Globtik

Ne bi se slozija u vezi Ukrajinaca. Evo kod mene npr. Ukrajinac 2/O 6000 USD, C/O i 2/E oko 11000 USD.

Nisam se mozda najbolje izrazio, pa me nisi shvatio, trenutacno na "trzistu pomoraca" mozes dobiti ukrainca kao casnika za 1000 USD. Svatko si moze nac bolje, al trzise je takvo da ukrainac uzima i 1000 USD, dok filipinca nemores dobiti za ove novce.

Svi znamo kakva je trenutna situacija u Ukrajini, tako da to mozda i nije iznenadujuce, ali da se Hrvata 3/O u 2015 godini moze dobiti za 1600 USD ja jako zalosno...

Slazem se jako zalosno, a ukrainci ako nemaju iskustva i sumljive papire onda idu za treceg palube za manje od 2000 dolara, mene je zamjenio ukrainac i vidio sam mu ugovor i ima 6100 dolara kao treci palube.
Tako da nema tu pravila

Slazem se jako zalosno, a ukrainci ako nemaju iskustva i sumljive papire onda idu za treceg palube za manje od 2000 dolara, mene je zamjenio ukrainac i vidio sam mu ugovor i ima 6100 dolara kao treci palube.
Tako da nema tu pravila

Ono kaj sam ja htio razjasnit je da danas mores dobit 3 ukrainca za 1 filipinca na brodu. U ukraini ti je pomorci moraju davati mito agenciji, tako da ti je tu od tih 6100 barem 2000-3000 $ za agenciju tj. onog ko ga je ukrca. Cesto potpisuju 2ugovora s agencijom i posebno sa firmom. Mores ga pitat drugi put kolko dijeli s agencijom.

opet podjela po nacijama...pomorstvo je internacionalni "biznis", market je otvoren :hihi ne prima se plaća po nacionalnosti nego po iskustvu i znanju barem na dobrim kompanijama (a recimo da postoji i doza sriće za uletit na dobar ugovor)...ali opet kao mi Hrvati smo neÅ¡to...Hrvata ima 4mil,a Filipinaca 100mil...Ukrainaca 48...po kojoj osnovi usporedujete...koliko god mi to trubili Hrvatska nije pomorska velesila :o najbolji pumpman s kojim sam naviga je Filipinac...najbolji kapo s kojim sam naviga je Ukrainac...trenutno imam terca Filipinca...ima 4500 USD i momak radi viÅ¡e nego korektno posal za koji je plaćen...a svima je početak težak bez obzira na nacionalnost....i savjet hrvatskim juniorima...ne podcjenjujte nikoga,od svakoga se može neÅ¡to naučit...a umiÅ¡ljenost vam neće pomoći,pogotovo bez pokrića :p mirno more :-)

Last edited:
opet podjela po nacijama...pomorstvo je internacionalni "biznis", market je otvoren :hihi ne prima se plaća po nacionalnosti nego po iskustvu i znanju barem na dobrim kompanijama.

Znači svi rade za iste pare. Filipinci, Burmanci, Hrvati, Englezi, Danci, Bugari, itd. itd.

Nikada nijednu naciju nisu zamijenili drugom jeftinijom. Sasvim im je svejedno jeli AB Hrvat ili Vijetnamac. Jednako koÅ¡taju. Svima plaćaju poreze i doprinose. Svi su jednako dugo na brodu. I svima refundiraju kurseve, brevete, putovanja itd. Čak im se ni otkaz ne može dati tek tako, trebaju 3 warninga sa time da je prvi unutar mjesec dana. Svi imaju jednake Å¡anse za avancat na management level.
Nikada nigdje ne napominju: western european only ili eastern european only itd. itd.
Dobro to neko pomorstvo.

Hajde budi čovjek pa uputi nas neupućene kako do toga pomorstva.

Last edited:
ibstr28 krivo si me pročitao :-) moj post se odnosio (barem mi je bila namjera) na usporedbe tipa Hrvat-Filipinac-Ukrainac...to ne stoji nikako u pomorstvu, terco je terco i zna se sto mu je činiti bez obzira na nacionalnost...i njegov performance nema veze s nacionalnosti,niti su svi Hrvati dobri niti su svi filipi loÅ¡i..nadam se kako sam sad pojasnio....a plaće i dužina ugovora su također stvar tržiÅ¡ta i u ugovoru su uvijek dvije strane...samo kao primjer navodim...ja sam bio na brodu gdje je bilo 7 nacinalnosti,između ostalog Bosun Turčin,AB Indiac,AB Rumunj i AB Filipinac....različita dužina ugovora,plaća, overtime rate and fixed overtime...kad su se loÅ¡ije plaćeni bunili oko overtime uputio sam ih na crewing agenta s kojim su potpisali ugovor, ako dobiju bolji ugovor ja nemam nista protiv,ali ekipa potpise ugovor pa se na brodu buni...to je krivo... eto nadam se da sam ispao čovjek i uputio nupućene :-) ako treba joÅ¡ stojim na raspolaganju :-) no bad feelings...
a bodul-ri nismo malo vanka skvare,nego malo više :-)

Vidim da je tema otisla u nekom drugom nepotrebnom smjeru, iako je ovdje prvotno bila rijec da se Hrvat 3rd Officer u 2015 godini krca za 1600 USD mjeseco dok je na brodu sta je definitivno razocaravajuce i za svaku osudu. Nisam siguran da bi bilo kakvo obrazlozenje ili pozadine ove price mogla opravdati tako nesto.

tema je Globtik :-) a kao sto rekoh trziste je otvoreno,i u ugovoru su dvije strane...uzmi ili ostavi, slobodan izbor...ako se radi o prvom ugovoru za terca (junior 3rd off ili 4th off) i to je ok...nisu ni svi detalji poznati,sto se radi,gdje se radi,koliko se radi,vrsta broda itd...vazno je sporkat matrikulu i naucit sto vise,znam da svi radimo za novac ali plaća ća doći sa znanjem i iskustvom...pustite usporedbe s drugima i ITF...pocetak je tezak svima... uopce ne razmumijem zasto je za osudu, posao je ponuden uz odredenu placu...kazes hvala nisam zainteresiran i trazis drugi bolji posao...mirno more i sretno trazenje :-)

Po meni, a i vecini mojih kolega sa kojima sam pricao je za osudu da se u 2015 godini Hrvatu 3. Oficiru nudi brod za tako nisku placu. Cini mi se da je to cak i ispod ITF standarda, dakle niti je zakonito, ali najbitnije od svega je da mi se to cini kao podcijenjivanje Hrvatskog oficira. Pa takve place nisu bile ni u vrime rata u Hrvatskoj kad je USD bija znatno jaci nego sto je to danas, dakle tada si je covik od tih novaca moga puno toga priustit, a sta ce ovaj jadnik kad se iskrca napravit od 11000 kuna i to samo dok je na brodu.

Po meni, a i vecini mojih kolega sa kojima sam pricao je za osudu da se u 2015 godini Hrvatu 3. Oficiru nudi brod za tako nisku placu. Cini mi se da je to cak i ispod ITF standarda, dakle niti je zakonito, ali najbitnije od svega je da mi se to cini kao podcijenjivanje Hrvatskog oficira. Pa takve place nisu bile ni u vrime rata u Hrvatskoj kad je USD bija znatno jaci nego sto je to danas, dakle tada si je covik od tih novaca moga puno toga priustit, a sta ce ovaj jadnik kad se iskrca napravit od 11000 kuna i to samo dok je na brodu.

Ni jedan owner nije duzan potpisat ITF "standard agreement", tako da svi oni imaju pravo nuditi sto zele, apsolutno legalno.

Cini mi se da na Mideastu, tj. Bahrijevim VLCC tankerima, 3/O prvi put u svojstvu casnika ima 4 mjeseca oko 1800 USD, nakon toga mu placa ide gore. Zalosno

Pa nema to nikakve veze sa nacijama. Otočanin ima romantiziranu viziju. U danaÅ¡njem svijetu OPEX (operativni troÅ¡kovi ) su alfa i omega. Ako kompanija može nabaviti posadu da ispunjava sve uvjete da im ne zaustave brod, mislim glede papira, vjerujte da će većina to i napraviti. Å ta se tiče plaće za 3. č-p- Hrvata, osobno mislim da je to Globtik. Spominjali ste kako u Ukrajni ( gdje, usput rečeno u Ismailu brevet od 1.č.p. koÅ¡ta 1500 eura) pomorci daju novce agenciji. To barem rade svjesno. Globtik uzme svoje a da pomorac i ne zna. Zato 1600. Tako su naÅ¡e vrle agencije ( čast izuzecima) srozale naÅ¡e pomorce , a posebno posadu na niske grane. Ali zar tako nije isto bilo i u privatizaciji. A Å¡ta se sindikata tiče - HAHAHAHAHAHAHAH!!

Vladimire ne bih rekao da je romantizirana :rolleyes: samo kao info,dnevni operativni troÅ¡kovi na brodu na kojemu trenutno navigam su 6000EUR, brod zaraduje oko 10000EUR ,tako da smo trenutno u dnevnom plusu od 4000EUR (podaci od 01.01.2015-01.05.2015)... nažalost zlatna vremena (a i to zlatna u navodnicima) pomorstva, pogotovo za (hrvatsku) posadu su proÅ¡lost :( a Å¡to se tiče Globtika (i ostalih Crewing Agenata) ...iz mog osobnog iskustva i sa Globtikom i sa drugima (kako hrvatskim,tako i stranim) sam uvijek imao korektnu suradnju uz prekide...sto potpises na papiru toliko dobijes na racunu...otvoreni market i dvije strane u ugovoru...brod nije zatvor, a u ugovoru postoji i klauzula o jednostranom raskidu ;):o a ne ocekujete valda da Crewing Agenti znaju kakvo je stanje pumpi ili pomoćnih motora na brodu :confused: Crewing Agent je samo Agent,niÅ¡ta viÅ¡e,niÅ¡ta manje,ima otvoreno mjesto,traži čovika za popuniti to mjesto,ponudi posao, sredi kartu i formalnosti oko ugovora i za Agenta je posao zavrsen, dobije manning fee od Ownera i end of story...a o SPH se slazem....ne treba trositi rijeci cak je i HAHA puno :uzdravlje

Last edited:
Info od danas: Globtik trazi juniore palube za Hamburg Sud, ugovor 4 +/- 1, placa za 3/O nes preko 3100 funti. Toliko znam, mozda nekome dobro dode.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Back