Minimalni uvjeti za uletit na drilling kao JDPO / ADPO?

KIKI75

New member
Pozdrav

Dali ima na forumu ekipa koja je imala sanse uletit kao trainee DPO ili ADPO na drilling firme i koje su minimalne uvjete zadovoljavali po papirima i iskustvu?
Znam da je mozda glupo pitanje jer znam njih par koji nisu taknuli DP-a ,a uletili su.
Tako da znam da je tu uvjet faktor srece ili preporuke ,a neki decki koji su kapetani na supply godinama njima samo odbruse da nemaju drilling iskustva i da ne zadovoljavaju uvjete....
Dali smo mi jos uvjek manje trazena roba nego neki Poljaci,Englezi,Ameri???Znam da Transocean uzima Amere bez iskustva navise is Maina...??

Pozzz K

Pozdrav

Dali ima na forumu ekipa koja je imala sanse uletit kao trainee DPO ili ADPO na drilling firme i koje su minimalne uvjete zadovoljavali po papirima i iskustvu?
Znam da je mozda glupo pitanje jer znam njih par koji nisu taknuli DP-a ,a uletili su.
Tako da znam da je tu uvjet faktor srece ili preporuke ,a neki decki koji su kapetani na supply godinama njima samo odbruse da nemaju drilling iskustva i da ne zadovoljavaju uvjete....
Dali smo mi jos uvjek manje trazena roba nego neki Poljaci,Englezi,Ameri???Znam da Transocean uzima Amere bez iskustva navise is Maina...??

Pozzz K

Jedan nacin si rekao sam, sreca i jako dobra veza.
Drugi nacin puno iskustva na raznim vrstama brodova,DSV, ROV, Pipelay, cable lay, Construction...cca. Jedno 4-5 godina toga pa onda se da upasti u drilling regularno bez veza i vezica...

A kapetani sa supplya i ahts-a naravno da nemogu doc za DPO na drill jer jedino iskustvo koje imaju sa Dp je pomaknuti brod 5m naprijed ili 5m desno i onda pametuju kako sve znaju, a zapravo ni sami nisu svjesni koliko neznaju...
Jasno da ljudi koji gledaju takve CV-e nece uzeti takvog kandidata vec nekog koji je bio na nekim vrstama brodova koji rade konkretan posao i na Dp-u 24/7 prakticki...

I da ima kapetana koji su dosli za Dpo na drill, ali preko veze jasno:)
Tako da u pravilu sve je moguce, apsolutno sve...

Jedan nacin si rekao sam, sreca i jako dobra veza.
Drugi nacin puno iskustva na raznim vrstama brodova,DSV, ROV, Pipelay, cable lay, Construction...cca. Jedno 4-5 godina toga pa onda se da upasti u drilling regularno bez veza i vezica...

A kapetani sa supplya i ahts-a naravno da nemogu doc za DPO na drill jer jedino iskustvo koje imaju sa Dp je pomaknuti brod 5m naprijed ili 5m desno i onda pametuju kako sve znaju, a zapravo ni sami nisu svjesni koliko neznaju...
Jasno da ljudi koji gledaju takve CV-e nece uzeti takvog kandidata vec nekog koji je bio na nekim vrstama brodova koji rade konkretan posao i na Dp-u 24/7 prakticki...

I da ima kapetana koji su dosli za Dpo na drill, ali preko veze jasno:)
Tako da u pravilu sve je moguce, apsolutno sve...

Ma jasno Kile pricao sa sa nasim covjekom sa Odebrechta koji je uletio direktno sa supply-a i sad je tamo SDPO i kaze mi da je drillship za supply goli kur...osim razlike u akustici ako je tako onda za pipelay ili cable lay je jos veci kur....
Isto tako i dobro kaze najbolja opcija za uletit je novogradnja dok brod nije u operaciji naravno bez unlimited Dp-ja nista.
Konkretno Noble i Ensco su uzimali dosta DPO-a bez drilling iskustva medjutim sad se i to dosta zatvorilo jer ima vise potraznje nego ponude...
Mislim da ce sve to sa vremenom doc kad se trziste zasiti kao supply...wind farme,struja i alternativna energija ce preuzet svoj dio kolaca i ode drilling u 3 pm...

Meni osobno je supply teski k. od posla...sve se radi na padelu, nikakva papirologija, treninzi i ostalo je nula.
Dsv, piplay, construction je bitno kompliciraniji posao koji zahtjeva nekog koji zna sta radi...
Drill je pak naizgled lagan, dosadan, ali ne zaboravi da se ne placa toliko jer se ne radi, oni te placaju da kada se desi sranje da odreagiras najbolje moguce uz cim manju stetu...sve je dobro do sistem radi, ali kada ne radi sta onda...
Ako ti je prijatelj to rekao da je supply tezi od drilla onda ti to nije prijatelj ili je zadrzao ono razmisljanje kapetana PSV-a, dobar DPO je jako bitna stavka na brodu, ima panjeva samo takvih koji neznaju sta se desava, ali u pravila da bi sve bilo kako treba moras imati 2 koji znaju sta se dogada, a ovi druga dvojca mogu biti i crni sta se mene tice...

Meni osobno je supply teski k. od posla...sve se radi na padelu, nikakva papirologija, treninzi i ostalo je nula.
Dsv, piplay, construction je bitno kompliciraniji posao koji zahtjeva nekog koji zna sta radi...
Drill je pak naizgled lagan, dosadan, ali ne zaboravi da se ne placa toliko jer se ne radi, oni te placaju da kada se desi sranje da odreagiras najbolje moguce uz cim manju stetu...sve je dobro do sistem radi, ali kada ne radi sta onda...
Ako ti je prijatelj to rekao da je supply tezi od drilla onda ti to nije prijatelj ili je zadrzao ono razmisljanje kapetana PSV-a, dobar DPO je jako bitna stavka na brodu, ima panjeva samo takvih koji neznaju sta se desava, ali u pravila da bi sve bilo kako treba moras imati 2 koji znaju sta se dogada, a ovi druga dvojca mogu biti i crni sta se mene tice...

@Kile
Malo ljudi razumije ovo sto si napisao...tako da bi te vrlo brzo netko mogao popljuvati.

Svijet je dosao da se placa znanje a ne radnik. Uvijek kazem da je good to be educated.

Sent from my iPhone using Tapatalk

A znam stari, ali bitno da shvate oni koji znaju o cemu pricam...:uzdravlje

Netreba velika doza inteligencije za to skuzit jasno ko dan ,ne kazem da mi je prijatelj taj tko mi je to rekao ali radi kao SDPo na drillshipu u brazilu i jedan od onih koji su ostali tamo jer nema nas bas puno na njihovim rigovima od expata..
Kako kazu stiskat botune je lako....
Procedura postoji svugdje i na drillu i na supply-u ako treba odkacit riser onda se zna kad se to radi ,cuj nije ni jednostavno kad imas spojene kratke manige na rigu pa pumpaj cijeli dan ,a pun kur.. kurenta.
Sve ima svoje slazem se sa svime sta si rekao ali svako svojeg konja hvali.

Netreba velika doza inteligencije za to skuzit jasno ko dan ,ne kazem da mi je prijatelj taj tko mi je to rekao ali radi kao SDPo na drillshipu u brazilu i jedan od onih koji su ostali tamo jer nema nas bas puno na njihovim rigovima od expata..
Procedura postoji svugdje i na drillu i na supply-u ako treba odkacit riser onda se zna kad se to radi ,cuj nije ni jednostavno kad imas spojene kratke manige na rigu pa pumpaj cijeli dan ,a pun kur.. kurenta.

Ajmo ovako, supply i drilling su dva kompletno razlicita svijeta i nemogu se usporediti po nicemu, imam iskustvo na oboje pa mogu presuditi racionalno, posljedice diskonektiranja u drillingu su jebene, posljedice diskonektiranja ili pucanja hose-a kod supplya su uglavnom smijesne ako cemo uspredivati sa drillom...zanemarive rekao bi...

Ja ne hvalim tu niti drilling niti supply, samo iznosim cinjenice...kruske i jabuke neidu skupa...
Svako bi rekao da je supply odlicno iskustvo za dalje i uvijek cu rade zaposliti DPO-a koji je bio na psv i drugim vrstama brodova pa ide prema drillingu neko nekoga ko ima samo drilling iskustvo...jer takav DPO ima jako limitiran nacin razmisljanja kao i npr. kapetan na PSV ako me razumijes...

Nisam bas siguran da je taj tvoj prijatelj jos uvijek tamo...ili mozda grijesim...

Last edited:
Back