ETO dilema

Magna

SETO
Daklen
nakon 17 godina se vracan na brod. Nekad davno san bija elektricar i natuka dovoljno iskustva. Nakon 17 godina san ETO ali cili dosadasnji zivot minse uglavnom ne priznaje. X molibi aplikacija mailova.... i samo odrebati. Nakon sta san poslusa savjet jedne gospoje iz jedne agencije poceja san se aplicirati na domace kompanije. Tu su me u nekoliko njih stavili na listu cekanja. Prije misec dana su me zvali na Tankersku ali nisan uspija otici jer ja jos radin a nisan ima vrimena ni javiti se u firmu a kamoli dati otkazni rok. A onda danas nakon tri miseca kopanja dobijen dva ukrcaja. Jedan hitni na Atlansku i jedna normalni za misec dana na MSC kruzer. Jbga. Zaboravija san pitati na koju me poziciju krca na kruzera
sad je dilema jer postoji mogucnost da na MSC iden ka asistent
znaci
a) asistent na MSC - clan posade nikakva kabina mizerna placa ugovor 6 miseca i manja odgovornost. Dobro dodje nakon 17 godina
B) elektronicar na Atlant - casnik, sam u kabini ugovor na 4 miseca ali mizerna placa i veca odgovornost

upomoc

Last edited:
Magna ne znam bas tko ti moze pomoc u vezi odabira,sigurno mora bit razlicita placa kao asu na MSC ili vamo za elektronicara
mozda ce ti zivot bit malo bolji na kruzeru al dulji ugovor,ovisi jel ides radit ili mozda radit i kaki pleasure nac :)
mozda ces amo brze nac posal negdje drugdje dok ces na MSC napredovat malo sporije,ko ce to znat
uglavnom morat ces sam odabrat kao i svi,zar ne ? :)

antezd ima i puno boljih c opcija ali trenutno nema mista. A mozda nece ni biti uskoro. Zato bolje vrabac u ruci nego golub na grani.
Meni triba ugovor dva za sporkati matrikulu. Posli mi je ukrcaj sa mojin CVom pozdarija. Baren mi je to potvrdilo iz puno renomiranih agencija
akac davno je bilo vrime za pleasure. Sad je vrime za pojesti malo govana da bi dosa na svoje. A virova ili ne placa na Atl je skoro ista ka asistentu na kruzeru.
Meni u ovom trenu placa nije presudni faktor. Bit je sporkati matrikulu. A sporkija je kad pise ETO nego Ass ETO
ko mi moze pomoci. Neko ko ima saznanja o te dvi firme i stanju na trzistu rada

antezd ima i puno boljih c opcija ali trenutno nema mista. A mozda nece ni biti uskoro. Zato bolje vrabac u ruci nego golub na grani.
Meni triba ugovor dva za sporkati matrikulu. Posli mi je ukrcaj sa mojin CVom pozdarija. Baren mi je to potvrdilo iz puno renomiranih agencija
akac davno je bilo vrime za pleasure. Sad je vrime za pojesti malo govana da bi dosa na svoje. A virova ili ne placa na Atl je skoro ista ka asistentu na kruzeru.
Meni u ovom trenu placa nije presudni faktor. Bit je sporkati matrikulu. A sporkija je kad pise ETO nego Ass ETO
ko mi moze pomoci. Neko ko ima saznanja o te dvi firme i stanju na trzistu rada

Mislim da si s ovim podebljanim sve reka

Je. To znan. Ali..... nase su kompanije u k””””.
Moze li se taj ugovor razvuci na puno vise od 4 miseca. Moze li placa kasniti nekoliko miseci.
Kakvi su ljudi ostali na takvin brodovima u takvim uvjetima
i najbitnije. Ima li interneta inpo kojoj cijeni

Skuzajte sta san van oduzima dragocjeno vrime. Jbga. Lakse je dijeliti svoje probleme nego pensati u sebi. A rijesenje je bilo jednostavno. Nazoves i pitas za sta te krca na msc. I posto me on salje kao ETO. onda je i placa veca i svoja kabina .....
ja o strukturi poslova i ljudi na msc neznan nista pa ako ko zna molio bih da me malo uputi

Davno sam bio na atlantskoj pa moje iskustvo vise nije toliko mjerodavno,ali ako ti je bolja lova na kruzeru,ista pozicija i accomodation nemas se sto misliti,idi na kruzer. Ionako ides da se vratis malo u formu. A do tada mozda upadne i jos nesto trece

Dakle ovako se dalje nastavilo
Atlant me nije zva u odredjenom vremenu a trece opcije su se ili izjalovile ili su bile losije
otisa sam kao ass electrician na MSC cruiser
medjutim ovaj moj agent i nije reka cili istinu . Posla me je samo dok traje skver. Tako da san ja ode hos par dana. Neznan oce li me slati na slijedeci skver. Ako me posalje i tamo onda san do 22.11. Sve skupa mozda bude misec ipo.
Mislio sam ok barem cu se malo vratiti sa znanjem. Medjutim kao ispomoc samo mjenjam zarulje a i da hocu nemam od nikoga nauciti. Svaka cast svima ali su osim ch.electriciana svi ispo mene sa znanjem. Niko id njih se ne bavi makinom. Samo hotel. A ja ode ne mogu u makinu jer se radi hotel pa tamo treba ispomoc. Stalna posada ide po brodu i rijesava tekuce probleme a ja i ostali iz “skvadre” mjenjamo zarulje
sve u svemu lagano gubljenje vrimena. Nije neka placa nema se nista za nauciti....
dan nakon sto sam potpisao ugovor zovu me iz dubrovacke. Ja im kazem da sam bas jucer potpisao ugovor. Placa ista ali barem mi pise ETO sto mi sluzi kao referenca za dalje i za produziti brevet. Ode kao assistent nemam nista od toga
Poceja san opet traziti ukrcaj tako da ako se otvori prilika pakiram kofer i odlazim

Malo stiva za razbijanje dosade
znaci

krajen osmog miseca san bija u Bogdana i kao rijeseno je da me salje na cruiser. Nije mi moga reci ocu li ka ass ili ka elektricar. Nije proslo dugo sazna san i datum i brod. Tako je i bilo. Da iden ka ass san sazna kad san dosa potpisati ugovor. Medjutim od tada sve krece naopako. Na brodu san nekako zbroija dva i dva i skuzija da ja nisan ukrcan na ugovor od 6 miseci (iako san to potpisa) nego ka dio škvadre (ekipa samo za skver). Sedmicu dana mi je tribalo da to istiran na cistac jer mi niko na brodu a ni u agencije ne daje odgovore na pitanja. Dalje je ostalo pitanje iden li na slijedeci skver ili kuci. I na to san ceka sedmicu dana. Kad je doslo vrime za iskrcaj svi istali iz skvadre (srbi crnogorci talijani bugari i rumunji) su znali kako i s cim idu kuci tj na slijedeci skver. Osim nas dva hrvata. Ni oda niko ni s broda ni iz agencije nas ne hebe po posto. Ujutro su nas sprasili s broda i ostavili na kisi. Dosli smo kuci o svom trosku i prominili 4 busa. Srica da je bila Venecija.
Danas oden u Sinj i poprican s Bogdanom. On se pere ka nije nista zna. Ka ja san bija na probni rok. Ok. Jesan li polozija. Nezna. Nisu mu javili iz firme. Sta dalje. Nezna nisu mu javili iz firme.
Dosta se po forumu pisalo da je prevarant ali nisan uspija skuziti kako on to vara. Sad nazalost znan iz prve ruke

• Like
Reactions: Ico
I tako dok san se ja svadja s MSC aplicira san na Carnivala. Pozicija je Junior ETO. Prvi kontakt je bija priko Faststream agencije isti dan kad san se iskrca. Proteglo se to i misec dana ali na kraju san se relativno brzo i ukrca. Kostali su me i zivaca i novaca da bi me na kraju ukrcali opet ka Cadeta. ali kao to je privremeno pola ugovora do maximalno ugovor šta opet ovisi o mojim ocjenama Ok prihvatija san jer ionako nisan ima bolje a Carnival je ipak bolja firma nego MSC.
ugovore je bija odličan. vratija san se nakon četri miseca odmorniji nego šta san se ukrca. brod novi ispod čekića, tako da se dosta toga dalo i naučiti. šef je prepozna moj potencijal tako da san radija kao i svi ostali ETOi. ocjene su bile bolje nego njihove ili po novome EXEPTIONAL. medjutim ni to nije bilo dovoljno da oni tamo iz offce prihvate promociju. opet se me poslali ka kadeta. vidno razočaran san posla mail na Royala koji mi zakazuje intervju u roku odma. isto tako san i primljen u roku odma i sad krecen na prvi pravi posteni ukrcaj
baza je da iden na bolje firme iz samo jednog razloga što me trenutna firma naljuti. btw. dok je traja proces recruitmenta na Royala, mora san odbiti dvi dobre cruise firme. duljina ugovora je bila presudna

to be continued......

Last edited:
Mirno more i tvrdo sprida. Barem si napokon dosao na koliko-toliko uređenu kompaniju, i znat ces godinu dana unaprijed kad ti je ukrcaj i iskrcaj.

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

..... I fako odradin ja dva ugovora na Royala. Taman se čovik opusti i kaže dobro je, idemo vako do penzije, kad zdimu korona. Taman san odradija ugovor i još malo dodatno u škveru i iskrca se par dana prije nego šta je sve ošlo u vražju mater. Nisan ni doša kući a već me vatala nervoza kad i kako ću nazad. Nakon misec dva se već vidilo da nema tu kruva a onda je doša i raspored prema kojem bi ja trba raditi tri miseca i biti kući godinu dana. Ja san odma jaavija šefu da ja taj tempo ne mogu izdržati i počeja tražiti posal. Sad bi tribalo pročitati temu ispočetka....
I tako nakon milijuna odbijenica jer nemam iskustva na tom tipu broda u zadnjih par godina (kontejneri i bulkovi) nekom ludom srićom naletim na čovika koji mi ponudi posredstvo da ipak dođem na intervju za plinaša. Kad su me kontaktirali iz te firme odma su mi rekli da nemam iskustva i da mi jedino mogu ponuditi indijski ugovor na LPG. Naravno da san prista. Nakon odrađenog intervjua su prominili priču i sad me šalju na pravi ugovor na LNG. I to je trajalo dva miseca. Pusti papiri, tečajevi, liječnički, miljun mailova..... Ali falabogu sve se završilo na pozitivan način
Ovo moje putovanje u zadnjih dvi godine koji put i mene nasmije. Taman kad pomislin da je to to nešto se desi i lansira me skalu gori. Sve bi to bilo dobro da san ja neka flegma ali ovo me je koštalo poprilično živaca. Šest miseci doma tražeći posal u ovo usrano doba......
A sad idemo dalje. Ko zna šta donosi sutra. Di ću ja sve završiti ko zna. Četri firme u dvi godine, a jedino se na prvoj nusan mislija zadržavati. Sve ostalo je tribalo biti za stalno....

Kaos je generalno na lng sada. Svi gradu, rijetko tko duplira i trenira kadar, a svi oce exp. Na to se nadovezala korona, lockdown indije i filipina i imas smak svijeta. Doslovce.
Neka ti je nadoslo, i meni je tako isto 11' pa 14' iz vedra neba. Sretno!

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Taj Bogdan je tezi lupez, okusia to na svojoj kozi. Nakon dva ugovora po 7ipo mj, zove me faca nakon iskrcaja i nudi posal za 10 dana. Ostajem malo u soku, prene me iz sna, govorim da iman obaveza i ne mogu. Nedugo nakon toga, proslo po ure, zove me drugi put opet nudi posal. Ovog puta nudi za 15 dana ukrcaj. Tu mi je malo prizvizdilo pa mu govorim da necu, trebam odmora, a on cili uvridjeno "pa tako mi reci". Govorim da sam spreman za 3 miseca i tada dodem u firmu, pitam za ukrcaj, govori teta priko sanka, mladicu niste zavedeni u kompjuter. Kazem OK, izvini zurim!

Zahvalan sam sta sam tamo starta i zamrcija matrikulu, al mi je na kraju neopisivo drago da je tako ispalo.

Magna Tako ce i za vas kolega, samo dajte jos malo vrimena, a volje i znanja vidim imate. SRITNO!

Pozdrav.
Zanima me smjer: elektroničke i informatičke tehnologije u pomorstvu. ... naziv (titula), dali je isti kao i od onih koji završe elektrotehniku na fesbu ili nekom drugom elektrotehnickom fakultetu.

Titula kada zavrsis PEIT (imas na pfst.hr buduci studenti) sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka elektrotehničke i informatičke tehnologije (univ. bacc. ing. el.).
Na dnu teksta pise da imas po zavrsetku sva ovlastenja za biti ETO. To ja razumin da dobijes sve STCW certifikate i pravo kada odrades 6mj asistenture polagati casnicki ispit.

Tako da odgovor na tvoje pitanje je: tutala moze biti ista ali predispozicije za zaposlenje i troskovi nisu isti. Sto u konacnici nije maleni financijski i vremenski izdatak.

Ako zelis radit kao inzinjer i javis se na oglas npr u Koncara (u nekom njihovome proizvodnom segmentu) vjerujem da netko s Fesba ima vece sanse da dobije posao od studenta Peita. Mozes li radit u skveru kao inzinjer? Mozda mozes.
Ja da sam na tvome mistu trazio bi odgovor na pitanje zelim li brod ili ne?

A ako ti gledas gdje ces bez muke do inzinjerske titule i onda ocekivati da su ti sva vrata otvorena, mislim da moras znati da svaka diploma ima svoju vaznost, tezinu u struci. Tako FESB za inzinjere, PMF profesore i PEIT za ETO.

Back