Ko ga ima YMAS B 500 BT

Dali

New member
Pozzz ekipa,

Evo i mene nakon dugo vrimena.

Mene naime zanima, da li ima netko od nase ekipe koja radi kao Skipper/Zapovjednik broda sa YMAS B (tj. ovaj od 500 BT) .
Imam mogucnost preuzimanja jedne Jahtice od 360 BT(42 M commercial) pa me zanima da li netko zna kako se bilo koje zastave ponasaju prema ovom nasem brevetu.Da li se uopce isplati to polagati ili ostaviti se corava posla. Ja koliko sam upoznat, je to da bi zastave trebale priznati certifikat, te izdati Endorsment i picis, ali eto ako ima netko tko radi u svojstvu zapovjednika bilo bi lipo cuti misljenja.

Ja sam inace samo na yachtama, idem ovim nenormalno skupim putem prema OOW 3000gt po MCA standardu.(triba bi izaci na ispit ovu zimu za casnika 3000 gt).
Za njihovoga Mastera500 tj. 3000gt mi jos nedostaje Ispit casnicki te navigacija, tj. nakon 24 mjeseca plovidbe mogu izaci na ispit za 3000 gt Mastera. Znaci kada bi upalila nasa dozvola dok ne rijesim ovu njihovu to bi bilo to....hehehe , ali eto ako ima netko nekakvo iskustvo neka se javi.

Ako nekoga zanima nesto o Yachtama javite se....probat cu odgovoriti sto bolje mogu......

Mirno more svima......

Imam ja pitanje, kome se najbolje javit za pocetak na jahtama u svojstvu oow, mislim kojoj agenciji, ili je to svejedno?

Ako imas iskustvo u svojstvu OOW, najbolje ti je javiti se Yachting Agencijama. Kao sto su YPI, JF Recruiting, YA Crew, Crewnetwork.com,IYC, Dovastone itd. Neki ce ti ponuditi odmah pregled dostupnih poslova a kod nekih se moras registrirati, ispunit mnogo podataka da bi moga pristupiti bazi poslova. Jedna velika stavka je Yacting CV koji se razlikuje mnogo odnistalih CV-a, proguglaj pa mizes naci primjere..... uglavnom yachte preko 60-ak metera pa nadalje daju dobre rotacije ako imas OOW i iskustvo.....
Mnoge agencije mozda nece pogledati CV jer ih dobijaju na tone, onda je isto dobro nazvati javit se i predstaviti se i onda oni imaju predodjbu malo vecu o osobi.....Uglavnom proguglaj agencije koje sam naveja gori pa baci oko.....

Uz ove puste agencije na Facebooku ako ga imaš uđi u grupe koje su ti vezi poslova na yahtama tipa Yachts in Antibes, Yachts Rotation positions itd. Ako ti triba poslat ču ti ih. Osim agencija tamo ti često i ljudi direktno s jahti postaju poslove tako da ti CV dođe direktno u njihove ruke. Večina traži iskustvo na jahtama ali od pokušaja nemaš šta izgubit jer masu ljudi je tako uletilo.

Imam ja pitanje, kome se najbolje javit za pocetak na jahtama u svojstvu oow, mislim kojoj agenciji, ili je to svejedno?

pozdrav ekipa,dobar dan

Evo ja se po prvi put oglasavam na forumu. Trenutno sam treci palube na tankerima(vlcc), zainteresovan za prebacivanje na jahte u svojstvu OOW.
prelistao vecinu tema na forumu ali pronalazim vrlo malo informacija vezano za oow na jahtama. Da ne duzim previse, zanima me ako neko ukratko moze da napise iskustva i opis posla treceg i drugog oficira palube. Da li je ogromna razlika u odnosu na trgovacke brodove i koliki je period adaptacije na takvu promjenu

Hvala puno. Pozdrav i mirnpo more..

Posao ko posao je više manje isti. Navigacija, gvardije, safety, drillovi... Jedino šta je specifično su charteri, interakcija sa gostima, heli operacije. Nema straha. Samo nema baš ni šanse ako nemaš iskustva na putničkima ili vezu.

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

Ako bi nekom ludom srecom upao na vecu jahtu( 80 m+) kao oficir palube, onda bi ti posao bio slicniji tvom na tankeru,uz sve ove dodatke sto je kire napisao. Ali jako tesko ces na tako nesto upasti bez neke debele veze.
Ali ako kreces od dna kao deckhand ili prvi palube na manjim jahtama (30-40 m) onda to nema veze s dugom plovidbom, glavno i osnovno je pranje i glancanje broda, voznja tendera i ostalih gluposti, sasvim drugi svijet od uvjeta rada,smjestaja za posadu,radnog vremena i slicno. Neki se prilagode odmah a neki se samo vrate na dugu plovidbu.

Da, oprosti nisam napomenuo da pričam o mega jahtama.

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

Hvala svakako na informacijama. Ako uspijem da se prebacim javljam,nije bitno,jahte ili kruzeri,samo sto dalje od tankera

Pozz ekipa.Zanima me jeli vridi ovi brevet iz diversa zapovjednik na jahti 500 bt u Grckoj . Jer oni kazu da mi neznaju rec i nije po stcw-u jeli iko isto zna hvala lipa

mislim da važi. ja sam vozia krf, paxoi i antipaxoi, 2006-e jahtu od skoro 500brt-a, a ovog lika znam, istina je da vozio u grčkim vodama. ako se sićam u pitanju su bili katamarani, što je iznad 30BRT-a, znači bar brevet yachtmaster 100.

Tomislavu se znalo desiti da je jednim te istim ljudima zimi vodič po planinama, a ljeti morima. Tako navodi primjer jednog Amerikanca kojega je upoznao na skijama, a prijateljstvo su nastavili isto ljeto jedrenjem. Čak mu je platio aviokartu i odveo ga u Grčku, gdje su prošli skoro svaku poznatiju lokaciju na Egejskom moru.

https://www.slobodnadalmacija.hr/dal...-njegova-prica

Last edited:
Pozdrav,

Takođe me zanima je li ko polagao ovaj brevet za zapovjednika jahte do 500 bt. Konkretno da li taj brevet priznaju strane zastave? Da li sa brevetom časnika unlimited, na temelju navigacije možemo vaditi ovaj za zapovjednika do 500 bt, odnosno koja je procedura, koliko para itd? Svakako ću Zlatka kontaktirati ali rekoh da čujemo još kojeg kolegu.

Hvala.

Da možeđ da sa unlimited brevetom oficira palube izvadit bar san ga ja 2009 dobia na ti način ali ga nikad nisan upotrebljava. Procedura je bila prijava tkasene marke i sve ostale procedure ka i za drugi brevet. Strane zastave kako koje ako češ za UK morat češ polagat UKLAP tamo za svaku kategoriju zapovijednika od 500 pa nadalje moraš UKLAP polagat.

Pozdrav,

Takođe me zanima je li ko polagao ovaj brevet za zapovjednika jahte do 500 bt. Konkretno da li taj brevet priznaju strane zastave? Da li sa brevetom časnika unlimited, na temelju navigacije možemo vaditi ovaj za zapovjednika do 500 bt, odnosno koja je procedura, koliko para itd? Svakako ću Zlatka kontaktirati ali rekoh da čujemo još kojeg kolegu.

Hvala.

Pozdrav,

Upisujen dogodine fakultet tehnologije jahti i marina.... uglavnon kad zavrsin dobijan neke sctw brevete i mogu automatski polagat za zapovjednika jahte 500bt. Sad me zanima sta sve mogu kad to zavrsin... i jel mogu dalje ic na casnicki ispit?

Ako mislis navigavati onda ne upisujes ekonomski studij pri pomorskom faksu.
Ako gledas kako lakse do diplome kasnije bi ti to moglo izaci na usi.

Last edited:
Back