ISPIT / KLASA Upravitelj / Drugi časnik stroja na brodu porivne snage od 3000 kW

nikolamachiavelli

Ch Eng with ETO license
ISPIT / KLASA Upravitelj / Drugi časnik stroja na brodu porivne snage od 3000 kW

Pozdrav,

Ima li netko da u bliskoj buducnosti ide polagati 1. klasu tj. ispit za Upravitelja / Drugog casnik stroja na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jacim?

Molim pomoc i onih koji su ga vec polozili. Zanima me kako je izgledao ispit te gdje mogu nabaviti materijale.

Unaprijed zahvaljujem !!!

Pozzz

Zar nitko ne ide polagati, nitko nije polozio ... nitko nema neki savjet, sugestiju?? Ja imam nesto materijala i htio bih se konzultirati sa drugima... naravno i podijeliti ih kao i pomoci sa bilo kakvim savjetima. :udriglavom

klasa

klasa

zar nitko ne ide polagati, nitko nije polozio ... Nitko nema neki savjet, sugestiju?? Ja imam nesto materijala i htio bih se konzultirati sa drugima... Naravno i podijeliti ih kao i pomoci sa bilo kakvim savjetima. :udriglavom

ja sam polaga za cifa u kotoru, i sad cekam za kapa kad dodje , kako bi ti moga pomoc??:d

Da ne otvaram novu temu, gledam na stranicama ministarstva uvjete za polaganje ovog ispita i kaže ovako :

DRUGI ČASNIK STROJA NA BRODU SA STROJEM PORIVNE SNAGE OD 3000 KW ILI JAČIM (STCW III/2)
Vremensko ograničenje 5 godina

Uvjeti
I model
OdsluÅ¡ao i položeni svi ispiti prve dvije godine preddiplomskog sveučiliÅ¡nog studija brodostrojarskog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji dijela A-III/2 STCW Pravilnika, ili
ZavrÅ¡en preddiplomski studij brodostrojarskog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od tri godine u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/2 STCW Pravilnika
Položen ispit sukladno programu iz Priloga C11
Najmanje 12 mjeseci plovidbene službe u svojstvu časnika stroja odgovornog za stražu u strojarnici na brodovima sa strojem porivne snage od 750 kW ili jačim
Udovoljavanje zdravstvenim uvjetima
II model
ZavrÅ¡eno srednjoÅ¡kolsko obrazovanje brodostrojarskog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od najmanje 4 godine u kojem su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/1 STCW Pravilnika ili prilagođenom programu iz dijela A-III/2 STCW Pravilnika
ZavrÅ¡en posebni program obrazovanja, koji se provodi na visokom pomorskom učiliÅ¡tu
Položen ispit sukladno programu iz Priloga C11

Napomena: Prije pristupanja posebnom programu obrazovanja iz II modela, pristupnik mora imati najmanje 36 mjeseci plovidbene službe u svojstvu časnika stroja odgovornog za stražu u strojarnici sa strojem porivne snage od najmanje 750 kW ili jačim.

UPRAVITELJ STROJA NA BRODU SA STROJEM PORIVNE SNAGE OD 3000 KW ILI JAČIM (STCW III/2)
Vremensko ograničenje 5 godina

Uvjeti
I model
OdsluÅ¡ani i položeni svi ispiti prve dvije godine preddiplomskog sveučiliÅ¡nog studija brodostrojarskog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji iz dijela A-III/2 STCW Pravilnika, ili
ZavrÅ¡en preddiplomski studij brodostrojarskog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od tri godine u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/2 STCW Pravilnika
Udovoljavanje uvjetima za stjecanje svjedodžbe o osposobljenosti za drugog časnika stroja na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim (STCW III/2)
Najmanje 36 mjeseci plovidbene službe u svojstvu časnika stroja odgovornog za stražu u strojarnici sa strojem porivne snage od 750 kW ili jačim, ili
Najmanje 24 mjeseca plovidbene službe u svojstvu časnika stroja odgovornog za stražu u strojarnici sa strojem porivne snage od 750 kW ili jačim i najmanje 12 mjeseci plovidbene službe u svojstvu drugog časnika stroja na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim
II model
ZavrÅ¡eno srednjoÅ¡kolsko obrazovanje brodostrojarskog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od najmanje 4 godine u kojem su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/1 STCW Pravilnika ili prilagođenom programu iz dijela A-III/2 STCW Pravilnika
ZavrÅ¡en posebni program obrazovanja, koji se provodi na visokom pomorskom učiliÅ¡tu

Napomena: Prije pristupanja posebnom programu obrazovanja iz II modela, pristupnik mora imati najmanje 36 mjeseci plovidbene službe u svojstvu časnika stroja odgovornog za stražu u strojarnici sa strojem porivne snage od 750 kW ili jačim, od čega najmanje 12 mjeseci nakon stjecanja svjedodžbe o osposobljenosti za drugog časnika stroja na brodu sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim ili najmanje 24 mjeseca plovidbene službe u svojstvu drugog časnika stroja odgovornog za stražu u strojarnici sa strojem porivne snage od 3000 kW ili jačim

Po ovome ispada da se za upravitelja ne polaze nikakav ispit vec se samo gleda navigacija i ostali zadovoljeni uvjeti?
Stcw oznaka je ista (III/2),

meni je zena u DU kapetaniji rekla da moram imati najmanje 36 mjeseci kao drugi casnik (po HR) tj kao prvi da bi kroz pricu sa jednim kolegom sazno da moram imati 36 mjeseci navigacije kao casnik a od toga godinu kao drugi. 10ak dana ta ista gospodja u LK mi je ponovila pricu koju mi je isprico kolega. e sreca njena da nije bilo mjesta za parking pa sam samo na brzinu izletio ponovno pitati inace bi mi morala objasniti kako to da se regula promijenila u 10ak dana.:udriglavom
uglavnom treba napraviti lijecnicki, popuniti onu njihovu blesavu formu, priloziti 70 kn takse i jos nesto sitno mislim 20ak kn za izdavanje breveta i to je to. nema ispita. ja ga vadim iza nove godine ako se opet sto ne promijeni :cool:

Pa sad mi nista nije jasno.....dajte jeli ima neko sto posto potvrdu,da AKO IMAS VISE OD 12 MISECI NAVIGACIJE KAO 2ND ENGINEER/1ST ASSISTANT ENGINEER III/2(ILI TI MORE THAN 3000KW)mozes podic bravet za kapa(more than 3000kw)

Da, odes u kapetaniju i dignes brevet ako udovoljavas uvjetima sta su napisani , visa skola i brevet od sekonda prilozis i navigaciju... Ja sam diga tako u zadru lani

re: st vedro

re: st vedro

Da, odes u kapetaniju i dignes brevet ako udovoljavas uvjetima sta su napisani , visa skola i brevet od sekonda prilozis i navigaciju... Ja sam diga tako u zadru lani

Da , ali pretpostavljan da si prije toga polaga u kapetaniji za 2nd eng unlimited brevet jer nisi ima navigacije / uvjete za odma dobit CE unlimited. Kad se to polozi onda se brevet za CE unlimited dobiva sistemom automatizma kada napunis 12 miseci navigacije ka 2nd eng , ako se nije nesto prominilo.
Ako nisam u pravu , to znaci da ja koji iman 2nd eng unlimited brevet ( dobiven na osnovu navigacije 2000 godine ) i zavrsene 2 godine faxa po bolonji mogu bez polaganja prve klase dobit brevet CE unlimited ???
Daj razjasni malo stvedro.
Pozdrav kolega

@ dado

ne mogu ti sigurno rec jer ne znan je li se sta minjalo... ako imas 2nd unlimited iz nekih starih vremena onda moras otic na kapetaniju i polagat za CE unlimited kojega ces dobit cin polozis

tako je bar bija slucaj petorice starijih strojara koji su brevet za prvoga dobili kad jos nije trebala visa skola za njega. oni su imali brevet prvoga i morali zavrsit dvi godine da izadju na ispit. ispit za prvoga i kapa je isti, razlika je u toj navigaciji nakon polaganja.

kod tebe je malo drukcije jer imas te famozne dvi godine pa ti je najbolje nazvat kapetaniju (preporucan Zadar) i pitat. sve ovo na forumu je ka i uvik samo pogadjanje i prdenje u latu

Tako je polozis za sekonda i automatski dobijes za kapa...
Pozdrav amigo

Nisi me razumija Vedro , Turist je skonta sta san tija rec.
Nisan polaga za 2nd eng unlimited nego san dobija brevet na osnovu " minulog rada" tj. polozene klase prije famozne 1998 godine. Bilo bi glupo ( mada puno lakse) da mi sada daju brevet CE unlimited isto bez polaganja a na osnovu 2nd eng breveta i nesto skole a upravo to iscitavam iz prethodnih postova.
Ako je to kojim slucajem stvarno tako onda jebe ludi zbunjenoga "a la grande" jer su starije generacije pomoraca privilegirane a mladje puse na svim podrucjima i to vise puta.
Kako bilo , mislim da je Turist u pravu ali raspitacu se kad dodjen doma.

Pozdrav

Nisi me razumija Vedro , Turist je skonta sta san tija rec.
Nisan polaga za 2nd eng unlimited nego san dobija brevet na osnovu " minulog rada" tj. polozene klase prije famozne 1998 godine. Bilo bi glupo ( mada puno lakse) da mi sada daju brevet CE unlimited isto bez polaganja a na osnovu 2nd eng breveta i nesto skole a upravo to iscitavam iz prethodnih postova.
Ako je to kojim slucajem stvarno tako onda jebe ludi zbunjenoga "a la grande" jer su starije generacije pomoraca privilegirane a mladje puse na svim podrucjima i to vise puta.
Kako bilo , mislim da je Turist u pravu ali raspitacu se kad dodjen doma.

Pozdrav

Ako si dobia brevet 2nd eng unlimited bez polaganja prve klase tj na minuli rad za dobit CE unlimited moraÅ¡ imat viÅ¡u,faks ili u tvom slučaju 2 godine polozene iz Bolonje i ić POLAGAT prvu klasu i u kapetaniji naglasit da ti daju odma brevet CE Unlimited i naravno podastret navigaciju 12 miseci sea time ka 2nd eng ili 36 miseci ka 3rd ili 4th eng.
Ovo je bilo aktualno prije koju godinu ali skoro san siguran da se nije minjalo
Ista stvar je i sa nautičarima

Send from my Mobitelnik

Ako si dobia brevet 2nd eng unlimited bez polaganja prve klase tj na minuli rad za dobit CE unlimited moraÅ¡ imat viÅ¡u,faks ili u tvom slučaju 2 godine polozene iz Bolonje i ić POLAGAT prvu klasu i u kapetaniji naglasit da ti daju odma brevet CE Unlimited i naravno podastret navigaciju 12 miseci sea time ka 2nd eng ili 36 miseci ka 3rd ili 4th eng.
Ovo je bilo aktualno prije koju godinu ali skoro san siguran da se nije minjalo
Ista stvar je i sa nautičarima

Znam da je bilo tako i mislim da se nije nista prominilo sta u konacnici ima smisla. Jbg nemos sve na lipe oci...

treba 12 mjeseci navigacije u svojstvu 2nd eng i izvadi se brevet bez polaganja, a za obnovit brevet od C/E u 5 godina godinu dana u svojstvu C/E i u zadnjih godinu dana 3 mjeseca navigacije za obnovit bez polaganja!

Bravet zakapa se more izvadit nakon polozenog ispita u kapetaniji....tj tecaj ili fax.....tek nakon toga kad se polozi klasa....tek nakon toga kad se skupi godina dana naviganja izdaje se bravet za kapa......to znaci da ja ka prvi sa stazen svejedno triban polozit tecaj i klasu...i onda bit godinu dana da bi mi se izda bravet kapa....ne priznaju navigaciju prije,u svojstvu 1st assistant eng/2ndeng unlimited...
nego posli tecaja

klasa za 1 og u zadru 18.03 2013

klasa za 1 og u zadru 18.03 2013

evo nadam se da idem na klasu za prvog strojara u zadar 18 03 2013 pa ako ide neko jos iz splita mozemo skupa.

ko je zainteresiran neka se javi na mail altea021@gmail.com

Pozdrav ekipi

Back