Nikako se ukrcat!

blackjack

Banned
Po??tovani kolege,

2009. sam diplomirao nautiku na Sveucilistu u Dubrovniku. Imam visoku pomorsku skolu s titulom dipl. ing. I evo do dan danas se nisam uspio ukrcati kao KADET palube. Svi mi tupe kako sam zbog zavrsene skole prvi na listi cekanja i da cu ici prvi cim se slijedeci kadet iskrca jer kadar palube s viskokm pom. skolom je rijedak. Zanima me imate li Vi postovane kolege pomorci ikakvu agenciju koja mi garantira da cu se ukrcati?

Znam da je kriza, ali kako cu doc do zvanja viseg casnika ako ne odradim kadeturu.

S postovanjem

dipl. ing. blackjack

Blackjack bas si mi to triba rec:(....i ja zavrsavam visu omg...ali nezz kako se nisi ukrca..osim ako nisi zabusava...koliko vidim svi se ukracju koji to BAS zele....makar na neke kante od brodova za mizerne pare...ali kadetura i nije za zaradu ....Ma bit ce sve ok ,vidim neke je momke bas zvalo ima prije par dana mislim da se pokrenilo nesto ;)...Pozz i sretno

Postovani kolega dipl. ing. blackjack,
o slicnim problemima su ovdje vec knjige napisane, pa malo sjedi i procitaj. Trenutna situacija nije bas najpogodnija za pomorce, pogotovo juniore i kadete. Zbog krize na trzistu svaka firma nastoji sasjeci troskove i ukrcavaju na takva mjesta pomorce sa trzista jeftine radne snage, a i puno je brodova u raspremi bez posla. Postoje neke indicije da bi se market trebao poceti opravljati u drugoj polovici ove godine no do tada nece biti lako.
Moj savjet ti je da napravis dobar CV i da se u njemu prikazes kao neko tko je spreman zasukati rukave i raditi i uciti. Ako ti je stalo da se ukrcas prihvati i posao nominalno za mornara, vjerujem da ce ti seniori na brodu izaci u susret i pomoci u ucenju ali vjerovatno ce se od tebe traziti da odradis svoje puno radno vrijeme kao mornar pa tek onda poslije da dodjes na most. Vjeruj mi kad ti kazem da nije ni to tako lose jer naucis puno o poslu na palubi tako da jednog dana kad postanes chief ni jedan kormnilar ti ne moze prodavat rog za svicu. I sam sam prosao slican put svojevremeno i danas mi nije zao.
Kao sto sam vec rekao, odvoji malo vremena i pretrazi forum. Imas puno korisnih savjeta i adresa kamo mozes poslati CV.
Puno srece.

Mladi kolega ne znam zasto si dozivio moj post kao kritiku, jednostavno sam ti dao savjet. Odi na vrh stranice klikni na pretraga u plavoj alatnoj traci i upisi kadet, kadetura, adrese i klikni pretrazi postove pa ces naci savjeta, adresa i iskustava kolega koliko volis. Znam da ti nije lako, ali ne moras ici odmah djonom na svaku rijec koja ti na prvo citanje ne legne. Na taj nacin neces bas naci puno ljudi spremnih da ti izadju u susret. Toliko od mene.

Jebate stvarno ti nije lako bija si znači i u A.P,SSM-a i Globtik-a i posla 30 mail-ova....nemogu virovat da te još nije ukrcalo jer ima nas ode par sa fax-on ili višon (čitaj stotinjak komada) i ode smo na forumu da odlučimo di bi išli jer nas bombardiraju sa ponudama za kadeturu evo ja san konkretno doma 8 miseci jer neznan di bi iša iman ponudu od Chevron-a, Carnivala-a,Maersk-a,Msc-a, Exmar-a i ostalih al stvarno neznan di bi......... asu imaš opciju search i nemoj odma bit bahat:mad:

Last edited by a moderator:
Dalmacija je u pravu. 30 poslanih mail-ova je zaista malo ako misli?? da te neka kompanije primi,jer ZNAM po??to čitam po forumu da taj broj triba bit puno veći(2xx ili 3xx) i da stalno mora?? dosađivati preko telefona i svaku kompaniju kojoj si posla CV mora?? nazvat i pitat je li dobila,znam da zvuči glupo,ali je tako. Dakle MORA?  IM DOSAĐIVAT dok god te ne ukrcaju,i poslat CV di god mo?že??,svaku adresu koju vidi??/nađe??,samo ??i??aj! Eto to ti je moj savjet. :)
Uostalom,ako nema druge,poku??aj za mornara,pa da ti upi??u kadeturu? :)

Btw.nemoj ljude napadat zato jer su malo "drski",to je stoga,??ta ovih "ne mogu nać ukrcaj" tema ima milijun i svima je već pomalo dosta toga,prvo ??ta je dosadno,drugo osim ??ta općenito pogor??ava i ovako lo??u situaciju,te tjera na samoubilačke misli,a treće ne mo?že?? tra?žiti posa i tako pričat sa ljudima(ok je nedat na sebe),jer tako se ne tra?ži posa :D Zna?? onu-na jedno uđe na drugo izađe,ide?? svojim putem i gleda?? svoja posla. :uzdravlje

Dalmacija je u pravu. 30 poslanih mail-ova je zaista malo ako misli?? da te neka kompanije primi,jer ZNAM po??to čitam po forumu da taj broj triba bit puno veći(2xx ili 3xx) i da stalno mora?? dosađivati preko telefona i svaku kompaniju kojoj si posla CV mora?? nazvat i pitat je li dobila,znam da zvuči glupo,ali je tako. Dakle MORA?  IM DOSAĐIVAT dok god te ne ukrcaju,i poslat CV di god mo?že??,svaku adresu koju vidi??/nađe??,samo ??i??aj! Eto to ti je moj savjet. :)
Uostalom,ako nema druge,poku??aj za mornara,pa da ti upi??u kadeturu? :)

Btw.nemoj ljude napadat zato jer su malo "drski",to je stoga,??ta ovih "ne mogu nać ukrcaj" tema ima milijun i svima je već pomalo dosta toga,prvo ??ta je dosadno,drugo osim ??ta općenito pogor??ava i ovako lo??u situaciju,te tjera na samoubilačke misli,a treće ne mo?že?? tra?žiti posa i tako pričat sa ljudima(ok je nedat na sebe),jer tako se ne tra?ži posa :D Zna?? onu-na jedno uđe na drugo izađe,ide?? svojim putem i gleda?? svoja posla. :uzdravlje

Hvala kolega!

A izgleda da san dobija jezikovu juvu.
SAPIENTI SAT.

Dobro da si sam skuzija ! Sve 5 i idemo dalje , samo da znas da bi puno gore pro??a na brodu sa takvim nastupom prvi dan !
Ali vidis i ovo ti je jedno iskustvo iz kojega mo?že?? ne??to pozitivno izvući!
Pozdrav !

Ma pustite momka na miru, skuzija je i posla mi je ispriku na PM. Sve 5. Nije nikome lako ko trazi posa prvi put u ovoj nasoj bransi. Frustriran je ne reagiranjem firmi a nase Vlade obecavaju "sa faxa na posao" i razbacuju se slicnim maximama. Zato i jesmo ovdje da pomognemo jedni drugima.

Last edited:
Ma putite momka na miru, skuzija je i posla mi je ispriku na PM. Sve 5. Nije nikome lako ko trazi posa prvi put u ovoj nasoj bransi. Frustriran je ne reagiranjem firmi a nase Vlade obecavaju "sa faxa na posao" i razbacuju se slicnim maximama. Zato i jesmo ovdje da pomognemo jedni drugima.

Sla?žem se barba Belboy , situacija nije bajna za asistente i kadete ali svi smo mi pro??li isto ili slično ! Triba ljudima pokazati da čak i iskusni i prekaljeni pomorci čekaju misecima ukrcaj i da svako minjanje firme je novo dokazivanje,prihvačanje ni?žega čina i sve ??ta ide uz to ....! Tu je neko spomenija da ako triba i za mornara otić samo da se dokopa broda jer tu se vidi da je netko spreman na rad i učenje od nule ! Bez obzira na zavr??enu ??kolu , kad dođe?? na brod prvi put nisi nigdi drugo nego na nuli!

Sla?žem se barba Belboy , situacija nije bajna za asistente i kadete ali svi smo mi pro??li isto ili slično ! ...

Sla?žem se, situacija nije bajna.

Ukrcat će se blackjack negdje brzo... pro??le godine je i Atlanska tra?žila ljude na sve strane. Vidio sam u novinama njihov oglas nekoliko puta. Najvi??e mi je ?žao posade, bilo je puno na??ih na MSC, a sada su im srezali plaće na elemozinu. Već me desetak njih zvalo i pitaju da li znam ima li gdje-god bolja ??ansa... Preporučio sam i ovaj forum da malo pogledaju, ali ne zaboravite da mnogi ne koriste internet!

?!

Maninjorgo i Black Jack su dobili opomenu zbog grubog izrazavanja. Hvala svim drugim userima sto su smirili strasti i postupili kako je u suglasnosti s pravilima foruma.

Upozorenja molim da ne shvatite osobno jer su pravila igre za svakoga ista.

Sljedeca disciplinska mjera je zuti karto tj ban na 7 dana

Hvala jos jednom svima

Last edited:
vrime je da pocmu i skuze da bez toga nemaju sansi,
...

Tako je kokolo,

Pade mi u sjećanje ona nekadašnja trgovina adresama za 200 kuna. Mislim na dosjetljive tipove koji su stavljali oglase tipa - 'Prodajem adrese... itd.' - po novinama. Nema ih više na sceni. Ovdje na forumu ima puno kvalitetnija informacija u tom smislu. Ako se ne varam neki vanjski beskičmenjaci su govorili da se adrese kompanija ne smiju stavljati na forum, jer se pravi konkurencija onima što još uvijek 'trguju' na neki način. Jasna stvar da u tome nema protuzakonitih radnji s naše strane. Dapače treba javno reći da je forum iskorjenio jednu vrstu društvene nepodopštine tj. onaj bivši - marifetluk trgovanja adresama. Ovdje sada možemo pronaći ponešto, čak i mi koji smo prikučili miljon milja, a kamoli mlađi dečki..,

Last edited:
Evo muka mi je kad procitam ove postove! nasi momci ne mogu naci posao ni za kadeta dok ja ili mi moramo "odgajati" filipinske kadete po brodovima. To sam vec jednom davno pisao, mozda nadjem taj citat i pastiram.
Ljudi moji DRZAVA nas jebe di stigne. Dok sam navigao na njemackoj kompaniji upoznao sam nekoliko njemackih kadeta. Njima DRZAVA garantira posao i DRZAVA se bori za njih. na koji nacin? Evo, u dvi rici, sve njemacke kompanije moraju ukrcati kadete koliko ih god ima i bez obzira di ce se zaposliti onda. Na racun toga kompanije imaju beneficije ali bez obzira na to oni moraju ukrcati kadete cim oni hoce ici na brod.
Nas nasa DRZAVA ne jebe ni pet posto. Onda se jos bune po novinam da smo izdajice ili u najmanju ruku da nismo patrioti jer spominjemo Crnu gORU I DA CEMO SE PRIJAVITI ZBOG POREZA TAMO. Puno vise od toga ne znam i nisam se bas previse raspitao jer me nije bilo briga. Muka mi je kad ovo citam, i ja sam bio u slicnim problemima.
uh bas me raspizdilo, moderator nek oprosti na izrazima, ponestalo mi je teksta i pravopisa.
jos jedna stvar kad sam se uhvatio kadeta i njihovog posla, njemacki kadeti uredno nose blok papira i olovkicu sa sobom, imaju place timunjera, ne rade ni kurca dok na istom brodu hrvatski kadet radi ko stoka i onda se firme bune kad chief upise par overtajma viska posadi i da kadetu da nadozunta onih 500 dolara od misecne place..

Evo ovo jenapisano jos dok UPH nije postojala...
Nekad sam navigao na njemackoj firmi gdje je bilo i njemackih kadeta. Malo smo pricali kakav je sistem sto se tice kadeta. Kako sam razumio, sve njemacke firme imaju dogovor izmedju sebe i drzave da moraju zaposliti kadete (sve u drzavi koliko ih ima na skolovanju) i da im moraju izlaziti u susret duzinom ugovora zbog skolskih obaveza bez obzira na kojoj ce firmi poslije ovaj navigati. Na primjer, ovaj kadet o kojem pricam se ukrca u 10. misecu a doma je bio za Novu godinu jer je rekao da ima ispite i da mora doma... Imaju placu kormilara.

Tribalo bi traziti od drzave da se svaka brodarska firma u Hrvatskoj "prisili" uzimati odredjeni broj kadeta svake godine ako zele poticaje od drzave a virujte mi svaka ih trazi i dobiva. Ako zelimo ocuvati ovu plemenitu tradiciju to moramo traziti i ne dozvoliti da nam mladi, skolovani ljudi u naponu snage gube vrijeme za pronalazenje prvog posla. Sa vrimenom gube volju, nadju kakav poslic doma i ne odlaze na more. Zivimo u banana drzavi di nas posluzuju konobari sa VSS-om a niko ne pokusava stvoriti poslove mladim obrazovanim ljudima. U nasoj struci ima dosta prostora da se izadje u susret skolovanim kadetima i predlazem ovo kao jednu ideju za koju se triba boriti buduca udruga Pomorac.net.

Maninjorgo i Black Jack su dobili opomenu zbog grubog izrazavanja. Hvala svim drugim userima sto su smirili strasti i postupili kako je u suglasnosti s pravilima foruma.

Upozorenja molim da ne shvatite osobno jer su pravila igre za svakoga ista.

Sljedeca disciplinska mjera je zuti karto tj ban na 7 dana

Hvala jos jednom svima
i ja san smirija strasti, isa san lec!! aj dobro, sad cu malo u kantun, a koliko triba ucinit sklekova za kaznu????

nikad ni jednu nisan koristija ali mi je gust bija narucit sve sta uzmen pouzecen pa///////na primanju

Jesi li prova narucivat stvari pouzecem na susidovo ime.I onda slusas kroz zid kad budala plati i otvori paket.Kakav praznik za usi.Nisam se jos susreja sa vecim gustom.

@Dalmos
A koji ...... si brisa tu prepisku? Kontam sad kad se dignem da cu imat nesto interesantno za procitat kad ono nista.I usput prosla su vremena kad se kaznjava verbalni delikt.

@svi ostali
Nema veze kolicina poslanih CV-ja.Mislim po statistici povecava sansu za ukrcaj mada u realnosti nije tako.Evo ja sam nakon godine dana posla jedan CV i bingo!!Idem ca krajem 4.-og.Nisam tija potrosit za internet saljuci e mailove ondje gdje sam unaprijed bio osudjen na neuspjeh.

Last edited by a moderator:
@svi ostali
Nema veze kolicina poslanih CV-ja.Mislim po statistici povecava sansu za ukrcaj mada u realnosti nije tako.Evo ja sam nakon godine dana posla jedan CV i bingo!!Idem ca krajem 4.-og.Nisam tija potrosit za internet saljuci e mailove ondje gdje sam unaprijed bio osudjen na neuspjeh.[/QUOTE]

ne treba omalovazavati niciji napor pri trazenju posla jer smo i mi bili u slicnoj poziciji. sjecam se da kada sam okolo trazio prvi ukrcaj za trecega, onaj Kenda iz Acomarita obavio je samnom ragovor kroz poluzatvorena vrata u par sekundi koliko mu jetrebalo da mi poruci da ima takvih kao ja na lopate. a i sada nije lako naci solidan posao koji je uz to i solidno placen, a mislim da mi iskustva za moje godine bas i ne nedostaje previse. :)

Back