTW Å¡to bi bila većina offshora? Drill shipovi i DP3 pipe layer? Ili raznorazni PSV AHTS itd. Itd.?

Lipa tema i svak je napisa bar koju dobru besidu..samo me malo zadilo na pocetku kad je covik pita kako je u dregingu..mislim da smo svi od krvi i mesa i svak prije ili poslije povata posa...usporedivat nas posa u pomorstvu sa kupljenjem boca mi je smisno...jer niko ne cipa drva u makini niti lopata po mostu...smatram da se more i mora svakomu pomoc...malo smo se udaljili od teme..ja osobno o drgingu nezmam nista osim prica...a i jednog sekonda san ubacija od tamo vamo...jer mu je i na psv u bila veca placa nego na novogradnji tamo negdi u singapuru di kopa eto...

Last edited:
Znam okvirno koliko su place tamo sad svak svoje prica mada me nikad nije ni interesiralo toliko jer sam se uvik drza onr da je najgore tude novce brojat i tude zene gledat.
Za Offshore znam koliko di se daje jer je ipak to moja bransa.
Vecina Offshore sta bi bilo to je jedno zezano pitanje jer u toj bransi ima stvarno svega.
Samo mi nije jasno kad su tamo toliko bolje place sta onda ljudi ludiju za Offshore.??

Znam okvirno koliko su place tamo sad svak svoje prica mada me nikad nije ni interesiralo toliko jer sam se uvik drza onr da je najgore tude novce brojat i tude zene gledat.
Za Offshore znam koliko di se daje jer je ipak to moja bransa.
Vecina Offshore sta bi bilo to je jedno zezano pitanje jer u toj bransi ima stvarno svega.
Samo mi nije jasno kad su tamo toliko bolje place sta onda ljudi ludiju za Offshore.??
Zato jer bilo kakav offshore gledaju kao odskočnu dasku za drilling i veće DP3 aplikacije gdje su plaće veće od Exmarovih.

Ja ipak mislin da je radi ugovora..jer place na psv ili ahts su slicne ka i na plinu...nego mozda ti kratki ugovor...moj back to back je sa plina...govori da ni na plinu nisu svugdi iste place

iznenadio bi se da da poneki LNG imaju novce kao i losija klasa u drilingu

u drilling puno je razlike
ljudi su imali godinje bonuse 50-70tusd
zaradivalo se godisnje300-400Tusd u totalu cijeli paket(klasa prvi nautika, strojar i struja)
dok na istoj jedinici ali bila je od drugih drill firmi islo je od 160-180Tusd godinje isti posal sve isto
tad je dolar bio 5-5,5kn

danas je ta bolja placa isla na 220Tusd ali je dolar 6,7
dok na slabijim placama je placa isla na 100-140Tusd sta se priblizilo LNG

da ce se nesto morat prominit smanjt place day rate pa sami rezervni djelovi koji dolaze od Varco plc kartica CPU S7 je placena 15tusd samo zato sta je to drilling i ovlasteni company prodavac za stvar sta kupujes u Rs katalogu
tako da tu treba ocekivat u svakom segment veliki pad osim ako cijena nafte ne skoci iznenada gore

Lipa tema i svak je napisa bar koju dobru besidu..samo me malo zadilo na pocetku kad je covik pita kako je u dregingu..mislim da smo svi od krvi i mesa i svak prije ili poslije povata posa...usporedivat nas posa u pomorstvu sa kupljenjem boca mi je smisno...jer niko ne cipa drva u makini niti lopata po mostu...smatram da se more i mora svakomu pomoc...malo smo se udaljili od teme..ja osobno o drgingu nezmam nista osim prica...a i jednog sekonda san ubacija od tamo vamo...jer mu je i na psv u bila veca placa nego na novogradnji tamo negdi u singapuru di kopa eto...
Upravo si Zara ukazao na problem. SvaÅ¡ta se priča, a ljudi u svaÅ¡ta vjeruju. Ja sam se u ovoj temi uhvatio razbijanja nekih mitova. Npr. NASA brodovi, super pretplaćeni offshore, itd itd.
Dredging sastavljen od cvijećara i pijanaca, neznalice sa bulkova itd.

Ovaj naš posao je relativan. Postoje neke smjernice, bolje i lošije, ali je toliko puno izuzetaka da je smiješno generalizirati i sve trpati u isti koš ili ligu.
Vidi Å¡to se nudi, pa tko ponudi viÅ¡e....... možeÅ¡ razmiÅ¡ljati kratkoročno, možeÅ¡ dugoročno, Å¡to je kome isplativije. Sve je relativno.

iznenadio bi se da da poneki LNG imaju novce kao i losija klasa u drilingu

u drilling puno je razlike
ljudi su imali godinje bonuse 50-70tusd
zaradivalo se godisnje300-400Tusd u totalu cijeli paket(klasa prvi nautika, strojar i struja)
dok na istoj jedinici ali bila je od drugih drill firmi islo je od 160-180Tusd godinje isti posal sve isto
tad je dolar bio 5-5,5kn

danas je ta bolja placa isla na 220Tusd ali je dolar 6,7
dok na slabijim placama je placa isla na 100-140Tusd sta se priblizilo LNG

da ce se nesto morat prominit smanjt place day rate pa sami rezervni djelovi koji dolaze od Varco plc kartica CPU S7 je placena 15tusd samo zato sta je to drilling i ovlasteni company prodavac za stvar sta kupujes u Rs katalogu
tako da tu treba ocekivat u svakom segment veliki pad osim ako cijena nafte ne skoci iznenada gore
Dobro ti govoris...

Back