Izgubljeni kadet

DeckApprentice

New member
Pozdrav ljudi, evo citam vas forumu vec par dana od kad sam se registrirao i vidim da ima stvarno dobrih ljudi ovdje. Stoga sam skupio hrabrosti i da napisem nesto. Imam 26 godina, zavrsio pomorsku u Bakru kao vrlo dobar ucenik i evo me nakon 8 godina na kadeturi :( . Problem najveci je u tome sta je moje znanje nakon svih tih godina ravno 0 zbog toga sta nisam bio kako bi rekli u tome nakon skole. To sam shvatio tek kad sam se ukrcao. Ujedno mi je palo i samopouzdanje radi toga. Svako slobodno vrijeme koristim citajuci ovaj forum kako bih si pomogao. Svaka kritika dobro dosla. Eto toliko od mene.

Pozdrav ljudi, evo citam vas forumu vec par dana od kad sam se registrirao i vidim da ima stvarno dobrih ljudi ovdje. Stoga sam skupio hrabrosti i da napisem nesto. Imam 26 godina, zavrsio pomorsku u Bakru kao vrlo dobar ucenik i evo me nakon 8 godina na kadeturi :( . Problem najveci je u tome sta je moje znanje nakon svih tih godina ravno 0 zbog toga sta nisam bio kako bi rekli u tome nakon skole. To sam shvatio tek kad sam se ukrcao. Ujedno mi je palo i samopouzdanje radi toga. Svako slobodno vrijeme koristim citajuci ovaj forum kako bih si pomogao. Svaka kritika dobro dosla. Eto toliko od mene.

Dobro dosao u klub sjedni ugodno se smjesti i citaj. Malo vise vjere u sebe i bice sve 5, a za sva pitanja tu smo mi koji smo iskusni (neko vise, neko manje a neko i previse :hihi )

Pozz

DeckApprentice; said:
Problem najveci je u tome sta je moje znanje nakon svih tih godina ravno 0 zbog toga sta nisam bio kako bi rekli u tome nakon skole. To sam shvatio tek kad sam se ukrcao. Ujedno mi je palo i samopouzdanje radi toga.

Pazi nitko se nije rodio pametan, a vjeruj mi da ni da si isao na brod poslije skole ne bi puno vise znao, na zalost ja moram priznat da nakon dvije godine vise skole kad sam prvi put dosao na brod nisam bas puno znao, to mi je bio prvi susret s makinom u zivotu (ovo spada u rubriku vjerovali ili ne!!). Na zalos takvo je nase skolstvo, ne znam da li se je danas sta promjenilo, tamo ces naucit teoriju koja se jako brzo zaboravi, ali praksa je ono sta ostaje zauvjek, tako da niti jedan tvoj kolega na brodu nije znao punu vise od tebe kad je prvi put dosao na brod, zato upijaj od starijih ili iskusnijih kolega sto vise mozes i neka te ne bude sram pitat i najvecu glupost jer onaj koji zna ce ti sigurno i reci, a onaj koji nema pojma ce ti reci: "pa ti bi to trebao znat",jer glupo je da tebi pada samopouzdanje kao kadetu,ti si tamo ucenik i red je na kolegama da te nesto i nauce,a ja znam Chiefove i Kape koji su puni samopouzdanja, a nemaju blage veze:uzdravlje

Last edited:
I meni je prijatelju ista situacija,zavrsia san pomorsku 2006 bia jedan ugovor na balku i od tada nisan ima doticaja sa navigacijon,ni strukom osin mozda kad bi isa jedrit sa prikama:D:D,sad san odlucia zavrsit kadeturu i navigavat jer je kuci situacija kakva je,samo sta ja iman jos jedan problem nisan se jos ukrca:udriglavom:udriglavom,al evo trudin se upast ce nesto a i spasia me ovaj forum i dobri ljudi ivan.k legenda da mi je literature pa sad ucin da se ne crnin kad mi kaze ucrtaj poziciju ili ocitaj gaz:cool:!

Nije lako nikako :) stvarno ima dobrih ljudi ovdje, to se cijeni. I ja bi volio nabavit tu literaturu, da ne pilam konstantno nekoga na brodu i vucem za rukav, a i ljudi mi se nekako cine da im se neda ucit stalno nekog novoga svaki put iznova... a i razumijem ih, od silnih godina navigacije i svakakvih ljudi, vjerovatno im je puna kapa. Znam da to ne bi trebalo predstavljat problem ali nisam takav covjek, zelio bi dosta toga sam napravit. Hvala na potpori, mozda se jednog dana i sretnemo :)

Nije lako nikako :) stvarno ima dobrih ljudi ovdje, to se cijeni. I ja bi volio nabavit tu literaturu, da ne pilam konstantno nekoga na brodu i vucem za rukav, a i ljudi mi se nekako cine da im se neda ucit stalno nekog novoga svaki put iznova... a i razumijem ih, od silnih godina navigacije i svakakvih ljudi, vjerovatno im je puna kapa. Znam da to ne bi trebalo predstavljat problem ali nisam takav covjek, zelio bi dosta toga sam napravit. Hvala na potpori, mozda se jednog dana i sretnemo :)

Ako im se to boldano ne da onda bi trebali ostat u kući u krevetu ostatak života jer im je to jedino pametno. Educirati druge, dijeliti svoja iskustva i pružiti uvid u radne dužnosti koje knjige i skripte ne mogu je temelj svakog zaposlenika, a posebice u marine i offshore industriji. Å to bi trebali, uzet aparat za varenje u slobodno vrijeme pa se igrat s njime dok ne naučimo sami varit?

"od silnih godina navigacije i svakakvih ljudi, vjerovatno im je puna kapa", jedan od mojih kapetana, kapetan Panjol sa XX godina navigacije svejedno bi me u 5 uri iza ponoći probudio i pitao žirokompas Å¡to je, deklinacija, četverovez, utjecaj trima i tako iz dana u dan, smatrao je da svaka osoba koja na brod dođe da bude mornar i da ostane mornar nema Å¡ta raditi na brodu. Sve nas je gurao naprijed, od hrvata do filipinca, ako želiÅ¡ učiti, tu je. I tako bi trebalo biti. I nema se Å¡ta na brodu "sam radit", pogotovo ako si početnik. Vježbenicima stroja je to čak zabranjeno, i piÅ¡e na ulazu u strojarnice "If you do not know how to turn it off, then do not turn it on" iliti ponaÅ¡ki ako neznaÅ¡ kako se gasi, nemoj palit. I to vrijedi za sve, ako ne znaÅ¡ pitaj.

Prije 7 godina treći je na LNG brodu poginija od aparata za kavu jer mu je bilo ispod časti pitat konobara kako se rukuje sa novim aparatom. Izbacilo mu je vrilu vodu u lice i na prsa i umro je 7 dana poslije u bolnici.

Nema glupih pitanja, samo glupih odgovora.

Back