Lova van...

Ovo vezano za bojkot Hr robe i trgovina kao i za bojkot banaka je odlicna ideja. Da se razumimo, nece to imat nekog veceg financijskog efekta medjutim imat ce velikog odjeka u javnosti.
Ovo sta se zadnjih dana dogadja je odlicno. Cuje se za nas, novine pisu.
Ja sam osobno ovu temu preselia i na jedan CG forum cisto experimentalno i ljudi su itekako prijateljski raspolozeni prema ovim nekim nasim opcijama.
CG je ionako na jedan nacin "tax haven" destinacija i to njima i odgovara, kao sto bi i mnogi od nas radije platili 10% nego 45%. Medjutim jos uvijek mislim da nije vrijeme za nagle odluke. Sacekajmo, mislim da ce se i na vrhu neki malo zamislit i ocekujem promjene, ne senzacionalne, ali bar malo u nasu korist.
U svakom slucaju dobro je da imamo alternative (i to nekoliko) za slucaj "ne daj Boze".
Situacija u ovoj zemlji je krajnje ozbiljna-pred bankrotom smo odnosno totalnim kolapsom samo sto se to ne iznosi u javnost jos. Sve ce to imat utjecaja kao i izbori. Nastat ce takav kaos da ce im se najverovatnije srusit cili fin. sistem.
U svakom slucaju, moj savjet vam je..oprezno s lovom, po mogucnosti vani. Ko ne moze, nastojat doma prikazat sto manja primanja.

Pozz

Clanak koji je izasao u Narodnom listu od 30.1. bi trebao biti temelj i osnova od koje mi pomorci trebamo poci u borbu za nasa prava.autor clanka mi je nepoznat,volio bi da se javi,ali u svakom slucaju sve pohvale na tekst koji je obuhvatio sne nase probleme u kojima smo se mi pomorci nasli.naime radi se o primjeni novog pravilnikao porezu na dohodak pomoraca a propisuje da svi pomorci,ukljucujuci i one na medjunarodnoj plovidbi,moraju uci u sustav pdv-a.dalje u tekstu stoji da Sindikat pomoraca Hrvatske trazi odgodu reforme zbog brojnih nedostataka i kasnjenja provedenih aktova iz ministarstva mora,prometa i razvitka(kalmeta)strogo isticu kako nikakva odgoda ne dolazi u obzir.ZASTO??zato sto se vlada na njoj svojstven nacin pobrinula da se sve pretvori u najobicniji harac(tlaka)i udar po dzepu pomoraca.ta ista vlada ne racuna da ce primjenom ovog zakona dio pomoraca zavrsiti u bankrotu,jedan dio ce se odreci hrvatskog prebivalista,dok ce jedan dio sigurno jednostavno napustiti brod i pomorstvo te se pridruziti tisucama ne zaposlenih.jasno je da im mi sluzimo kao sredstvo za punjenje proracuna.dok su se iz vlade hvalili kako ce nakon vise desetljece svim pomorcima i njihovim obiteljima biti zajamcena socijalna sigurnost uz iznimno povoljne uvjete.mislim da se iza te krinke radi o obicnoj pljacki nas pomoraca da bi pokrili svoj proracun koji je njima iz mjeseca u mjesec sve zahtjevniji...da nam se iz tog proracuna nista ne vraca dokazuje i mirovinsko i zdravstveno stanje prema kojima pomorci u praksi nemaju gotovo nikakva prava osim obveze placanja doprinosa.naime ako smo na brodu 6 mjeseci kako mozemo koristiti zdravstvene usluge ako nismo tu???da apsurd bude jos veci predvodjeno je placanje za profesionalna oboljenja iako u hrvatskoj uopce ne postoji lista profesionalnih bolesti za pomorce.znam da je svaki pomorac svjestan te vladine pljacke,haraca i ponizenja nad nama.zato konstatiram da mi sami sebi morami i mozemo pomoci ukoliko budemo slozni.na nasem forumu smo vidjeli razne prijedloge i misljenja i svi smo u tome slozni osim pitanja kako,kada i gdje....evo moja malenkost stoga sebi uzima slobode te predlaze sastanak svih onih koji su doma i imaju mogucnost da dodju u split ili ako netko drugi ima drugi prijedlog mozemo se o svemu dogovoriti...1.prosvjed sto prije,2.pismo namjere za vladu,3.izabrati covjeka koji bi nas poveo u sve to,4.nas sindikat.
pozdrav i mirno more svim pomorcima diljem svijeta!!

Pozdrav svim pomorcima! Prije 10ak dana otisao u Italiju i kupio sve sto mi treba od hrane, obuce i i odjece. Do sad to nisam radio, eto samo zbog moje glupe lijenosti. Prosao 3 put jeftinije nego kod nas, bolje talijanima placat IVU nego hr PDV. :hihi Od sad kod nas kupujem samo kruh, mlijeko i najpotrebnije sitnice.
Pozdrav i mirno more

Pozdrav svim pomorcima! Prije 10ak dana otisao u Italiju i kupio sve sto mi treba od hrane, obuce i i odjece. Do sad to nisam radio, eto samo zbog moje glupe lijenosti. Prosao 3 put jeftinije nego kod nas, bolje talijanima placat IVU nego hr PDV. :hihi Od sad kod nas kupujem samo kruh, mlijeko i najpotrebnije sitnice.
Pozdrav i mirno more

Bravo majstore za pohvalu:uzdravlje

Pozdrav i mirno more

Mi to nismo ni prestali delat,čim Groff dojde doma valje se gre va Italiju va "??oping" i par dani prije nego gre nazad na brod gremo opet, da za sljedećih misec dan upoće va HR nemoran kupit ni?? osim kruha,novin i zelenjave ka nemore stajat va fri?žideru, a da ne govorin koliko je tamo sve ceneje !!!
Groffica

Pozdrav i mirno more

Masala:uzdravlje

E pa ovako nesto ja volim procitati.Znaci..."opali" lihvarsku Vladu namo di ce odma to i osjetiti:)
Neka oni samo pijezde da se to kao ne osjeti ili sl....al' osjete oni to itekao:D

Povuka i ja !

Povuka i ja !

Jucer san i ja diga ovo bijede od zadnjeg ugovora.

Zagrebacka 10 000 eura.

sad cu ih morat potrosit :udriglavom

Ajmo zbrojit sve povucene novce ?

Ajmo zbrojit sve povucene novce ?

Dalmos,

Ako pratis koliko je povuceno dosad sve skupa mozes li pokazat cifru ?
Kad pridjemo prvi milijun to ce ljude potaknit da jos vise podizu ?

:kafa

ljudi lova van iz nasih banaka,evo Carnival ima mogucnost u postotcima slati lovu na bank atlantic ili na svoju banku,eto odsad ce ici 90% na bank atlantic,ma dosta mi je ovih nasih

Dalmos,

Ako pratis koliko je povuceno dosad sve skupa mozes li pokazat cifru ?
Kad pridjemo prvi milijun to ce ljude potaknit da jos vise podizu ?

:kafa

Care neman pojma koliko je ko diga a ujedno ko ce ti reci. Ma nije bitno samo da se vidi da se dize. Ja san diga cim smo pokrenili ovu akciju i eto fala bogu ide pomalo sve.

Kako i ovu temu pratim a ne pisem puno o njoj odlucija sam i tu iznjeti svoj stav pa koliko se to kome svidilo ili ne.U dosta stvari se slazem sa vecinom iznesenog ali u nekim stvarima i ne bas a to prvenstveno mislim na ova kupovanja "priko grane" da me odma razumite slazem se da triba kupovati tamo di je jeftinije ali mislim da ipak idemo malo predaleko jer na kraju ce ispasti da se za dvi rolle papira i kilo kruva ici u Italiju,Bosnu ili sta ja znam di vec.Ocekujem da u buducnosti tj. nakon registriranja nase udruge mozemo ocekivati jos veci broj posjetioca a samim time i kriticara naseg "rada" na ovome forumu a svi dobro znamo koje javno misljenje vlada o nama i o nasoj profesiji pa jos kad vidu da ovde propagiramo ne kupovanje u hrvatskoj (ma kakva ona bila prema nama) samo ce mo potvrditi te njihove stavove.Sta se tice Banaka tu se apsolutno slazem jer to je najveca banda i lihvari kakvi nema a posebno u odnosu prema nama iako se i tu dosta promjenilo i sada nam skoro stavljaju crveni tapet na ulazu u banku a do prije par godina za njih smo bili gradani 8 reda i njih svakako treba bojkotirati u svakome pogledu!!! Sta se tice kupovine u nas tu sam apsolutno za to da se kupuje u nas i naravno HRVATSKI PROIZVODI....sve sto god kupujem sa nasih polica trudim se da bude hrvatsko (naravno ako opravdava kvalitet) da sada ne nabrajamo sve brendove i iskreno da je strano i duplo jeftinije uvik cu prije kupiti nas proizvod iako svi dobro znamo da su veliki lanci trgovina takoder jako diskutabilni u svojem poslovanju ali sta je tu je. Kad idem na ribarnicu uvik cu nastojati kupiti hrvatsku ribu pa makar ona iz Tunisa ili Maroka bila duplo jeftinija,uvik cu na pazaru u onih baba kupiti zelen i ostalo sta mi se svidi pa makar je i tamo 80% stvari iz uvoza i sumnjivog porjekla!! Sve ovo sam napisao jer mislim da je ovo pocetak onoga sto nesmimo dozvoliti da nam se nikad ne dogodi a to je gubitak IDENTITETA jer ma kako nekome to zvucilo pesimisticno ja mislim da u konacnici to vodi k tome.Znam iz iskustav kako ide na brodovima di je par nasih ljudi (vec se dosta pisalo o tome na ovom forumu) pa onda poznata nasa ogovaranja jedan drugog iza leda a onda se ove druge nacije za koje smo mi KRALJEVI smiju nasoj ne slozi i zato uvik kazem podrzi nasega covika i stani izad njega i onda kada nije u pravu (uvijek ima iznimki naravno) jer msilim da nitko na multi nacionalnim brodovima nije vise razdvojen od nas hrvata a svi ovi ostali se drze skupa u "coporima" i branu jedni druge!!Mozda sam otisao malo pre daleko ali sam htio opisati samo jednu situaciju koju mozda u drugom obliku jako nalikuje svemu ovom gore navedenom jer ja necu dozovoliti da mi se Talijan smije kad mu recem da sam dosao u njega kupiti osnovne namjernice samo iz razloga sta mislim da moja drzava nije fer prema mojoj profesiji i da mu dajem razlog da mi se nasladuje i smije iza leda.Mislim da imamo jako izrazenu crtu domoljublja koja je kod velike vecine nas posebno i izrazena s obzirom na vrstu posla kojim se bavimo i mislim da je nesmijemo i necemo NIKAD IZGUBITI!! Veliki sam zagovornik kupovanja hrvatskog pa neka me osudi tko god hoce jer i tim potezom dokazujem da mi je stalo do ove drzave ma kako se ona "macehinski" odnosila prema nama i tim cinom pokazujemo SVU SVOJU VELICINU.....sada bi mogli reci onu cuvenu "TKO TEBE KAMENOM TI NJEGA KRUHOM" ali ja cu ostati pri svojoj KUPUJMO HRVATSKO!!:uzdravlje:uzdravlje

p.s. a tek kad se uvalim medu police sa nasim vinima?!! mogu se Francuska i sva ostala slobodno davati na 90% popusta:D:D

Care neman pojma koliko je ko diga a ujedno ko ce ti reci. Ma nije bitno samo da se vidi da se dize. Ja san diga cim smo pokrenili ovu akciju i eto fala bogu ide pomalo sve.

Mislija san da prebrojimo kolika je cifra dosad i objavimo novinama tako da ima veceg odjeka u javnosti. Trebamo krenit dalje !

e imam ja pitanje, odnosno pitanje/konstataciju......sta sada kada uvedu taj OIB....koliko sam ja upoznat bez obzira na sve, banke su duzne javiti poreznoj svaku pormjenu po deviznom racunu, naravno govorimo o hrvatskim bankama.....ok, ajmo lovu van...a sta cemo onda recimo sa nekim jednostavnim stvarima kao placanje vrtica djeci, placanje telefonskih racuna, struja voda, sve su to institucije preko kojih se vidi da ti od nekuda dobivas lovu...OD KUDA......i sta je sa recimo vecim stvarima, kupovina auta, vikendice i svega toga....mislim sa lovom vani mozes nesto dignut i kupovat u plodinama za gotovinu svagdje gdje koristis osobnu, ili OIB imas problema, zelim reci, da vladu treba pretisnuti i rijesiti normalne poreze za nas i pustiti lovu u nasim bankama, jer povlacenje love u biti i ne rjesava bas sve, barem po meni, mozda samo trenutno.....

Do 100000 ili 105000 kuna (nisan skroz siguran) je novac koji ti niko ne provjerava porijeklo. Sve priko toga (po zakonu) bi se tribalo provjeravat ili od strane banke di uplačuje?? neku sumu ili prodavać kod kojeg plača?? neki račun iznad te sume.

e namam pojma sada tocno kako ide, ali naglasak je na tome da ako se lova povuce van, kako ces onda okretat tu istu lovu kod nas a da te netko ne pita od kuda ti??

Ne treba ici lova van.Ja sam sa PBZ racuna prebacio u PBZ sef u banci.Kad bi tako napravili vecina pomoraca itekako bi Vlada,pritisnuta bankama,preispitala poreznu politiku prema pomorcima.400 milijuna eura banke dobiju kredita od pomoraca bez kamata, godisnje.Sad zamislite da ostanu bez toga kolaca.Sto se tice placanja racuna ja svako 15-20 napunim racun da imam za bankomat i karticu i to je to.Kad sam na brodu doznaku koju posaljem zena digne i stavi u sef u banci. Moze banka i propast sef ostaje siguran.S toga pozivam sve kolege pomorce da na ovaj nacin pritisnemo banke (Vladu).Povucimo novac sa racuna i stavimo u sef u banci kojem niko nema pravo pristupa. Preko banaka stiscemo vladu da promjeni ovu sramnu poreznu politiku.
Eto,bas me zanima vase misljenje.

Back