Druga putovnica / Second passport

BiliBrod

Chief Engineer
Postovanje kolege,

zanima li me ima li neko informacije kada ce hrvatska pocet izdavat takozvanu "drugu putovnicu".
Za one koji nisu upuceni, to je dodatna putovnica koja sluzi u situacijama kada je orginalna putovnica
zadrzana u stranoj zemlji radi procesa izdavanja viza.
Takve putovnice odavno izdaje vecina europskih zemalja, a kako sam dobija informacije, mogli bi ih i mi imat uskoro...

Pozdrav svima!

Nikad, kratko i jasno...

Ma nije bas nikad, ja imam informaciju od jednog naseg konzula da je postupak u tijeku i da je sve pripremljeno, samo se ceka da sabor to izglasa...
A drzavi je to samo kinta vise, tako da virujem da bi se to moglo ostvarit uskoro..

Ja sam prije par godina ostao u Angoli 3 mjeseca jer su mi "izgubili" putovnicu dok se radila radna viza...bio sa, mjesec dana u kontaktu sa konzulicom u Portugalu i jako puno razgovora obavio i jedino ako si Sanader ces dobiti jos jednu HR putovnicu, ali moze se imati HR putovnica i neka druga, npr. Slovenska, znam par takvih slucajeva.

Ja sam prije par godina ostao u Angoli 3 mjeseca jer su mi "izgubili" putovnicu dok se radila radna viza...bio sa, mjesec dana u kontaktu sa konzulicom u Portugalu i jako puno razgovora obavio i jedino ako si Sanader ces dobiti jos jednu HR putovnicu, ali moze se imati HR putovnica i neka druga, npr. Slovenska, znam par takvih slucajeva.

To se desava u puno slucajeva sta se tebi desilo. Ja kod izdavanja WV (work visa) sam im rekao da cu im je poslat iz kuce pa nek je onda zagube a ne kad sam na brodu. Stoga ako triba WV saljite putovnicu iz kuce i problem rijesen

Je u pravu si,i ja sam zaglavija u Angoli skoro tri miseca,i dobija sam odgovor od konzulata iz Portugala da ih ne matletiramo s time (i drugi nasi na rigu su imali problem sa putovnicama).Zva sam ujca veleposlanika koji mi nije nista uspija rijesit jer ih nije briga.
Kasnije su poslali Seadrillu u office da nam ne dopustaju kontakt s njima.Sramota ziva.
Kanadani,Britanci idu svi priko Britanske ambasade i to srede u jedan,dva dana....

Ja sam se u drugom misecu uspija izvuc preko nase ambasade u Pretoriji, izdali su mi putni list, makar to nije 100% legalno, ali sam ih nekako uspija skuvat ;) da nisam osta bi 3 miseca u jebenoj Angoli, divota... Sad je to kolega isto prova, pa su ga odrebatili, tako da jadan covik evo tuce treci misec ovde..
Kad bi se nas vise okupilo u nekakvom zahtjevu ili peticiji prema ministarstvu, mozda bi se nesto i pomaklo..
U ciloj gori navedenoj prici, kolega je kontaktira konzulicu u portugalu koja mu je rekla da je izdavanje druge putovnice u proceduri i da ce se to moc uskoro???

Izglasa li se u saboru za drugu putovnicu,onda budite sigurni da ce biti jos koji dodatni namet za pomorce...cura mi radi u jednom od ministarstva,pa i ona cuje svasta...

Tptlk 2 via Desire 816

Evo zadnji update iz ministarstva u vezi druge putovnice:

Poštovani,

Sukladno članku 2. stavak 2. Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana („Narodne novine“, broj: 77/99, 133/92, 48/05 i 74/09), građanin može imati samo jednu putnu ispravu iste vrste, odnosno samo jednu važeću putovnicu. Dakle, navedeni Zakon ne sadrži odredbe koje bi omogućavale hrvatskim državljanima da istovremeno posjeduju dvije važeće putovnice.
Budući da u svom upitu navodite kako Vam je neophodno da posjedujete drugu važeću putovnicu zbog potreba posla, napominjemo da stručni nositelji izrade nacrta prijedloga Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana nastoje iznaći rjeÅ¡enja koja bi pomirila suprotnosti koje proizlaze iz potrebe za javnom sigurnoÅ¡ću koja bi mogla biti ugrožena omogućavanjem posjedovanja dviju ili viÅ¡e putovnica te opravdane potrebe da pojedine kategorije hrvatskih državljana u određenim situacijama posjeduju dvije putne isprave iste vrste, odnosno dvije važeće putovnice.
Prijedlogom o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, koji je u postupku, predviđena je mogućnost posjedovanja druge (zamjenske) putovnice. Međutim, do stupanja na snagu izmjena i dopuna navedenog Zakona, nije moguće izdati Vam dvije važeće putne isprave
S poštovanjem,
Služba za odnose s javnoÅ¡ću Ministarstva unutarnjih poslova RH

Update---znaci moze se dobit druga putovnica uz postojecu vazecu. Ide se u bilo koju policijsku postaju, napravi zahtjev i to je to. Traze neki papir od firme da vide da si pomorac i zasto ti triba druga putovnica. U Zg gotova isti dan.

Mozes predati u bilo kojoj policijskoj postaji. Ja sam predao u St. A za Zagreb su mi rekli da bude gotova isti dan. Nisan pitao u kojoj postaji...

Istina je sta upravotaj kaze. Meni vec poslali iz firme da ima Hrvata sa 2 putovnice i poslali odma papir da i ja zatrazim drugu. Znaci super za nas pomorce.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Back