Zanimljiva rasprava ili thread...
Nema potrebe da citiram svakog posebno, nego ću se nadovezati na temu sjećajući se što je ovdje rečeno, a ne tko je to rekao...
Izražavam suglasnost s pretežnim stavom "puna mi je kapa tih njihovih obračuna i papira". Za vrijeme boravka na brodu 4 mjeseca, zbog specifičnog zvanja, zaista nemam priliku napustiti brod osim do prove i natrag. Dakle, po dolasku doma imam posebnu volju za studirati te njihove obračune i proračune. Na osnovu raznih njihovih rješenja, uplatnica i gluposti što sam primio do sada, pari mi da oni mene kao pojedinca ili Vas smatraju nekim General Motors-om u malom. Npr. svako malo nekakva rješenja, na uplatnicama je vidljivo da kontaju i zatezne kamate itd. Javljanje za deset dana, kao da sam osuđenik iz Lepoglave koji je dobio nagradni izlazak zbog dobrog vladanja, pa da ne bih pobjegao od izdržavanja kazne... bemti!
Npr. sada već preko godinu dana još mi nije uručena nikakva zdravstvena iskaznica. Ne znam, ukoliko bih morao poći liječniku da li vrijedi pomorska ili osobna. Koliko znam, ostali gradjani imaju nekakve iskaznice. Dalje, ljudima koji nisu tražili produženo, neprestano šalju uplatnice u kontinuitetu. Evo, prije neki dan bio sam na poreznoj nekim drugim poslom i dolazi jedan naš mladji kolega s uplatnicama koje je primio te kaže službenici porezne: "Zašto mi ovo šaljete, ja sam već 4 mjeseca doma, nervira me ovo". Odgovor je bio: "A ti pokidaj". Momak na to odvrati: "Evo vama pa vi pokidajte, jer je ovo službeni dokument". I dečko je izišao vani, a one su nastavile posao "buljiti u prazno" komentirajući preko pola sata - "jesi vidila ti ovoga, njemu smeta!" itd. Da li na Vašem brodu itko sjedi i bulji u prazno, ma bio on i gangway watchman!?
Dalje, ovo prepucavanje - tko, koliko, kako i gdje - ja tu nemam ideje. Smatram da je ekipa koja je pokrenula ovaj forum zavrijedila poštovanje bez obzira kako ovo završilo.
Dosadašnji "fikus sindikat" toliko me je zadužio u mojoj profesionalnoj karijeri da mogu reći da me SPH nije predstavljao niti kada sam bio pod hrvatskom bandijerom, a u ovoj situaciji ne vidim mu smisla. Bio sam na našoj kompaniji i nakon deset mjeseci dolazio doma - stanje na mom računu je bivalo nula (a očekivao sam 20 milja). Zvao sam ih ne jednom... no answer.
Što se tiče "ovrha" panike smatram da ima mjesta, jer u Hrvatskoj nije definirano što znači Sud a što Porezna uprava. Evo uzmite SD od petka (20.03.09), na 16-toj stranici stoji oglas koji je izdala Porezna Uprava ST - Odjel za ovrhu. Stoji tekst - "NA TEMELJU ČLANKA 3. stavka 1. točke 5. Zakona o Poreznoj upravi ... Oglas o javnoj prodaji..." itd. bla bla bla. Ovaj slučaj vjerovatno nema veze s nama nego ga navodim samo zato da Vam konstatiram kako se riječ Sud u oglasu ne spominje uopće... Ovo gore što sam istakao velikim slovima bi po mom mišljenju trebalo biti - NA TEMELJU ODLUKE SUDA... itd. Da pojasnim zašto ovo spominjem - imao sam već problema s Poreznom i nakon 4 godine dobio rješenje od Suda iz ZG - o s l o b o đ e n! s pravnim lijekom: "Sada Vi možete NJEGA tužiti privatno". Ovo "njega" se odnosi na službenika porezne uprave, koji btw još uvijek tamo radi. Hm!
Što se tiče njihovog dosega izvan granica RH, neznam. Mislim da ipak nisu toliko moćni. Imam saznanje da su zvali jednu kompaniju koja im je odgovorila "Molim, Vi ste dobili Monte Carlo, što hoćete Vi!" U principu nisam protiv ovog zdravstvenog i mirovinskog, ali način ocjenjujem - nula bodova. Osim što im treba svježeg keša, ja smatram da smo im možda još više važni kao (rijetki) realni ELEMENTI virtualnog sistema koji je u osnovi imaginaran i iracionalan. Takav sistem žele podvaliti Europi i reći - evo gle, mi imamo zaposlenih, zaradjuju dobro, plačaju sve itd.
vidimo se, kućo stara...