mladeno
ɹoʇÉɹÇpoɯ
evo danas godi??njica i petra zoranića
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000121/podlistak.htm
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000121/podlistak.htm
nazalost nisam mogao naci nista na netu o ovoj tragediji osim mog sjecanja naime ukrcao sam se na kadeturu (davne) 81' pa se sjecam nekakvih prica kapetan je bio mihajovic ili tako nekako i potonuo je sa brodom (namjerno ili nenamjerno ne znam) pa ako ima neko nesto o ovome neka izvoli..........
Nestali članovi posade "Bratstva"
Zapovjednik - Nikola Pavlovic "Draza"
Drugi oficir palube - Mustafa Drljan
Kadet - Nikola Knezevic -Pronadjen na Siciliji 15. 12. u bezivotnom stanju. Sahranjen u Beogradu.
Prvi oficir stroja - Aleksandar Gajic
Treci oficir stroja - Rafael Mann
Mazac - Zoran Maksimovic
Prvi kuhar - Aco Stojanov
Drugi konobar - Slobodan Resin
Drugi kuhar - Nikola Jurkovic
evo danas godi??njica potonuča mb Bratstvo kojom prilikom je poginulo 9 pomoraca,pa da se sjetimo.
Bratstvo
IDNo: 5050725
Year: 1958
Flag: YUG
Tons: 1818
DWT: 2337
Length overall: 94.5
LPP: 84.5
Beam: 13.3
Builder: 3 Maj ,Rijeka ,Yugoslavia
Owner as Completed:Jugoslavenska linijska Plovidba,Rijeka,Yugoslavia
Foundered 37.25N/8.35E 11.12.81 (9*)
je, draza pavlovic. ali... ime broda nikako na vrj jezika, cini mi se pobjeda, ali ne bi da ruku u vatru. ajde prikopat cemo stagod pa nac. za varazdin i zemun
san mislija da su sisteri od bratstva, ali izgleda da su malo bili manji, iako na sliku pari sve isto. bilo je i par udesa na mediteranskoj plovidbi, kanavelic i prvo racisce. trazin okolo, ali nista. nema srice.
IDNo: 1137870
Yard No: 457
Year: 1918
Name: Trevose
Launch Date: 28.1.18
Type: Cargo ship
Date of completion: 5.18
Flag: GBR
Tons: 5768
LPP: 122.0
Beam: 15.9
Country of build: GBR
Builder: Readhead, South Shields
Speed: 10
Owner as Completed: Hain S.S.Co Ltd, St Ives
35 OLGA TOPIC - 46 KOSMAJ
fire 3.40S/30.15W 25.2.50 & abandoned at Fortaleza 4.50
Izvucen tekst iz lista Revija D pod naslovom -
Kapetan duge plovidbe Mihajlo Ognjenović
Pre?živio po?žar, jato ajkula i ostrvo robija??a
Za sedamdesetčetvorogodi??njeg Mihajla Ognjenovića iz Risna, starog â??morskog vukaâ?? koji je pola ?života proveo ploveći svjetskim morima, zanimanje pomorca nije nimalo jednostavno, a svaki događaj koji do?živi?? na brodu, bio lijep ili tu?žan, ostaje duboko urezan u pamćenje.
Kapetan duge plovidbe Mihajlo Ognjenović ka?že da i dan-danas, kao penzioner, u snu pre?življava pakao koji je do?živio kao mladić na brodu â??Kosmajâ??.
-Koliko god posao pomorca bio te?žak i mukotrpan, kad bih opet mogao da biram izabrao bih ovo zanimanje. Pored lijepih trenutka koji se dese na brodu, opasnost vreba na svakom koraku. Ja sam jo?? kao srednjo??kolac, na prvoj plovidbi, do?živio ono najgore ??to se mo?že dogoditi mladom pomorcu - po?žar na brodu. To prvo â??vatreno kr??tenjeâ?? pamtiću dok sam ?živ, a ostalo je zapisano u mnogim knjigama kao moj neizbrisivi zapis budućim generacijama. Brod ''Kosmaj'' koji je saobraćao na relaciji Dubrovnik â??Buenos Ajres plovio je 43 dana do odredi??ta... To su bila druga vremena, odnosno početak pedesetih godina pro??log vijeka. Dio moje prakse sastojao se u tome da oko godinu dana provedem na brodu, a bio sam ujedno i najmlađi član posade. Sjećam se da je ukrcaj tereta, odnosno suncokretovog sjemena u luci, trajao punih tri mjeseca. Dok smo boravili u Buenos Ajresu, doborodo??licu nam je po?želio veliki broj iseljenika, Bokelja, a saznali smo da postoji i kvart u gradu koji se zove Boka. Poslije zavr??enog utovara, brod koji je bio star vi??e od trideset godina sa 42 člana posade zaputio se iz Ju?žne Amerike za Roterdam sa oko devet hiljada tona tereta. Na putu iz Argentine, nasred okeana, u skladi??tu je izbio po?žar, zapalio se teret. Svim silama poku??avali smo da ugasimo vatru, ali po?žar se razbuktavao, jer je u pitanju bilo suncokretovo sjeme, koje je sadr?žalo veliku količinu ulja. Nijesam mogao da vjerujem ??ta se de??ava... Uključili su me u akciju, bacali smo vreće tereta i okrenuli brod ka obali. Po?žar se nije mogao lokalizovati i vatra je stigla do komandnog mosta. U tim te??kim trenucima, zapovjednik je dao naredbu da svi napustimo brod. Stariji pomorci brinuli su o meni, sve mi je to izgledalo kao ru?žan san, nijesam ni slutio ??ta jo?? gore mo?že da nam se desi. Borba s vatrenom stihijom trajala je oko 40 sati i kad je sve bilo izgubljeno, ukrcali smo se na dva čamca i napustili brod. U međuvremenu, obalska stra?ža Brazila bila je obavije??tena o ovom nemilom događaju. Traumatično je bilo iz neposredne blizine gledati brod iz kojeg kulja gusti dim. Proveo sam s ostalom posadom dva dana na Atlantskom okeanu bez hrane i vode, prisjeća se Ognjenović ovog nemilog događaja, dodajući da se tih dana uvjerio da nesreća, zaista, nikad ne dolazi sama.
Naime, priča kapetan, oko njihovih čamaca pojavilo se jato ajkula, koje su do??le za tovarom kojeg su bacali u more. Ta stravična slika zauvijek mu je ostala u pamćenju - brod u po?žaru, dva čamca prepuna izbezumljenih ljudi, dok ajkule pomamljeno kru?že oko čamca tra?žeći ?žrtvu. Na svu sreću, u poslednjem trenutku stigao je spas, do??ao je italijanski brod i dizalicama podigao oba čamca. Italijani su posadi ''Kosmaja'' dali hranu i toplu odjeću, ali je uskoro stigao zahtjev od Osiguravajućeg zavoda da se svi prekrcaju na remorker.
-U takvim situacijama slu??ale su se naredbe Osiguravajućeg zavoda iz Londona koji je preuzeo brigu o nama. Ne znamo za??to, ali nas je remorker iskrcao na jedno ostrvo u Atlantskom okeanu, pod nazivom Fernando de Naronja. Najgore od svega bilo je ??to niko nije znao za??to idemo ba?? tamo. Dok su nam se ove drame de??avale niko od članova na??ih porodica nije ni slutio ??ta pre?življavamo i kroz kakav pakao prolazimo. Na pomenutom ostrvu koje ima 18.000 kvadratnih metara proveli smo vi??e od mjesec dana. Pecali smo ribu, hranili se ju?žnim voćem... Na tom ostrvu nijesu bili domoroci, već najte?ži osuđenici, osuđeni na do?životnu robiju zbog gnusnih krivičnih djela. Nije bilo nikakvog kontakta s kopnom, jedina veza bili su hidroavioni. Robija??i su imali korektan odnos prema nama i djelovalo mi je da su vi??e oni nas ?žalili, nego mi njih. Iako je u početku jezik bio problem, uspjeli smo nekako da se sporazumijemo s njima. Pomagali su nam da se koliko- snađemo i naučili smo osnovne trikove kako pre?živjeti na pustom ostrvu. Danas je to ostrvo turističko ljetovali??te, priča Ognjenović, dodajući da su potom hidroavionom prebačeni u Brazil, a odatle u London.
Upravo zbog tog prvog traumatičnog iskustva, Mihajlo se zarekao da vi??e nikad neće poći na brod, govorio je da mu je to bio prvi i poslednji put. Kada je s odličnnim uspjehom zavr??io srednju pomorsku ??kolu, upisao je Ekonomski fakultet u Beogradu. Međutim, ?želja je bila jača od straha i natjerala ga je da se vrati u rodnu Boku i upi??e Vi??u pomorsku ??kolu. Da je Mihajlo bio veoma uspje??an u pomorstvu, potvrđuje i činjenica da je sa 34 godine postao najmlađi zapovjednik broda na jugoliniji Rijeka-Sjeverna Amerika, u to vrijeme najmodernijeg broda.
Ognjenović penzionerske dane provodi pi??ući kratke crtice iz svog pomorskog ?života u nadi da će jednog dana objaviti napisano ??tivo koje mo?že poslu?žiti kao priručnik mladim pomorcima kako da prevaziđu strah i razviju ljubav prema plovidbi.
LIDIJA KOKOTOVIĆ
slika - Trevose, 1946 Kosmaj - Stuart Smith
na slici Kapetan duge plovidbe Mihajlo Ognjenović
Ako se ne varam Beoplov je cak imenovao jedan svoj brod po zapovjedniku nakon te tragedije.
Na slici nije PB Kosmaj!!!
ako nije onda bit ce ovo
DALDORCH - IMO 5197465 - ShipSpotting.com - Ship Photos and Ship Tracker
ima toga masu,do??la mi knjiga i vjeruj mi da sam je puknuo iz cuga,toliko sudbina,nevjerovatnih događaja a ?žalosno da recimo o Dunavu gdje su 32 člana posade izgubila glave nisam uspio naći skoro ni??ta na net osim par slika i par crtica a dičimo se da smo pomorska zemlja....
posada mb Kaprije
Zap Bojan Dukić 32. Zaton
1.Čas.palube Slavko Ljubica 31. ? ibenik
2.Čas.palube Roko Kurtović 52. Split
Kadet Ante Minić 27. ? ibenik
RTG Dinko Gr?žanov 20. Sutomi??čica
Vođa palube Svetina Bacelić 23.??aborići
Kormilari Niko Antolos 40.Zablače
Ante Tanfara 52.Krapanj
Jerko Jurić 23.Krapanj
Branko ? uperba 22.Donje polje
mornar Frane Modun 25.? ibenik